Nederland: corruptie op niveau

Screenshot_6(Door: Ronald Kaatee)

‘Dan leg ik hen dus uit hoe het werkt in Nederland, dat er geen corruptie heerst in Nederland, dus dat ik niet iemand kan omkopen om een visum te regelen’, antwoordde de voormalige Volkskrant-correspondent in Afghanistan Natalie Righton toen Paul Witteman informeerde naar de vrienden die ze achterlaat in Afghanistan (Pauw & Witteman, 11-2-2013). Nee, zo werkt het doorgaans niet in Nederland. In de corruptie-index van Transparancy International behoort Nederland al jaren tot de top tien van minst corrupte landen. Hoe werkt het dan wel in Nederland?

Als Joop van den Ende bang is dat de btw-verhoging voor theaterkaartjes zijn producties schaadt, dan regelt hij dat even in een onderonsje met premier Rutte. Als er op Koninginnedag een boot vol (oud-)politici als Mark Rutte, Jan Kees de Jager, Ed Nijpels en Joop Wijn door de Amsterdamse grachten vaart, dan kan het maar zo dat die boot is geregeld door Aegon-directeur Jan Driessen. Jan Driessen is VVD’er en adviseur van Rutte. Aegon is het verzekeringsbedrijf dat met de woekerpolissen zo innovatief mee graaide in de beurs van goedgelovige burgers en in 2008 namens diezelfde burgers werd verwend met 3 miljard euro staatssteun. Als de KPN meer geld moet verdienen, dan heeft Tweede Kamerlid en voormalig KPN-medewerker Afke Schaart (VVD) een luisterend oor. Als de lobbyisten de Eerste Kamer zouden verlaten, dan zouden er nog maar weinig senatoren overblijven.

In de wereld van zorg (Maevita), onderwijs (Amarantis), woningbouw (Rochdale, Vestia) en vastgoed (Bouwfonds) zijn de sociaaldemocraten veel sterker vertegenwoordigd dan in bovengenoemd rijtje. In deze voorheen door idealen gedreven wereld blijkt wat tegenwoordig het ‘eerlijke verhaal’ is: dat de posities met de meeste mogelijkheden voor exhibitionistische zelfverrijking eerlijk verdeeld moeten worden.

Waar alle bestuurders, sociaaldemocratisch en liberaal, sterk in zijn en waar zij met hun netwerk een onmiskenbare meerwaarde hebben, is in het bespelen van de raakvlakken tussen het publieke en het private terrein, tussen de overheid en het bedrijfsleven. Waar de helft van de omzet in Nederland door de handen van de overheid gaat, is het misschien beter te spreken over de vervlechting van overheid en bedrijfsleven dan over raakvlakken. Publiekprivate samenwerkingsvormen zijn de afgelopen decennia dankbaar omarmd en als paddenstoelen uit de grond geschoten. Als je erdoor geobsedeerd bent en weinig anders hebt te melden, zou je deze publiekprivate samenwerking neoliberaal kunnen noemen. Als je een beetje beter kijkt, zie je dat het ideale constructies zijn voor het in eigen zak steken van winsten en het op de gemeenschap afschuiven van verlies.

Opmerkelijk is al dat graaien niet. De mens is nu eenmaal een hebzuchtig wezen en van ‘de nieuwe mens’ horen we, juist nu daar zo’n geweldige markt voor is, weinig meer. Nee, wat opmerkelijk is, is de schaamteloosheid waarmee de sociaalliberale elite blijft doorgaan zichzelf te verwennen met onverklaarbaar hoge salarissen, riante bonussen, goudgerande opties, lucratieve lezingen en duurbetaalde adviesjes. Af en toe heeft een van de duizenden leden van de elite de pech dat het onbeschaamde gegraai de spuigaten uitloopt en de aandacht trekt. Soms valt er dan niet aan te ontkomen om de persoon in kwestie uit de arrenslee te werpen (‘trojka hier, trojka daar’) en te offeren aan de hongerige wolven. Maar structureel verandert er niets.

