COMMENTAAR: Max Pam, de beste columnist van Nederland, over “Met de islam heeft het allemaal niets te maken”

Screenshot_28

Max Pam

(Door: Robert Kern)

Max Pam is geboren in Amsterdam direct na de Tweede Wereldoorlog. Pam heeft meerdere boeken geschreven en is een geliefd columnist. Hij schrijft voor de Volkskrant wekelijks een column, “Beweringen en Bewijzen”. Pam is een verdienstelijk schaker en was een goede vriend van de veel te vroeg overleden Martin Bril. Hij heeft een messcherpe pen, maar schrijft meestal columns met veel anekdotes waarbij hij meestal de internationale politiek mijdt . Maar de wereld staat in brand. De ISIS verovert grote delen van Irak. Al Nusra in Syrië. Boko Haram in Nigeria. Al Shabaab in Somalië.Al Qaida vecht in Jemen en de Taliban in Afghanistan. Dus zelfs Pam kan het niet laten om hierover het volgende te schrijven:

In Noord-Irak voert ISIS standrechtelijke executies uit, die sterk doen denken aan de pogroms die door Duitse troepen destijds zijn uitgevoerd aan het Oostfront. Zij die uitverkoren waren om geëxecuteerd te worden, moesten in een kuil gaan liggen. Daarna werden zij met mitrailleurvuur doodgeschoten. Of de slachtoffers van ISIS ook hun eigen kuil moesten graven, was niet te zien op de vastgelegde moordpartijen, maar mij zou dat niet verbazen. 

ISIS gaat nog een stap verder dan de Sonderkommando’s. De SS opereerde zoveel mogelijk in het geheim, kennelijk omdat er diep weg toch nog een gevoel van schaamte was over het vuile werk. Maar ISIS komt graag en met een zekere trots uit voor de meedogenloze executies. Vooral op jongeren schijnt de moordlustige beweging een grote aantrekkingskracht uit te oefenen.

ISIS staat voor ad-Dawla al-Islamiyya fi al-‘Iraq wa-sh-Sham, wat een afkorting is van De Islamitische Staat in Irak en de Levant. Maar vergis u niet: ISIS heeft niets met de islam te maken. ISIS vertegenwoordigt in geen enkel opzicht de ware islam.

Eigenlijk heeft het optreden van ISIS niets met religie te maken. Het gaat hier om culturele en etnische tegenstellingen. De soennieten tegen de sjiieten. Door het rampzalige optreden van de Verenigde Staten en het treuzelende Westen is een vacuüm ontstaan, waarin deze groepen zijn opgekomen.”

En verderBoko Haram

In Nigeria pleegt Boko Haram op grote schaal oorlogsmisdaden. Zo worden schoolmeisjes ontvoerd om verkracht en vermoord te worden. Dat doet denken aan wat schoolklassen Joodse meisjes in de concentratiekampen overkwam. Boko Haram staat voor jama’atu ahlis sunna lidda’awati wal-jihad, wat zoiets betekent als: het Volk dat zich Verplicht heeft de Lessen van de Profeet en de Jihad uit te dragen. Maar vergis u niet: Boko Haram heeft niets met de islam te maken. Boko Haram vertegenwoordigt in geen enkel opzicht de ware islam.

Eigenlijk heeft het optreden van Boko Haram niets met religie te maken. Het gaat hier om culturele en etnische tegenstellingen: tegen onderwijs voor meisjes, tegen het dragen van spijkerbroeken en tegen wat zij als ‘buitenlanders’ beschouwen. Door het rampzalige optreden van de VS en het treuzelende Westen is een vacuüm ontstaan, waarin deze groepen zijn opgekomen.

Maar vergis u niet: Boko Haram heeft niets met de islam te maken. Boko Haram vertegenwoordigt in geen enkel opzicht de ware islam. 

Pam werkt daarna Al-Shabaab en ook de Taliban op de zelfde wijze af om tot de volgende slotsom te komen.

“Geweldige religie. Vergis u niet, al die vermoorde mensen, al die verkrachte vrouwen, al die kinderen die met een bomgordel naar de vijand zijn gestuurd, die hebben helemaal niets met de islam te maken. Zij vertegenwoordigen in geen enkel opzicht de islam.

