Wetgever: Iraanse deal bewaard op “supergeheime locatie”

Screenshot_11

Een fabriek voor de productie van zwaar water in de Centraal-Iraanse stad Arak

(Door: Adam Kredo)

Geheim akkoord wordt veilig doodgezwegen.

De volledige tekst van het recent ondertekende nucleaire akkoord met Iran is opgeslagen op “een supergeheime locatie”, gehuld in “stilte”, volgens het Republikeins lid van het Comité Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden (HFAC) voor de staat Florida, Ileana Ros-Lehtinen.

Zowel wetgevers als experts uiten kritiek op het Witte Huis vanwege de weigering de volledige tekst van de overeenkomst vrij te geven, die het nucleaire programma van Iran tijdelijk een halt toeroept in ruil voor miljarden dollars in de vorm van verlichte sancties.
Tijdens de hoorzitting op dinsdag van het HFAC over het akkoord heeft Ros-Lehtinen gezegd dat zelfs leden van het Congress de raarste capriolen moesten uithalen om de overeenkomst in te zien. “Waarom moeten zelfs leden van het Congres naar een supergeheime locatie gaan, een geluiddichte ruimte … om de overeenkomst in te zien?”, vroeg Ros-Lehtinen een groep nucleaire experts. Ros-Lehtinen omschreef het document als “behoorlijk vernieuwend” en vroeg zich af waarom Obama en zijn kabinet het geheim willen houden. “Het document leest makkelijk weg; men hoeft daarvoor geen expert te zijn”, zei ze om andere leden van het comité te verleiden het document ook te lezen. “Als dit akkoord zo geweldig is en zo goed voor vrede en hedendaagse diplomatieke betrekkingen, waarom moet het dan allemaal geheim blijven?”, vroeg Ros-Lehtinen. “Als het kabinet er trots op is, denk ik dat ze het juist naar buiten moet brengen.”

Nucleair expert Gregory Jones heeft zijn zorgen geuit dat het kabinet het bereikte akkoord “niet volledig begreep” voordat er een handtekening onder werd gezet. “Het zit me niet lekker” dat de overeenkomst geheim is gehouden”, aldus Jones, een hoge onderzoeker bij het Onderzoekscentrum voor anti-wapenwedloopbeleid. “Het lijkt erop dat het kabinet een overeenkomst heeft uit onderhandeld die het niet helemaal begrijpt en ik begrijp niet hoe dat heeft kunnen gebeuren.”

“Ik snap niet hoe men tot overeenstemming kan komen”, zei hij.

Door de overeenkomst kan Iran bijvoorbeeld doorgaan met het verrijken van uranium, het belangrijkste onderdeel van een kernwapen en doorgaan met de ontwikkeling van een geavanceerd systeem.

Jones heeft verklaard dat hij zich geen scenario kan indenken waarin Iran zal stoppen met het ontwikkelen van kernwapens. Gezien deze toegiften “vermoed ik dat het kabinet niet echt begrijpt wat het heeft uit onderhandeld”, zei hij. Op dit moment heeft Iran voldoende verrijkt uranium om zijn eerste kernwapen binnen twee maanden klaar te hebben. Het zou binnen 4 tot 5 maanden vier wapens kunnen bouwen, volgens Jones.

Ted Poe, een Republikeins afgevaardigde uit Texas, heeft ook hevige kritiek geuit op het Witte Huis wegens het verhullen van de specificaties van het atoomakkoord voor het publiek. “Ik sta perplex dat dit nog niet openbaar is”, zei hij. “Ik weet nog steeds niet waarom dat niet gebeurd is. Iran is het lastige kind in het Midden-Oosten”.

Ook al zou Iran 80% van z’n centrifuges ontmantelen, het atoomcomplex in Fordow compleet sluiten, de zwaar water atoomreactor in Arak ontmantelen en atoominspecties toestaan, “dan nog is het een half jaar verwijderd zijn van nucleaire uitbraak”, volgens de Republikeinse senator Ed Royce van Californië, voorzitter van het comité. “Waarschijnlijk zal Iran nog steeds de capaciteiten bezitten om erg snel een atoomwapen te produceren”, volgens Royce.

Iran maakt al een economische opleving door nu de VS economische sancties aan het opheffen is, volgens Mark Wallace, baas van United Against Nuclear Iran. “De echte waarde van de verslapte economische sancties is ruim 20 miljard dollar”, volgens Wallace, in tegenstelling tot beweringen van het Witte Huis dat de verslapte sancties maar 7 miljard dollar ruimte zullen geven aan Teheran. “De Iraanse economie is aan het opbloeien.”

De Iraanse beurs en valuta hebben al een scherpe stijging doorgemaakt en de export van olie is ook substantieel toegenomen volgens Wallace, die de export op 1,2 miljoen vaten per dag schat.

Bron:
http://freebeacon.com
Auteur: Adam Kredo

Vertaald uit het Engels door:
Wans Horst
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, VS. Bookmark de permalink .

5 reacties op Wetgever: Iraanse deal bewaard op “supergeheime locatie”

 1. bigljohn zegt:

  Het Iraanse gevaar dreigt al jaren. Maar ja, die politici die niet willen horen moeten maar voelen. Op het moment dat Iran zijn nucleaire bom inzet, is het te laat. Dit kan het begin zijn van de Derde wereldoorlog ! En dan heb ik het nog niet over de gevaren die Israel gaat lopen, die zich van de rest van de wereld alsmaar koest moet houden !

  Like

 2. sylvia Groot zegt:

  Heeft Israel het akkoord wel mogen lezen?

  Like

 3. Jan zegt:

  Vrijdaggebed: De president van Iran moet Obama op zijn bek slaan als hij onzin staat te verkopen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s