Václav Klaus: “De Krim hoorde niet bij de Oekraïne”

Screenshot_181

(Interview: Helmar Dumbs – Vertaling: E.J. Bron)

De voormalige Tsjechische president Václav Klaus spoort in een interview met de Oostenrijkse “Die Presse” aan tot een deling van de Oekraïne. Rusland zou wat betreft De Krim genoodzaakt zijn geweest om te handelen, zegt hij.

De crisis in de Oekraïne duurt nu al langer dan een jaar. Hebt u een voorstel voor een oplossing?

Václav Klaus: De situatie daar is al heel lang zo tragisch, men moet zo snel mogelijk iets doen. Maar dat betekent niet een externe interventie. De oplossing kan alleen door onderhandelen ontstaan, een compromis. Jammer dat de politieke leiding in de Oekraïne hiertoe niet in staat is. Weet u, ik heb goede ervaringen met de deling van Tsjecho-Slowakije. Ik had mijn hele leven lang daar gewoond, het idee om het land te splitsen, was voor mij onzin, ik was er tegen. Maar ik zag dat de Slowaken echt zelfstandig wilden worden en toen heb ik begrepen dat de enige oplossing een compromis is, de deling. Iets dergelijks moet er ook in de Oekraïne komen. Niemand kan met 10-0 winnen.

Maar moet men de Oekraïne opdelen?

Dat zijn wat mij betreft geen adviezen of aanbevelingen. Ik spreek alleen van mijn ervaringen.

Bedoelt u met “de andere kant” de separatisten in het oosten van de Oekraïne of Rusland?

De mensen uit de oostelijke Oekraïne. U hebt in het begin correct gevraagd naar de “crisis in de Oekraïne”, dat is al een niet typische West-Europese vraagstelling. Normaal gesproken spreken de mensen hier van een Oekraïens-Russisch conflict. Ik corrigeer dat dan altijd.

Duidelijk, het conflict vindt op het territorium van de Oekraïne plaats, maar het is ook duidelijk dat Rusland er militair bij betrokken is.  

Nee, nee. Voor mij is het conflict “Europa en Amerika tegen Rusland”, de Oekraïne is slechts een passief instrument in deze strijd.

U bedoelt een soort plaatsvervangend conflict?

Oorspronkelijk was het zeer zeker een conflict in de Oekraïne, dat interne redenen had. Het is een land waar de postcommunistische transformatie bijna niet bestond. In vergelijking met de andere Midden- en Oost-Europese landen is de Oekraïne een mislukking. Dat is de oorzaak van deze conflicten. Het is een gespleten land, dat kunstmatig werd gemaakt. Het is geen authentiek gebied met een homogene bevolking. Helaas. Daarom zal de transformatie moeilijker zijn dan elders. En de huidige crisis is een resultaat van de inspanningen om de Oekraïne tot een beslissing te dwingen of ze bij het Westen of bij het Oosten hoort. Om het land voor de keuze tussen Oost en West te plaatsen, betekent echter het te verwoesten.

Niemand heeft de Oekraïne voor zo´n keuze gesteld.

Zeker wel! Het idee om de Oekraïne bij de EU of de NAVO te voegen, bestond vanaf het begin.

Maar daarover heeft toch niemand het. Het gaat alleen om een EU-associatie.

Dat is de vraag. Voor de landen in Centraal- en Oost-Europa was de associatie altijd een belangrijke stap richting lidmaatschap.

Het conflict is eind 2013 begonnen met de ruzie over de associatie. Maar deze ruzie werd pas door de annexatie van De Krim door Rusland militair, of niet?

Dat is uw interpretatie. Wat mij betreft was dat niet zo. Ik ben geen verdediger van Rusland of van meneer Poetin, onze geschiedenis tijdens het communisme is tegen Rusland gericht. Ik zoek alleen de waarheid. Volgens mij was het handelen van Rusland op De Krim slechts een reactie, geen actie. Schaakt u?

Zelden.

In het schaken bestaat het begrip van de afgedwongen zet. Men moet iets doen, of men wil of niet.

Waarom moest Rusland interveniëren?

Dat was de reactie op Maidan, op de gebeurtenissen in Kiev, op de aanvallen op de Russische bevolking daar.

Maar om daarom meteen militair in te grijpen?

Er was een referendum en de vraag is of men zo´n referendum accepteert of niet.

Een referendum onder Russisch wapengeweld…

Het is heel duidelijk dat De Krim niet bij de Oekraïne hoorde, dat weet u ook. De Krim hoorde altijd bij Rusland. Ik zie dat niet zo tragisch. De interne crisis van de Oekraïne is voor mij het belangrijkst. Zonder Maidan zou er geen annexatie van De Krim hebben plaatsgevonden.

U was ooit staatshoofd. Hoe zou u reageren wanneer een buurland een deel van uw staatsgebied annexeert?

Deze vraag kan ik niet accepteren. Maar ik zou in ieder geval zulke ontwikkelingen zoals in de Oekraïne in mijn land niet geaccepteerd hebben. Ik zou eerder met de oppositie zijn gaan praten. Maar dat hebben de politici in de Oekraïne helaas niet gedaan. Dat is wat mij betreft de oorzaak, al het andere is consequentie.

Een consequentie waren de sancties die de EU heeft opgelegd. Op dit moment wordt er over gediscussieerd een deel van de sancties weer op te heffen. Hoe kijkt u tegen de huidige sanctiepolitiek aan?

Zoals ik al zei, ik zie de oorzaak van het conflict niet in Rusland en daarom beschouw ik de sancties als fout. De andere vraag is hoe de sancties functioneren, welke gevolgen ze hebben.

Wie heeft volgens u meer onder de sancties te lijden, Rusland of de EU?

Zeer zeker Rusland. Ik ken weliswaar talrijke Tsjechische zakenmensen die zeer ontevreden zijn over de sancties, maar Rusland lijdt zeer zeker meer schade door de sancties.

U hebt in een interview gezegd dat de EU een systeemverandering nodig zou hebben, een soort 1989. Wat bedoelt u daar precies mee?

Ik beschouw de situatie in Europa als zeer problematisch, ja, dramatisch. Misschien hebben wij na 50 jaar communisme scherpere ogen en zijn we gevoeliger, wellicht overgevoelig.

Met betrekking waarop?

Alles! De economische stagnatie, de afwezigheid van democratie. Dat is mijn belangrijkste kritiek. We hebben een ommekeer in Europa nodig, niet alleen cosmetische hervormingen. Ook in het eindstadium van het communisme waren er veel hervormingen, maar ik heb toen gezegd dat we geen hervormingen meer nodig hebben, maar een diepe verandering van de hele samenleving. Iets dergelijks hebben we nu in Europa nodig.

Maar kun je de EU met het communisme vergelijken?

Het is geen vergelijking. Het gaat erom niet alleen details te veranderen, maar de basis van het systeem.

Hoe ziet het systeem eruit dat u voor ogen staat? Zou de EU daarin nog bestaan?

De EU is een variant van de Europese integratie. Ik ben echt voorstander van de integratie, het elimineren van barrières aan de grenzen enz. Dat was ook het dominerende principe in de eerste fase. De ommekeer kwam met het Verdrag van Maastricht, toen de EG, de Europese Gemeenschap, EU, de Europese Unie, werd. Deze radicale verandering van “G” naar “U” is voor mij de basis van alle problemen die we op dit moment in Europa zien.

Wat is er dan zo slecht aan een unie, een steeds nauwere aaneensluiting?

Dat is het elimineren van de Europese staten, daarom bestaan deze oplossingen “Het Europa van de regio´s” of “Het Europa van de Europeanen”. Nee, ik ben voor een Europa van de Europese staten.

Maar deze staten verdwijnen toch niet van de landkaart. Er bestaan tegenwoordig veel problemen die een staat alleen niet meer kan overmeesteren, die alleen maar gezamenlijk opgelost kunnen worden.

Nee, daartegen zeg ik nee. Dat is alleen maar een droom van verschillende Europese politici. We hebben de staten niet voor veel dingen nodig, maar we hebben ze voor één ding nodig, en dat is de democratie. Zonder staten kan er geen democratie bestaan. Een democratisch systeem op het niveau van continenten is niet mogelijk.

Waarom eigenlijk niet?

Daarvoor heb je een Demos, een volk nodig. En in europa bestaat geen volk. Wij zijn geen Europeanen. Ik voel mij geen Europeaan. Europa is voor mij slechts een van de verschillende identiteiten van mijn leven. Ik ben Pragenaar, ik heb mijn Tsjechische identiteit, daarna hoor ik bij Midden-Europa. Steden zoals Wenen, Krakau, Milaan, die horen bij mijn wereld, niet Helsinki, Lissabon, Athene of Palermo. Dan ben ik ook nog een Slaaf. En dan is er nog Europa, maar deze Europese identiteit is voor mij heel zwak. Ik zie geen grote gelijkenis met een Fin of een Ier of een Griek.

