KATHOLIEKE MORAAL…

Screenshot_196

Bisschop Johannes Maria Gföllner van het Oostenrijkse Linz (1867 – 1941)

(Door: “Driek”)

Gedurende de Tweede Wereldoorlog wilden de bisschoppen en priesters in gans Europa dat de katholieken terdege wisten dat zij de Joden niet onschuldig vonden. Zij maakten in hun publicaties met veel verve gewag van de schuld van de Joden, die de oorzaak waren van  de meest walgelijke misdaden. Eén van die katholieke Jodenhaters was bisschop Johannes Maria Gföllner, die kort voor de machtsovername van Hitler een herderlijk schrijven publiceerde waarin de Joden de schuld kregen van de belangrijkste bedreigingen van de mensheid, het internationale kapitalisme, socialisme en het communisme.

Hij schreef dat er absoluut geen twijfel over bestond dat Joden, los van enige religieuze overweging, een zeer kwaadaardige invloed uitoefenen op vrijwel alle aspecten van de moderne samenleving. De economie, het zakenleven, de gerechtelijke en medische wereld waren volgens deze bisschop geïnfiltreerd en vervuild door materialistische en liberale principes die vooral uit het Judaïsme voortkomen. Wat moest hierop het antwoord luiden?

De bisschop beantwoordde zelf de vraag en schreef: “Het is niet alleen legitiem om de kwaadaardige invloed van het Judaïsme te bestrijden en te beëindigen, het is zelfs een strikte gewetensplicht van elke ontwikkelde christen. We kunnen slechts hopen dat Ariërs en christenen steeds beter de gevaren en problemen zullen herkennen die door het Joodse karakter worden veroorzaakt, en er nog feller tegen zullen strijden”.

Niet alleen Oostenrijkers, maar ook katholieken in andere landen namen kennis van dit herderlijk schrijven, zijn brief werd overal in Europa in de katholieke pers afgedrukt. Zijn medebroeder in het kwaad, kardinaal August Hlond (1881 – 1948), hoofd van de Poolse katholieke kerk, deed in 1936 al een herderlijk schrijven uitgaan met de titel:  ‘Over de principes van de katholieke moraal’.

“Zolang de Joden blijven, is er en zal er een Joods probleem blijven bestaan. Het is een feit dat Joden de katholieke kerk bestrijden en dat ze onderlegd zijn in vrijdenkerij, en de voorhoede vormen van het atheïsme, de bolsjewistische beweging en revolutionaire activiteiten. Het is een feit dat Joden een corrumperende invloed op de zeden hebben en dat hun uitgeverijen pornografie verspreiden. Het is waar dat Joden frauderen, woeker bedrijven en zich met prostitutie bezighouden. Het is waar dat de joodse jeugd, vanuit een religieus en ethisch standpunt, een negatieve invloed uitoefent op de katholieke jeugd op onze scholen”.

Het was een zeer kernachtige opsomming met de bedoeling de Polen verre te houden van de schadelijke en morele invloed van Joden. Tot op de dag van vandaag is er niet veel veranderd.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, Historie, Jodenhaat, katholieke kerk, Rotzakken. Bookmark de permalink .

41 reacties op KATHOLIEKE MORAAL…

 1. Henk der Niederlànder zegt:

  Een Poolse kennis die hier regelmatig komt heeft me verleden week nog duidelijk gemaakt dat in polen het racisme hoogtij viert en dat dat niet slleen van deze tijd is.
  Ook de antisemitistische gevoelens zijn een stuk meer verbreid dan hier in het westen hoewel niet meer zo erg als voor het verdwijnen van de muur waarmee Polen een democratie werd.
  Het leeft dus nog wel maar in mindere mate.

  Like

 2. Tistochwat zegt:

  Beetje off topic:

  Like

 3. Petra DeBoer zegt:

  De Rooms katholieke kerk geloofd in de “vervangingstheologie” en dat betekent volgens hun theologie dat God de Joden aan de kant heeft gezet nadat de Joden niet wilden geloven dat Jezus de messias is. Deze “vervangingstheologie” klopt niet want de Joden werden tijdelijk verbannen. Het verbond wat God met Abraham sloot is een eeuwig durend verbond en de Joden zijn nog altijd Gods uitverkoren volk en hebben recht op het land Israël. De Nederlandse protestanten geloven niet in de “vervangingstheologie” maar de Lutherse protestanten in Duitsland hebben dat wel heel lang geloofd en sommigen geloven het nog.