In Pakistan, Syrië, Mali, Libanon, de Filippijnen, Tsjaad, Jemen en binnenkort ook in Europa, zijn moslimstrijders in naam van de islam actief. Deze jihad heeft al heel wat levens gekost, maar vergis u niet. Al die vermoorde mensen, al die verkrachte vrouwen, al die kinderen die met een bomgordel naar de vijand zijn gestuurd, die hebben helemaal niets met de islam te maken. Zij vertegenwoordigen in geen enkel opzicht de islam. 

Heus, ik zeg het u, als je al die strijders buiten beschouwing laat en je denkt ook even niet aan al die gelovigen door wie zij worden gesteund, dan is de islam – op zichzelf, ja, an sich – een geweldige religie.” ( de Volkskrant 18-6-2014)

Nu was ik van plan om deze week over dit onderwerp te schrijven, maar u zult het met mij eens zijn dat Max Pam niet valt te overtreffen.

Door:
Robert Kern
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

49 reacties op COMMENTAAR: Max Pam, de beste columnist van Nederland, over “Met de islam heeft het allemaal niets te maken”

  1. jantjeuitnl zegt:

    Ik raak de VK nooit meer aan. Dat deed ik al een tijdje niet, trouwens. Mijn collega die er een abonnement op heeft en hem naar het werk meeneemt kijkt af en toe met verbazing, dat ik hem niet hoef als hij hem aanbiedt.

    Like

    • kernrob4 zegt:

      Voor alle duidelijkheid. Pam bedoelt het bijtend cynisch. Natuurlijk heeft dit alles met de islam te maken en niets anders. Lees Pam s laatste zin.Overigens de VK heeft twee geweldige columnisten.
      Martin Dommer en Paul Brill.Deze schrijven zaterdag s. Verder raad ik de VK niet aan. Robert Kern

      Like

      • maria zegt:

        Maar toch zet hij mensen op het verkeerde been! Niet iedereen leest meteen de laatste alinea. (ik in elk geval niet) Ik vind het een makkelijke stellingname. Want dit (95% van de tekst) is wel het meest gehoorde excuus van de wegkijkers en goedpraters.

        Like

      • siemx zegt:

        kernob4: Zo heb ik het artikel ook gelezen.

        Like

      • tjonge zegt:

        maria, ik lees altijd eerst de laatste alinea van het verhaal, want daarin zit meestal het moraal van het verhaal 🙂

        Like

  2. felix zegt:

    Bumba!
    Nu ook de Midden-Oosten editie!

    Like

  3. felix zegt:

    En verder… de nieuwe Nike commercial. Is het al iemand opgevallen dat de ster op de Clones verdacht veel lijkt op de jodenster? Toeval ??

    http://www.nike.com/nl/en_gb/c/football/riskeverything?ref=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

    Like

  4. Jack Vankelegom-Sogaro zegt:

    1400 jaar reeds doodt de “ware” #islam niet-moslims: Christenen, Joden, Hindoes, Vrijdenkers…
    en vindt vandaag, in onze landen, mensen die dat goedpraten !

    Like

  5. Ach, zelfs de beste columnist krijgt last van dementie!!!

    Like

    • meneertje zegt:

      Ziet u nu echt nog steeds niet dat Robert Kern gelijk heeft en dat Pax Pam dus precies het tegenovergestelde heeft bedoeld van wat hij schrijft? Het ligt er toch echt tamelijk dik bovenop met die herhalingen van die onzinnige bewering (“heeft niets met ware islam te maken”) en de slotzinnen.
      Zelfs Pechtold en Halsema zouden een dergelijke tekst niet serieus gemeend kunnen schrijven.Iedereen die een beetje kan lezen, moet toch inzien dat een man als Max Pam dat nooit letterlijk kan menen.

      Begrijpt men dan helemaal niets van stijlmiddelen als ironie, cynisme, sarcasme?
      Ik heb hierover overigens op dit blog al minstens een week geleden geschreven.

      Als Max Pam iets NIET is, is het dement.

      Like

  6. gladstoned66 zegt:

    Jammer dat sommige mensen , niet begrijpend kunnen lezen. Hij bedoelt dat het alles met de islam te maken heeft.