Uw opvolger Miloš Zeman heeft na de terreuraanslagen in Parijs gezegd dat men migranten in grote getale weer naar hun landen van herkomst zou moeten sturen. Hoe denkt u daar over?

Ook hier geldt: dat is de tiende verdieping van het debat. De eerste verdieping is iets anders.

Wat is die eerste verdieping?

Een dramatische fout van de politiek om de invasie van migranten hier in West-Europa mogelijk te maken. Ik begrijp het wel, de rijke Europeanen wilden verschillende werkzaamheden niet meer doen en hebben arbeidskrachten uit Turkije en andere landen uitgenodigd. Dat was een fout.

Maar is dat een probleem in Tsjechië?

Niet echt. Tsjechië is immers nog niet zo rijk als Duitsland. En het communisme was een gesloten samenleving, alles was verboden, ook immigratie. De natie is nog relatief homogeen, dat kun je niet vergelijken met de situatie in West-Europa. Een belangrijk probleem is de verkeerde ideologie van het multiculturalisme, die moeten we zo snel mogelijk vergeten, omdat zij de samenleving verwoest.

Na de aanslagen gingen er onmiddellijk stemmen op naar een strengere controle. Raken we daardoor niet de fundamenten van onze liberale samenleving kwijt?

Vast en zeker. De Patriot Act 2001 was een catastrofe voor Amerika en ik vrees dat de 7e januari 2015 dezelfde rol voor Europa zal spelen als de 11e september 2001 voor Amerika. En ik moet zeggen: Ik ben niet Charlie. Je ne suis pas Charlie, dat is een heel fout idee.

In hoeverre?

Dat iedereen nu schrijft dat ze Charlie zijn.

Maar daarbij gaat het toch om solidariteit met de slachtoffers, of niet?

Natuurlijk was het een tragedie, dat hoeven we niet nog eens extra te benadrukken. Maar diezelfde dag werden er 2000 mensen in Nigeria vermoord en daar heeft niemand het over. Niemand. Omdat dat niet hier is, maar duizenden kilometers verderop, dat is huichelarij, dat kan ik niet accepteren. Ook hier zijn mijn ogen wellicht iets scherper. Daarom ben ik niet Charlie. De tragedie in Parijs is voor mij een consequentie van multiculturalisme. Immigratie en verkeerde retoriek van de politici. Wat anders is de menselijke tragedie van het terrorisme.

Ik herinner me een EU-vergadering, president Chirac regeerde nog in Frankrijk. Destijds vond in de Zuid-Europese landen een eerste massale immigratiegolf van Afrikanen plaats. Chirac heeft alleen maar over het veiligheidspact gesproken. Toen heb ik gezegd: meneer de president, bent u van mening dat dit alles kan helpen? Is niet de oorspronkelijke oorzaak de sociale politiek van Europa, die de mensen ertoe motiveert hier naartoe te komen? Toen schreeuwde Chirac: Klaus wil de welvaartsstaat in Europa afbouwen. Ja! Want dat is de oorspronkelijke oorzaak: het socialisme in Europa.

Bron:
http://diepresse.com
Interview: Helmar Dums

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Verrijking", "Weg met ons!", Appeasement, betutteling, Brussel, Censuur, cultuurrelativisme, democratie, Demografie, Desinformatie, dictatuur, Elite, EU-critici, Eurabië, Europa, Europeanisering, EUSSR, Hypocrisie, Immigratie, Indoctrinatie, Islamisering, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Linkse Kerk, Marxisme, meningsdictatuur, Multiculti, nieuw fascisme, Oekraïne, Patriottisme, politici, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Rusland, socialisme, soevereiniteit, Tsjechië, Verenigde Staten, Volksvijandigheid, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

52 reacties op Václav Klaus: “De Krim hoorde niet bij de Oekraïne”

 1. janfreak zegt:

  Laten we wel zijn, De Krim is in 1954 als gebaar van vriendschap door Chroesjtsjov, zelf een Oekraïner, aan de Oekraïne geschonken en daar kun je dan later niet op terugkomen. Eens gegeven blijft gegeven.

  Like

  • VarAway zegt:

   @janfreak: U moet zich wat beter inlezen ivm de historie.
   De Krim was altijd RUSLAND.
   Wie was Chroesjsjov om te bepalen of hij dat mocht wegschenken?
   Overigens was hij dronken toen hij dat deed.
   Het maakte toen niets uit, meer een idee van de provincie grenzen
   wat verschuiven.
   Alles was de USSR.

   Vaclav Klaus is een wijze man, een man naar mijn hart!

   Like

  • bobzelf zegt:

   De Krim was net als Oekraine al 600 jaar RUSLAND !! in 1990

   en als onze EU en USA geen coup hadden gepleegd in KIEV
   was de krim nu nog gewoon van oekraine geweest !!
   Putin had net een nieuw contract afgesloten met KIEV tot 2040 voor zijn Russische vloot en toestemming voor 25.000 russische soldaten op de ktrim !!

   Dus als de facicstische nieuwe regering niet naar de EU had gelonkt , had Putin De krim gewwon bij Ukraine gelaten

   Nu kwam en zijn vloot in de EU te liggen, en bleek Kiev , de Krim te hebben beloofd als anker plaats voor de Amerikaanse vloot, !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   EN U VINDT HET DAN GEK DAT PUTIN WAKKER IS ????

   Dus niet meer van die domme dingen zeggen graag , na 13 maanden , had u nu toch wel kunnen weten hoe het zat !!!

   Maar U staat ook op Facebook zeker bij franske ???
   Uw favoriete sprekers zijn waarschijnlijk van Baallen onze nationale Rolmops en de belgische tandenfee Verhofstadt ??
   EU geweldig ??
   Euro onze redder ??

   gr. bob

   Like

   • Maria zegt:

    hihihi tja nu zijn ze alles kwijt….
    ohhhh wat gaan ze slaag krijgen van de Russen en Chinezen…
    EU de ondergang ja
    Euro de doodsteek van alles en iedereen hier.
    Zal rapper ginder zitten dan gedacht, wie weet zoek ik je op dan 🙂

    huggie Bobka

    xxxx

    Like

   • Jan zegt:

    al 600 jaar RUSLAND

    De stompzin ten top, stalinist!

    Like

   • bobzelf zegt:

    hallo , gestoorde dwangbuis, Stalin is al effe dood hoor !!!!

    effe serieus , je moet wel op je tabletjes letten hoor .

    en moet je die dwangbuis nou zo’n heel weekend aan, voor ze je weer ophalen ??

    prettig weekend

    bob

    Like

  • Jan zegt:

   Precies. De Krim was niet ‘eeuwen’ van Rusland. Pas eind 18e eeuw kwam het in Russische handen, in 1783 en dit duurde tot 1954, dus 171 jaar, het was aanzienlijk langer in handen van de Byzantijnen.
   Dit dus over ‘altijd Russisch’ geweest.
   De leugens van de communisten hebben hun werk goed gedaan., dat is weer duidelijk.

   Russificatie van de Krim ontstond door deportatie van niet Russen en het importeren van Russen:
   In the 1950s, the population of Crimea — approximately 1.1 million — was roughly 75 percent ethnic Russian and 25 percent Ukrainian. A sizable population of Tatars had lived in Crimea for centuries until May 1944, when they were deported en masse by the Stalinist regime to barren sites in Central Asia, where they were compelled to live for more than four decades and were prohibited from returning to their homeland. Stalin also forcibly deported smaller populations of Armenians, Bulgarians, and Greeks from Crimea, completing the ethnic cleansing of the peninsula.

   The repeated references at the meeting of the USSR Supreme Soviet Presidium on 19 February to the “unity of Russians and Ukrainians” and to the “great and indissoluble friendship” between the two peoples, and the affirmation that the transfer would demonstrate how wise it was to have Ukraine “under the leadership of the Communist Party and the Soviet government,” indicate that Khrushchev saw the transfer as a way of fortifying and perpetuating Soviet control over Ukraine now that the civil war had finally been won.

   The earlier published documents, and materials that have emerged more recently, make clear that the transfer of Crimea from the RSFSR to the UkrSSR was carried out in accordance with the 1936 Soviet constitution

   lees het geheel op:
   http://www.wilsoncenter.org/publication/why-did-russia-give-away-crimea-sixty-years-ago
   Zie ook originele document op: Meeting of the Presidium of the USSR Supreme Soviet
   19 February 1954
   http://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/119638

   Niks dus ‘weggegeven toen Khrushchev dronken was’, alles onzin.

   Daarmee is direct al het gewauwel van de Putinisten ontzenuwd, inclusief dat van Klaus.

