Vlucht naar het Westen: 80% van de artsen wil Bulgarije verlaten

Screenshot_46

De protesten tegen corruptie in Bulgarije vinden geen gehoor bij de regering. De gevolgen laten niet lang op zich wachten. Artsen verlaten massaal het land.

Acht van de tien Bulgaarse artsen zijn actief op zoek naar werk in andere EU-landen. In Duitsland, Groot-Brittannië en Oostenrijk verdienen ze tot tienmaal meer dan in hun eigen land. De artsen worden vooral door de corruptie naar Duitsland gedreven, waar ze dringend nodig zijn. In Bulgarije wordt de geneeskundige verzorging bedreigd. Men vraagt zich af: Wat heeft de EU-toetreding de Bulgaarse burgers eigenlijk opgeleverd?

In Duitsland is een tekort een geschoold personeel, in Bulgarije verlaten ze het land. Ongeveer 80% van de jonge Bulgaarse artsen willen op grond van de slechte arbeidsvoorwaarden en de lage salarissen het land verlaten. Dat is het resultaat van een onderzoek van de Medical University of Sofia, bericht de BBC. Dat is een bedreiging voor de geneeskundige verzorging in Bulgarije.

De meeste van hen hoeven niet lang naar een baan te zoeken. Bulgarije is lid van de EU, iedereen kan zich vrij bewegen binnen de EU en overal werken. “Er is teveel corruptie binnen het gezondheidssysteem”, zei de Bulgaarse arts Radislav Nakov. De vriendjespolitiek krijgt de overhand. De nieuwe regering ontsnapte in de zomer ternauwernood aan nieuwe verkiezingen (hier). “Ons enige voordeel is dat we lid zijn van de EU en ons gemakkelijk over de landsgrenzen heen kunnen verplaatsen.”

Veel artsen blijft geen andere keuze over. Het gemiddelde inkomen voor artsen in Bulgarije ligt bij € 950,- Bulgarije heeft de laagste lonen in de EU. Dan worden er niet eens morele vragen gesteld: “als ik hier blijf, moet ik dingen doen die ik niet wil”, zei Dimitar Balezov, vaatchirurg. Hij moet mensen opereren, die misschien geen operatie nodig hebben, om zijn hoofd bovenwater te kunnen houden.

Eenzelfde ontwikkeling is te zien in Griekenland. Artsen emigreren massaal of behandelen patiënten alleen nog maar tegen contante betaling.

Daarom hebben de artsen geen slecht geweten als ze het land verlaten. De Brain Drain van geneeskundigen is een gevolg van de arbeidsmarktpolitiek van de regering. Terwijl de Bulgaren helemaal geen westerse lonen eisen, veelmeer willen ze een aanpassing van de lonen aan de standaards in Tsjechië of Polen.

In juli eisten demonstranten in massaprotesten het aftreden van de regering. Het parlement werd belegerd. Het kwam tot gewelddadige botsingen met de politie. De afgelopen weken bezetten studenten de universiteit in Sofia en eisten het aftreden van de regering.

In Duitsland worden de Bulgaarse artsen hartelijk ontvangen (hier). In veel plattelandsgebieden is een tekort aan gekwalificeerd verplegend personeel en gekwalificeerde artsen. De Duitse artsen trekken steeds meer naar stedelijke gebieden.

Op de Bulgaarse arbeidsmarkt is geen verbetering in zicht. Daarom peinzen veel artsen er niet over om na hun verblijf in Duitsland weer naar hun geboorteland terug te keren.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/11/24/nach-eu-beitritt-80-prozent-der-aerzte-wollen-bulgarien-verlassen/

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bulgarije, corruptie, emigratie, EUSSR. Bookmark de permalink .

7 reacties op Vlucht naar het Westen: 80% van de artsen wil Bulgarije verlaten

 1. bobzelf zegt:

  WELKOM IN HET GEKKENHUIS VAN DE EU MET HOOFDSTAD BRUSSEL !!!
  MET ONGEKOZEN MALLOTEN MEEST VAN GOLDMAN SACHS !!!
  OP NAAR 2014 , gaat u allen stemmen a.u.b. !!
  DIT WORDT ONZE KANS , OM ECHT TEGENGAS TE GEVEN !!

  Like

 2. Leo zegt:

  c.q. onze LAATSTE kans !!!!

  Stem op je ZELF Steun GEERT !!!!

  Like

 3. Maarten zegt:

  En het Bulgaarse volk demonstreert al 163 dagen tegen de communistisch-etnisch Turkse maffia regering gedoogd door anti-semieten en fascisten van de ergste soort.
  In plaats van te gillen over Brussel zou het sieren deze mensen te steunen. Hadden ze een perspectief dan bleven ze in hun land en gingen (door met) bouwen.
  En bedenk, de mensen waar het hierboven over gaat zijn zéér gemotiveerd, hoog opgeleid, beginnen meteen met belasting betalen en willen integreren. Ik kan het weten, want deze mensen geef ik Nederlandse les en draag de Nederlandse cultuur en geschiedenis over. Deze mensen (een deel van natuurlijk dat begrijpt u) weten als ze in Nederland komen meer over de Nederlandse geschiedenis dan 90% mensen van de Nederlandse middelbare scholieren.
  Waar u tegen zou moeten zijn is de zigeunervloed en de de etnische Turken die golf na golf over west-Europa vloeit. Die is men ook hier liever kwijt dan rijk. Analfabeet en crimineel uit overlevingsstrategie. Die ondergraven een sociale maatschappij, verspreiden (een gevoel) van onveiligheid, agressie en vervreemding, zoals we kennen van de mohammedaanse influx.

  Like

 4. Henk der Niederländer zegt:

  Dee hele pest Maarten is dat de mensen hier niet begrijpen hoe groot de omvang van corruptie in die landen is

  Like

 5. Jean zegt:

  En wat doet de EU?
  Zij halen de rotzooi naar hier want er zijn nog steeds teveel Europeanen die niet willen buigen voor die EU misdaadorganisatie.
  Misdaad beschermt misdadigers, dat is al jaren zo en dat wordt nog steeds frequenter.

  Like

 6. Joost Visser zegt:

  Bulgaarse en Roemeense artsen zijn in Duitsland en Nederland nodig voor de gratis verzorging in eigen taal door de artsen uit die landen. Als ze naar Rotterdam gaan en daar in een ziekenhuis terecht komen, betaalt de gemeente wel. Om nu deze patienten na aankomst gelijk al als wanbetaler te laten registreren zou toch teveel zijn van het goede. Een ander argument wat al snel op tafel komt is dat als de overheid niet betaalt, ze gaan stelen om geld bij elkaar te rapen.

  Dit allemaal zou me niet verbazen. Allemaal valse argumenen om maar vooral solidair te zijn op kosten van de gemeentebelastingbetalers.

  Like

 7. Republikein zegt:

  Oblabla gaat verhuizen van Casablanca naar Marrakech!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s