  Feit is inmiddels dat landen die Palestina hebben erkend er zeer slecht aan toe zijn. Zie bijvoorbeeld Zweden.

  Like

  • Patriot 2.0 zegt:

   Er is toch een Nieuw Verbond?!

   Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Patriot 2.0., Er is geen nieuw verbond. Het oude is er nog steeds en geld eeuwig.

    Ik kwam er inmiddels achter dat de RK kerk de “vervangingstheologie” afgeschaft heeft in de begin jaren 60 tijdens het tweede Vaticaans concilie. Dat is fijn maar desondanks speelt Israël theologisch gezien nauwelijks een rol in de RK kerk.

    Like

  • Patriot 2.0 zegt:

   P.S. Als ik het goed herinner heeft paus Benedictus XVI gewerkt aan herstel van de relatie met het Joodse volk.Er zijn inderdaad fouten gemaakt.

   Like

  • Bjorn zegt:

   De protestanten geloven niet in de vervangingstheologie (katholieken ook niet trouwens), maar Luther was wel de jodenhater bij uitstek!

   Like

 4. delamontagne zegt:

  Tot eind jaren ’50 begin ’60 had ook de R.K.Kerk in NL anti-semitische strekkingen in hun “gebeden”.
  Pas bij Paus Johannes de zoveelste[ ik bedoel dat kleine, dikke pausje ] kwam daar een einde aan EN……….het begin van ’t einde van de R.K. in NL.
  Zelfs op R.K.school kreeg je anti-Joodse boekjes als onnozel kind onder je neus gedrukt.

  Like

  • Patriot 2.0 zegt:

   Bedoelt u paus Johannes23, Tweede Vaticaans Concilie?

   M.i. is in de jaren ’70, onder invloed van de tijdsgeest, de humanisering in de RK Kerk te ver door gezet. Antoine Bodar zegt dat die ontwikkeling ten koste is gegaan van het Sacrale. Ik ben het met hem eens. Hij zegt ook, en ook daar stem ik mee in: “In de Kerk moet je niet leuteren over politiek, maar bidden”. Kort, maar krachtig, maar o zo waar.

   Like

 5. Republikein zegt:

  Je zou hem zomaar geloven op zijn blauwe ogen.

  Like

 6. kopjethee zegt:

  Ja, maar nu komt het : er is wetenschappelijk onderzoek geweest naar het DNA, van de diverse gebieden daar, in het Midden-Oosten, en wat blijkt : het echte Joodse oorspronkelijke DNA bevindt zich voor een zeer hoog percentage in het Palestijnse gebied, en veel veel lager in het gebied van Israel, dit bleek zo `n schokkende ontdekking, dat het maar gauw UIT DE MEDIA werd gehouden. Ik heb de link wel ergens…. ik ga zoeken, was een lange documentaire.
  Ik bemoei me nooit met Joodse vraagstukken als Israel / Palestijnen enz. het is een TE ingewikkeld onderwerp, je moet in de geschiedenis van zo langgg geleden duiken, om exact te snappen, wat er VANDAAG aan de hand is en hoe precies dat het zit. Te complex naar mijn mening. Te veel soorten Joden … en w i e zijn dan de echte ?

  Like

 7. kopjethee zegt:

  Overigens schijnt het een trend te worden, dat IEDEREEN zijn DNA kan laten onderzoeken tegenwoordig. En dan krijg je papieren binnen met waslijsten aan percentages van w a a r je voorouders vandaan kwamen. Ook DIT kan schokkend zijn voor veeeel mensen die iets anders hadden verwacht.
  Als IEDEREEN zijn DNA zou laten onderzoeken, is wel het voordeel : dat er GEEN oorlog meer komt…..want dan zal iedereen beseffen DAT WE ALLEMAAL GELIJK ZIJN !!! Niemand is meer of minder dan een ander….dat is dan de conclusie die je kunt trekken ! En dan heeft oorlog
  geen enkele zin, geen enkele !

