VROUWENHATERS

Screenshot_52

Wulpse vrije vrouwen in het Mirandabad in de jaren zestig

(Door: “Driek”)

Het lijkt nog altijd niet tot het brein onzer vileine bewindslieden door te dringen dat ons land langzaam maar zeker in de ijzig onbarmhartige greep komt van mieze  vrouwenhaters. Nederland, eens met bloed en tranen vrij gemaakt en bevochten  door moedige vrouwen in het begin der vorige eeuw, wordt thans overstroomd met een zooi geestelijk gebrekkige lieden die de rechten der vrouw vertrappen en minachten. Deze schennisplegende bedoeïenen uit verre woestijngebieden overtreden de wetten onzer beschaving. De ontucht gepleegd door dit schorem met tienjarige meisjes die als kindbruidjes ons beschaafde land binnenkomen, brengt mij het schaamrood naar de kaken. En onze klef kruiperige bewindslieden zien deze schanddaden gewoon door de vingers. Lezer van deze realistische site van E.J. Bron, ik kan mij daar danig over opwinden. Vooral nu het avondschemer alreeds vroeger invalt en het boomgebladerte voor mijn venster donker kleurt, lijken ook somber stemmende gedachten een aanval in te zetten op mijn gemoedsgesteldheid. Opbeurende gedachten zijn verre van mij.

Eeuwenlang zijn vrouwen ondergeschikt geweest aan de man. Zij hoorden te zorgen voor het huishouden en de kinderen. Door al deze besognes konden zij onmogelijk meedoen aan het publieke leven. Een doorbraak kwam in de twintigste eeuw. In de jaren zestig voerden de Dolle Mina’s acties voor de bevrijding van de vrouw. Zij wilden niet als hun moeders veroordeeld worden tot de sleur van een huisvrouwenbestaan. In 1980 werd de Wet op Gelijke Behandeling aangenomen.

Lezer, laat ons eens een korte terugblik werpen in het verleden. Het geschiedde in 1871 dat Aletta Jacobs (1854 – 1929) als de eerste vrouw in de geschiedenis van Nederland officieel werd toegelaten tot de universiteit. Als scholiere had zij een brief geschreven aan Thorbecke, de eerste minister, met het verzoek om te worden toegelaten tot de academische lessen. Zij wilde arts worden. Niet aan Aletta zelf, doch aan haar vader schreef Thorbecke dat het goed was. Aletta werd niet geteld.

Screenshot_54Het is te danken aan een meisje van zeventien jaar dat de universiteiten in Nederland werden opengesteld voor meisjes. Vóór die tijd waren universiteiten en ook de meeste scholen alleen voor jongens toegankelijk.

Een uitzondering was Anna Maria Schurman, die leefde in de zeventiende eeuw. Ze beheerste meer dan tien talen. Zij mocht colleges volgen in Utrecht, maar wel achter een gordijntje, om de jonge studenten niet af te leiden.

Aletta Jacobs werd geboren als achtste kind van elf kinderen in een Joods gezin. Zij was de dochter van Abraham Jacobs, heel – en vroedmeester, en Anna de Jongh. Zij huwde met de politicus Carel Victor Gerritsen (1850 – 1905), in een vrij huwelijk. In 1892 huwde zij om praktische redenen voor de wet. Daarbij moest Aletta de gelofte van gehoorzaamheid aan haar wettige echtgenoot afleggen, die destijds in de wet stond. Zij deed het onder protest.

In 1916 buigt de kamer zich over het voorstel tot Grondwetswijziging. Met deze wijziging zou ook het kiesrecht worden aangepast. Ondanks de enorme inzet van de vrouwenbeweging krijgt de vrouw met de nieuwe grondwet in 1917 nog geen stemrecht. Maar vrouwen mogen wel vanaf dit moment gekozen worden. Wel is het met de nieuwe grondwet mogelijk om met een gewone wet het kiesrecht te realiseren. Dit gebeurt twee jaar later. Op 8 september 1919 wordt dan toch eindelijk het vrouwenkiesrecht werkelijkheid.