Structureel heeft de elite de zaakjes te goed voor elkaar. Kartelvorming zit in hun bloed. De KLM, Philips, AkzoNobel, Heineken en Shell zijn allemaal al eens (soms meermalen) beboet voor kartelvorming. In de hardvochtige Verenigde Staten gaan daarvoor geregeld topmensen uit het bedrijfsleven de gevangenis in. In het beschaafde Nederland kan een onderneming een boete krijgen, maar worden de topmensen met rust gelaten. Hier worden slechts de klokkenluiders vervolgd. Daarnaast hebben we van de stichting een in de wereld uniek fenomeen gemaakt. In zijn bijdrage “Als ‘stichting’ kan zelfs de maffia zijn gang gaan” (de Volkskrant, 21-1-2013) stelt de Duitse jurist Uwe Arnhold dat het ‘de ideale rechtsvorm (is) om zonder toezicht en regels te doen en te laten wat je wilt.’ Het zal Volkskrant-columnist Hans Schnitzler aanspreken. In zijn visie is transparantie een ‘valstrik’ en zijn ‘terreur en transparantie (…) broer en zus, willekeur en wantrouwen hun onwettige erfgenamen’ en is transparant ‘het gezicht van het kwaad in handen van de schandpaaljournalistiek.’ (de Volkskrant, 20-2-2013). Hoewel hij een rol als het breedsprakige broertje van Arnon Grunberg lijkt te ambiëren en je je soms afvraagt hoe serieus je zijn spitsvondigheden moet nemen, heeft hij goed door dat het openbaar maken van zaakjes die stinken een explosief mengsel kan opleveren in deze tijden van voortgaande zelfverrijking, geldverspilling en economische krimp.

Volgens de altijd serieuze ex-columnist J.L. Heldring bevindt Europa zich in een prerevolutionaire fase (Elsevier, 7-7-2012). Thierry Baudet (‘Elite zwendelt ons federaal Europa in’, de Volkskrant, 7-8-2012) veroordeelt de Europese leiders die de euro invoerden om zo via de voorziene crisis tot een politieke unie te komen, ongehinderd door referenda. Hij spreekt van een ‘grandioze zwendelarij die decennialang door de politieke en intellectuele elite is uitgevoerd.’ Maar het is geen wonder dat de elite daar zo ver in gaat. In de Ceausescu-paleizen van de EU wordt over het ontbreken van goedkeurende accountantsverklaringen niet moeilijk gedaan, lastige accountants worden geloosd en de goed gevulde subsidiepotten bieden ruime mogelijkheden voor corrupte politici. Grootschalige fraude wordt er afgedaan als tekortkomingen in het functioneren van controleorganen. Op flinke afstand van de burgers, dankzij ingewikkelde regelgeving zo ondoorzichtig als maar kan en daarmee een eldorado voor de elite.

Om het onderling verdelen van baantjes te vergemakkelijken worden er in Nederland nog steeds uitzonderlijk veel bestuurders benoemd in plaats van gekozen. Als er al eens politici zijn als Pim Fortuyn en Geert Wilders die ervoor pleiten dat de kiezers meer invloed krijgen en die ook verder een serieuze bedreiging vormen voor de elite dan volstaan verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog. De 15.000 journalisten die Nederland telt, spelen het spel over het algemeen uit volle overtuiging mee. De 150.000 (!) voorlichters die Nederland telt, verdienen een goede boterham aan wat maar al te vaak desinformatie blijkt te zijn.

En toch broeit het. Slechts 10 procent van de bevolking gelooft nog dat bedrijfsbestuurders de waarheid spreken en 6 procent gelooft dat van politici, waarmee zij tot de ongeloofwaardigste politici ter wereld behoren (de Volkskrant, 21-1-2013). Officieel mag Nederland dan zo vrij zijn van corruptie als de wielersport vrij was van doping, Heldring zou wel eens helemaal gelijk kunnen krijgen. Op een gegeven moment pikt het volk het niet meer.

Door:

Ronald Kaatee,

voorzitter Populistische Omroep Nederland (www.popned.nu)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Nederland, Overheid, politici. Bookmark de permalink .

26 reacties op Nederland: corruptie op niveau

 1. A3an zegt:

  De burger werkt zich kapot in het openbaar, de elite zwendelt in het geheim !

  Like

 2. bobzelf zegt:

  En als je al dit gajus, dit gespuis, deze graaiers, deze zakkenvullers , deze leugenaars , deze pinokkio’s ,deze rutte’s , de volgevreten de Jagers , de van Baalen’s , de Zalmen ,
  de Balkenende’s , daarover aanvalt met de redenen waarom , en met goede argumenten , wordt U dus geblokt in de Telegraaf ( de meest foute krant tijdens !! en na de oorlog)
  de Nrc , zelf een brief/ email aan de redactie , ( nooit geen antwoord ! ) , de Elsevier en zelfs , ja zelfs !!!!!!!!!!!!! bij de Dagelijkse , ( en ook geen antwoord ) ,
  dus ALS DE HEREN HET HEBBEN OVER BOTER OP HUN HOOFD !!!
  Dus stuur ik ze tegenwoordig maar gewoon rechtstreeks naar de partijen !!!!!!!!!!!!!!!

