100 doden, 4.500 gewonden: burgeroorlog in Egypte escaleert

Screenshot_19

Na een bloedige nacht is het geweld in Egypte zaterdag opnieuw geëscaleerd. Bij heftige botsingen tussen veiligheidstroepen en radicale islamieten zouden intussen meer dan 100 mensen omgekomen zijn. Ook in Tunesië heerst na de moord op de oppositiepoliticus Mohamed Brahmi chaos.

Meer dan 100 doden en tot nu toe 4.500 gewonden: dat is het resultaat tot nu toe van de jongste onlusten tussen radicale islamieten en veiligheidstroepen in |Egypte. Op de vroege zaterdagmorgen waren eenheden van de mobiele eenheid opgetreden tegen pro-Morsi demonstranten aan de rand van hun protestkamp in Nasr City, een voorstad van Cairo. Intussen zou er in Tunesië ook een dode zijn gevallen.

Radicale islamieten wilden straat blokkeren

Terwijl de Egyptische Moslimbroederschap uitgaat van tenminste 120 doden, wordt er van de kant van het ministerie van Gezondheid van 38 doden en 180 gewonden gesproken. Vrijdag haddeni n het hele land honderdduizenden mensen geprotesteerd tegen de afzetting van Morsu. ´s Ochtends raakten de politie en Morsi-aanhangers in de Nasr-straat slaags. Deze straat leidt naar het protestkamp van de Moslimbroederschap voor de Raba-al-Adawija-moskee. Daar wordt al meer dan drie dagen lang geprotesteerd tegen de afzetting van president Morsi door het leger.

Wat uiteindelijk tot de gewelddadige botsingen leidde, was eerst niet duidelijk. De oorzaak was blijkbaar echter de poging van enkele radicale islamieten om een straat naar het vliegveld met zandzakken en andere barrières te blokkeren. Nadat de politie eerst traangas inzette, zouden er schoten zijn gevallen. De beschuldiging van de Moslimbroederschap nu: “Zij (de Egyptische politieagenten) schieten niet om te verwonden, maar om te doen”, citeert de Britse BBC haar woordvoerder, Gehad al-Haddad.

Minister van Binnenlandse Zaken kondigt de ontbinding van de protesten aan

´s Nachts al had minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim aangekondigd de pro-Morsi protesten zowel in Giza voor de universiteit van Caïro evenals in Nasr City “legaal” te willen ontbinden. Buurtbewoners zouden al geklaagd hebben over de demonstraties. Morsi bevindt zich sinds vrijdag in voorarrest. De beschuldiging van het Openbaar Ministerie luidt moord op soldaten en samenwerking met de radicaalislamitische Hamas.

Eerste dodelijke slachtoffer in Tunesië

Intussen verscherpt ook de situatie in Tunesië zich. Vrijdag gingen na de moord op de oppositiepoliticus Mohamed Brahmi duizenden oppositionelen de straat op in Tunis. In het zuiden van het land zou in het kader van de gewelddadige protesten een demonstrant om het leven zijn gekomen. Hij stierf ´s nachts in Gafsa. Dat bericht “The Independent”.

Brahmi werd donderdag voor zijn huis doodgeschoten. Volgens de regering is hiervoor een radicale salafistengroepring verantwoordelijk. Naar het heet werd Brahmi met hetzelfde wapen vermoord als in februari de oppositiepoliticus Chokri Belaid. Slechts enkele uren na de begrafenis van Brahmi explodeerde er in Tunis dichtbij een politiebureau in het stadsdeel Goulette een autobom. Niemand raakte blijkbaar gewond.

 

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/27/100-tote-4-500-verletzte-buergerkrieg-in-aegypten-eskaliert/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Egypte, Moslimbroederschap, Salafisten, Tunesië. Bookmark de permalink .

16 reacties op 100 doden, 4.500 gewonden: burgeroorlog in Egypte escaleert

  1. KCMO zegt:

    O jakkes, al hoewel, zolang het ze bij de grenzen van Israël weghoudt, mij best.
    Wat minder is dat het aanbod van dadels en vijgen en andere zo geliefde producten gaat stagneren uit Egypte, Tunesie, Marokko en Libie.
    Maar zoals er eens een klein dorpje was, is er nu nog een klein landje…………..

    Like

  2. Helena zegt:

    Zet ik hem hier ook maar even neer.

    Pro Morsi strijders vermoorden pro Morsi strijders om de schuld aan de militairen te kunnen geven. Fijn zulke broeders. Waar doet me dat aan denken??
    http://midnightwatcher.wordpress.com/2013/07/25/report-muslim-brotherhood-kills-its-own-to-demonize-and-frame-the-egyptian-military/

    Like

  3. aquarius4422 zegt:

    Het begint er op te lijken dat het MO beleid van Obama niet erg succesvol is.

    Like

  4. Pieter Nokkio zegt:

    haal MO uit de naam Obama en je houdt baa over…

    Like

  5. Republikein zegt:

    Hoemeer dooie hoe beter daar. Laten ze allemaal de vliegende tering genieten daaro, de vlekken tyfus er bij, en dan heb ik het niet over de mazelen, de tygermug en holtorenverklontering.Wat zegt u, ja wacht, ook nog kabbelend kontwater en de reetketelsteen erbij, alles voor weggeefprijs, niet goed, Jumbo betaalt het verschil, kan mij dat schele, hee, wat ?? Hans Anders met schele ogen? Jazeker, ik kijk nou even naar 1 vandaag, het gaat om niet te verkope service flats, spannend man……Niet storen svp, ik leef in een beschaafd land.

    Like

  6. Republikein zegt:

    Monniken, die het heft in eigen hand nemen, het moet toch niet gekker worden, en allemaal tegen moslims.Ook 1 vandaag.

    Like

  7. Tom Hendrix. zegt:

    Dat is nu precies de aard, van de nazi ideologie der islam. Als ze het niet kunnen redden, vol met geweld er tegenop. De islam haat in principe de democratie, vanuit haar wezen moet ze dat wel, want de islam ideologie, is voor de HAATJURKEN de ENIGE WAARHEID, en moet iedereen “door de strot”, worden geduwd. Voor de HAATJURKEN, is het pas vrede, als ze overal hun WAANZIN hebben verspreid en hin NAZI KALIFAAT hebben gevestigd. Maar dan zullen ze wel weer een andere reden vinden om te haten!

    Like

    • LOUIS-PORTUGAL zegt:

      Precies Tom.
      Islam betekent vrede door onderwerping lees ik weleens.
      In Syrië en Irak kunnen we goed zien hoe moslims met elkaar omgaan.

      Like

  8. dutchess43 zegt:

    Niet alleen is het MO beleid van die stiekeme moslim uit Amerika niet erg succesvol.
    In zijn eigen land ook niet zo erg.

    Like

Plaats een reactie