    Like

    • kernrob4 zegt:

      Precies Gladstone ik schrik ervan.De hele media was vol schrik omdat Pam zo stellig tegen de Islam zich uitte maar ook toen waren er mensen die zijn bijtende cyniek niet snapten.Dus voor alle duidelijk Pam bedoelt dat de msm het ontkent maar dat volgens hem alles en alles met de islam heeft te maken. Vr gr Robert Kern

      Like

  7. maria zegt:

    Lieve help, hij schrijft het ECHT! Stukje kan zo door daar Annabel van GS als parodie….
    Maar het IS geen parodie maar wat lezers van een van de grootste dagbladen van dit land te lezen krijgen, en graag willen geloven. De debilisering van Nederland komt van twee kanten. Voor de onderlaag de SBS/RTL infantiele spelletjes en voor de gestudeerde dames en heren de o zo wijze en genuanceerde Volkskrant. Ik denk dat zelfs Barbie een zinnigere mening heeft.

    Like

  8. OphEUffen zegt:

    Vanwege de eeuwige stilte door “gematigde” moslims heb ik alle hoop op verbetering voorgoed verloren. Of het uit angst of uit goedkeuring is maakt niet meer uit. De slag is verloren. Zonder krachtig optreden, de oorlog ook.

    Like

  9. Jan Wandelaar zegt:

    +
    De afschaffingswetten begin 19de eeuw hebben de slavenhandel wel degelijk een klap toegebracht, schrijft emeritus hoogleraar Piet Emmer. Alleen in Afrika nam de slavenhandel daardoor juist in omvang toe.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3675929/2014/06/21/Afschaffen-slavenhandel-blijft-wonder.dhtml?google_editors_picks=true

    maar in Afrika. Daar namen de slavenhandel en de slavernij in omvang toe, want door de sterk verminderde uitvoer via de Atlantische kust daalden de prijzen op de binnenlandse slavenmarkten, waardoor meer Afrikanen het zich konden veroorloven om slaven te kopen.
    Daarover zwijgen Brandon en Combrink, want dan zouden ze ‘de blanke beschaving’ maar in een gunstig daglicht stellen.
    +

    Like

  10. Jaantje zegt:

    Eens met Pam heeft alles met de Islam te maken.

    Like

  11. BertG. zegt:

    Dat ik de vorige keer het cynisme er niet uit haalde kwam misschien wel omdat het op deze site stond. Een stroom van artikelen waar helemaal niets grappigs aan is.
    Hier worden geen grapjes over de islam gemaakt dus als het wel gebeurt valt het nou ook niet direct op. Althans, je verwacht het hier niet.

    Like

  12. fleckie zegt:

    Heel ‘netjes,sarcastisch’ ‘verteld’, (hopenlijk voor de massa, een ‘eye-opener’)?

    Like

  13. lucky bee zegt:

    Ik heb Amsterdam allang opgegeven.

    Like

  14. Theresa Geissler zegt:

    Ja, dat bedoelt hij. Maar dan vraag ik me toch af of je met ironie niet ook wel eens iets te ver kunt gaan ten koste van de duidelijkheid.
    Als ik voor mezelf spreek: Eerder, bij de originele column van Max Pam, begreep ik dat zelf ook direct. Onmiddellijk. Maar ik reageerde toevallig eens op een manier die dat inzicht íets minder benadrukte en kreeg prompt te maken met zeker twee -overigens begaafde- mede-reageerders, die de indruk kregen, dat ik het NIET begrepen had. -Wat niet waar was.
    Dan ga ik me toch afvragen of de oorzaak van dit misverstand niet hierin gelegen was,dat ook zij heel goed hebben moeten lezen eer ze dat begrepen en dat hier toch een algemeen gevoel van -onwillekeurige- onzekerheid meegespeeld heeft, zodat de behoefte ontstond aan een veelvuldig benadrukken dat het ècht om ironie ging.
    In dat geval kun je het dan wel jammer vinden dat sommige mensen niet begrijpend kunnen lezen, maar je kunt je anderzijds ook afvragen, of de auteur niet een stap te ver gegaan is met het doseren van de ironie.
    Ironie is op zichzelf prima en kan heel geschikt zijn om een situatie haarscherp neer te zetten, maar als het de bedoeling is om duidelijk te illustreren, wat men zeggen wil, is het echt beter om haar op een gegeven moment aan de wilgen te hangen, zodat daarover geen twijfel meer bestaat. Eindeloos ironisch blijven kàn uitmonden in een dood-ordinair ‘mensen op het verkeerde been zetten,’ wat ik persoonlijk geen teken van wellevendheid vind.
    Ik zeg nou niet direct dat dat hier het geval is, al opper ik dus de suggestie, dat ook Max Pam het iets te lang doorgetrokken heeft, maar wel dat dat risico dus bestaat. Arnon Grunberg heeft er,bijvoorbeeld ècht een handje van, wat men waarschijnlijk maar het beste kan toeschrijven aan zijn asperger-neigingen, maar wat ik persoonlijk alleen maar kan beoordelen als een onhebbelijkheid, die zijn schrijfsels trouwens waardeloos maakt, ronduit gezegd.