   Like

   • VarAway zegt:

    @Jan.
    Fraai relaas. Dus volgens uw redenering moeten we ALLE
    grenzen in de EUSSR maar gaan verschuiven, omdat het
    “vroeger” anders was?
    Pruisen & Oost Pruisen weer naar Duitsland?
    De helft van Polen weer naar Duitsland?,
    Hele stukken in het oosten weer naar Polen?
    Nice en omgeving weer naar Italie?
    Zuid Tirol weer naar ’t oude Oostenrijk?
    Flensburg/Kiel weer naar Denemarken?
    Finland krijgt Finnmarken weer terug van Rusland?
    Het stukje Koningsberg tussen Litouwen & Polen terug naar Duitsland?
    Terwijl onze Griekse wanbetalers nog wel wat in Turkije hebben liggen!
    Enz. enz.
    Als U Klaus van wauwelen wil beschuldigen en ONS als Putinisten,
    wat bent U dan?
    Wake up Hr.Jan.
    Erken gewoon dat de Navo, NOCH de EU ook maar IETS met Oekraine
    te maken hebben en al helemaal niet met de Krim.
    U heeft een policor tunnelvisie.

    Like

   • Maria zegt:

    jij kent de ballen van Rusland en zijn geschiedenis! je kent de vallen van het ottomaans rijk daar ook niet! En jaja in een zatte bui heeft een oekrainer de Krim effe weggeschonken, je bent gewoon lachwekkend met je haat tegen de Russen en met wat je erover post!

    Catherina de Grote nam de Krim en het gevestigde protectorschap over Georgië van de Turken in 1783 over en gaf Rusland daarmee toegang tot de Zwarte Zee kust van twee zijden. In 1787 reisde de 58 jaar oude keizerin van St Petersburg naar Krim, met een gevolg van 2.300 mensen. Zij werd door 12.000 Tartaren ruiters in ceremonieel pak ontmoet die haar naar het Paleis van de Khan aan Bakhchisarai escorteerde. Een stenen plaat werd daar geplaatst om de gelegenheid en te herdenken en kan vandaag nog steeds gezien worden. Van daar reisde zij naar Sevastopol, waar zij Prins Potemkin ontmoette, haar bestuurdergeneraal die later wordt beloond met de titel Prins van Tavrida, en zag de Zwarte Zee Vloot voor anker. Zij reisde dan op naar Akh-Mechet (het huidige Simferopol), Stariy Krim en Feodosia. Zij was hier om aan te geven dat Krim nu deel van het geweldige Russische rijk was. Over het Paleis van de Khan schreef zij: “Deze aanwinst betekent dat een einde van het vrezen voor de Tartaren. Deze gedachte geeft mij geweldige vertroosting en ik lig beneden om te slapen vandaag, ik heb met mijn eigen ogen gezien dat het veroorzaken van het kwaad is weggevallen en het het geweldigste voordeel van mijn rijk is geweest”. Maar spoedig nadien kondigden de Turken opnieuw oorlog met Rusland aan, en het nam vier jaren voor de Turken capituleerde na een serie van zeenederlagen door het toedoen van de Zwarte Zee Vloot, en nam de realiteit van de overdracht van Krim naar het Russische rijk hen aan. Catherina dan stel over het consolideren van haar nieuwe aanwinst. Zij besefte dat de enige weg, dat Rusland de Krim op lange termijn zou vasthouden, het bevolkingsevenwicht en het meevoelen de Russische reden zou veranderen. Niet alleen Russen maar ook wezenlijke aantal Oekraïners, Bulgaren, Armeniërs en Duitsers werden door Catherina aangemoedigd zich te vestigen in Krim, een proces dat verder ging in de 19de eeuw. Sommige Tartaren emigreerden naar Turkije, hoewel de meeste bleven. In 1863 overtroffen de immigranten in aantal, de Tartaarse bevolking.

    In 1825 was het Oreanda Landgoed nabij Jalta door de kroon als een zomer verblijf voor Alexander I. gekocht. Zijn opvolger, Nikolai keurde een ontwikkelingsplan goed om in het pas aangestelde district van Jalta een paleis te bouwen. Het paleis werd later door een brand vernietigd, maar het park is overgebleven. In1860, na het einde van de Krim Oorlog, werd het Livadia Landgoed voor Alexander II aangekocht en bouw van het prachtige Livadia Paleis begon. Deze periode zag ook de bouw van andere paleizen zoals het Massandra en Alupka. De aanwezigheid van de koninklijke families trok aristocraten en rijke kooplieden aan en bracht investering en voorspoed naar Jalta en het omringende gebied en maakte het tot de stijlvolste toevlucht van imperiaal Rusland. De negentiende eeuw werd beïnvloed door de introductie van wijn-bouw door de aanwezigheid van de kleine Duitse boeren gemeenschap en de bouw van de eerste wijngaarden door Russische Tellingen Golitsyn en Vorontsov werd een feit. De Eerste Wereldoorlog was rampzalig voor de laatste Tsaar Nikolai II. De Krim en een deel van Oekraïne werden door Duitse machten overgenomen en zware verliezen op het slagveld, dat met tekorten aan voedsel en munitie gecombineerd werd, demoraliseerde het Russische leger naar het punt van muiterij. De Oktober Revolutie van 1917 een antwoord op de oorlog en betreffende de algemene sociale voorwaarde. Krim was de scène van hevige gevechten tussen Bolsjewieken en antirevolutionaire Wit Russische soldaten. In 1921 werd de Krim als een Autonome Republiek voor de Krim Tartaren binnen de Verenigde Socialistische Russische Sovjet- Republiek gevestigd. Nochtans, dit heeft het lijden de Tartaren tijdens de zuiveringen van Stalin in de jaren negentien dertig niet voorkomen. Nog een groep die veel zou lijden, waren de Grieken, die hun boerderij tijdens collectivisering verloren. Griekse scholen werden gesloten en de Griekse literatuur vernietigd, toen zij als contrarevolutionair wegens hun traditie van vrije onderneming, hun schakels met kapitalistische Griekenland en hun onafhankelijke cultuur werden geëtiketteerd.

    De Tweede Wereldoorlog bracht de terugkeer van Duitsers, die de republiek na de val van Sevastopol in 1942 volledig bezetten en hielden het tot 1944 vast. In 1945 kozen de Britse premier Winston Churchill, VS President Franklin D. Roosevelt en Russische Secretaris-generaal Joseph Stalin het Livadia Paleis nabij Jalta als de ontmoetingsplaats waar de Jalta Conferentie betekend werd. De “groot drie” zette doeltreffend het stadium voor de koude oorlogsjaren die volgde in, maar ook begonnen de besprekingen die tot de formatie van de Verenigde Naties leidden. Aan het einde van de Krim-oorlog verloor de Krim haar status als een Autonome Republiek, tengevolge van de samenwerking van een beduidend aantal Krim-Tartaren met de bezettende Duitser, die in opstand waren gekomen tegen de mishandeling van Tartaren door het Sovjetregime. Ondanks het feit dat ongeveer 50.000 Tartaren op alle fronten in de Sovjetstrijdkrachten hadden gevochten, schafte Stalin officieel de Krim-Tartaren als een natie af en organiseerde de massadeportatie van de volledige Tartaarse bevolking samen met 70.000 Krim-Grieken, ongeveer 220.000 mensen, naar Centrale Azië. Het was niet eerder als in 1956, toen USSR Eerste Nikita Khruschev de Tartaarse deportatie in zijn toespraak aangaf en het aanvalt, als de erfenis van Stalin. Dat was de enig officiële erkenning van het verschrikkelijk en verkeerd gedane, naar de Tartaarse mensen en anderen. Het nam tot de val van de Sovjetunie in de 1990, voor Krim-Tartaar families en leden van andere gedeporteerde groepen toegestaan werden om in beduidende aantalen terugkeren naar de Krim. Tijdens het Sovjettijdperk slaagde de Krim als toeristenbestemming en nieuwe sanatoria werden voor de werkers van de groeiende industriële staat gebouwd voor vakantiegangers van alle Sovjetstaten die op zijn stranden en hun ontspanning vonden. Tevens werd het een favoriet vakantieoord voor toeristen van Oost-Duitsland. De infrastructuur verbeterde rond de havens aan Kerch en Sevastopol en ook in de hoofdstad, Simferopol. Tijdens deze periode verdubbelde de Russische en Oekraïense bevolkingen meer dan: voor 1989waren er 1,6 miljoen Russen en 626.000 Oekraïners in Krim. Nikita Khruschev was een West Oekraïner van geboorte en gaf in 1954 in een dronken bui tijdens een banket Krim aan de Sovjet Republiek Oekraïne. Zevenendertig jaren later, in 1991, na de ontbinding van de USSR, kondigde Krim haar onafhankelijkheid aan. In 1992 werd dit door hardhandig optreden door Oekraïne ongedaan gemaakt en werd Krim onder Oekraïense bezetting gebracht. Wegens de meerderheid van Russisch sprekenden op Krim en in Sevastopol zelfs 98%, was er een beweging om het gebied naar Rusland terug te laten keren, maar dit was niet succesvol en de Krim is een Autonome Republiek binnen Oekraïne gebleven tot 16 april 2014.

