Het Turkse halal-toerisme: All-inclusive vakantie voor moslims, gegarandeerd zondevrij

Screenshot_10

Halal-vakantieressort in Kalkan in Turkije

(Door: Luise Sammann – Vertaling: E.J. Bron)

Turkije is al jarenlang populair bij toeristen voor een all-inclusive vakantie. Niet iedereen houdt echter van alcohol en bikinischoonheden. En zo is er aan de Turkse Rivièra een ongebruikelijk alternatief ontstaan: het halal-toerisme – gegarandeerd zondevrij!

35 graden! De zon staat hoog aan de hemelen brandt genadeloosneer op Hasan Başar Sütcüoglu. De hotelmanager, gekleed in een zwarte blouse en een zwarte pantalon, glimlacht dapper en veegt met een zakdoek het zweet van zijn gezicht. “Welkom in Club Familia”, zegt hij en nodigt ons uit voor een rondleiding over de all-inclusive ressort in de buurt van de Turkse stad Çeşme.

Gemengd baden verboden

Enkele meters verderop blijft hij bij een glinsterend zwembad staan. In het water vermaken zich 20 tot 30 gasten. Menigeen bruin en gespierd, velen roomblank, anderen met dikke buiken over de zwembroek. Pas bij de tweede blik valt op dat alle badgasten mannen zijn. De manager knikt. In “Club Familia” is gemengd baden verboden. Er is een mannenzwembad en een vrouwenzwembad, een mannenstrand en een vrouwenstrand, evenals aparte kleedcabines en gebedsruimtes.

Alcohol is vanzelfsprekend taboe – en voor vertier in de avond zorgen imams en godsdienstleraren in plaats van striptease danseressen en karaoke-shows… Saai? Hoezo?: tot oktober zijn de 800 bedden van het ressort al volgeboekt.

Screenshot_13

Moskeeën naast witte zandstranden

Dat “Club Familia” met zijn succes geen uitzondering is, weet niemand beter dan Kilic Mutlu. Aan de wanden van zijn reisbureau in Istanbul hangen foto´s van beroemde moskeeën in de hele wereld naast foto´s van witte zandstranden en door palmbomen omringde zwembaden. Kilic Mutlus´ boodschap: strenggelovig en een zwemvakantie in één – het kan!

Ieder jaar van mei tot september zorgt Mutlu voor de bezetting met gasten van meer dan 5000 kamers in islamitische vakantieressorts. Al lang komen er ook boekingen uit het Arabisch gebied en Europa binnen, uit Engeland, Nederland of Duitsland. Tien jaar geleden, herinnert hij zich, bestond er maar één enkel halal-hotel in Turkije – intussen zijn dat er ongeveer 25. Jaarlijks komen er twee tot drie nieuwe ressorts bij. Wie niet vroeg genoeg boekt, kan desondanks pech hebben.

Achter het hek wacht de vrijheid

Meerdere uren rijden met de auto staat Hasan Başar Sütcüoglu bij een metershoge afscheiding. “Alleen voor vrouwen”, staat er op een bord. Zelfs de manager heeft hier geen toegang. De vrouwen, die naar binnen en naar buiten glippen, doen hun hoofddoeken en matels pas achter de afscheiding af, wanneer er echt geen man meer te zien is. Daarbij gaat het niet alleen om religie, zegt Sütcüoglu: “Veel conservatieve mannen bij ons willen gewoon niet dat andere mannen hun vrouwen zien. Dus houden ze vakantie in ressorts zoals het onze.”

Screenshot_15

Een bruin gebrand surftype met een zonnebril en baseballcap tijgert ongeduldig voor de afscheiding heen en weer. Hij heeft een enkele maanden oude baby in zijn armen. Hij kijkt naar de metershoge afscheiding. Daarachter krijgt zijn vrouw op dit moment zwemles. Wat er voor velen mag uitzien als een gevangenis betekent voor haar ongebruikelijke vrijheid. “Wij mannen kunnen immers overal zwemmen. Maar onze moeders, zussen of vrouwen zitten dan aan de kant. Hier is dat anders.”

De zomervakantie wordt politiek

De 33-jarige Sibel uit Istanbul is juist klaar met zwemmen en komt in een trainingspak met een hoofddoek om achter de afscheiding vandaan. Ze knikt instemmend: al vijf jaar lang gaat ze met haar gezin naar ressorts zoals dit. “Het aanbod neemt toe, omdat wij, de religieuzen, eindelijk onze rechten opeisen. Op bijna alle gebieden bestaat er nu ook voor ons een keuze.”

