Oostenrijk: Ruk naar rechts bezorgt bondskanselier problemen

Screenshot_24

Geert Wilders en Heinz-Christian Strache

(Door: Hans-Peter Siebenhaar – Vertaling: E.J. Bron)

Er heerst tumult onder de sociaaldemocraten in Oostenrijk. In de deelstaat Burgenland wil de eigen SPÖ-afdeling een coalitie vormen met de rechts-populistische FPÖ. De sociaaldemocratische bondskanselier grijpt tot nu toe niet in.

Met de rust in het stadje Eisenstadt in de buurt van de schilderachtige Neusiedler See is het gedaan. Aanstaande donderdag willen in het rustige Haydn-stadje burgers de straat opgaan tegen “de schande van het Burgenland”, aldus de initiatiefnemers van het protest. De oorzaak: de sociaaldemocratische SPÖ wil voor het eerst op deelstaatniveau een coalitie aangaan met de rechts-populistische FPÖ. Daarover zijn de minister-president van het Burgenland Hans Niessl (SPÖ) en de chef van de FPÖ-Burgenland, Johann Tschürtz, het eens geworden. De kleine hoofdstad van de deelstaat staat daarom op de kop.

Met het doorbreken van het taboe in het Burgenland dreigt er voor de SPÖ en haar bondskanselier Werner Faymann een vuurproef. Want de sociaaldemocraten hebben d.m.v. een partijbesluit tot nu toe een bondgenootschap met de buitenlandervijandige FPÖ uitgesloten. Maar Niessl heeft de partijlijn verlaten om samen met de rechtspopulisten de macht in het Burgenland te behouden.

De Oostenrijkse bondskanselier komt hulpeloos over. De leider van de SPÖ kan of wil de minister-president van het Burgenland niet tot rede brengen. Faymann verzekerde alleen maar dat er op landelijk niveau geen pact zal komen met de FPÖ onder haar leider Heinz-Christian Strache. “Er komt geen coalitie met de FPÖ op landelijk niveau. Niet de laatste keer, niet nu en zeer zeker ook niet in 2018”zei Faymann zondag tegenover de krant “Osterreich”.

In Oostenrijk regeren de SPÖ en de conservatieve ÖVP in een grote coalitie. Uit een peiling door het tijdschrift “Profil” blijkt dat inmiddels 39% van de Oostenrijkers voorstander is van een regeringsdeelname van de FPÖ op nationaal niveau.

Over drie jaar wordt in de Alpenrepubliek een nieuwe regering gekozen. Met haar buitenlander- en islamvijandige politiek zou de FPÖ voor een politieke aardverschuiving kunnen zorgen en van haar de machtigste partij in de Alpenrepubliek kunnen maken. Volgens een peiling van de Oostenrijkse krant “Standard” is de FPÖ op dit moment de sterkste partij. De regeringspartijen SPÖ en ÖVP komen ieder nog op slechts 23%. Over een mogeljike bondkanselier Strache zei de Oostenrijkse politieke adviseur Thomas Hofer tegenover het “Handelsblatt”: “Ik sluit dit scenario niet helemaal uit.” Veel waarnemers betwijfelen of de grote coalitie überhaupt blijft bestaan tot het eind van de regeerperiode. “Ik ga er van uit dat we voor 2018 verkiezingen hebben”, zei de expert Hofer.

Effecten op de hoofdstad

Minister-president Niessl van het Burgenland brengt de SPÖ in grote moeilijkheden bij hun volgende verkiezingscampagnes. Al in oktober vinden in Wenen en Opper-Oostenrijk deelstaatverkiezingen plaats. De al 21 jaar lang regerende SPÖ-burgemeester van Wenen, Michael Häupl, moet zijn ambt tegen de FPÖ onder haar topkandidaat Strache verdedigen. Tot nu toe dienden de rechtspopulisten als vijandbeeld om de sociaaldemocraten te mobiliseren. Sinds het doorbreken van het taboe in het Burgenland neemt niet alleen de vrees toe dat deze strategie niet meer zal opgaan. De FPÖ is in Wenen, de op één na grootste stad in het Duitstalige gebied, na de SPÖ de sterkste politieke kracht.

FPÖ-chef Strache blaakt op dit moment van zelfvertrouwen. “In Wenen, daarvan ben ik overtuigd, zullen we ver over de 30% van de stemmen halen, terwijl de SPÖ van Häupl onder de 40% zal dalen:, zei de 45-jarige rechts-populist.

