Een uitdaging aan oprechtheid

Screenshot_19

Jonah Goldberg

(Door: Jonah Goldberg – Vertaling: “Vederso”)

(Een gedeelte uit een column van Jonah Goldberg)

Zo nu en dan bots ik tegen iemand aan en dan zeggen ze: “Hé, kijk uit waar je loopt!” en dat was het dan. Andere keren (vaker en regelmatiger) kom ik iemand tegen, steevast een zgn. progressief iemand, vaak uit de mainstream media of van buiten de politiek, die me vraagt: “Je gelooft dat spul niet echt, hè?” “Dat spul” kan vrijwel alles zijn wat ik geschreven of gezegd heb en van een conservatief karakter is. De mensen die deze vraag stellen, zijn ofwel meestal zoals ik, of denken dat ik slim ben, of beide. En omdat ze denken dat ik slim ben, gaan ze ervan uit dat ik eigenlijk niet geloof wat ik geloof. Dat maakt het steevast tot een lastig gesprek, vooral als het een familielid betreft. (Het zal u niet verbazen te weten dat de uitgebreide Goldberg-clan niet echt een rechtse, Hebreeuwse Tong is).

Dit is slechts een klein voorbeeld van een zeer ernstig probleem: het onvermogen om te geloven dat er mensen zijn die oprecht geloven in fundamenteel andere dingen. Dit is een menselijk probleem nog voordat het een ideologisch probleem is. Het betreft mensen links en rechts, misschien niet even gelijk, maar wel bijna. Sommige van de bronnen voor deze verwarring zijn eigenlijk een enorme vooruitgang in de menselijke beschaving. Het idee dat we allemaal gelijk zijn in de ogen van God is een morele overwinning van het joods-christelijke erfgoed. Dat geloof veroorzaakt vaak dat mensen aannemen dat we allemaal fundamenteel gelijk zijn. En we kunnen in feite zo gelijk geboren worden, maar dat hoeft niet per se zo te blijven. Het is een begrijpelijke vergissing gezien het feit dat het seculiere Westen gebaseerd is op het diepgewortelde dogma van gelijkheid voor de wet (een dogma dat berust op dat joods-christelijke erfgoed).

Het is in vele opzichten een heerlijke manier van naar de wereld kijken, maar is afhankelijk van het feit of andere mensen de wereld op dezelfde manier zien. U kunt in een oogwenk buiten onze wereld gaan om te ontdekken dat hetgeen waarvan je dacht dat het de realiteit was in feite een sociale constructie was. Men hoeft niet op een vliegtuig naar het Midden-Oosten te stappen. Zet gewoon een hippie met een “Planten hebben rechten”-T-shirt op een luchtplaats van een maximaal beveiligde gevangenis. Het laatste wat hij zal onthouden is een zeer grote man die Tiny heet die zich over hem buigt en zegt: “Hier eindigt de les”, terwijl Tiny’s vuist zijn gezicht treft. Tussen twee haakjes, dit experiment werkt even goed met anarcho-kapitalistische effectenmakelaars, unitaristische loopbaanbegeleiders en iedereen die uitgaat van al te rooskleurige aannames over de aard van de mens in het algemeen of Tiny’s gevoel voor humor in het bijzonder.

Bron:
www.nationalreview.com
Auteur: Jonah Goldberg

Vertaald uit het Engels door:
“Vederso”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Een uitdaging aan oprechtheid

 1. Wachteres zegt:

  Dat is het probleem bij links: hun manier van denken is de juiste en ze kunnen zich niet voorstellen dat er mensen zijn die anders denken.

  Wij verdiepen ons in het linkse denken, omdat we willen weten waarom ze zo denken en omdat dit de enige manier is om effectief met tegenargumenten te komen.

  De Linksen doen dat niet, ze plakken meteen een negatief etiketje op [fascist, racist] en ‘that’s it’.

  Ik heb lang genoeg met links op internet ‘gediscussieerd’ om te weten dat zij niet geïnteresseerd zijn in het gebruik van tegenargumenten. Waarom zouden zij, ze hebben het toch bij het juiste einde?

  En het is heel opvallend dat zij allemaal dezelfde opvattingen hebben wat de EU en de islamisering betreft:

  De EU is goed, de islamisering is goed en trouwens, als het niet goed zou zijn dan krijgen wij wat w verdienen, want uiteindelijk is het allemaal onze schuld.

  Ook het gewelddadig gedrag van de islam hebben zij aan ons te danken.

  Like

 2. Het was een van de drie gasten bij the Jamie Glazov Gang show die stelde dat het conservatisme is ontstaan uit de Thora.
  http://www.frontpagemag.com/2015/frontpagemag-com/reform-judaism-is-it-a-bad-thing-on-the-glazov-gang/
  Maar het conservatisme wordt pas voor het eerst gebruikt door François-René de Chateaubriand in 1818. Het conservatisme is een culturele afdwaling van het Toryisme en het Toryisme staat voor monarchie en is diametraal tegengesteld aan republicanism (republikeinse staatsvorm).
  Elk mens heeft voorouders die een miljoen jaar terug gaan. Ieder mens heeft het van de natuur onvervreemdbare vermogen tot morele opvattingen en kan deze in geheim stemrecht laten bijdragen aan de Wet. Het tot dusver belangrijkste morele oordeel betreft de vraag of de dood een moord of legitiem is.
  De Code of Ur-Nammu is the oldest known law code surviving today. It is from Mesopotamia and is written on tablets, in the Sumerian language c. 2100–2050 BC.
  1. If a man commits a murder, that man must be killed.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Code_of_Ur-Nammu
  Geert Wilders twitterde Leonard Nimoy als dr Spock. In the Star Trek universe, a variation called the Bussard Hydrogen Collector or Bussard Ramscoop appears as part of the matter/antimatter propulsion system that allows Starfleet ships to travel faster than the speed of light. The ramscoops attach to the front of the warp nacelles.
  In June, 1955 Bussard moved to Los Alamos and joined the Nuclear Propulsion Division’s Project Rover designing nuclear thermal rocket engines.
  Met referte tot het inleidende artikel in het nieuwe nummer vd Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart over de dec 2014 gehouden minster conference (minister Kamp was ziek) over het Nederlandse aandeel in ESA zie Netherlands Space Office http://www.spaceoffice.nl/
  worden de opvolgers van de Ariane 5 en Vega (Ariane 6 en Vega C) aangekondigd. Deze raketten vormen met de assemblage en testing het ruimte transport systeem en men wil het van Ariane Space overdragen naar Airbus/Safran. Kourou blijft Frans CNES – Ik beschouw deze verticale raketten als obsolete. Ik pleit tegen de achtergrond van een o.l.v PVV vertrek uit de Euro en Eu parlement (Capital Economics) al geruime tijd voor een horizontaal lanceer en landend spaceplane concept en nucleaire (NTR) voortstuwing voor Maan en Mars. (5 mrd gedurende 10 jr) De European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk kan blijven maar het Nederlandse deel (200 mln) in het Europese budget (5 mrd) moet wel verminderen.

  Like

 3. lucky bee zegt:

  Ideologie van links is een dood lopende weg, dat je niet moet volgen volg de weg van Jezus Christus de enige weg naar de Vader.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s