Dat klopt: vrouwentijdschriften voor gelovige moslima´s, peperdure mode voor het hele lichaam, apps voor smartphones met gebedstijden en korancitaten – niet alleen de toerismebranche heeft de afgelopen jaren de gelovigen als doelgroep ontdekt.

Maar lang niet alle Turken zijn blij met gescheiden zwembaden en stranden, met alcoholvrije hotels en steeds nieuwe moskeeën. De nieuwe aanbiedingen maken velen ook bang. Want ze laten zien: de strijd om de opinieheerschappij in Turkije wordt al lang niet meer alleen in de politiek beslecht, maar inmiddels zelfs in de zomervakantie.

Screenshot_16

Bron:
www.srf.ch
Auteur: Luise Sammann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamisering, Islamitisch fundamentalisme, islamitische ideologie, Moslims, Turkije. Bookmark de permalink .

26 reacties op Het Turkse halal-toerisme: All-inclusive vakantie voor moslims, gegarandeerd zondevrij

 1. janfreak zegt:

  Ze zullen daar dan ook wel niet mogen vrijen. Durven ze ook nog vakantie te noemen. Ga sowieso niet op vakantie naar Turkije, ben er één keer geweest en ergerde me kapot aan de lieden die ons aanklampten om ons iets aan te smeren.

  Like

 2. Auke zegt:

  Typisch dergelijke resorts. Heel goed om de uiterlijke schijn op te houden. De waarheid is dat het broeinesten zijn van mensen die satan=allah letterlijk willen navolgen. satan is door God (=Jezus) gemaakt als mensenmoordenaar van af het begin. Dit maaksel kan niet anders dan doen waar voor het gemaakt is en vaak vermomt hij zich als een engel van het licht, zoals in deze resorts voor “vrome”mensen die heel mooi lijken te zijn. Terwijl een vakantie oord, een plaats zou moeten zijn waar mensen heel ontspannen zouden moeten zijn en zichzelf kunnen zijn, zorgt deze afgod ervoor dat mensen volgens zijn regels leven, dus in gevangenschap volgens deze regels, terwijl mensen vrij zouden moeten zijn. Mensen zijn ten slotte de kroon op de schepping.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Als U dit zwart-wit gezichtspunt per sé wilt blijven volhouden, gaat U uw gang maar; we hebben er trouwens naar aanleiding van mijn artikel, maanden geleden, al genoeg over gekibbeld. Maar ik zeg het U nog één keer: Het is mijn rotsvaste overtuiging dat het hier géén lijnrechte tegenstelling God/Satan betreft, ergo dat we hier NIET te maken hebben met Satansverering, wat heel anders werkt.
   Afgoderij, zo U wilt. Maar kijk maar uit: Daarmee begeeft U zich op het terrein van Mijn-God-is-beter-dan jouw-God, oftewel: de Hoogmoed. En ik hoef U niet te vertellen, dat díe wel degelijk door Satan geïntroduceerd is als één van de Zeven Hoofdzonden……
   Weet U, Het verraderlijke van de satanische werkwijze bestaat hierin, dat juist diepgelovige christenen zo gemakkelijk in dat soort valkuilen trappen…..hoewel ze zelf denken, zo goed bezig te zijn…..

   Like

   • Charles Martel zegt:

    Ik heb geen boodschap aan een tegenstelling god-satan, wel is er een hemels-(of hels)breed verschil tussen de christelijke en de islamitisch godsopvatting. God is niet Allah. De eerste is een vaderfiguur, voor wie alle mensen gelijkberechtigd zijn, de laatste is een verkapte krijgsgodin, de gesluierde Allat, die zich alleen om haar eigen broedsel bekommert. De maleisische rechter die de christenen verbiedt hun god ‘Allah’ te noemen slaat spijkers met koppen (maar hij beoogt uiteraard iets anders en beseft niet dat de Arabische christenen hun god ‘Allah’ noemden voor er van de mohammedaanse variant sprake was).

    Like

   • J, De N zegt:

    Het wordt tij dat ze dat achterlijke gedoe afschaffen. Verbieden is nog beter.

    Like

 3. Jade zegt:

  Ik ga van m`n levensdagen niet naar een moslimland op vakantie,
  ook al krijg ik 100 miljard euro toe…
  En dat zouden meer mensen moeten doen…

  Like

  • louis-portugal zegt:

   Nou Jade voor 100 miljoen zou ik het ook al doen en over minder valt te onderhandelen.