  Like

  • Elisah zegt:

   Inderdaad, én men beschikt via deze omweg over het dna van veel mensen.

   Like

   • kopjethee zegt:

    Ja, Elisah daar heeft U gelijk in, ik weet wat U bedoeld…..en hier kan uiteraard ook ALWEER misbruik van gemaakt worden. ….Gut gut gut wat een wereld, Ja heel jammer is dat in dit geval van die DNA – onderzoeken, want als het POSITIEF gebruikt zou worden, dan is het afgelopen met de discriminatie !

    Like

 8. hendrikush zegt:

  Vervang in de beschuldigingen het woord “Jood” door “Mohammedaan” en je komt een stuk dichter bij de waarheid.

  Like

 9. Diederik zegt:

  Vooreerst even aan Petra DeBoer: er is wel degelijk een Nieuw Verbond, maar het Oude Verbond is daarmee niet vervallen voor de Joden die niet geloven dat Jezus de Christus (Messias) is. De beste korte uitleg over dat Nieuwe Verbond staat misschien hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_Testament#Betekenis . De ‘vervangingstheologie’ is echter helemaal niet iets typisch katholiek, maar het zijn integendeel altijd vooral de protestanten geweest die daar hoog mee opliepen en veel meer mee bezig waren, en zelf nu vind je dat nog vooral bij protestanten. Google maar eens op ‘Nieuw Verbond’ en je zal vooral protestantse blogs en websites vinden die dat Nieuwe Verbond uitleggen als een vervangingstheologie.

  Dan iets naar aanleiding van het artikel van Driek zelf, maar toch eerst verwijzen naar een kaartje dat het toch wel eigenaardig doet overkomen dat het antisemitisme door vele protestanten en atheïsten steeds in katholieke schoenen geschoven wordt:

  Wanneer houdt dat nu eindelijk eens op, dat verspreiden van anti-katholieke artikelen en uitspraken door Nederlanders die in een protestantse omgeving en cultuur zijn opgegroeid. De overgrote meerderheid van wat ik vanuit Nederland lees over al het slechte van katholieken en over de Katholieke kerk zijn gewoon leugens, fabeltjes, mythes, of regelrechte laster. Die fabeltjes blijven maar hun ronde doen in de protestantse gebieden in Nederland (en trouwens ook de VS), en de meeste van die fabeltjes gaan in Nederland trouwens al honderden jaren mee.
  Wat ‘Driek’ hier over schrijft over het meer recente geval van die twee bisschoppen (voor protestanten of atheïsten die het niet zouden weten: een kardinaal is ook een bisschop) zal wel kloppen, neem ik aan, maar dat zegt logischerwijs niets over de katholieken of de Katholieke kerk in het algemeen. Het is typisch voor mensen die laster willen verspreiden over een groep (de katholieken in het geval van Driek) om de hele groep vast te pinnen op het gedrag of de uitspraken van een paar mensen zonder te kijken naar het gedachtegoed dat werkelijk binnen die groep van tel is (en in de Katholieke kerk is dat niet hetgeen de een of andere bisschop denkt maar hetgeen de Katholieke kerk werkelijk beschouwt als geloofswaarheden).
  Echt een geweldige steekproef is dat,…. twee bisschoppen, en op basis daarvan dan beweren dat ‘de bisschoppen en priesters in gans Europa [wilden] dat de katholieken terdege wisten dat zij de Joden niet onschuldig vonden’. Driek is wel zo geslepen om niet ” ‘alle’ bisschoppen en priesters” te schrijven maar ” ‘de’ bisschoppen en priesters’, en hij schrijft ook niet dat alle katholieken of alle ‘bisschoppen en priesters’ antisemieten waren (of zijn), maar op een geslepen manier suggereert hij dit wel met het geheel van zijn artikel. En door als titel ‘KATHOLIEKE MORAAL…’ te gebruiken maakt hij natuurlijk helemaal duidelijk wat hij wil zeggen. Die geslepen manier van verwoorden (een vorm van manipuleren van de lezer of toehoorder) is ook iets typisch voor de hedendaagse leugenpers.
  Driek, heb je ooit bij linkse media gewerkt of ‘journalistiek’ gestudeerd? Het lijkt er anders sterk op. Heeft u trouwens ooit al eens een boek gelezen over al de katholieke leken en priesters die Joden hielpen onderduiken, of laat u zulke boeken bewust links liggen omdat u de feiten daarin gewoon niet WILT horen? En al die priesters die naar de vernietigingskampen gedeporteerd zijn omwille van hun verzet tegen de nationaal-Socialisten, ooit iets van gehoord?