    Na de staatsgreep in Kiev heeft op 11 maart 2014 de Hoge Raad van de Autonome Republiek van de Krim en Sevastopol gemeenteraad een verklaring over de onafhankelijkheid van de Autonome Republiek van de Krim en Sevastopol stad uigegeven dat na een referendum op 16 april resulteerde dat op 18 maart 2014 een overeenkomst werd getekend om de Republiek Krim en de stad Sevastopol in de Russische Federatie mee op te nemen en de rechten van onderdanen van de Russische Federatie over te nemen. Krim gaat nu verder als Republiek Krim en maakt onderdeel uit van de Russische Federatie terwijl de stad Sevastopol is opgenomen in Rusland. De stad Sevastopol heeft de status gekregen als “Stad met buitengewone status” en is daarmee gelijk gesteld aan de steden Moskou en Sint Petersburg.

    hier se kzou zo zeggen haal u ne vertaler en stop met onzin en LEUGENS te posten over Rusland!

    https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%8B%D0%BC

    Like

   • Maria zegt:

    @jan
    ik raad je aan van wat literatuur te lezen over oekraine en zeker de Krim.
    honderden jaren was dat Russisch grondgebied! De militaire zeevloot van de Russen hun parel ligt honderden jaren in Sebastopol, De Krim is ALTIJD van groot historische waarde geweest voor de Russen, plus ze versloegen er de ottomanen, oekraine lachwekkend welke verbintenis zij hebben met de Krim, GEEN ENKELE!!!
    meer dan 90% is regelrechte Rus op de Krim!
    Hoe lachwekkend ben jij feitelijk dat Rusland zijn Krim zou opgeven aan de amerikaan via oekraine zodat zij daar hun zeeschepen kunnen aanmeren???
    Daar draaide alles om coup westen om vooral de Krim af te pakken zodat de yankee Sebastopol kon innemen!

    http://www.prospekt-online.nl/prospekt/prospekt_recensies/oekraine.html

    Like

   • Maria zegt:

    bekijk wat uw amerikaantjes zelf zeggen over oekraine en die Krim, dat ze 2 verschillende landen zijn 2 groepen mensen die daar leven, oekraine is geen verenigd land nooit niet geweest. Integendeel! Tot de grenzen van Rusland zit de NATO ze willen starwars schilden er zetten en dan verschieten dat Rusland van zich afbijt???
    Het Westen onder leiding van vs government heeft alles verbroken van bestanden vrede Rusland met rust te laten enz.. Nooit heeft Rusland zich gemoeid moet het Westen, den amerikaan heeft heel het midden oosten tot de hellen en erger van Dante gemaakt, via banken de mensheid hier bestolen tot en met, zitten te geilen op een NWO, niets van dit kan je Rusland verwijten NIETS, Rusland bombardeert geen andere landen, Rusland moeit zich niet met andere landen, die eer komt den amerikaan toe

    Like

   • bobzelf zegt:

    jij bent ook een Stalinist
    als je zo doorgaat !!!!

    whahahahahahahaha

    huggie + kissssss bob

    Like

   • bobzelf zegt:

    zo een hele pagina Wikipedia overgeschreven !!!!
    goed gedaan , knap hoor !!
    en dat allemaal , door een tiep foutje !! whahahahaha

    jammer van jouw tiepfoutje wat je al bij je geboorte ,dan wel te waterlating
    hebt mee gekregen !!

    weer zo’n heel weekend alleen met die dwangbuis aan,

    gr. bob

    Like

   • Maria zegt:

    @Bob
    al degene die vruchteloos Rusland en Putin afbreken en LEUGENS posten komen mij tegen! Je kan zeggen wat je wilt maar Rusland noch Putin moeide zich NOOIT met Westerse politiek met Europa niks nada van dat!
    Ben dat een beetje zat mensen die Putin en Rusland iets gaan verwijten, de fucking amerikaan richtte in de jaren 70-80 al qiada op om de Russen te kloten, hebben mee den ondergang veroorzaakt van het voormalige USSR, hoeveel landen op de planeet heeft de vs niet aangevallen en gedomineerd??? Bijna allemaal op de planeet!
    Rusland niets van dat, die domineren niet, voeren geen oorlogen, zetten geen continenten in de zak via hun IMF VN NATO en de rest van satanische illuminatie clubjes.
    Lijstje van imperialisme op aarde van de vs, my dear Jan vertel ons ne keer waar de Russen ooit op de planeet andere landen aanviel, bombardeerde terreur islamiet op de mens heeft losgelaten??? Vertel het me ons Jan WAAR HEEFT RUSLAND OOIT OORLOG GAAN VOEREN ZOALS DIE VS DEED????
    Hier heb je lijstje van de vs waar ze landen om zeep hielpen mss ben ik achterlijk of heb ik iets gemist????
    Kan U me dear Jan vertellen bewijzen waar Rusland zo’n shit en miserie op de planeet heeft aangericht als die fucking amerikaan???
    Lijstje van vs en zijn moordende raid op de mensheid, my dear Jan ANTWOORD EENS VOOR 1 KEER WAAR HEEFT RUSLAND DIT OOIT VEROORZAAKT???
    Atoombommen op Japan
    Vietnam oorlog
    Heel Midden Amerika gedestabiliseerd
    Grenada oorlog
    Panama
    Venezuala
    Lybia
    Joegoslavië
    Irak
    Syria
    Al Qaida opgericht om de Russen te kloten
    Afrika
    Midden Oosten
    etc etc
    Overal op aarde heeft de vs militaire basis om de mensheid te kleineren, WAAR HEEFT RUSLAND DIT??????
    http://www.ncpn.nl/archief/2007/18/basisb.htm

    Fuck you and your american killers NWO bende illuminatie gekken!!!!

    vs hielp Hitler aan de macht

    vs dropte 2 atoombommen op Japan
    veroorzaakte Vietnam oorlog
    destabiliseerde gans Midden Amerika
    Creëerde Al Qaida en de taliban om de Russen te kloten en het recente Isis
    enige volk en continent dat via atoomwapens en biowapens landen aanviel is de vs.

    Voortduring van de oorlog met Irak, meer slachtingen en militaire bases
    40.000 extra Amerikaanse troepen naar Afghanistan
    Een niet uitgelokte aanval tegen Libië, het land verwoestend, de olieproductie met 90 % verminderend, miljoenen mensen in chaos en armoede achterlatend en het toestaan ​​van een veelheid aan terroristische groeperingen om ervoor te zorgen dat het land verdeeld bleef
    Meer dan 400 onbemande lucht drone-aanvallen, het vermoorden van meer dan 4000 burgers in Pakistan, Jemen, Afghanistan en Somalië
    Grensoverschrijdende grond- en luchtaanvallen en irregulier optreden (counter-insurgency warfare, afgekort COIN) en asymmetrische oorlogsvoering in Pakistan, dat meer dan 1,5 miljoen vluchtelingen tot gevolg heeft gehad
    Bewapening en financiering van huurlingen uit de Afrikaanse Unie om Somalië binnen te vallen en te bezetten; onderwijl honderdduizenden Somaliërs naar vluchtelingenkampen jagend
    Onvoorwaardelijke steun aan Israel, met inbegrip van de ‘verkoop’ van geavanceerde wapens en een hulppakket van $ 3.000.000.000 dollar per jaar, aan een racistische regime dat is gefocust op meer land roof op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, evenals het verplaatsen, doden, arresteren en martelen van duizenden Palestijnen en Bedoeïenen
    De Amerikaanse Armada werd naar de Perzische Golf gestuurd; economische sancties die werden opgesteld door de Israëli’s werden verzwaard – om de Iraanse economie te wurgen en meer dan 70 miljoen burgers tot onderwerping te dwingen
    Handhaving van het beruchte Guantánamo marteling kamp waar nog steeds gevangenen wegkwijnen, ondanks de gedane belofte deze te zullen sluiten
    Bewapening en training van islamitische terroristen en ‘pro-Westerse’ huurlingen om Syrië binnen te vallen; het doden van meer dan 100.000 Syriërs; meer dan een miljoen vluchtelingen zijn uit hun huizen verdreven. Obama’s plannen om Syrië te bombarderen zijn sinds oktober 2013 in de ijskast gezet, dankzij het vredesinitiatief van Russisch president Poetin
    Wereldwijde cyberspionage en de massale diefstal van uiterst vertrouwelijke militaire, economische en politieke communicatie binnen geallieerde landen op het hoogste niveau
    Exploitatie van een gewelddadige destabilisatiecampagne in democratisch Venezuela, na de nederlaag van de Amerikaanse kandidaat. Obama was de enige leider ter wereld die weigerde om de verkiezingen te erkennen.

    rest staat hier: http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P2269

    En dan dit nog, oorlogje van de vs op de planeet naar andere landen continenten toe
    Kan U me vertellen waar de Russen dit OOIT DEDEN??????