  ANTWOORDEN jA, VAN WIE ???

  de pvv en ukip , waarva akte !!!

  Dus als U vraagt waarom ik zo boos ben , nou daarom , en waarom mijn guilotiene
  geslepen klaar staat , nou ook daarom , en dat het ENIGE WACHTEN NU NOG IS
  OP 500.000 MOLOTOVCOCKTAILS OP HET MALIEVELD !!!!

  En ik weet voor 1000 % zeker , dat die dag komt, en IK ZWEER U DAT ER DAN GELUISTERD GAAT WORDEN !!!
  EN IK BELOOF u PLECHTIG DAT DIT DUS GEEN BEDREIGING IS MAAR EEN BELOFTE !!

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Bobzelf 11.58. uur. Ook ik zit met een ingehouden woede het stuk van Hr. Kaatee te lezen. Och, beste Bob wij wisten dat al, maar de “suffe strategische stemmers”, in september vorig jaar, maken het mogelijk dat deze praktijken ongehinderd doorgaan. Ben het met je eens, wat mij betreft schaffen we z.s.m. PEK en VEREN en HOOIVORKEN aan!

   Like

  • Jade zegt:

   Heeft u de kassabon nog van die guillotine???
   Ruil hem dan a.u.b. zo snel mogelijk om voor een galg.
   Dat geeft niet zo`n rotzooi…
   Het burgerforumeu zit nu op 33.750, dus het Malieveld
   krijgen we op korte termijn niet vol. Heb geduld…

   Like

   • delamontagne zegt:

    Valt wel mee hoor die rotzooi, er staat tenslotte een mand onder. Deze hier in Fr staat al jaren ongebruikt in Paris, mischien mogen jullie hem wel lenen.

    Like

   • Theodoor zegt:

    Nog wat gedachten;
    Mensen zijn allemaal van hetzelfde soort, de verschillen zijn niet zo groot. Wie er ook maar zit, als je macht, ook in de kleinste vorm, geproefd hebt wil je het behouden.
    Een goede oplossing zou zijn om de mens tegen zichzelf te beschermen en zeker in de politiek, is het nodig de bevolking veel meer rechtstreeks mee laten beslissen, dus per referendum. Een veel kleinere uitvoeringsadministratie doet dan het werk wat daar achterweg komt.
    Het gedrocht de EU laat overduidelijk zien hoe dat allemaal is geregeld in de landen van Europa, een uitzondering daar gelaten. Wat goed bedoeld was, de EU, is uitgegroeid tot een groot alles verslindend monster. Zo is het eigenlijk altijd al gegaan, nu nog steeds zonder bloedvergieten, maar voor hoe lang nog..
    De politiek heeft verloren, je kunt het merken en zien in alles wat ze proberen, hoe ze altijd maar weer de PVV,is erg afwijkend van de rest van de politieke partijen, afkraken met steun van de partijdige MSM die daar van harte aan mee doet, slechter kan het niet ook in het moderne land Nederland.

    Like

  • Lucie zegt:

   Ja,ook ik ben razend op die afgrijselijke kl…bende in Den Haag.
   Je begint echt moordneigingen te krijgen,omdat je elke dag weer van die vuile graai verhalen leest.
   Wat een schaamteloze criminele dieven bende hebben wij boven ons,Rutte en de zijnen verdienen levenslange opsluiting op water en brood.

   Like

  • Theodoor zegt:

   De reden waarom het rijtje nieuwsbrengers harde zwart/witte reacties blokkeren is heel eenvoudig wel of geen (advertentie) opdrachten van de overheid.
   Wolfson van Utrecht liep daarmee tegen de lamp. Allemaal heel ziekelijk maar zo hangt de rood wit blauwe vlag erbij in Nederland.

   Like

 3. de^mol zegt:

  Zeer goed artikel, Ronald. Het broeit idd., en wel door heel Europa. In Spanje broeit het nog harder dan in Nederland, oa. door de diepere crisis tot nog toe. Daar roepen steeds meer protestanten dat politici werkeloos moeten worden (‘politicos al paro’), en dat is echt nog maar het begin:
  http://escanos.org/news/marea-ciudadana-23f

  Like

 4. peterselie1 zegt:

  Laatst struikelde ik over een artikel, hoe het precies in elkaar steekt hoe ons belastingeld besteed wordt.

  Ons belastinggeld gaat rechtstreeks naar de bankiers!