    Like

    • Theresa Geissler zegt:

      Even voor de duidelijkheid :Dit is dus bedoeld als reactie op het comment van gladstoned66, 21 Juni om 23.57u.

      Like

      • meneertje zegt:

        Hebt u gedacht aan de mogelijkheid dat de redactie van de Volkskrant Max Pam (min of meer) heeft verboden om een rechtstreekse aanval op de islam te doen, maar nog net wel toestond dat hij het in parodie-vorm deed. Parodie op stukken (o.a.) in de Volkskrant, wel te verstaan.
        Mogelijk met de gedachte: de helft van de lezers ziet toch niet dat het een persiflage is?
        Als het zo zit, heeft die redactie nog gelijk gekregen ook.

        Like

      • Theresa Geissler zegt:

        @meneertje, 11.553u.: Dat zou inderdaad een mogelijkheid kunnen zijn; heel scherpzinnig van U.
        Maar voor Max Pam dan een reden te meer om zich nog eens op zijn arbeidsovereenkomst met deze krant te bezinnen, dunkt mij.
        Want ik neem toch aan, dat hij niet wil eindigen als een tweede Grunberg.

        Like

      • tjonge zegt:

        theresa, met die ironie weet die wel te bereiken dat al die linkse pro-islam gekkies dit hele verhaal gelezen hebben omdat ze in eerste instantie dachten dat het een pro-islam stukkie was.
        maar na enige keren lezen kwamen zij in de laatste alinea er pas achter dat het een AANVAL op de islam is !

        ik zeg; missie zeer geslaagd door max pam !

        Like

      • meneertje zegt:

        @Theresa Geissler; 13:07,
        Ik denk dat het gunstig is dat er bij een foute krant toch ook nog een medewerker (of zelfs enige medewerkers) zit (of: zitten), die af en toe een tegengeluid laten horen.
        Zoals @tjonge; 14:59 met andere woorden ook schrijft en toelicht (al vrees ik dat hij/zij iets te optimistisch is; slechte verstaanders begrijpen nog het sarcasme niet, al lezen zij het stuk vijf keer over…).

        Bij “Het Parool”, ook een foute krant (àlle dagbladen in Nederland zijn min of meer foute kranten…), waarop ik een abonnement had (goed stadsnieuws), doch dat ik heb opgezegd, omdat ik de islamvriendelijkheid op den duur niet meer kon verdragen, zit ook minstens één geestverwant van ons, de columnist Theodore Holman.
        Hij schrijft tegenwoordig minder vaak iets over de islam, maar onlangs kon hij het blijkbaar weer eens niet laten.
        En kreeg prompt weer een stel van die verblinde policor-idioten over zich heen.

        Dank zij inside information weet ik dat er ook onder de medewerkers van Het Parool veel felle tegenstanders van Theodore zijn, maar men durft hem waarschijnlijk niet te ontslaan, omdat dat te veel abonnees zou kosten.