    Nog een eye opener of 2:-) en een cadeauke van MH17

    http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=m7&s=m43&ss=P2560&l=NL

    http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?s=m118&ss=P1461&l=NL

    ik zal gul zijn en gans de bullshit over de vs openbaren kan je zelf opzoeken en lezen wie en wat jij verdedigd, amerika nl en de Russen maar aanvallen voor wat den amerikaan iedereen flikte op aarde

    http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=A16

    enne oh ja Jan voor ik het vergeet MH17 het net wordt meer en meer aangespannen wurgend voor de vs en hollandse regering……
    MH17 is door de vs en oekainse nazi’s naar beneden gehaald bijna 200 Nederlanders zijn opgeofferd voor de vs en ned overheid om oekraine te destabiliseren om tot een oorlogje te komen met Rusland???? What a joke. oorlog zoeken met degenen die Napoleon bonen liet vreten, waar hilter zijn tanden op brak???
    hahahaha de enige verliezers in dit game zijn de EU en de vs! Beste Jan Rusland aanvallen is mij aanvallen, opnieuw counter me en vertel me waar en wanneer Rusland OOIT zijn woord heeft gebroken naar het westen toe of waar dat Rusland OOIT oorlog ging voeren op de planeet??? NERGENS mijn beste man!!!
    De enigen op aarde die alles en iedereen onder oorlog zetten is den amerikaan
    of ben je vergeten hoe Nederlanders en de vs ervoor zorgden dat Hitler aan de macht kwam???
    heb je opfrissing nodig geef het je graag terug mee hoe Hitler aan de macht kwam door Thysen een Nederlander in samenwerking met de vs

    enne je moet natuurlijk wel WILLEN lezen hé Jan, lees ne keer wie de vs is en opnieuw antwoord mij en anderen een keer waar en wanneer Rusland deze shit op aarde heeft veroorzaakt???????????????????????????????????????????????????????

    http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/03/het-zijn-maar-een-paar-mensen-die-oorlogen-veroorzaken/#.VMK7_WMbKM8

    Klik om toegang te krijgen tot Bush-Irak.pdf

    http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=P2528

    wel Jan waar ben je nu??? Al een geluk dat landgenoten van jou WEL DE BRAINS HEBBEN en inzien wie de vs is, OPNIEUW vertel me Jantje waar heeft Rusland dit op zijn geweten wat de vs de mensheid aandoet???? de Belgjes daarentegen kennen de waarheid beter dan jij Jantje en algoed Nederlandse mensen ook, jij daarentegen staat bol van de leugens en haat naar Rusland toe en dan weet en ken je de ballen van Russen geschiedenis en rest!

    http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/08/navo-wanhopig-op-zoek-naar-oorlog/#.VMLDgGMbKM8

    en jaja als ik begin dan stop ik niet meer! YOU TOUCH MY RUSSIA wel daar ben ik om je te onderuit te halen!!!!

    De NAVO-hoofdsteden weigeren lessen te trekken uit het verleden en geven de voorkeur aan militaire antwoorden, confrontatie en niet zelden ook aan provocatie. In het conflict rond Oekraïne geeft het bondgenootschap de voorkeur aan tromgeroffel en trompetgeschal.

    In het NAVO-discours is er alleen maar plaats voor ‘Russische agressie’. Een zwart-witvoorstelling gevoed met taal die we kennen van de Koude Oorlog. Het klopt natuurlijk dat Rusland de soevereiniteit van Oekraïne heeft geschonden en het conflict helpt militariseren. Maar in plaats van de eenzijdige benadering zou de NAVO (en de EU) beter de hand ook in eigen boezem steken.

    Wat minder benadrukt wordt, is dat de NAVO zelf heeft bijgedragen aan de verzuring van de relaties met Rusland, toen ze in 2008 de deur op een kier zette voor een NAVO-lidmaatschap van Georgië en Oekraïne. De NAVO-leiders waren zich daarvan goed bewust. Al in 1994 schreef de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher dat een snelle oostwaartse NAVO-uitbreiding een ‘neo-imperialistisch’ Rusland tot een self-fulfilling prophecy zou maken. Moskou reageerde ook voorspelbaar furieus toen de NAVO in 2010 besliste om een rakettenschild in Europa uit te bouwen. Het zou de nucleaire balans uit evenwicht brengen, wat in de ogen van Rusland het risico op een kernwapenoorlog verhoogt.

    Tot slot heeft de uiteindelijke machtsovername in Kiev door anti-Russische nationalisten veel kwaad bloed gezet bij Russische minderheden in Oekraïne, die vervolgens in opstand kwamen en daarvoor konden rekenen op de steun van Moskou. Ook dat was te voorspellen.

    Nog een lesje geschiedenis

    http://www.scholieren.com/praktische-opdracht/11298

    ben eens benieuwd wat je gaat antwoorden op dit….

    Like

   • bobzelf zegt:

    whahahahahaha, Maria
    Ik denk dat hij gebeld heeft, en zich een dag eerder heeft laten ophalen
    whahahahahaha
    jezus die is leuk , whahahahahaaha

    huggie

    xx bob

    Like

 2. Benesha zegt:

  Wijze man.

  Like

 3. Ad de Koning zegt:

  Vaclav Klaus heeft helemaal gelijk, het is de EU die zat te dringen om Oekraine bij de EU te krijgen in hun uitbreidingsdrift, terwijl met Rusland was afgesproken dat de EU niet zou uitbreiden tot aan de grens met Rusland en die belofte is gebroken. En die domme Guy Verhoffstadt en Hans van Baalen maar juichen “we hebben gewonnen”, nu hoor je ze niet meer.

  Like

 4. bobzelf zegt:

  mijn god,
  wat heerlijk, deze kanjer , overal ,en dan ook overal de goeie mening over
  het goede verhaal
  Ongelofelijk, ze zijn er nog, mensen met verstand, die zelf denken ,
  zelf hun mening hebben .
  Niet op 1 zelfs miniscuul foutje te betrappen ,

  Op de schouders deze man , werkelijk geweldig !!!

  vandaag weer mijn dagelijkse portie Kiev leugens voorbij horen komen, !!!
  hoe is het allemaal mogelijk !!!

  WEER HEEFT PUTIN HET GEDAAN, !!!
  een trollybus beschoten van buiten de stad door Kiev leger !!
  dus gewoon op burgers schieten !!!

  De seperatisten , de terroristen hebben het gedaan, op aandrang van Putin !!

  lijkt wel of ik Rutte hier iedere dag hoor, komt tenslotte ook niks anders uit dan , Leugen , leugens, hele boel leugens

  wanneer , komt de afrekening ??

  gr. bob

  Like

  • Maria zegt:

   wel spijtig genoeg soon….
   de vs is niet meer de monopolie houder op aarde qua imperialisme en oorlog voeren..
   Just waith and sit back Bob and you will see…
   Ge kent mentaliteit maar al te goed over de Russen, just wait and see, ik ga geen openbaringen meer doen deel geen info meer hier maar 1 geheimpje kan ik je wel meegeven, the bear will strike back and how!!!! Je moest eens weten, maar peins dat je het weet omdat je familie ook Russisch is.

   Strontzat ben ik dat de aanvallen op mijn roots mijn DNA en die hebben helemaal niets te maken met de miserie op aarde, de enigen die miserie op aarde veroorzaken zijn de vs, voor de rest onthou ik me van enig commnetaar, ik weet dat een 20% Ned klaarwakker is maar me,mensen zoals die Jan is julllie ondergang, en spijtig genoeg zijn er veel Jantjes in jullie samenleving 😦

   Like

   • Igor zegt:

    Maria
    Dank voor je heldere uiteenzetting die ik voor de volle 100% onderschrijf, omdat het de enige waarheid is.
    En dat er hier in NL nog vele gehersenspoelden zoals Jan rondlopen is ook een vaststaand feit.
    Mijn dochter en vrouw worden bijna dagelijks geconfronteerd met discriminerende steken onder water dat ze de Russen eigenlijk niet mogen, omdat de Russen “dat vliegtuig” naar beneden hebben gehaald, omdat die Russen oorlogshitsers zijn en land hebben ingepikt.
    Als mijn vrouw dan vraagt of ze haar geboorteland Oekraïne kennen of er weleens zijn geweest is het antwoord steevast neen. Ook hun kennis v.w.b. ingepikt Kossovo is nul.
    Dus dit betekend dat ze hun wijsheid enkel en alleen van onze fascistische/socialistische MSM hebben en verder geen enkele fuck verstand van de problemen aldaar hebben.
    Dit is dus het Pechtold stemvee, de Armeense genocide ontkenners, de Turkenlovers.
    Holle vaten die om het hardst klinken.
    Zo reageren die no-no’s ook m.b.t. de islamisering. En figuren zoals Jan helpen hun graag een handje.
    Allemaal de beroemde spuiten die graag modder geven.
    Maar noem me nooit en te nimmer een Stalinist, want daar heeft mijn familie te hard voor geleden en moeten inleveren.
    Zoals ik al eerder heb gezegd, ga i.p.v. het Islamitische Turkije eens naar de Krim en ontdek zelf de hartelijkheid en gastvrijheid van de Crimeans en de Russen.
    Is nog goedkoper ook.