Met haar buitenlander-vijandige parolen behaalde de FPÖ bij de jongste deelstaatverkiezingen in het Burgenland en de Steiermark grote successen. In het Burgenland heeft ze met 15% haar resultaat bijna verdubbeld. Met bijna 42% blijft de SPÖ echter nog steeds de sterkste politieke kracht. In de Steiermark heeft de FPÖ met een ophitsende verkiezingscampagne het aantal stemmen zelfs met 27% bijna verdrievoudigd.

De voormalige partij van Jörg Haider krijgt in het Burgenland twee ministersposten, waaronder het nieuw gecreëerde ministerie van Veiligheid. De FPÖ-chef van het Burgenland, de politieagent en voormalig soldaat Johann Tschürtz, zal minister van dit nieuwe ministerie worden.

Screenshot_23

De socialistische Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann

Bron:
www.handelsblatt.com
Auteur: Hans-Peter Siebenhaar

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in FPÖ, Linkse media, mainstream-media, meningsdictatuur, Oostenrijk, Rotzakken, Socialisten. Bookmark de permalink .

6 reacties op Oostenrijk: Ruk naar rechts bezorgt bondskanselier problemen

  1. M.A.L. Sion zegt:

    Als er één schaap over de dam is …..
    Geert houd je klaar.
    De VVD begint het geloof in de huidige coalitie te verliezen en wil niet met de PvdA in de val meegesleurd worden.
    Nieuwe verkeizingen zijn vrijwel onvermijdelijk.
    Met de aanzwellende massa vluchtende, asielzoekende vreemdelingen (ISIS-aanhangers incluis) zal de Nederlandse bevolking in het stemhokje het rondje bij de PVV snel invullen en dan …..
    Geert M.P. – Fleur Agema – Min. Gezondheids- en Ouderenzorg – Martin Bosma Min. Binnenlandse Zaken enz.enz.
    Ziet u het al voor u? Nee, dan aan de slag om het alsnog voor elkaar te krijgen.
    malsion@orange.fr – aanspreekpunt De Patriotten – http://depatriotten.weebly.com

    Like

    • Theodoor zegt:

      Deze zetelverdeling staat mij bijzonder goed aan.
      Daarna wordt het leven een stuk beter en eerlijker. Dit eerlijker is niet van de PvdA overgenomen, die liegen alleen maar, over de VVD nog maar niet even gesproken.

      Like

    • J. C. Th. Köhler zegt:

      Nee, ik zie het niet voor me. En ik vrees dat we het “point of no return” al voorbij zijn. Of, zoals Merle Haggard zong (in het lied Wish a buck was still silver): We’re rolling downhill, like a snowball headed for hell. We betalen zelf van harte (hoewel…) mee aan de invasie die aan de gang is. De islamitische tsunami is nu al groter dan de gealliëerde invasie in Normandië in 1944. En in plaats dat we een verdedigingsmacht op de been brengen, hebben we Frontex, Rode Kruis, Oxfam, Cordaid en nog een heel leger aan subversieve “goede doelen” organisaties in het leven geroepen, om actief mee te werken aan de islamisering van Europa. We graven ons eigen graf, daarbij entoesiast toegejuicht door het schoftentuig in Den Haag en Brussel. Als er al redding mogelijk zou zijn, doen zij er alles aan om het te verhinderen. Leve Rutte, Samsom, Pechtold en de rest van het stelletje landverraders. Ze mogen van mij allemaal honderd jaar worden. Al was het morgen…

      j.c.th.kohler@ziggo.nl

      Like

  2. luckybee zegt:

    Nu kan de bundes kanzelier van Östenrijk Werner Faymann zijn land niet meer islamiceren.En daar gaan zijn nieuwe kiezers eventueel weg.

    Like

  3. BertG. zegt:

    Luxemburgers hebben vandaag in grote meerderheid tegen het verstrekken van het verstrekken van stemrecht aan buitenlanders gestemd. Met circa 82 procent van de stemmen in het referendum geteld, bleek slechts ongeveer een op de vijf kiezers er voorstander van.
    http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2015/06/luxemburgers_buitenlanders_gee.html

    Like

  4. Pingback: Oostenrijk: Ruk naar rechts bezorgt bondskanselier problemen |

Plaats een reactie