  Aan E.J. Bron: wat is in hemelsnaam de zin van het plaatsen van artikelen waarvan de schrijvers zich van vijand vergissen en die dan ook nog eens niets bijdragen aan de strijd die u voert, waardoor bijkomend ook nog het gevaar bestaat dat Katholieken (zoals mezelf) uiteindelijk afhaken ook al staan ze volledig achter hetgeen u rechts bovenaan in het scherm heeft verwoord?

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   U krijgt toch gelegenheid genoeg om erop te reageren? Wat is het probleem eigenlijk? U wilt toch niet met droge ogen beweren dat de katholieke kerk pro-joods is?!

   Geliked door 1 persoon

  • Patriot 2.0 zegt:

   Dank u.

   Like

  • delamontagne zegt:

   Als hij als titel geschreven zou hebben:”DE Katholieke Moraal”, dan zou je er uit af hebben kunnen leiden dat de RK als geheel werd bedoeld.
   Er waren ook uitzonderingen op Bisschoppen zoals hij beschreef en dan denk ik aan Kardinaal J. de Jong uit Utrecht tijdens WWII.
   Hij schreef ook nergens dat Protestanten geen anti-semiten hebben voortgebracht, zoals Luther en Calvijn.
   Verder herinner ik me toch van vroeger dat ’t Katholicisme vergeven was van anti-Joodse uitingen.
   Moest zelf zo’n boekje [gedwongen] lezen dat nu niet bepaald onschuldig was wat betreft de affectie voor Joden.
   Ook op de R.K. school leerde je dat Joden schuld hadden aan de dood van Jesus. etc,etc.
   Maar enfin, dat was 65 jaar geleden.
   Dus hoe de leer nu is weet ik niet als ex-R.K

   Like

   • Harry zegt:

    Nou , DLM ,

    als je ziet dat ze al ruim tweeduizend jaar achter die onzin aan lopen te rennen en nog steeds geen moer wijzer geworden zijn , maak je dan maar geen illusies over slechts 65
    jaar .

    Voer zaterdag met de waterbus naar Rotterdam en kwam zodoende langs Kinderdijk .
    Daar lag de ” ark van Noach ” , je weet wel , een STALEN PONTON , bekleed met sinaasappelkistenplankjes , waarvan de vrome gek die dat ding gebouwd heeft , verklaarde ” dat het dus echt mogelijk was om de ark te bouwen ” , vroeger !
    Hij had het bewijs geleverd . Nou ja als je in god gelooft is álles mogelijk .
    Jezus Christus , wat moet je dán onnozel zijn als je dat gelooft !
    Het ding had in Urk gelegen , de bakermat van de godsdienstwaanzin , alwaar ie los geslagen was tijdens de laatste storm en een drijvende steiger en een aantal jachten verziekt had .
    Als er ook maar een beetje god bestaan had , had ie dat voorkómen , natuurlijk .
    Of het is een sadist .
    Afijn een fors aantal plankjes waren versplinterd , dus zal de scheepswerf waar ie ligt de eigenaar wel matsen , denk ik , ook bible-belt !
    Ze doen er ook alles aan om de mythe in stand te houden .

    Geliked door 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Kinderdijk ?, ook héél erg refo. Aan de overkant R’Kerk waar ik vroeger woonde.