  De redactie van Gewoon-nieuws.nl ontving vandaag een mail van het van het gerenommeerde goud en edelmetalenbedrijf Doijer & Kalff. De inhoud van deze mail bevatte een artikel van de hand van Peter B Meyer. Deze vonden wij zo interessant dat wij hem in zijn geheel hebben overgenomen als artikel. Een absolute “must” voor iedereen die nou wel eens wil weten hoe corrupt en totaal verziekt de politieke en financiële wereld in elkaar steekt en hoe ze elkaar ten koste van de bevolking hand en spandiensten leveren.

  Ordinaire oplichterij
  Velen denken dat de centrale banken eigendom zijn van de overheid, maar dat is niet waar. Het zijn particuliere ondernemingen waarvan het eigendom in handen is van de Elite met als doel om zoveel mogelijk geld, gefourneerd door de belastingbetaler, via de overheid op gemakkelijke wijze binnen te halen. Ze creëren geld uit het niets om het dan met rente belast uit te lenen aan de overheid, in wezen ordinaire oplichterij.
  Nu zal het duidelijk zijn waarom centrale bankiers over de hele wereld de geldhoeveelheid in een ongekend tempo opblazen. Nooit eerder sinds het monetaire systeem volledig werd losgemaakt van zowel goud als marktrente percentages is zoveel geld gecreëerd uit het niets. Monetaire theoretici geloven dat deze manipulaties de voordelen van de vrije markt zullen leveren, nl. rijkdom, overvloed, en een overdaad aan andere voordelen, zonder de kosten van sparen, beleggen, arbeid, en marktrente vergoeding.
  ‘s Werelds geldsysteem wordt opzettelijk geruïneerd. Terwijl, de monetaire signalen die in een vrije markt vraag en aanbod bepalen voor miljarden mensen, volledig verkeerd zijn.

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/03/ons-belastinggeld-gaat-rechtstreeks-naar-de-bankiers/

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  O ja Bob, ik ben ook eraf gelazerd bij De Dagelijkse Standaard, en Elsevier. Typisch toch!

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @peterselie 1 12.07.uur. Geheel volgens waarheid Peter! Goed gedaan! Ook de leugens van figuren als RUTTE, de JAGER, ZALM cum suis, lonen niet langer. De uitspraak GELD NAAR GRIEKENLAND, is ook een vieze gore leugen, al dat geld ziet de normale griek helemaal niet, dat gaat rechtstreeks naar DUITSE en FRANSE BANKEN, die waardeloze investeringen hadden in Griekenland. Maar het ergste vind ik nog de stomme massa in nederland, die maar blijven stemmen op de EUROFIELEN!

  Like

  • peterselie1 zegt:

   Hi Tom ja je hebt gelijk, de politiek is niet te vertrouwen, zij de (Schijn) democratisch gekozen volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen hun meesters de Bankiers, zakenleven en het megalomane Eussr project. Je kunt in geen enkele politicus geloven of dat nu op landelijk, gemeentelijk of semi overheids niveau is. Kijk maar naar wat de twee regerings partijen doen, zij zijn ekaars ideologische opponent en zien kans om ons financieel een poot uit te draaien en voor volgend jaar weer voor 4 miljard aan lasten verzwaringen op leggen, door dat zij de SNS bank gekocht hebben, hoe ver kunnen zij gaan?

   Prettig weekeind Tom

   M.v.g.

   Like

 7. Ruud Beijer zegt:

  Beste mensen als proPVVer ben ik al jaren niet meer welkom bij de Elsevier.Daar lig ik niet wakker van,ik koop dat blad toch niet.Wat ik hoop is dat we het voor elkaar krijgen om POPNED een plaats binnen het omroepbestel te geven.Ik ben al lang lid en ik hoop van harte dat u ook lid wordt van POPNED.Samen lukt het ons.Leve de PVV

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  @Peterselie 1 16.50. uur. Bedankt, en ook een fijn weekeinde Peter. Mvgr.

  Like

 9. peterselie1 zegt:

  Een goed artikel van jouw Ronald, ga er helemaal in mee met jouw visie over corruptie.

  “En toch broeit het. Slechts 10 procent van de bevolking gelooft nog dat bedrijfsbestuurders de waarheid spreken en 6 procent gelooft dat van politici, waarmee zij tot de ongeloofwaardigste politici ter wereld behoren (de Volkskrant, 21-1-2013). Officieel mag Nederland dan zo vrij zijn van corruptie als de wielersport vrij was van doping, Heldring zou wel eens helemaal gelijk kunnen krijgen. Op een gegeven moment pikt het volk het niet meer.”

