Vredesakkoord op de Filippijnen in gevaar

Screenshot_31

Een terrorist van de islamitische terreurbeweging “Abu Sayyaf” op de Filippijnen

(Door: Willi Germund – Vertaling: E.J. Bron)

Voortdurende gevechten met radicale islamieten bedreigen het geplande vredesakkoord. Steeds meer mensen slaan op de vlucht. President Aquino, wiens ambtsperiode in 2016 verstrijkt, maakt de zwaarste crisis sinds zijn ambtsaanvaarding in 2010 mee.

Tientallen jaren had Von Al Haq in de gelederen van het “Moro Islamic Liberation Front” (MILF) voor de onafhankelijkheid van Mindanaos van de Filippijnen gestreden. Maar uiteindelijk nam de woordvoerder van de organisatie een uit 200 personen bestaande groep strijders en hun families uit Camp Darapanan mee op een bijzondere missie: in het hoofdkwartier van de islamitische ondergrondse beweging op Mindanao liet hij hen voor het eerst in hun leven registreren als Filippijnse kiezers.

“Het was een van de mees vreedzame verkiezingsregistraties die ik op de door geweld geteisterde Filippijnen heb meegemaakt”, berichtte Maribel Buenaobra van de Ford Foundation over de symbolische gebeurtenis. Deze moest de vredeswil van de separatisten onderstrepen. Want een jaar na de ondertekening van het “omvattende vredesakkoord Bangsamoro” door de regering van president Benigno Aquino en de MILF, staat de overeenkomst op losse schroeven, nog voordat deze door het parlement kon worden aangenomen.  

Onder andere, omdat de tegenstanders in Manilla mobiliseren. “Ik zal geen verkeerde overeenkomst toestaan”, verkondigde senator Ferdinand Marcos, zoon van de voormalige dictator. Hij stelde begin februari iedere behandeling van de overeenkomst in de door hem geleide verantwoordelijke commissie uit. De aanleiding: op 25 januari stierven 45 eliteagenten.

Toen ze slechts 50 kilometer verwijderd van Camp Darapanan onder deelname van Amerikaanse terroristenjagers in het plaatsje Mamasapano een actie uitvoerden tegen het kamp van de “Bangsamoro Islamic Freedom Fighters” (BIFF), die het vredesakkoord afwijst, werd de Maleisiër Zulkifli bin Hir, die daar – evenals andere gezochte terroristen uit Zuidoost-Azië was ondergedoken – gedood. Het kwam tot een bloedbad toen de vertrekkende politie in een hinderlaag werd gelokt.

President in de crisis

Sindsdien beleeft president Aquino, wiens ambtsperiode in het jaar 2016 is afgelopen, de zwaarste crisis sinds zijn ambtsaanvaarding in 2010 mee. Het staatshoofd was meer betrokken bij de planning van de mislukte operatie dan hij eerst had toegegeven. “Eisen tot zijn aftreden of een impeachement-proces zullen geen succes hebben”, denkt Benito Lim van de Ateneo-de-Manilla-universiteit. “Maar zijn geloofwaardigheid heeft een deuk opgelopen.”

Op die geloofwaardigheid zal het echter aankomen. Want het gaat niet alleen maar om de redding van het op dit moment enige succes belovende poging om een militante organisatie van radicale islamieten ertoe te bewegen haar wapens neer te leggen. Het vredesakkoord vormt bovendien het middelpunt van Aquino´s regeringsprogramma. “Als ze doorgaan het land in gevaar te brengen”, dreigde de president maandag retorisch, “zullen we ze platwalsen.”

Deze waarschuwingen betrokken de politici van het overwegend katholieke land zowel op zichzelf als op gewapende groeperingen in Mindanao. Hoe serieus Manilla het meent, laat de oorlog op twee fronten zien die de strijdkrachten van het land zijn aangegaan. In Sulu treden troepen harder tegen de rebellengroepering “Abu Sayyaf” op. In de provincie Maguindanao vluchtten al meer dan 80.000 mensen naar provisorisch ingerichte kampen voor de zware artilleriebeschietingen door de strijdkrachten. Hulporganisaties waarschuwen voor een “toenemende humanitaire crisis”.

Bron:
www.fr-online.de
Auteur: Willi Germund

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Filippijnen, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Jihad, Moslims, Salafisten, Terrorisme. Bookmark de permalink .

4 reacties op Vredesakkoord op de Filippijnen in gevaar

  1. Jean zegt:

    Als ik die barbaarse eikels zo zie zitten met de handjes da kjk ik steeds naar de klok en zie dat het reeds 10 over 12 is met die barbaarse smeerlapperij.
    Hetgeen heden in Tunish is gebeurd staat ons morgen hier te wachten, laat pechdroll maar zijn reetlikkers praktijken uitvoeren…

    Like

  2. Maria zegt:

    dacht dat die Filipijnen volledig katholiek was…
    vanwaar komt dat virus die islam daar vandaan???
    Mensenlief overal op de planeet dat virus die ziekelijke islam uit en slaan ze aan het moorden….
    en ja binnenkort zijn we allen aan de beurt om afgeslacht te worden… Dat is zoals een horrorfilm zombies ge komt ermee in contact met die islam en ze infecteren alles en iedereen en het worden moordmachines op de mensheid die geen moslim is.
    Zoals in de VS die veteraan die ook moslim werd en ook van plan was om te gaan moorden…
    Onvoorstelbaar is dit..

    Like

    • exmarineman zegt:

      @Maria: het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen was tijdens de Portugese en Spaanse bezetting (1600+) in het westen grotendeels moslim. Echter in die periode heeft er een grote “volksverhuizing” plaatsgevonden en zijn er duizenden christenen naar het zuidelijkste eiland overgebracht. Het eiland Mindanao is nu al honderden jaren grotendeels christen (er zijn hier ook heel veel protestantse kerkgemeenschappen zoals Jehova, Iglesia ni Christo, 7 de dag enz enz). Dus niet alleen katholieken.
      Sinds kort is er een nieuwe afgescheiden van MILF islamitische groep actief, naast de reeds bekende BIFF en Abu Sayaf (voornamelijk actief op het eiland Sulu).
      MILF heeft een vredesakkoord gesloten en heeft ook een “eigen regio” (Cagayan, North Cotabato, omgeving Zamboanga, omgeving stad General Santos voornamelijk Maguindanao. Echter het BIFF is niet akkoord met deze overeenkomst en heeft zich afgescheiden en vecht verder. Zoals gezegd is er sinds kort een nieuwe groep die zich ook weer heeft afgescheiden en aktief in Cotabato en Bukidnon.

      Maar er is ook nog de NPA (New Peoples Army – communisten van Sison gevlucht en verblijft al jaren in Nederland) actief op het eiland en deze hebben laatst aanslagen gepleegd op een politiebureau in Davao del Norte en in Bukidnon.

      Like

Plaats een reactie