    Like

   • delamontagne zegt:

    Wat die ark betreft !, misschien kon Noah toendertijd ook al autogeen lassen.
    Dat is al een heel oude techniek, dus wie weet ?
    Alles is mogelijk………………

    Like

  • Petra DeBoer zegt:

   @Diederik, ik had het over de “vervangingstheologie” van de RK kerk en niet over leden van de RK kerk. Ik ben protestants en heb zolang ik als volwassene lid was van de kerk altijd “christenen voor Israël” ondersteunt en dat deed de kerk waar ik lid van was dus ook.
   Daarnaast heeft een familielid eind jaren 70 of begin jaren 80 een jaar voor kost en inwoning in een Kibboets gewerkt toen Israël nog opgebouwd moest worden. Zij had een agrarische achtergrond en om zulke mensen zat Israël destijds te springen. Vele Nederlandse christelijke agrariërs hebben Israël ook geholpen maar ook vele anderen.

   Ik moet niks van de “vervangingstheologie” hebben, wat de RK kerk inmiddels ook heeft verworpen, maar dat was ten tijde van WOII niet zo en daarvoor ook niet. Daarmee heeft “Driek” een terecht punt over de moraal van de RK kerk ten opzichte van de Joden. Het is een bekend gegeven dat de RK Kerk antisemitisch is en theologisch niks met Israël heeft.

   Dat er sinds vele jaren ook protestanten zijn in Nederland die de “vervangingstheologie” aanhangen komt door de vreselijke invloed van de “linkse kerk” op de Protestanten want zij steunen de zogenaamde niet bestaande Palestijnen, maar dat betekent nog niet dat ze gelijk hebben. Hebben ze ook niet want het verbond wat God met de Joden sloot is een eeuwig verbond en er is geen nieuw verbond tussen God en de Joden. Het nieuwe testament is een geheel ander verbond. En “nieuw” ten opzichte van het oude testament.

   Blind zijn voor fouten van kerken is dom…oerdom zelf. En de huidige paus is toch echt geen christen in zijn uitlatingen en gedrag. Hij heeft gisteren zijn verontschuldigingen aangeboden aan de Chilenen die hij vreselijk geschoffeerd had. Hij beschuldigde hun van leugens cq. laster maar deed het zelf.
   https://nos.nl/artikel/2213241-pauselijk-excuus-voor-uitspraken-over-chileense-pedo-priester.html

   Er komen hier bij meneer Bron ook artikelen voorbij over dominees en dan word er indien nodig ook kritiek geleverd. U wilt dat we hier onze mond houden zodat de Joden nog meer in een hoekje worden gedrukt om de in uw ogen heilige RK kerk maar uit de wind te houden. Sorry, maar daar tuin ik niet in.

   Like

   • Patriot 2.0 zegt:

    Het is duidelijk dat u de nodige vooroordelen en niet onderbouwde opvattingen heeft over de RK kerk. U bent te overtuigd van uw eigen gelijk, het spijt me.

    Geliked door 1 persoon

   • Petra DeBoer zegt:

    @Patriot 2.0., dan hoor ik graag wat de vooroordelen zijn. Het zou fijn zijn als u alles weerlegt en mij kunt overtuigen van uw gelijk.

    Like

   • Patriot 2.0 zegt:

    Het druipt eraf. Begin eerst eens het Nieuw Verbond te bestuderen, zou ik zeggen

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Patriot 2.0., Het nieuwe verbond is geen breuk met het oude.

    De uitleg vind u in onderstaande artikel.
    https://christenenvoorisrael.nl/2014/06/het-geheim-van-israel-13-het-nieuwe-verbond/

    Like

   • Patriot 2.0 zegt:

    @Petra
    Dank Petra.
    Ik was even kritisch op u. Maar begrijp me goed, ik waardeer uw kennis en uw bijdragen zeer.
    Mvrgr..

    Like

   • Petra DeBoer zegt:

    @Patriot 2.0., geen dank en met kritiek heb ik geen moeite als het maar inhoudelijk is.
    U bedankt voor de complimenten. Begrijp me goed…ik heb op zich absoluut geen moeite met Rooms Katholieken (ga ook met ze om en het is goed lachen met ze) maar de kerkleer is me een gruwel en de omgang met Joden vanuit het Vaticaan ook, maar wat het Vaticaan predikt word lang niet altijd opgevolgd door de leden en dat besef ik heel goed. Hetzelfde geld voor andere kerkgenootschappen waar ik kritisch naar kijk maar dat zegt niks over de leden.

    Fijne avond en vr.gr.

