Britse EU-ambassadeur treedt af in hete fase van Brexit-voorbereiding

screenshot_25

(Vertaling: E.J. Bron)

Minder dan 3 maanden voor het geplande begin van de Brexit-procedure is de Britse ambassadeur bij de Europese Unie, Ivan Rogers (foto), afgetreden. Dat was dinsdag te horen uit welingelichte kringen in Londen. Britse media berichtten onlangs over meningsverschillen tussen Rogers en kabinetsleden in de Brexit-kwestie. Rogers had sinds 2013 deze functie, daarvoor was hij EU-adviseur voor Europese kwesties van de toenmalige Britse premier David Cameron.

epoch-times

“Voor diegenen die met hem hebben samengewerkt, komt zijn aftreden niet als een verrassing”, zei een EU-diplomaat in een eerste reactie op Rogers´ beslissing. De ambassadeur zou “zeer competent”, maar “niet overtuigd” geweest zijn van de Brexit-beslissing en de door Londen op dit moment gevolgde politieke koers. 52% van de Britten had bij het referendum op 23 juni voor de EU-uittreding gestemd.

De BBC berichtte in december dat de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië, dat noodzakelijk wordt vanwege de Brexit, wel eens tien jaar zouden kunnen gaan duren. Rogers had de Britse regering over een desbetreffende inschatting van de EU-landen geïnformeerd. Een woordvoerder van premier Theresa May had het rapport afgewezen.

Het op twee jaar vastgestelde uittredingsproces van Groot-Brittannië uit de EU kan pas beginnen wanneer Londen de uittreding heeft aangevraagd volgens Artikel 50 van het EU-verdrag. May wil de uittredingsverklaring tot eind maart afgeven.

Vooraanstaande Brexit-aanhangers waren blij met Rogers´s aftreden. Zijn aftreden zou een “waardige beslissing zijn die voor de hand lag”, verklaarde de chef van de pro-Brexit organisatie Leave.EU, Arron Banks. Rogers zou “veel te pessimistisch” zijn, nu zou er iemand anders het roer over moeten nemen die “de toekomst van Groot-Brittannië optimistisch” zou aanpakken. De voormalige leider van de EU-vijandige partij Ukip, Nigel Farage, begroette Roger´s aftreden met de aanwijzing dat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken “een grote schoonmaak” nodig zou hebben.

De leider van de onderhandelingen van de EU voor de Brexit, Michel Barnier, wilde zich niet uitlaten over Rogers´ aftreden. De studieleider van het Centrum voor Europese Hervorming, Charles Grant, verklaarde dat met het aftreden van Rogers de waarschijnlijkheid voor een “goed Brexit-akkoord” zou afnemen, want Rogers zou een van de weinige Britse verantwoordelijken zijn die de EU zou begrijpen.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Groot-Brittannië. Bookmark de permalink .

4 reacties op Britse EU-ambassadeur treedt af in hete fase van Brexit-voorbereiding

  1. Jan Wittebrood zegt:

    Dat gaat verbazend vlot, alvast één profiteur minder. Hopelijk gaat de toepassing van Artikel 50 ook zo snel, het zootje begint in te storten.. lekker zo. 2017 begint alvast heel goed. Trouwens hoe zit het met de ratificering van van het Oekraineverdrag?

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s