        Like

  15. leefbarbaar zegt:

    Iemand die al jaren zijn brood verdient bij de propagandamachine de Volkskrant, waar je burgemeester kunt worden als je als redacteur genoeg PvdA-propaganda hebt bedreven, is voor mij een roodbroodschrijver. Zeker geen onafhankelijke columnist. Dat meneer nu iets opmerkt over de islam, lijkt wel aardig, maar zijn krant is fout. Heel erg fout; policor tot op het bot en tot nu toe dagelijks bezig om de massa-immigratie en de islam hier te promoten.
    Ik lees geregeld zelf de Azijnbode. Juist om de leugens te lezen en vooral te kijken hoe linxen ergens over denken op de opiniepagina.

    Like

    • meneertje zegt:

      Die krant is inderdaad fout.
      Des te moediger van Max Pam dat hij zijn stuk in die foute krant zette.

      Like

      • tjonge zegt:

        en misschien, heeeel langzaam, na voortschrijdend inzicht tot inkeer komt ? ik zeg misschien hoor 🙂

        Like

      • leefbarbaar zegt:

        Zeker Meneertje, daar valt wat voor te zeggen. Maar de Volkskrant gebruikt ook zo’n normaal stukje als van Pam om te kunnen verkondigen dat ze neutraal zijn en dat iedere mening aan bod komt. Wat natuurlijk niet waar, want 99% is gedachtengoed van de PvdA. Een columnist, die zich thuis voelt bij de VK, heeft geen principes en waarschijnlijk nooit geschiedenis gehad op school. Anders zou hij wel op zoek gaan naar een onafhankelijk medium.

        Like

      • paulzwueste zegt:

        @meneertje. Ik ben van mening dat het begrip “moedig” helemaal niets met Pam Max of Max Mam of Pax Pam of hoe heet die vent? Weet ik veel, te maken heeft.
        Hij is gewoon een Amsterdamse grachtengordel-broodschrijver. U weet wel, voor het dagelijks brood. Sorry dat ik uw ideaalbeeld zo beschadig, maar een vent die indertijd de islam (willens en wetens!) zo heeft verdedigt is voor mij gewoon een klootzak!
        Meneer Pam stelt gewoon zijn kompas op een ‘sarcastische’ manier 180 o bij omdat hij, slim als hij is, donders goed weet dat deze manier goed zal vallen bij het intellectuele grachtengordelpubliek. Een directe en duidelijke ommezwaai zou men als een zwaktebod
        zien. Gaan er nu nog steeds geen zoeklichten bij u en anderen branden?

        Like

    • meneertje zegt:

      @leefbarbaar; 15:46,
      Ik ken Max Pam een beetje (via via), doordat ik zelf ook ooit een redelijk sterke wedstrijdschaker ben geweest, en ik kan u verzekeren dat hij wel degelijk principes heeft en die ook durft te verdedigen. En van geschiedenis weet hij ongetwijfeld een heleboel.

      Niettemin is er natuurlijk voor uw standpunt ook wat te zeggen. Het zal wel altijd een strijdpunt blijven of het fout of goed is je onder je politieke tegenstanders te mengen om af en toe een tegengeluid te laten horen.

      Like

      • leefbarbaar zegt:

        Beste Meneertje
        dank voor uw overwegingen.
        Persoonlijk heb ik een groot probleem met mensen, die tegen iets zijn en zelf onderdeel zijn van het probleem. In de politiek is dit ook vaak het geval. Bijvoorbeeld meneer Omtzigt van het CDA, die verstandige dingen roept maar lid is en blijft van het CDA, dat sinds de kruistochten nooit meer iets verstandigs heeft gedaan. Het CDA wil graag doen voorkomen dat men intern meerdere vleugels kent, maar het zou logischer en begrijpelijker zijn, dat een iemand, die zich niet kan vinden in zijn partij, er uit stapt.
        Want uiteindelijk wil iedere partij zo veel mogelijk kiezers voor zich winnen met hun standpunten en zijn hun standpunten dan ook erg rekbaar geworden. Te rekbaar zoals steeds maar weer blijkt.
        Meneer Pam kan er dus wel verdekt er op wijzen dat de islam aan de basis staat van veel ellende in deze wereld, zijn Volkskrant doet niks anders dan de islam in Nederland promoten. En haat zaaien tegen een ieder, die er anders over denkt. Voor mij volstrekt ongeloofwaardig.