   Like

  • Daiyu-ninja zegt:

   Jade zegt:
   10 juli 2014 om 03:07

   Ik ga van m`n levensdagen niet naar een moslimland op vakantie,
   ook al krijg ik 100 miljard euro toe….

   Nou, voor 100 miljard zou ik het echt wel doen. Zeker gezien het feit dat de islamisering van Europa in volle gang is.
   Met/van 100 miljard euro kun je mensen trainen,’ een eigen leger vormen’ en goede wapens – die je heel hard nodig zult hebben – kopen.

   .

   Like

  • Tempelier. zegt:

   Ik ook niet, nooit van mijn leven !!

   Like

 4. windwens zegt:

  Ze doen de best maar, ik zet nooit uit mezelf een poot in z’n moslimland voor geen enkele prijs.

  Like

 5. lucky bee zegt:

  Mij interesseert het niet in een Moslim land waar ook te rwereld vacantie te nemen.Ook niet Indonesie.

  Like

 6. Cathja zegt:

  Totaal geschift! Als je die zwarte kolenkit over het water ziet scheuren, dan krijg je toch spontaan een lachstuip? Zielig volk, zielige mensen die menen dat ze hun god hiermee een plezier kunnen doen!

  Like

 7. Theresa Geissler zegt:

  Bang? Ja, dat kan ik me voorstellen, als je Turks bent èn seculier! Stel je toch voor, dat je in de toekomst alleen op deze manier met vakantie zou kunnen!
  Al laat het wel duidelijk zien, dat moslim(a)s zich in het dagelijks leven bepaalde beperkingen opleggen omdat ze dat ‘zinvol’ vinden. Want als je daar zelfs in de vakantie-periode onverkort de hand aan houdt, tja,dan wil je ècht niet anders.
  Best, maar anderen niet! De schoen wringt ‘m daarin, dat ze eeuwig proberen, het ook aan die ànderen op te dringen, al blijven ze dat desgevraagd schijnheilig ontkennen. Maar dat is toch echt het doel van de Jihad.
  En deze manier van vakantie houden vormt maar één klein onderdeel van het doel van die Jihad……

  Like

 8. roger catrysse zegt:

  Ik hoop dat alle hotels in Turkije zo worden en de mensen daardoor meer vakantie bij het eigen volk zullen nemen en die islamieten minder zullen steunen

  Like

 9. Tom Hendrix zegt:

  Ook ik verdom het naar een HAATBAARD LAND te gaan!

  Like

 10. koddebeier zegt:

  Al wordt een vakantie in een moslimland gratis……… Mij zullen ze nooit zien !!!!!

  Like

 11. Daiyu-ninja zegt:

  All-inclusive vakantie voor moslims gegarandeerd zondevrij.
  Maar zodra de vakantie voorbij is vergrijpt men zich weer volop aan allerlei zonden,’vrouwen/kinderen verkrachten en mishandelen, mensen vermoorden, haat in mensen hun hoofden planten voor de ongelovigen, oproepen tot het afslachten van niet-moslims, andere volkeren onderdrukken’.

  Als allah niet wil dat dat mannen en vrouwen samenleven, waarom heeft hij dan maar een aarde geschapen?

  Like

 12. Edwin Lauxen zegt:

  Turkije is een NavoLand en wilt graag bij de EU? Hopeloos !

  Like

 13. de 13de imam zegt:

  Ik vind deze segregatie prima, zij hun halal vakantie en ik mijn moslimvrije vakantie. Eigenlijk zou iedereen ook recht moeten hebben op een moslimvrije woonplaats en werkplek, daar moet echter nog aan gewerkt worden.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Ja, dat lijkt de oplossing maar het is (nu nog)een verkapte uitsluiting van alles wat met het vrije “decadente” Westen te maken heeft.
   Over enige tijd kun je daar alléén nog maar halal op vakantie.
   Dat zal dan betekenen dat hun hele economie zal instorten want behalve een paar grote bedrijven steunt Turkije uitsluitend en alléén op toerisme uit het Westen.
   Ze hebben Godzijdank geen olie!!!! Gelukkig maar!

   Like

 14. exter39 zegt:

  Kun je na gaan hoe hypocriet en huichelachtig ze zijn , voor hen die daar leven en wonen oké, maar als die hier wonen daar gaan huichelen, en hier naar het café gaan andere vrouwen versieren, hieruit blijkt dat ze hier totaal niet thuis horen.

  Like

 15. johannes zegt:

  halal? alah de schijt met die tering turken

  Like

 16. Spinsoel zegt:

  Wie het laatst lacht het best. “In het hiernamaals natuurlijk. Quran 83:34”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s