EU verkwist belastinggeld aan spookvliegveld in Portugal

Screenshot_9

Een voormalige militaire basis in de Portugese provincie werd voor 33 miljoen euro verbouwd – voor gemiddeld minder dan twee in- en uitklaringen per week. De landingsbaan wordt nu gebruikt als parkeerplaats voor vliegtuigen. Dit nutteloze gebruik wordt grotendeels betaald door de Europese belastingbetalers.

Sinds de, met een jaar vertraagde, opening van het vliegveld van Beja in 2011 werden daar slechts 5000 passagiers respectievelijk 200 vliegtuigen in- en uitgeklaard. Voor het jaar 2013 verwacht de directeur van het vliegveld, Pedor Neves, 90 vluchten, dus minder dan gemiddeld twee per week. Ondanks dit geringe gebruik moeten er constant 17 medewerkers aanwezig zijn. Deel van de toestemming was namelijk dat ieder vliegtuig binnen 3 uur vanaf aankondiging afgehandeld kan worden, bericht de EUobserver.

De standplaats, die daarvoor als militair vliegveld werd gebruikt, werd voor 33 miljoen euro van de EU en de Portugese regering gefinancierd – door de Europese belastingbetalers dus. De beslissende fout, namelijk alleen maar in te zetten op één luchtvaartmaatschappij, leidt er nu toe dat het vliegveld een spookvliegveld is. Want de gehoopte gebruiker van Beja, Ryanair, heeft toch anders beslist en breidt zijn service in de Algarve uit.

Nu staat het vliegveld van Beja stil – inclusief zes check-in balies, autoverhuur, toeristische informatie en de imposante 3,4 kilometer lange landingsbaan.

Ter vergelijking: In Lissabon worden jaarlijks meer dan 15 miljoen passagiers afgehandeld, in de steden Faro en Porto respectievelijk 5,6 miljoen en 6 miljoen reizigers. Waarom het stadje Beja met 23.000 inwoners een eigen vliegveld nodig heeft, terwijl Lissabon en Faro allebei op twee uur rijden van Beja verwijderd liggen, weten vermoedelijk alleen de verantwoordelijken.

Om toch nog enige opbrengsten te hebben, heeft het vliegveld zich gespecialiseerd in vracht- en transportvluchten en fungeert het bovendien als parkeerplaats voor lijnvliegtuigen. Ook deze verandering van bestemming kostte weer geld: om deze heroriëntering tot een vliegveld voor vrachtvluchten überhaupt te laten slagen, moest er een nieuwe vliegveldhal worden gebouwd. De 11 miljoen euro bouwkosten zouden alleen betaald zijn door de vliegtuigonderhoudfirma Aeromec, aldus directeur Neves.

Eigenlijk zou er al in november 2012 met de bouw worden begonnen, maar vanwege vertragingen in de financiering zal deze vermoedelijk pas in 2014 plaatsvinden. Er werd een overeenkomst getekend met de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP om een onderhouds- en parkeerservice voor de vliegtuigen beschikbaar te stellen.

Een kleine troost voor de Portugezen: spookvliegvelden bestaan elders ook – zelfs in het moederland van de perfecte planning, in Duitsland (meer over het avontuurlijke project in Kassel-Calden vindt u hier).

Screenshot_10

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/10/12/eu-verschwendet-steuergelder-fuer-geisterflughafen-in-portugal/

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Criminaliteit, EUSSR, Graaien, Portugal. Bookmark de permalink .

5 reacties op EU verkwist belastinggeld aan spookvliegveld in Portugal

  1. bobzelf zegt:

    Nou dan heb ik een verrassing misschien voor U , in Spanje zijn er zeker nog 15
    wel heel veel konijnen !! .

    Like

  2. Republikein zegt:

    Bea!

    Like

  3. Jade zegt:

    De EU is natuurlijk prachtig en gewèèèldig, maar ik wil er uit!!!
    En dat kan, zie Artikel 50-1:
    http://nl.wikisource.org/wiki/Verdrag_van_Lissabon/Deel_I/Titel_VI
    Laten we terug gaan naar een Nederland van de jaren 50-60,
    De tijd dat het nog goed toeven was in Nederland, de tijd van
    voor het grote verraad.

    Like

  4. koddebeier zegt:

    Zolang er idioten over ‘onze’ euro’s gaan blijven deze dingen ons achtervolgen.
    Nederland de EU uit en onze gulden terug !

    Like

  5. Martha N zegt:

    Waar verspillen ze ONS geld nu niet aan..?
    Ach misschien weten ze wel wat ze doen en komt het goed terecht!
    Namelijk in eigen zakken.

    Like

Plaats een reactie