Op 27 september in hetzelfde jaar wordt dit gevierd met een groot feest in het Concertgebouw in Amsterdam. Zij spreekt hier de menigte toe met de memorabele woorden: “Vreest niet de Vrouw der toekomst, Broeder!”

Aletta Jacobs is haar hele leven opgekomen voor de rechten van vrouwen. Als arts opende zij een praktijk die vrouwen hielp aan voorbehoedsmiddelen, zodat zij niet ieder jaar zwanger werden. Vijftig jaar lang heeft zij gestreden voor het algemeen vrouwenkiesrecht. Die vrouwen noemden zich feministen en organiseerden tentoonstellingen, gaven kranten en pamfletten uit, richtten verenigingen op, demonstreerden en boden petities aan. Het duurde tot 1919 voor het vrouwenkiesrecht werd ingevoerd. In 1922, Aletta was toen 68 jaar oud, gingen de Nederlandse vrouwen voor het eerst naar de stembus.

Kijk, lezer en lezeressen, dat waren nog eens vrouwen van stavast. Niks geen uithuwelijken en hoofddoeken en onderdanigheid en gelul over kindbruidjes. Ergens moeten ze er toch nog zijn, die moedige vrouwen?

Ik wens u allen een gezegende dag.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op VROUWENHATERS

 1. Cathja zegt:

  Geweldig geschreven, beste Driek!

  Like

 2. Crusader zegt:

  Migrant Crisis and Invasion of Europe Exposed

  Like

 3. BertG. zegt:

  Zo maar even tussen door.
  Ik ben in het bezit van een schoolboek van de huishoudschool van mijn moeder (1941)
  Daar staat echt letterlijk in vermeld hoe je voor je man en huishouden dient te zorg te dragen om een goede huisvrouw te zijn.

  Like

  • In 1957 werd het pantoffelheldwetje geïntroduceerd, dat maakte die zielige mannen pantoffelhelden, het ontnam hun het recht om hun echtgenote toestemming te geven en wel schriftelijk,wat ze aan haar werkgever moest overhandigen,als ze zo nodig wou gaan werken,een blamage voor de man,omdat zou blijken,dat hij niet in staat zou zijn,zijn gezin te onderhouden. Maar ook vrouwen keken de vrouw erop aan,als ze in een baan had in de jaren 60, dat moest wel een heel slechte moeder zijn met sleutelkinderen,die zij zou verwaarlozen

   Like

  • Cathja zegt:

   Goed bewaren. Daarin staan de deugden der vrouw beschreven! 😉

   Like

 4. um shmum zegt:

  Je hoort niks meer van die laffe mina’s … Iedereen onderwerpt zich aan die verwerpelijke mannenideologie

  Like

 5. louis-portugal zegt:

  Weer mooi verteld Driek en helemaal mee eens.

  Like

 6. Elena zegt:

  De hedendaagse West Europese vrouwen, hebben bijna alles te danken aan deze moedige intelligente Aletta Jacobs. Hoogste tijd dat er eens een woestijn Alletta opstaat..

  Like

 7. Tuurlijk, Driek, maar dat waren dan ook NEDERLANDSE vrouwen. Dat uithuwelijken, hoofddoeken, onderdanigheid en gelul over kindbruidjes os typisch de afdeling van de MOSLIMA ‘S.
  http://depatriotten.weebly.com/

  Like

 8. vanhetgoor zegt:

  Waarom hebben wij nu geen Aletta Jacobs? Het is vandaag belangrijker dan toen. Destijds waren de vrouwen in Nederland zeker van tal van zaken, zoals het recht op leven en het recht op haar integriteit, ondanks dat ze niet mochten stemmen!

