Erdoğan waarschuwt Noord-Cyprus voor hereniging met het zuiden van het eiland

Screenshot_4

(Vertaling: E.J. Bron)

Hij heeft de verkiezingen van zijn conservatieve tegenstander en huidige president gewonnen. Nu heeft de nieuwe president Mustafa Akinci van Noord-Cyprus de hereniging met het Griekse zuiden van het eiland op het oog – onder heftige waarschuwingen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Na zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen in Noord-Cyprus heeft Mustafa Akinci het initiatief genomen tot hereniging met het zuiden. “Als de tijd voor verandering is gekomen, kan niemand haar tegenhouden”, riep Akinci na het bekendmaken van zijn overwinning in de nacht naar maandag. Akinci werd onmiddellijk tot de orde geroepen vanuit Turkije, dat tot nu als enige Noord-Cyprus erkent.

De Noord-Cyprioten hadden hun conservatieve president Dervis Eroğlu zondag niet herkozen. Akinci kon de verkiezing duidelijk winnen met 60,5% van de uitgebrachte stemmen. De 67-jarige kandidaat van middenlinks had in de eerste verkiezingsronde nog minder stemmen gekregen dan Eroğlu. Hem wacht nu de grote uitdaging om het Turkse noorden na meer dan 40 jaar d.m.v. een vredesakkoord met het Griekse zuiden uit zijn isolement te halen. Hij moet de onderhandelingen met de internationaal erkende Republiek Cyprus leiden.

Zondagavond nog belde Akinci met zijn zuidelijke collega Nicos Anastasiades. Daarbij lieten beide politici hun “wens naar een echte hereniging” blijken, zoals Anastasiades op Twitter liet weten. Ze zouden elkaar spoedig willen ontmoeten en in mei zouden er al vredesgesprekken kunnen beginnen.

Akinci had al als burgemeester van het Turkse noordelijke deel van de hoofdstad Nicosia samengewerkt met vertegenwoordigers van de Grieks-Cyprioten. Maandag bevestigde hij zijn doel om de afhankelijkheid van Turkije op te lossen en provoceerde daarmee Ankara. De Noord-Cyprioten zouden “de controle over hun eigen instellingen willen” zei hij. “wij zullen onze eigen meesters zijn.” Turkije bekostigt een groot deel van de Noord-Cypriotische begroting, financiert de infrastructuur mee en heeft op het noordelijke deel van het eiland nog tienduizenden soldaten gestationeerd.

Dienovereenkomstig bars reageerde maandag de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan,: “Meneer de president begrijpt niet goed wat hij zegt”, zei Erdoğan bij een bezoek aan Koeweit aan het adres van Akinci. “Wij hebben een een enorm tribuut betaald en precies daarom zijn wij het moederland.”

Cyprus is sinds een door de toenmalige militaire junta in Athene gesteunde Grieks-Cypriotische putsch en een daaropvolgende Turkse militaire interventie in 1974 gedeeld. De Turkse Republiek Noord-Cyprus werd uitgeroepen in 1983, maar werd tot nu toe door geen enkele hoofdstad behalve Ankara erkend. Een VN-plan ter hereniging werd door de Grieks-Cyprioten in april 2004 afgewezen, in tegenstelling tot hun Turkse buren. Daarom bewaken ook elf jaar later nog steeds ongeveer duizend VN-blauwhelmsoldaten de wapenstilstandslinie, die dwars door Europa´s laatste gedeelde hoofdstad loopt.

De Republiek Cyprus trad in 2004 tot de EU en de euro toe. Volkenrechtelijk gezien is het hele Middellandse Zee-eiland lid van de Europese Unie. De EU-regelgeving wordt in het Turks gecontroleerde noorden echter niet toegepast. De Turkse Cyprioten zijn tot nu toe voorstanders van een losse confederatie van twee staten. De Griekse Cyprioten zijn echter voor een bondsstaat met een sterke centrale regering. Bij de jarenlange twist over de hereniging gaat het ook om de machtsverdeling tussen de beide bevolkingsgroepen en de terugkeer van de uit het noorden van het eiland verdreven Griekse Cyprioten naar hun plaatsen van herkomst.

Bron:
www.euractiv.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Cyprus, EU, Griekenland, Turkije, Verenigde Naties. Bookmark de permalink .

12 reacties op Erdoğan waarschuwt Noord-Cyprus voor hereniging met het zuiden van het eiland

 1. Jean zegt:

  De wereld moet zich vooral niets aantrekken van dat gekraai van die Turkse snorrenzak, besneden lullen hebben hier niets te lullen in onze seculiere westerse wereld.

  Like

 2. Jean zegt:

  Hebben jullie de wandelende jeneverfles uit Luxemburg ook gehoord? m.i. had hij weer een stuk in zijn kraag, hij is van mening dat wij meer Afrikaanse toeristen moeten laten parasiteren op onze kosten, ha ha ha ha, stuur al die vreemdelingen naar Luxemburg want ze zijn erg gesteld op toeristen.
  Laten we dat EU gedrocht toch heel snel opdoeken want het is degoutant al hetgeen van die parasiterende club leeglopers komt.
  Als ze zichzelf morgen opdoeken dan ik dat de eerste en enige positieve daad die ze gesteld hebben op al de jaren van parasitisme.
  Bah wat haat ik die misdaadorganisatie toch. Nooit of te nimmer zal ik er een stem aan verknoeien.

  Like

 3. baksteen zegt:

  Het afgeven van Islamitisch gecontroleerd gebied is verboden, dus kunnen we wachten op de aanval van deze agressor op de infidels.

  Like

 4. Jade zegt:

  Waarom zijn die Turken nooit van dat eiland getrapt?
  Oja, de nieuwe regels… Misdaad loont, en mensenrechten
  volgens de sharia. Maar niet in mijn wereld, beste mensen.
  NIET in mijn wereld…

  Like

 5. Anna zegt:

  Cyprus is al jaren ” bezet” gebied. De VN meet zoals altijd met twee maten…… Waarom wordt Israël die zelfs niet eens ” bezet” (het zijn daar betwiste C gebieden) steeds veroordeeld en Cyprus niet.

  Like

 6. Seculiere zegt:

  Schandalig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Like

 7. Seculiere zegt:

  Euhm,…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s