Regeringsdeelname: Schulz wil de SPD-leden na de verkiezingen laten stemmen

Screenshot_45

(Vertaling: E.J. Bron)

Na de parlementsverkiezingen wil Martin Schulz de leden van de SPD over een mogelijke regeringsdeelname laten stemmen. In de SPD is sprake van massaal verzet tegen een heruitgave van een zwart-rode coalitie.

Contra magazine

De SPD-kanselierkandidaat Martin Schulz (foto) kondigde aan na de verkiezingen de leden van zijn partij nog eens te willen laten stemmen over een mogelijke regeringsdeelname. “Het vragen naar de mening van de leden was een groots moment van interne partijdemocratie”, zei Schulz tegenover de “Spiegel”. En verder: “Daar kunnen en willen we ook niet omheen.”

De SPD-leden zouden zich ontzettend inzetten in de verkiezingscampagne. “Maar men wordt niet alleen lid van de SPD om posters te plakken. Men wordt lid om mede vorm te geven”, aldus Schulz. Een inspraakrecht van de leden wat betreft de coalitie hoort hier volgens hem bij, hoewel critici zeggen dat hij zo aan zijn verantwoordelijkheid kan ontsnappen, mocht de meerderheid van de stemmende SPD-leden bijvoorbeeld een nieuwe coalitie met de CDU/CSU afwijzen.

De partijchef van de SPD had tot nu toe in het midden gelaten of hij in het geval van nieuwe coalitiegesprekken het proces van 2013 zou willen herhalen. Met de aankondiging wil Schulz ook de critici van een mogelijke heruitgave van zwart-rood sussen. Uit peilingen blijkt dat voor de sociaaldemocraten hoogstens de rol van junior-partner in een coalitie met de CDU/CSU is weggelegd, coalitie van CDU/CSU-FDP en CDU/CSU-FDP-Groenen zijn ook mogelijk. Mocht het tot een stemming van de leden over de grote coalitie komen, dan staat de partijleiding rondom Schulz een harde strijd te wachten.

In de SPD organiseert zich massaal verzet tegen een herhaling van een coalitie CDU/CSU-SPD. Hij zou “strikt tegen nog een grote coalitie onder Angela Merkel zijn”, zei vicefractievoorzitter Axel Schäfer in de “Spiegel”: “De SPD heeft geen plicht tot zelfopoffering.” Zo ziet de woordvoerder van de linkse parlementaire vleugel van de SPD, Matthias Miersch, het ook: “Ik kan me niet voorstellen dat onze basis het nog een keer eens is met een coalitieakkoord.” Ook wat betreft de penningmeester van de SPD, Dietmar Nietan, is een coalitie CDU/CSU-SPD niet voorstelbaar: “Na de ervaringen van deze verkiezingscampagne is een heruitgave van de coalitie geen optie meer voor onze basis.”

Bron:
www.contra-magazin.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in christendemocraten, Duitsland, Hypocrisie, Socialisten. Bookmark de permalink .

2 reacties op Regeringsdeelname: Schulz wil de SPD-leden na de verkiezingen laten stemmen

 1. Ron zegt:

  Die SPD voelt waarschijnlijk al een afgang bij de verkiezingen aankomen a la PvdA in NL.
  Even showen hoe democratisch ze toch zijn in een poging het tij te keren.

  Like

 2. Cynicus zegt:

  Beste Duitsers .. Stem AfD omdat de grotere stroom der migranten jullie anders nog meer problemen dan nu gaat geven

  Velen van u zijn het neocommunistische gelul zat van Merkel.

  Dit ouwe DDR type Merkel

  Echter het is uw eigen keuze beste Duitsers…

  God bless you

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s