  Tegenwoordig heeft de vrouw in islamitische kringen geen recht op leven en geen recht op haar integriteit, dat is een grote schande! En al die feministes van tegenwoordig heulen met de vijand door begrip te hebben voor moslimse mannen.

  De islam is misdaad! Het is een systeem om domme mensen tot slaaf te maken en er voor te zorgen dat zij als willoze schapen hun geld komen brengen, als gunst mogen die mannen dan volgens hun sprookjesgod een eigen slaafje in huis hebben die hun sokken moet wassen en elke nacht met de benen wijd, dáárom heeft de vrouw van een moslim niets te zeggen, omdat anders het hele systeem in elkaar dondert! De huidige vrouwen die bij de Viva werken, bij Opzij en bij de zogenaamd progressieve kranten en R & TV, zij allen zijn schuldig aan onrecht. En er komt een tijd dat landverraders zullen worden beoordeeld op hun daden! En dus ook worden beoordeeld over hun laffe achterbakse en leugenachtige zwijgen en wegkijken!

  Like

  • paulzwueste zegt:

   vanhetgoor. Het klinkt natuurlijk hard in de oren van een blanke cultuur-Nederlander maar wat hebben wij met die moslimvrouwen te maken?…
   Onze huidige vrouwen maken zich schuldig aan onrecht?…
   Ze hebben het veel te druk om te zorgen dat ze niet verkracht worden door het ongedierte dat hier binnenstroomt.
   Wij gaan islam-bruidjes “opvangen”… en nu moeten wij ook nog zorgen dat die islamwijven geëmancipeerd geraken?…
   Ik stel voor dat die islam-wijven maar zélf zorgen dat ze recht op leven en integriteit van hun zogenaamde “echtgenoten” ontvangen!
   Onze vrouwen hebben het ook zélf voor elkaar gekregen!
   En laten we er vooral NIET voor zorgen dat ze hier kunnen stemmen want dan heb je dadelijk een moslim als Minister President.
   Dankzij al dat moslimstemvee zitten we nu al opgescheept met een moslim als burgemeester in Rotterdam! Dat is al érg genoeg.

   Like

 9. Hendrik M. zegt:

  Mooi geschreven Driek, bedankt weer.
  “Ergens moeten ze er toch nog zijn, die moedige vrouwen?”
  Jammer Driek, die zijn er te weinig, evenals mannen overigens…
  Wat er wel zijn, overjarige wijven en kerels die kwijlend van geiligheid asieldreigers vals toekwelen.
  Linkse uitkeringsparasieten die asieldreigers welkom heten…
  Driek, ik begrijp uw gemoedstoestand….

  Like

 10. Anna. zegt:

  Driek straks hebben we hier de sharia…….. De geschiedenis herhaald zich altijd…..

  Like

 11. Bob Fleumer zegt:

  Beste Driek uw gave van het woord heeft het weer helder vorm gegeven, dank daarvoor!

  Like

 12. fleckie zegt:

  nou, meneer Driek: de vrouwen die hier, bij e.j.bron hun mening durven te brengen, zijn toch ook behoorlijk moedig, [lopen misschien] net als de mannen hier op de website, het risico wat meer in de gaten gehouden worden, door…..mag men zelf invullen!

  Like

 13. Driek zegt:

  fleckie zegt: nou, meneer Driek: de vrouwen die hier, bij e.j.bron hun mening durven te brengen, zijn toch ook behoorlijk moedig,

  Ja, beste fleckie, ik spreek dat niet tegen, maar mijn artikel gaat over het feminisme van Aletta Jacobs en niet over de moedige vrouwen van E.J. Bron. Daar schrijf ik volgende keer dan wel een stukje over. Speciaal voor u.

  En je zou toch verwachten dat vrouwen als een Femke Halsema en een Hedy d’ Ancona, om maar een paar van die geëmancipeerde trienen te noemen, hun stem zouden verheffen, want die worden eerder gehoord dan de vrouwen van E.J. Bron.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s