    Like

   • bobzelf zegt:

    effe op de schouders, dank, dank, dank,
    gr. vriend

    groeten en huggie bob

    Like

   • bobzelf zegt:

    heerlijk stukkie meiske ,
    ik zag vandag nog een stuk vuil op TV
    die riep dat griekenland veel meer geld had gekregen van de EU !!

    whahahahahahaha

    die denkt, dat 17.000. miljoen euro gegeven is ????????
    geen idee wie het IMF is , whahahaha

    MAAR JA, DE KLOOTVIOOL sprak ook een weekie geleden nog op de duitse TV dat de Russen dus NOOIT DUITSLAND MEER AAN MOCHTEN VALLEN !!

    en riep dat die nieuwe 15.000 miljoen EURO wel snel mochten volgen !!!!!

    Die wilde er wapens voor bestellen !!!

    Dus laat maar komen hoor die miljarden, ze worden goed besteed !!!

    AAN OORLOGJE VOEREN , EN 10 MILJOEN LANDGENOTEN OVER DE KLING JAGEN

    WORDT ONGETWIJFELD VERVOLGD !!!

    dikke kus dame , hele dikke kus

    gr. bob

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Igor, 17.21u.: U schrijft hier onder meer:”…….omdat het de enige waarheid is.”
    Veroorlooft U mij, daar een kleine kanttekening bij te maken: DE enige waarheid kàn het niet zijn, omdat niemand die in pacht heeft.
    Het is een zienswijze. Van Maria. En ik ben de laatste om te beweren: Een foute zienswijze.
    Maar tóch een zienswijze.
    En het staat eenieder vrij, zijn/haar eigen zienswijze VOOR ZICHZELF tot waarheid te verklaren. Zolang het daar maar bij blijft.
    Essentieel is daarbij de erkenning, dat eenieder daarbij impliciet het recht van de ander erkent om er een andere waarheid, pardon, zíenswijze op na te houden.
    Ook mensen als Jan hebben dat recht. Hij kan het bij het goede eind hebben, of bij het verkeerde eind, maar dat doet er hier niet toe: Essentieel is hier, dat het ZIJN zienswijze is.
    Niet zijn WAARHEID, want, zoals ik daarnet al opmerkte, die bezit NIEMAND. Jan niet,
    U niet, ik niet, en ook Maria niet.
    En als men desondanks er naar streeft, de eigen zienswijze tot waarheid te verheffen, ten koste van alles, dan resulteert dat al te gemakkelijk in het hanteren van ónwaarheden. Plús het verschijnsel, dat het animo van de door deze onwaarheden getroffenen om de waarheid, pardon, de z i e n s w i j z e van de betreffende persoon nog verder tot zich te nemen, tot het absolute nulpunt is gezakt. Ook al zit er misschien best wel iets in.
    U begrijpt: Ik spreek hier zuiver op persoonlijke titel.
    Maar hopelijk begrijpt U tevens mijn beweegredenen om ervoor te waarschuwen, deze zienswijze n i e t als de enige waarheid te zien, waar allen op de site zich maar aan te conformeren hebben, op straffe van openlijke belediging, verguizing en verdachtmakerij. -Wat eerder metterdaad gebeurd is en wat nu, in verband met Jan, weer dreigt.

    Like

   • Igor zegt:

    Ik dring ook niemand mijn zienswijze op Theresa, het is zoals ik denk en gelukkig zijn er meerdere die zo denken, zeg maar medestanders in mijn zienswijze.
    Wat mensen met een voor mij onbegrijpelijke Russenhaat mij willen doen geloven, moeten zij zelf weten, niks geen heksenjacht mijnerzijds, maar ik voel mij toch geroepen om op een voor mij totaal onbegrijpelijke en een naar mij en mede-denkgenoten geventileerde Russenhaat mijn eigen mening te mogen geven. Ik voel niets in mijn schrijven van belediging of haat, ik geef alleen mijn mening en wat Jan hiermee doet moet hij zelf weten, maar ik blijf correct, omdat hij op andere punten, zoals islamisering in mij wel degelijk een medestander heeft.
    Dachten andere Nederlanders, die dagelijks mijn vrouw en dochter diep beledigen er maar net zo over. En hoe dat komt heb ik al weergegeven, want ik voel me zo langzamerhand, mede door toedoen van de MSM en diverse gehersenspoelden een paria in mijn eigen land.
    Je moet het eerst zelf meemaken, voordat je erover kan oordelen.
    Ik voer hier een normale discussie en that’s it.

    Like

   • Maria zegt:

    @Igor

    graag gedaan xx

    Weet ge ik heb dit al eens meegemaakt, toen werd ik ook hetzelfde behandelt zoals ze jou behandelen en je familie. Toen waren er ook allemaal Jantjes die effe gingen vertellen hoe wat waar wanneer en waarom zonder zelf van de regio te zijn de taal te spreken en/of buiten de MSM te gaan graven naar de waarheid.
    Wat zien we nu? De WAARHEID over mijn verloren land sijpelt binnen nu soms aan een snelheid ongezien wat mijn roots hebben meegemaakt, Oekraine is identiek wat ik heb meegemaakt in mijn leventje, even loodzware erfenis dat ge meesleurt tot aan uw dood.
    Ook juist hetzelfde door het westen MSM belogen bedrogen werd naar de mensen hier toe.
    Een zienswijze is het niet van me, feiten blijven feiten dingen die gebeurd zijn zijn gebeurd, 1 magere troost alles komt uit dat heb je met waarheden. Enige treurige en spijtige dat de waarheid altijd veel te laat komt, de leugens regeren die zijn numero UNO in de mens zijn bestaan. Leugens vermoorden keer op keer de waarheid, we zien toch niets anders in de wereld? Maar 1 feit staat vast de waarheid heeft zo’n manier om toch boven water te komen, maar ja als ze dan boven water is degenen die al de leugens fabriceerde wel die komt er gewoon mee weg, zie in wat voor ne wereld we hier leven.
    Politiekers criminelen dieven bankiers kunnen liegen bedriegen stelen verzwijgen (zoals rutte hij ging de onderste steen bovenhalen??? hahaha yeah right rutte beton op die steen vastgebetoneerd met mededeling: “GEHEIMHOUDING” na uitlezen zwarte dozen, wat is er zo geheim dat de bevolking de wereld niet mag weten??? ABNORMAAL IS DAT)
    Mensen worden hier belogen bedrogen in de zak gezet waar ze bijstaan en dat was het.
    Flik buiten de EU wat die politiekers hier flikken met de banken crisis islam laten rulen hier en het is om zeep in die landen, indien Putin morgen islam in Rusland toelaat, de mensen gaat bestelen via banken de mensen daar dicteren zoals de EU hier doet terwijl ze je ontstrippen van alle financiën waarde eigenheid weet ik wat wel wees dan 100% dat gans Rusland in rep en roer staat en dat Putin er ni mee weg komt. Putin maakte op 10j Rusland terug rijk een supermacht, hier is het andersom hier van welvaart naar de armoede, mensenlief als je voor de euro en nu bekijkt, het draait om 1 ding, GELD BESPAREN LEUGENS ISLAM,
    Hier als je ziet wat die politiek en banken flikken met die elite, verraad aan de islam wel onbegrijpelijk dat de mensen hier dat allemaal maar ondergaan.
    Het enige wat ons zou kunnen redden is dat Duitsland explodeert onder Pegida.
    Maar er is wel een ferm probleem die goedemensch en de moslims.
    Zij aan zij zullen zij vechten om ons uit te roeien, dat fenomeen “goedemensch iets onbegrijpelijk, ik kan begrijpen dat je filantroop bent met je medemens inzit wilt helpen, maar wat ik niet en nooit zal begrijpen is de goedemensch die totaal blind zijn toekomstige moordenaar ligt te knuffelen en zijn eigen volk eraan verraad…
    Dat bestaat nergens op aarde enkel in het westen die goedemensch
    I understand you about the truth

    Like

   • bobzelf zegt:

    Maria trots op je, duidelijk, en helder ,

    en effe voor de nieuwslezers :

    De beschietingen van Mariopol komen van de ”ukraine kant, , dus vanuit de kant van het Ukrainse leger , DUS uKRAINE GRONDGEBIED !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    EFFE OMDAT ZO DE KRANTEN ER WEER MEE VOL LOPEN, :

    dat putin dit it, !!!!!

    en hoe komen de seperatisten toch aan al die wapens ????

    er staan 52/55 wapenfabrieken in DonBass gebied, van zeer hoge kwaliteit ,
    ze leveren zelfs aan Rusland .

    zo !!!!! als U allen zeik verhalen ophangt, en nu nog niet weet hoe het zit, zal Bob voordat hij 24 kilometer met zijn meissies gaat trainen

    EFFE IEDEREEN WEER WAKKER SCHOPPEN . !!!

    u KUNT DIT OOK ZELF OPZOEKEN HOOR. !!