  Dat het volk het op een bepaald ogenblik het niet meer pikt lijkt steeds dichterbij te komen in mijn gevoel, wij hebben allemaal kunnen meemaken toen verleden jaar ook al weer zo een hoogstandje van democratische volksverlakkerij het “Kunduz akkoord” er door gejast werd om de heilige EU graal van 3% begrotings tekort niet te overschrijden. Wat nota bene door deze voornamelijk neoliberalen werd voorgestaan, koekje van eigen deeg als Nederland een boete opgelegen krijgt door deze zelf voltrekkende profetie. Nu dat is niet aan de orde wij hebben een jaar uitstel van Rehn. Per maand 20.0000 werkelozen erbij, vergeet niet dat zij meer tijd hebben om te demonstreren of na te denken waarom hun dat lot overkomen is, de vakbonden laten het nu nog afweten maar dat kan ook elk moment omslaan als het versoepeling van het onslagrecht niet met rust gelaten wordt, de hoogte en de duur van de WW staat ook door dit halalkabinet op het spel, terwijl hele legers van MOE-landers hier komen om gewoon gezegt de banen in te nemen van de autochtone Nederlander, hoe gek kun je het maken? Het gaat broeien in Nederland voorspel ik.

  Like

 10. @ peterselie1
  Dank. Als we over een paar weken naar de V.S. kunnen, wordt het misschien tijd om een feestje in Den Haag te geven. Project Y. Kunnen we gelijk onze voortreffelijke regering bedanken voor de manier waarop ze altoos de belangen van de gewone Nederlander op de voorgrond plaatsen, de manier waarop ze alles uit de kast halen om ons land op te stuwen in de vaart der volkeren en de maatschappij te verrijken. Feestje in Den Haag, project Y…goed idee?

  Like

  • delamontagne zegt:

   Ik hoop mijn kleine geldelijke bijdrage helpt ook een beetje. Naar dat feestje eventueel in Den Haag kom ik niet, te ver weg en ik vind NL te gevaarlijk geworden. Ik hoop wel dat U, indien U mocht gaan uitzenden, er ook een kleine äandacht”komt voor al die NL-se ouwetjes in het buitenland die sinds juni 2011 door die “glimlachende heer Kamp” bestolen worden op hun AOW.. DIT ondanks dat dat roemruchte Bruxelles Ëuropese Hof van Justitie” oordeelde dat NL-regering in gebreke is gebleven en dat NL-ouderen in het buitenland hetzelfde behandeld moeten worden als die in NL.////////…………….
   MAAR DE BOVEN ONS = U- GESTELDEN DOEN DAN HET VOLGENDE::
   ///De minister geeft de CVZ opdracht om in hoger beroep te gaan (ten de diefstal) van een gedeelte van onze AOW. Men hoopt deze procedure zo lang vol te houden, totdat alle ouderen die beroep hebben aangetekend zijn overleden!!
   Wat een onbehoorlijke rechtsgang in Nederland.
   //////////

   Like

 11. Tom Hendrix zegt:

  @delamontagne 22.45. uur. Helemaal met U eens. Alles wat VOORDEEL is voor de EUROFIELEN wordt geregeld in een vloek en een zucht, maar iets doen voor onze oudjes, onze grensarbeiders, en onze mensen met een beperking, NEEN, dat is teveel gevraagd voor MARX RUTTE cum suis!

  Like

 12. @ delamontagne, 2 maart 2013 om 22:45
  Wij staan voor de belangen van de gewone Nederlanders, voor de mensen van goede wil, ongeacht huidskleur, geslacht en sexuele geaardheid (voorbehoudje voor de pedo’s uiteraard). Dus ook de Nederlanders die na decennia hard werken met AOW en (klein) pensioen in het buitenland zitten.

  Ik hoop dat u mij er t.z.t. nog aan wilt herinneren. Als we in het bestel zitten.

  Like

 13. @ delamontagne, 2 maart 2013 om 22:45
  En natuurlijk bedankt voor de bijdrage!

  Like

 14. Jan zegt:

  Verrassend: Afghaanse soldaten en politieagenten gebruiken door Amerikanen geleverde wapens en voertuigen om aanval uit te voeren om Amerikaanse basis
  http://www.longwarjournal.org/archives/2013/03/afghan_security_forc_1.php

  Nu wachten tot de Nederlandse politieagenten aan de beurt zijn.

  Like

 15. Pingback: Wat is dat toch met die stalkende sociaaldemocraten? | E.J. Bron

 16. Pingback: Het bezielende verband van de VVD | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s