Protest tegen het afbreken van een historisch Armeens weeshuis in Turkije

Screenshot_76

(Vertaling: E.J. Bron)

ISTANBUL – In het 100ste herdenkingsjaar van de volkerenmoord op de Armeniërs, beginnen de Turkse autoriteiten met de afbraak van “Kamp Armen”, een Armeens weeshuis dat na de militaire putsch in het jaar 1980 werd genationaliseerd.

Volgens Armeense waarnemers werd met de afbraak van het gebouw in de Turkse stad Istanbul begonnen, hoewel vertegenwoordigers van de oppositie geprobeerd hadden dit te verhinderen.

Het weeshuis werd in 1962 op initiatief van de Armeense protestantse gemeente gebouwd. Sinds zijn oprichting werden in de instelling ongeveer 1.500 meisjes en jongens verzorgd, die opgroeiden in het teken van het Armeense christendom. Ook de Turkse journalist Hrant Dink, van Armeense afkomst, groeide daar op. Dink was de oprichter van het tweetalige Armeense tijdschrift AGOS en werd in 2007 op straat vermoord door een Turkse nationalist, nadat hij daarvoor meerdere moorddreigingen in verband met zijn standpunten over de Armeense genocide had gekregen.

Protest tegen afbraak

Na de nationalisatie van het weeshuis in het jaar 1987 had de Armeense gemeenschap tevergeefs geprobeerd om d.m.v. juridische stappen de instelling opnieuw in haar bezit te krijgen. Inmiddels heeft zich een protestbeweging tegen de afbraak gevorms, die met de Facebook-site “Kamp Armen Yikilmasin” en de hashtag #KampArmen de aandacht vestigt op het gebeuren. Op het terrein van het weeshuis zijn enkele tientallen mensen bij elkaar gekomen en hebben daar overnacht om de afbraak te verhinderen.

Elif Şafak, de meest gelezen schrijfster in Turkije, twitterde aan haar 1,7 miljoen volgers:

#KampArmen was built by Armenian orphans. Now they want to demolish it. #StopDemolitionOfKampArmenhttp://t.co/1Yv9PiyB3K — Elif Şafak / Shafak (@Elif_Safak) May 6, 2015

Bron:
https://haypressnews.wordpress.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, christenhaat, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, kwaadaardige opzet, Moslims, Rotzakken, Turken, Turkije. Bookmark de permalink .

2 reacties op Protest tegen het afbreken van een historisch Armeens weeshuis in Turkije

  1. exmarinemane zegt:

    Tja het Turkse moslim kalifaat krijgt steeds meer gestalte en de Armeense monumenten en geschiedenis (genocide) moet nu zo snel mogelijk worden vernietigd/verwijderd. De Turkse president wil zo snel mogelijk zijn kalifaat voor elkaar krijgen en de geschiedenis vervalsen/wijzigen. Maar wel andere landen op het vestje spuwen als die iets zeggen over het Turkse beleid. STOP ZELF eerst eens met je te bemoeien van de binnenlandse aangelegenheden en politiek van andere landen. EN een oproep aan de EC/EP/Europese landen: S T O P met de onderhandelingen over toetreding tot de EU. Turkije hoort niet in de EU, is geen Europees land en is in oorlog met Syrië, steunt IS en last but not least: is nog steeds een bezettingsmacht in/van Noord-Cyprus. G E E N euro meer naar Turkije…….net zoals naar Griekenland

    Like

  2. luckybee zegt:

    Oppassen voor Nederlanders die daar een huisje of villa’s hebben gekocht, die krijg je zo te zien, de zelfde behandeling als de Armeniers.Probeer ze zo snel mogelijk te verkopen. voor dat ze je het wegnemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s