    HUGGIE , LATEERRRRRRRRRRRR

    BOB

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Igor, 02.16u.:Ja, Ú probeert dat wel, inderdaad.
    Het is misschien goed, dat Maria hier weer direct bovenop gesprongen is: Op die manier krijgt U misschien een duidelijker idee van wie het hier níet probeert.
    En dat is het probleem hier.
    Door persoonlijke ervaringen op dit vlak alerter geworden zie ik alweer aankomen, waar het toe kan leiden als iemand -in dit geval toevallig U- haar aanmoedigt door haar te verzekeren, dat, hetgeen zij verkondigt, als ‘de enige waarheid’ wordt beschouwd.
    Ik geef uiteraard toe, dat is maar een manier van uitdrukken, maar recente ervaringen doen mij vrezen, dat het voor háár meer betekent. Met alle gevolgen van dien.
    Zegswijzen als: “Die Jan is jullie ondergang en spijtig genoeg zijn er te veel Jantjes in jullie samenleving.” (comment van 23 Januari jl. om 23.38u.) spreken al boekdelen. En dat is nog maar een fractie van waartoe het kan uitgroeien. Nogmaals, dat is mijn eigen ervaring.
    Uiteraard is het niet mijn bedoeling, Jan hier in bescherming te nemen, dat kan hij heel goed zelf. Ik kom slechts op voor de algehele sfeer hier, als U begrijpt, wat ik bedoel.
    Voor de discussie als het ware: Helaas hebben sommige mensen een minder gangbaar begrip van wat een discússie betekent en trekken zij uit kennelijke aanmoediging -al dan niet zo bedoeld- niet altijd de goede conclusies.

    Like

   • E.J. Bron zegt:

    Reaguurder “Jan” draagt enorm bij aan mijn blog. Dat hij er een andere mening op nahoudt over Rusland is zijn goed recht.

    Webmaster

    Like

   • Maria zegt:

    @Igor en Bob

    wat is het gemakkelijk voor mensen om te leuteren over een belachelijke visie en het onder zienswijze steken.
    Deze mensen hebben het niet meegemaakt dat hun land familie is uitgemoord geweest
    Deze mensen weten niet wat patriottisme is nationalisme trots zijn op je cultuur land taal en geloof.
    Deze mensen hebben nog geen 1/100000000 meegemaakt wat wij hebben meegemaakt.
    Deze mensen zullen het pas leren en inzien wanneer ze exact hetzelfde meemaken wat wij hebben meegemaakt, maar dan is het te laat! Want als antwoord gaan zij verkrijgen van mij en het Oosten ZEKER : doe ni belachelijk met uw zienswijze over de waarheid, dit antwoord zal ik op een gouden diamanten plateau aan hen geven me omdraaien en hen in hun miserie laten zitten, net hetzelfde zoals ze mijn land en oekraiene Krim hebben behandeld!
    Nog een doordenkertje
    zoals iedereen ziet en verneemt vallen er enkel slachtoffers in Oost oekraine waar de Russen massaal worden uitgemoord.
    Kan er iemand mss bewijzen waar in west oekraine 1 slachtoffer is gevallen?
    De MSM met zijn burgers hier verwijten de Russen van hun eigen volk met granaten bommen weet ik wat die het oekrainse leger gebruikt om Oost Russen uit te moorden.
    Toch straf hé Russen worden a volonte uitgemoord in Oost Oekriane en in West oekraine valt er geen 1 slachtoffer door de Russen,
    Is exact kopie van Balkan oorlog de Russen zijn de Serviërs, EU vs elite steunen fascisme hitlers, of ze steunen islam of fascisme
    Wel we zullen eens zien wanneer de islam hier aan het slachten slaat, wanneer de goedemensch zoals vorige eeuw zijn eigen volk uitmoord en verraad vanwege politiek correct denken dan zullen we eens zien wat zienswijze betekend…
    Straf mensen die nooit geen oorlog hebben meegemaakt, nooit geen miserie hebben gekend in hun leven, waar de islam niet heel hun familie is gaan afslachten met de hulp van de EU en vs dat die hier het lef hebben van te schrijven wat ze schrijven
    wreed straf, en het strafst van al fascisme tiert welig in kiev en nog altijd Rusland alles de schuld geven…
    Je moest eens weten hoe Rusland zal reageren en afrekenen met fascistisch EU en VS
    Vraag maar aan de Joden die maken aan de levende lijve mee nu wie de fascisten zijn
    zie maar wat EJ Bron post daarover
    Maar ja hihihi het is maar een zienswijze

    Like

 5. Bob Fleumer zegt:

  Zo’n man hebben we hier nodig om knopen door te hakken, gewoon de dingen benoemen zoals ze zijn en daar de nodige maatregelen voor nemen. Man wat zou dat geweldig zijn.
  Dan konden we die plucheplakkende Rutte met pensioen sturen dat zou ik er wel voor over hebben!

  Like

 6. Marc zegt:

  Ik vind het werkelijk een geniale man. Maar die aller laatste zin doet mij zeer verbaasd zijn. Het gaat mij nu niet om het voor of tegen van het socialisme. Als Chirac Klaus parodieert met zijn opmerking dat Klaus de welvaartsstaat had willen afbouwen, kan ik mij beter inleven in Klaus wanneer hij had gezegd ‘Want dat is de oorspronkelijke oorzaak: het kapitalisme in Europa’.

  Want alle immigranten zijn door ondernemers naar ons continent gehaald: zij wilden goedkope, ongeschoolde arbeidskrachten. Hoe ongeschoolder ze waren, hoe liever ze die hadden. Dus daarom het liefst de meest achtergebleven gebieden van de Rif of Anatolië. Hoe die goedkope arbeidskrachten gehuisvest moesten worden, en of ze na gedane arbeid weer terug naar hun land zouden gaan, waren vragen waar die ondernemers zich geheel niet mee bezig hielden: ze dumpten volstrekt cultuurvreemde groepen in onze samenlevingen: de lokale bevolking in steden moesten maar zien hoe ze zich zouden gaan verhouden met deze immigranten.

  Voor alle helderheid: kapitalisme kent voordelen, maar ook zeer duidelijke nadelen. Zelfs de meest kapitalistische pleitbezorger, Hayek, erkende in zijn boek ‘De weg naar slavernij’ dat kapitalisme in essentie de ongelijkheid tussen mensen bevorderd. Maar voor mij is kapitalisme niet een systeem, maar vooral een natuurverschijnsel. Het heeft dus geen enkele zin groepen mensen van onrechtvaardigheid te beschuldigen, ook al profiteren die duidelijk van dit natuurverschijnsel waar anderen door ditzelfde natuurverschijnsel benadeeld worden. Wel kan en moet dit natuurverschijnsel door weten gecorrigeerd worden.

  Like

 7. Fred zegt:

  Verstandige man.
  Evenals Victor Orban van Hongarije.
  Is het toeval dat deze twee die jarenlang onder het juk van het communisme hebben geleden toch zo`n heldere en evenwichtige kijk hebben op wat er in Europa gebeurt?
  De kwaliteiten van Klaus zouden ingezet moeten worden om het conflict in Oekraïne op te lossen.
  De EU is helaas zo ver nog niet en waarschijnlijk nooit.
  Men laat de oren liever hangen naar sujetten als Verhofstadt en van Baalen.

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  Vaclav Klaus is een zeer verstandig man. En het is evident, om de realiteit onder de ogen te zien. De schuld voor de hele situatie zijn de vuile RODEN van de EUSSR, met voorop het “gebrilde varken”, van Baalen (VVD) en de psychopaat en waanzinnige Verhofstad! Er is Rusland na de val van de muur in 1989, beloofd, dat de NATO en de EEG/EU NIET zouden stoken in de invloedssfeer van Rusland. En dat hebben de GORE RODE RATTEN der EUSSR WEL GEDAAN!!