    Like

 10. Jan zegt:

  ……
  Hitlers bruine voorgangers rechtvaardigen de oorlog zowel moreel als theologisch. De “bevrijding” van de gelovigen in de katholieke diaspora van Polen, de overwinning op het goddeloze Frankrijk en bovenal de oorlog tegen het gehate Sovjet-bolsjewisme, dat vaak werd gezien als een “kruistocht”, vond een enthousiaste goedkeuring.
  ….
  De kritiek van het nationaal-socialisme was veel uitgesprokener in de katholieke kerk dan in de protestantse, hoewel het antisemitisme, dat al eeuwenlang hoogtij viert, elkaar zeker overlapt.

  https://www.focus.de/wissen/mensch/geschichte/hitlers-braune-pfarrer-warum-so-viele-kirchenmaenner-die-nazis-unterstuetzten_id_5704323.html

  ….
  Helpers van vervolgde joden

  De schrijver Thomas Mann en de Joodse sociaal-filosoof Max Horkheimer, beiden niet bepaald vrienden van de katholieke kerk, lieten na 1945 onderzoeken welke lagen van de bevolking de Joden het meest hielpen. Prof. Horkheimer belde in een “Spiegel” -interview het resultaat van zijn studie, die hem en Thomas Mann verraste: “Gelovige katholieken hebben de grootste bereidheid getoond om de vervolgden te helpen.”

  Katholieke kerk en nationaal-socialisme
  http://www.kath-info.de/nationalsoz.html

  en:

  De ineenstorting van Bismarck’s rijk in de Eerste Wereldoorlog heeft veel protestantse christenen in een diepe crisis gedompeld. De meerderheid van de democratische republiek Weimar was terughoudend en hun hoop lag op politieke krachten die het verleden idealiseerden. Het gelijkgestemde gevoel van de Duitse Nationale Volkspartij, Hitlers bourgeois-reactionaire bondgenoot in 1933, was onmiskenbaar.

  De katholieken hadden andere herinneringen aan het rijk. In die tijd stond haar kerk voor de bescherming van religieuze rechten en culturele autonomie in tegenstelling tot de staat. Net als de sociaal-democraten werden katholieken als nationaal onbetrouwbaar beschouwd.

  De kerken
  Zelfbewustheid en oppositie
  http://www.deutschegeschichten.de/popup/objekt.asp?OzIID=5630&ObjKatID=106&ThemaKatID=1003

  En niet te vergeten: Paus Pius XII redde 75% van de Joden in Rome
  http://de.radiovaticana.va/news/2017/03/04/pius_xii_rettete_zweidrittel_aller_r%C3%B6mischen_juden/1296507

  Over de smerige praktijken van Rolf Hochhut
  https://www.focus.de/kultur/medien/zeitgeschichte-streitfall-papst-pius-xii-_aid_170680.html

  Ik had even geen zien zelf te vertalen en daarom deels in google gedaan.

  Geliked door 1 persoon

 11. vanhetgoor zegt:

  Nu ik dit zo lees gaan mijn gedachten naar het heden. Tegenwoordig zijn er wéér een aantal terreinen waarin joden het erg goed doen. Nog steeds de diamant-business, of eigenlijk opnieuw. En ook weer de muziek, de film, en het theater. Niet te vergeten de sit-coms. Eigenlijk is het nu weer net zo als voor de oorlog, toen was het ook zo. Misschien moeten we dit keer beter opletten dat het niet fout gaat. Toen hebben onze grootouders niets gezien. Wir haben es nicht gewußt. Ik schrijf dat niet graag want die ringel-S is erg moeilijk te vinden.

  Nou, men wist het wel, het was erg duidelijk. Men koos er voor om het zogenaamd niet te zien. We moeten dit keer beter opletten. En als er dan toch iets afgemaakt moet worden, laat het dan de schone kunst van het schrijven en produceren en opvoeren van een musical zijn. Als wij nu allemaal opletten dat er geen ruiten kapot gegooid worden bij kooshere restaurants dan hoop ik dat “het internationale jodendom” er voor zorgt dat de musical als kunstvorm wordt afgesloten! En ook dat en nooit meer een nieuw seizoen komt van “Soldaat Van Oranje – The Musical”. Na 25 jaar ben ik het schijtzat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s