Heroïne: De miljardenbusiness van de CIA

screenshot_47

Amerikaanse soldaten op patrouille in een papaverveld in Afghanistan.

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Hoe kom je aan zwart geld om hiermee operatie te kunnen uitvoeren waarvan de commissie geheime diensten niet per se op de hoogte moet zijn? Heel simpel: met illegale handel. Heroïne uit Afghanistan is een uitstekende bron van inkomsten.

contra-magazine

Osama bin Laden was alleen maar een mislukte CIA-investering, die moest dienen als voorwendsel voor de invasie van Afghanistan om de heroïnehandel weer op gang te brengen. Per slot van rekening gaat het daarbij om een miljardenbusiness. Want de Afghaanse Taliban-leider Mullah Omar, die van 1996 tot 2001 staatshoofd van het islamitische emiraat Afghanistan was, zorgde met zijn ambtsaanvaarding voor het einde van de aanvoer, omdat hij de papaverplantages in brand liet steken.

Omar, die Bin Laden als gast herbergde, vroeg de Amerikanen om bewijzen voor de beschuldigingen dat de leider van Al Qaida verantwoordelijk was voor de aanslagen van 11 september. Deze konden de Amerikanen hem echter niet leveren, zodat de huisvesting van Bin Laden een van de publiekelijk belangrijkste redenen voor de invasie in Afghanistan werd. Maar de waarheid ziet er heel anders uit.

Want de CIA gebruikt de opbrengsten uit de heroïnehandel voor geheime operaties, die met zulk zwart geld gefinancierd worden. Per slot van rekening wil men van de kant van de “shadow state” immers niet per se dat veel operaties en activiteiten via de commissie geheime diensten bekend worden bij de verkeerde mensen. Geen wonder dat het Amerikaanse leger nog steeds, 15 jaar na de invasie, aanwezig is in Afghanistan en vooral die regio´s verdedigt die belangrijk zijn voor de opiumproductie. Want meer dan 90% van de wereldwijd geproduceerde heroïne is afkomstig uit Afghanistan. De geschatte jaarlijkse opbrengst uit de heroïnehandel: ongeveer 250 miljard dollar. Daarmee kun je een heleboel onzinnige dingen doen.

De Amerikaanse soldaten worden de beschermers van de papaverboeren, die de opium via tussenhandelaren aan CIA-organisaties versjacheren, die er daarna op hun beurt voor zorgen dat hiervan zoveel mogelijk in industrielanden terechtkomt om de handel winstgevend te maken. Per slot van rekening bestaan er genoeg illegale operaties die door de CIA en zijn handlangers uitgevoerd moeten worden. Daarvoor betalen Amerikaanse en NAVO-soldaten echter met hun leven en de belastingbetalers in de VS en de geallieerde Europese landen het gelag.

Bron:
www.contra-magazin.com
Auteur: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Criminaliteit, Hypocrisie, Krankzinnigheid, NAVO, Rotzakken, VS. Bookmark de permalink .

5 reacties op Heroïne: De miljardenbusiness van de CIA

 1. ieznogoedh zegt:

  Ongeveer in 1993 kocht ik in Thailand een boek waarin uitvoerig werd beschreven hoe de CIA de opiumhandel overnam in de gouden driehoek, zo ongeveer ten tijde van de vietnam-oorlog.
  Er is dus niets nieuws onder de zon.

  Like

 2. Fubar zegt:

  Ik weet niet of de linkjes zo meekomen, probeersel:

  Broer Karzai werkt voor de CIA, de opium-trade en de Talibaan:
  http://www.nytimes.com/2009/10/28/world/asia/28intel.html
  http://www.nytimes.com/2009/10/28/world/asia/28intel.html?pagewanted=2
  broertje en druks;
  http://www.nytimes.com/2008/10/05/world/asia/05afghan.html
  http://www.nytimes.com/2008/10/05/world/asia/05afghan.html?pagewanted=2
  een ooggetuige-verslag over deze vriendelijke man:
  http://www.mcclatchydc.com/homepage/story/67823.html

  ook het nrc verwijst naar de nytimes:
  Volgens The New York Times hebben de banden van de CIA met Ahmed Wali Karzai geleid tot diepe verdeeldheid in de regering-Obama. De praktijken van de CIA, aldus de krant, wekken de indruk dat de VS „niet alles in het werk stellen om een eind te maken de winstgevende Afghaanse drugshandel, een belangrijke inkomstenbron van de Talibaan”. http://www.nrc.nl/nieuwsthema/Afghanistan_en_Pakistan/Afghanistan/article2399319.ece/Omstreden_broer_Karzai_is_CIA-man

  Throughout the forty years of the Cold War, the CIA joined with urban gangsters and rural warlords, many of them major drug dealers, to mount covert operations against communists around the globe. In one of history’s accidents, the Iron Curtain fell along the border of the Asian opium zone, which stretches across 5,000 miles of mountains from Turkey to Thailand. In Burma during the 1950s, in Laos during the 1970s, and in Afghanistan during the 1980s, the CIA allied with highland warlords to mobilize tribal armies against the Soviet Union and China.
  http://www.thirdworldtraveler.com/CIA/CIAdrug_fallout.html

  he Politics of Heroin: CIA Complicity in the Global Drug Trade
  https://www.amazon.com/Politics-Heroin-Complicity-Global-Trade/dp/1556524838

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s