VIDEO – Dr. Nicolaus Fest over het AfD-programma: de economie (+ Nederlandse vertaling!)

 

(Vertaling: E.J. Bron)

Goedendag. Welkom bij de vijfde aflevering van mijn rondleiding door het partijprogramma van de AfD. In deze aflevering: hoe ziet het economische programma van de AfD eruit? Heel eenvoudig: de AfD zet in op sociale markteconomie, zoals Ludwig Erhardt deze vertegenwoordigde. Precies dit recept heeft Duitsland ooit het “economische wonder” geschonken. En precies dat hebben we weer nodig.

PI News

Sociale markteconomie bestaat uit 2 woorden. Het eerste is “sociaal”. Dat betekent: markten zijn geen doel op zich. Dat onderscheidt ons van de neoliberale FDP. Economie moet de mensen dienen, niet de mens de economie. Het tweede woord in sociale markteconomie is “markteconomie”. Die moeten we duidelijk versterken. Veel markten functioneren niet meer, omdat ze overgereguleerd zijn, omdat de staat ongeremd ingrijpt. Waar dat gebeurt, heeft dat altijd een consequentie: de consument moet er geld op toeleggen. Zoals op dit moment op energiegebied. Daar betaalt de verbruiker via waanzinnig hoge stroomprijzen ieder jaar € 33 miljard meer dan hij eigenlijk zou moeten betalen.

Een markteconomie kan alleen maar functioneren wanneer men haar lucht geeft om te leven. Gif voor iedere markteconomie zijn onteigeningen en onvoldoende bescherming van eigendom. Als de mensen het gevoel hebben dat hun eigendom op elk moment van hen afgepakt zou kunnen worden of aan bepaalde voorschriften moet voldoen, zullen ze niet meer investeren. Net zo´n gif is bureaucratie. Wie zich meer moet bezighouden met richtlijnen van bovenaf betreffende gelijkstelling, antidiscriminatie enz. dan met zijn onderneming, zal er geen zin in hebben om ondernemend bezig te zijn. Zo doodt men economie. Daarom betekent tegenwoordig goede economische politiek vooral: afbouwen van bureaucratie! Dat helpt vooral de middenstand!

En dan is er nog een belangrijk punt: wij willen die delen van de economie die de openbare veiligstelling van het bestaan dienen, dus bijvoorbeeld de water- en energievoorziening, als publiek eigendom behouden. Privatiseringen moeten er niet komen, of alleen met instemming door middel van referenda. Want de veiligstelling van het bestaan is de kerntaak van de staat! Daar hebben privéondernemingen niets te zoeken!

Klinkt dat onverstandig? Ik denk het niet. Als u hier nog meer over wilt weten, leest u dan het AfD-programma. Daar staat nog veel meer in. Anders volgt u gewoon mijn videokanaal.

Bron:
www.pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in AfD (Alternative für Deutschland), gezond realisme. Bookmark de permalink .

2 reacties op VIDEO – Dr. Nicolaus Fest over het AfD-programma: de economie (+ Nederlandse vertaling!)

  1. Tom Hendrix zegt:

    Een heel verstandig programma.

    Like

  2. Williaan zegt:

    Het verhaal is als van ouds “het is de schuld van het kapitaal” het zal wel nimmer veranderen :/

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s