        Like

      • paulzwueste zegt:

        @meneertje. Dank voor uw hoffelijke reactie.

        Like

  16. Jan zegt:

    Toch wel bijzonder dat deze column van Pam in de ‘Volksstimme’* wordt geplaatst want de redactie bestaat uit complete idioten en de lezers uit imbecielen zoals ook uit de reacties valt op te maken want direct hebben diversen het over het Christendom, Jodendom, ‘Palestijnen. Één heeft het weer over de IRA en heeft dus ook tot op de dag van vandaag niet begrepen dat dit een koloniale strijd is en geen religieuze. De opmerkingen van het gros laten zien dat het geschiedenisonderwijs ronduit slecht is (klopt, zie de kleuterachtige geschiedenisboeken van leerlingen, veel plaatjes en diepgang van een kroonkurk) en dat het boek van Lodewick ‘Literaire Kunst’ node wordt gemist bij het Nederlands

    Heeft niets met de islam te maken, behalve als je goed luistert:

    Overigens JJGulik is nog steeds dezelfde gek:
    JJGulik

    Waar en wanneer en door wie is die foto genomen. En waaruit blijkt dat het om ISIS mensen gaat en dat het bij de slachtoffers om Irakese veiligheidstroepen gaat. In het onderschrift staat ook dat de beelden niet onafhankelijk bevestigd zijn. Waarom dan toch gebruik gemaakt van zo’n foto. De informatie is toch al niet helder en dat wordt hierdoor nog eens versterkt.
    (op pag 8 van de commentaren)

    * ter verduidelijking, dit was een krant van de SED in Magdeburg

    Like

  17. Jan zegt:

    Bagdad laat zien, hoe meer er veranderd, hoe meer alles bij hetzelfde blijft:

    https://twitter.com/MsIntervention/status/480447653432811521

    Like

  18. Jan zegt:

    I’m Make-Believe Outraged! ofwel, hoe snoer ik iemand de mond

    Like

  19. Jan zegt:

    Droplul is uit zijn winterslaap:

    Timmermans: ‘ISIS-strijders ook gevaar voor Nederland’
    Een groot deel van de ongeveer honderd Syriëgangers heeft zich intussen aangesloten bij ISIS. “Ik kan u wel zeggen dat dit voor het kabinet een topprioriteit is”, ging Timmermans verder. “Wij hebben dus als overheid een belangrijke taak deze mensen in de gaten te houden en te zorgen dat de Nederlandse samenleving met deze mensen geen risico loopt.”

    Timmermans vergelijkt de ‘barbaren’ van ISIS met SS’ers uit de Tweede Wereldoorlog. “Massaal mensen executeren om de rest terreur aan te jagen en andere idioten mee te laten doen in die strijd”.
    http://www.nieuws.nl/algemeen/20140622/ISIS-strijders-ook-gevaar-voor-Nederland

    Maatregelen? Ho maar. Die hebben het niveau van Bakellende: wees waakzaam. Bovendien meenr Timmermans dat het massaal executeren van Joden niets met Joden had te maken.
    Timmermans is en blijft een imbeciel. iedereen kan zijn baantje overnemen die een IQ heeft van 1

    Like

  20. Snoebel zegt:

    Hoewel ik Pam nog steeds zie als een politiek correct schrijver slaat hij met deze column “de spijker op zijn kop”. Ze kunnen er niet meer onderuit, die linkse wegkijkers: de religie van de vrede blijkt de religie van de wrede te zijn. Maar dat erkennen zou Wilders’ gelijk bevestigen.
    Het zal echter nog veel erger moeten worden (aanslagen in Europa) voordat regeringen dat durven toegeven. Zolang het westen afhankelijk blijft van de Islamitische olie zal “om de hete brij worden gedraaid”.

    Like

    • Tom Hendrix zegt:

      @Snoebel: 14.00. uur. Inderdaad, de belangen van BEA BILDERBERG en de OLIE, daar draait het om! En dan draaien politici om als een blad aan de boom.

      Like

  21. paulzwueste zegt:

    Te veel eer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Like

Plaats een reactie