  Like

 9. Jules Vismale zegt:

  Václav Klaus is een echte EU-hater, een man naar mijn hart, en hij zal groot gelijk hebben dat de Krim niet bij Oekraïne hoorde, net zo min als bij Rusland. Helaas hebben ze in Oekraïne, nadat ze daar voor WO II door de Polen en Russen werden onderdrukt, constant de fout gemaakt dat ze door het westen of door de Duitsers zouden worden bevrijdt. Dat aangeboden collaboratie op zijn minst door oprukkende legers meer kan worden gewantrouwd ondervond de Oekraïense verzetsstrijder Aleksej Bris tijdens de oorlog. Hij verafschuwde de bolsjewisten om hun terreur in Oekraïne en meende dat de nazi’s mogelijke bevrijders waren. Helaas moest Bris tot zijn schade en schande ondervinden dat de Duitsers even erg, zo niet erger, dan de Russen waren en zelfs toen Bris (hij werkte eerst als tolk voor de Duitsers) naar de nazi’s toeging om te vragen of hij arts kon worden om hen zo beter te dienen in ruil voor een nieuw leven zei een Duitse officier tegen hem: “Oekraïners kunnen we helemaal niet gebruiken als dokters of ingenieurs maar meer als koeienhoeders!”
  Nou hoort Oekraïne niet eens bij de EU maar talloze Europese landen evenmin en vooral in Tsjechië zijn ze het dubbelhartige verraad van de westerse landen die hen aan de nazi’s en communisten uitleverden allerminst vergeten! Naar de hel met de EU!

  Like

 10. Wijze man,president van Hongarije,Le Penn en vele anderen delen dezelfde mening.
  Ik geloof dat hij eerder zulks gelijke interview had gedaan en de Amerikanen waren er heel boos.Zij namen tegenmaatregelen!

  Like

 11. Jan zegt:

  Maria en bobzelf, niets anders dan trollen van Putin 🙂

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Och, zo ver zou ik niet willen gaan:
   Trollen, althans de professionele, verstaan nog de kunst om tenminste de SCHIJN van discussie op te houden.
   Dat streven bespeur ik hier, eerlijk gezegd, niet……

   Like

   • Igor zegt:

    Als je wilt, dat Jan niet gedemoniseerd wordt, waar ik voor de volle 100% achtersta, dan zal hijzelf ook moeten inbinden. Ik ken voor Jan een mooi Oud Hollands spreekwoord zijnde:

    “Wat Gij niet wilt, wat U geschiedt, doe dit ook een ander niet”.

    Like

   • E.J. Bron zegt:

    Hier wordt niemand gedemoniseerd! Nogmaals: Jan heeft het volste recht op zijn eigen mening!

    Webmaster

    Like

   • bobzelf zegt:

    kunnen jullie geen verkering zoeken ????

    kan je zorgen dat hij zijn tabletjes op tijd inneemt ,
    en zijn luiers verschonen ,

    mooi stel , whahahaha jut en jul , ALTIJD WEL WAT TE ZEIKEN !!

    roepen dag en nacht overal waar ze zin in hebben ,

    ONDERBOUWEN GEEN REET !

    en worden boos als ze tegengas krijgen, dan wel

    iemand die alles van dichtbij heeft meegemaakt

    die mag zijn uitgesproken mening niet geven ,

    ik zou niet weten wat daar mee loos is !!

    de laatste gegevens VAN MARIA kom je op geen enkele andere site

    in nederland tegen , en er stond zelfs geen komma verkeert in ,

    Wel de bekentenis dat USA , Al Qaida opgericht heeft en gesponsord

    AL ERGENS EERDER GEZIEN ??

    of moet ik waardering hebben voor een hersenloze die roept Stalinist ,

    en dat is dan wel een waarheid ???

    gr. Bob

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Bobzelf, 13.50u.: Draaf niet zo verschrikkelijk door, Bob!
    “Verkering zoeken!” Als je zó wilt beginnen, heeft een ander hier wel reden om iets dergelijks te roepen van Maria en jou!
    Maar in die richting lees je hier ook niets. Of wel?
    Maar goed ook, want zoiets is onzin. Kretologie!
    Waar het hier om gaat, is niet eens zo zeer of iemand gelijk heeft, maar om de manier waarop het gebracht wordt!
    En als de boodschapper daarmee over bepaalde grenzen gaat, dan moet hij/zij nu eenmaal niet raar opkijken, als de boodschap niet langer wordt geslikt, maar uitgespuugd, dat is een logisch gevolg.
    Jammer misschien van die boodschap op zich, maar de manier van opdienen doet ook veel.
    Wat dat betreft is er niet veel verschil met eten: Het opdienen mag niet ontaarden in opdríngen.
    EN iedereen heeft recht op zijn eigen zienswijze.
    EN de ‘zuivere waarheid’ bezit niemand.
    Dat is, op de keper beschouwd, alles. Niets om je over op te winden.
    Als iedereen die paar kleine richtlijnen nou eens ter harte nam, was er niets aan de hand.

    Like

   • bobzelf zegt:

    ik dacht dat de naam van de site E.J . Bron was
    en dat die de dienst uitmaakte ,

    lieve dame, je doet precies hetzelfde als wat je Maria kwalijk neemt !!

    JE WILT GEWOON JE GELIJK HALEN , DAN WEL GELIJK KRIJGEN !!

    en aangezien in deze wereld , van iedere 2 mensen het 1 niet met je eens is,

    kan je dat op je buik schrijven .

    En ik denk dat Maria gewoon de waarheid schrijft,

    Ik had het van zijn lang zal zijn leven nog NOOIT MEEGEMAAKT !!!

    MAAR NA 6 JAAR UKRAINE ,,ZIJN ZO’N 50 JAAR GESCHIEDENIS van mezelf EN VERHALEN OVER ONZE GOEDE VRIENDEN in de USA GEWOON ALLEMAAL LEUGENS GEWEEST !!

    dus heel simpel, ik weet waar Maria vandaan komt, en als je dan nu de geschiedenis overnieuw leest , zijn we daar ook allemaal besodemieterd en volgegooid met leugens, leugens en leugens !!

    En als de mensen om je heen vermoordt worden in Servie , en onze USA vrienden maanden je bombarderen ,

    Dan hebben ze ons weer wat wijs gemaakt,

    En als je dan je woede en angst wilt vertellen dan, kan je het wel uitschreeuwen

    na alle leugens !

    en effe ??????

    een grapje over samenwonen , dan wel verkering zoeken kan er toch wel tussendoor ??

    dus iedereen heeft zijn eigen problemen, ook hier op site :

    als ik mijn grote vriend “”Judas Iskariot “” weer een stukkie zie schrijven , dan KLIK IK DIE GEWOON WEG !!!!

    HET IS NET ALS TV KIJKEN ER ZIT EEN KNOP OP !!

    DUS KOM OP, LATEN WE SAMEN , MET ZIJN ALLEN NOU STERK BLIJVEN !!!

    WE ZIJN ZO LANGZAMERHAND “” DE LAATSTE DER MOHIKANEN “”

    DUS VAN MIJN KANT HUGGIE EN DIKKE KUS

    GR. BOB ,

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @Bobzelf, 17.55u.:Ik wil helemaal niet mijn gelijk halen, Bob.
    Dat kan ook niet, want ik heb geen uitgesproken oordeel in deze kwestie.
    Het gaat hier om een paar andere zaken:
    Allereerst meen ik het oprecht als ik zeg, dat volgens mij niemand, maar dan ook niemand zoiets als ‘de zuivere waarheid’ in pacht heeft en die ook niet kan afdwingen.
    En ten tweede is dat al bij voorbaat een verloren zaak als degene, die dat probeert, zijn toevlucht neemt -of genomen heeft- tot belediging en verdacht maken.
    Van degene, bij wie hij dàt probeert, zal hij dan automatisch dat gelijk nóóit meer krijgen. Dat is onmogelijk geworden, zogezegd; dat heeft hij op die manier verspeeld.
    Noem dat onwil, maar daar heeft hij het dan zelf naar gemaakt.
    Wie de schoen past, trekke hem aan. -Jij hoeft hem niet aan te trekken, dus trek zelf je conclusies maar.
    En dat is het laatste, wat ik hier over zeg.

    Like

   • bobzelf zegt:

    goed zo lieve dame, , neem een neut
    zeg nog 1 x hard gloeiende, gloeiende
    het is klaar ,
    soms moet je discussies, gelijk ,
    ongelijk is een bult trouwens !
    ook gewoon stoppen !!
    beter voor iedereen ,

    was het niet “” WIM SONNEVELDT , DIE RIEP !!!!!

    niet reageren lena ??????

    kussie, huggie, en lekker fanatiek blijven reageren

    dooeeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    nogmaals vette hug x x x x

    bob

    Like

 12. Harry zegt:

  Toe nou , jongens .
  Ik begrijp dat er meningsverschillen zijn , maar we hebben een paar heel grote problemen met z’n allen .
  En of we daar nog wat aan kunnen doen , is maar de vraag .
  Maar als we elkaar hier nou ook al gaan zitten zieken , net zoals op DDS , dat schiet niet op .
  Verdeeldheid is slopend .
  Persoonlijk zweef ik een beetje tussen Jan en Bob in en de rol van mediator past me helemaal niet , maar als jullie de scherpe kantjes er allebei een beetje af vijlen , kunnen we ons op de directe gevaren concentreren en niet ook hier tweespalt veroorzaken .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s