Tsjechië: Miloš Zeman herkozen als president

Screenshot_299

(Vertaling: E.J. Bron)

Miloš Zeman heeft de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Tsjechië gewonnen.  Hij won met een kleine meerderheid van zijn uitdager Jiří Drahoš, die zijn nederlaag erkende.

Miloš Zeman of Jiří Drahoš? De Tsjechen hebben hun president gekozen – en voor de zittende president Zeman besloten. De 73-jarige kreeg 51,8% van de stemmen, aldus de staatstelevisie. Drahoš gaf zijn nederlaag al toe voordat alle stemmen geteld waren.

Zeman heeft vooral steun onder de plattelandsbevolking en bij mensen met lagere inkomens. Drahoš daarentegen is populairder bij de inwoners van de hoofdstad Praag en andere grote steden en bij de beter verdienenden.

Twee weken geleden had Zeman de eerste verkiezingsronde met 38,6% van de stemmen gewonnen. Drahoš haalde toen 26,6%. De tweede ronde vond plaats in een tijd van politieke crisis: de minderheidsregering van de “populistische” minister-president Andrej Babiš verloor anderhalve week geleden de vertrouwenskwestie in het parlement.

In de verkiezingscampagne was het o.a. gegaan om de buitenlandse politieke oriëntering van Tsjechië: Zeman, bekend om zijn “populistische” retoriek, geldt als pro-Russisch, terwijl de vijf jaar jongere Drahoš het EU- en NAVO-lid sterker op het Westen wilde oriënteren.

Zeman is na Václav Havel en Václav Klaus de derde president van Tsjechië. Hij bekleedt deze functie sinds 2013. De 73-jarige was eerder minister-president van een midden-linkse regering. Inmiddels is Zeman politiek naar rechts gerukt; hij heeft o.a. kritiek op westerse sancties tegen Rusland evenals immigratie vanuit islamitische landen naar Europa. In het verleden sprak hij van een “georganiseerde invasie” en zei dat het “onmogelijk zou zijn om moslims te integreren”.

De president heeft in Tsjechië weliswaar slechts een representatieve rol en weinig bevoegdheden, maar traditioneel een groot nationaal symbolisch effect. Daarom kan hij de openbare stemming in het land veel meer beïnvloeden dan bijvoorbeeld de Duitse president.

Bron:
www.spiegel.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, gezond realisme, Immigratie, Islamisering, Patriottisme, soevereiniteit, Tsjechië, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

8 reacties op Tsjechië: Miloš Zeman herkozen als president

  1. Statler & Waldorf zegt:

    “Onmogelijk zou zijn om moslims te integreren”.

    In GB zijn ze daar inmiddels achter en kozen mee daarom voor een Brexit.
    In Zweden weten ze het ook maar doen ze of ze gek zijn (zijn ze ook).
    In Duitsland gaan de ogen ook open maar niet genoeg ogen gaan open.
    In Frankrijk wuift men de problemen weg.
    En in Nederland denkt men alle problemen met theedrinken en wegkijken uit de weg te kunnen polderen.

    Geliked door 1 persoon

  2. VarAway zegt:

    Kortom, goed nieuws dus!

    Geliked door 1 persoon

  3. Rookmelder zegt:

    Een bemoedigde uitslag, zij het met een krappe meerderheid -2,8%- voor Zeman en de Tsjechen en uiteraard de Europa gezinde burgers, een domper, zo niet een -fikse- tegenslag voor de Brusselse betweterige elite, ze gaan daar zweten…. Ondanks dat ze een stevig en vaak heerlijk pilsje lusten, werkt de bovenkamer nog uitstekend !

    Geliked door 1 persoon

  4. Dat is dan weer een opsteker tegen Brussel !

    Geliked door 1 persoon

  5. guusvelraeds zegt:

    Miloš Zeman doet een Jean Claud Junckertje. Kan gebeuren hoeft hem niet meteen slecht voor Europa (niet EU) te maken. Over het algemeen lusten de Midden en Oost Europeanen hem graag.

    Geliked door 1 persoon

  6. Zeman is ook duidelijk wat anders dan waggelend zeeziek lijkend dronken droppie Juncker 😛 https://youtu.be/MY_RgHjg3Bw

    Like

    • Rookmelder zegt:

      @Jan, schitterend is deze, en geen van de Europese “leiders” met knikkende knietjes durft er wat van te zeggen, bang als ze zijn om hun -mogelijk- toekomstig baantje en bijbehorende macht niet te verliezen ! Je vraagt je wel eens, in wat voor staat is de “oppermeester” dan achter de schermen ??

      Geliked door 1 persoon

  7. Peter zegt:

    En zo wordt de macht van Brussel steeds kleiner, en de vlek wordt steeds groter. Gelukkig.

    Like

Plaats een reactie