Bezoek aan de VS: Merkel en Trump onderhandelen over bilaterale akkoorden

Screenshot_142

(Door: Walter Ehret – Vertaling: E.J. Bron)

Kusjes, omarmingen, handen schudden. De met spanning verwachte ontmoeting tussen de Amerikaanse president en de Duitse Bondskanselier in Washington begon met een onverwacht vuurwerk van foto´s. Maar niemand zou zich daardoor moeten laten verblinden. De enscenering van president Trump was er vooral voor bedoeld om de Duitse kanselier internationaal niet te beschadigen. De reden daarvoor werd al snel duidelijk: nieuwe Duits-Amerikaanse regeringsdeals drijven een wig midden door Europa en enkele uitspraken van de Duitse regeringscheffin waren geschikt om tumult te veroorzaken in de burelen van de EU.

PI News (2)

Als je de Duits-Amerikaanse consultaties op vrijdagavond nuchter bekijkt, was de vermeende “aanvoerster van de vrije wereld” uiteindelijk het Duitse hemd toch nader dan de Europese rok. De Brusselse strategen verwachtten tevergeefs een harde koers van de Bondskanselier tegenover Donald Trump. In plaats van de EU-ideeën over te brengen, volgens welke er geen onderhandelingen zouden moeten plaatsvinden totdat in de VS de strafheffingen opgeheven werden, sloten Merkel en Trump verrassend een serie deals. Bilaterale akkoorden, die er volgens EU-ideeën helemaal niet zouden mogen zijn.

Amerikaanse bewapeningstechniek in ruil voor uitzonderingen bij de sancties tegen Rusland

Concreet duiden de overeenkomsten tussen Merkel en Trump erop dat het Duitse leger zijn gebrek aan militaire techniek nu nog meer met Amerikaanse wapenproducten dekt. In gesprek was onlangs al de aankoop van 60 zware transporthelikopters ter waarde van € 5 miljard, en eveneens C-130J-transportvliegtuigen als aanvulling op het Europese pechtransportvliegtuig M400 en mogelijkerwijs F35-gevechtsvliegtuigen van de VS als vervanging van de verouderde Duitse Tornado´s. Het is een waarschijnlijk scenario voor de deal met de Amerikaanse regering – Trump beschouwt zichzelf toch sowieso als hoofdverkoper van de Amerikaanse wapenindustrie en uit Duitsland wenkt hier een enorm opdrachtenvolume. Als tegenprestatie staan de VS blijkbaar Duitse uitzonderingen in de economische sancties tegen Rusland toe. De Bondskanselier sprak daarbij van directe gesprekken met de Amerikaanse minister van Financiën en wees erop dat zij desnoods ook rechtstreeks de Amerikaanse president zou kunnen bellen.

Ook wat betreft immigratie zou de Bondskanselier na de gesprekken in Washington waarschijnlijk nogmaals grondig kunnen gaan nadenken over haar standpunten. Trump verklaarde tijdens de persconferentie op niet mis te verstane wijze dat de VS aandringen op sluiting van de grenzen en strikte immigratiebeperking. En dat op zo´n duidelijke wijze, dat het bijna als een dreiging in de richting van Duitsland klonk, ook al richtte de Amerikaanse president zich daarmee niet nadrukkelijk tot Angela Merkel. Daarom mogen we er benieuwd naar zijn of de Duitse regering de komende dagen signalen laat zien die kunnen duiden op een verandering in de verwoestende vluchtelingenkoers. Want natuurlijk is het een internationaal veiligheidsrelevante politieke zaak wanneer Duitsland als belangrijkste NAVO-partner in Europa zichzelf op binnenlands politiek gebied dreigt te destabiliseren. Dan raakt dat vanzelfsprekend ook Amerikaanse belangen en vereist het een duidelijk woordje van de Amerikaanse president.

Merkel onderwerpt zich aan de Amerikaanse macht

Als je kijkt naar het totale verloop van de werkbespreking, dan heeft niemand Bondskanselier Merkel in haar hele ambtsperiode daarvoor nog nooit zo devoot tegenover de macht gezien al bij de persconferentie in Washington. Ze gaf zelfs een andere uitleg aan haar “biertent-toespraak”, volgens welke Europa meer op zichzelf zou moeten vertrouwen en plaatste deze nu in verband met de “onfaire” Amerikaanse overbelasting in de defensie-uitgaven.

Ook Trump greep diep in de trukendoos van de retoriek. Met steeds opnieuw volgende doelgerichte afdwalingen naar andere thema´s, zoals de ontwikkelingen in Korea, stootte hij de Bondskanselier voor het hoofd en maakte steeds opnieuw duidelijk dat het bezoek aan de VS van de Bondskanselier slechts een kleine bijrol in zijn agenda speelt. Duitsland werd keihard gereduceerd tot datgene wat het is. Een machtspolitieke en militair onbeduidende handelsstaat.

Uit de EU dreigt narigheid voor Merkel

Deze geïmpliceerde terechtwijzingen hebben de Bondskanselier vermoedelijk hevig geraakt. En ook uit de EU dreigt narigheid. Wanneer daar nu een hectische crisisstaf bijeenkomt, omdat Merkel zich er in afwending van de Brusselse koers voor uitsprak te onderhandelen over bilaterale akkoorden met de VS, dan zouden de autoritaire eurocraten moeten bedenken dat de Duitse Bondskanselier een beslissing moest nemen. Het is de Duitse sleutelindustrie van de autobranche, met zijn uiterst kwetsbare geglobaliseerde toeleveringsketen, die door Trump´s afsluitingspolitiek tot in het hart werd getroffen. Uiteindelijk heeft Angela Merkel hier ook gelijk, want de Wereldhandelsorganisatie WTO is sinds de zijn eigen weg gaande VS muisstil en was uiteindelijk niet meer in staat om te onderhandelen over internationale akkoorden.

In zoverre is de Duitse regeringscheffin op de dag van Washington voor het eerst sinds jaren weer haar ambtsplicht tegenover haar land nagekomen. Je zou haar bijna willen feliciteren wanneer je ook maar een zweem van vertrouwen zou kunnen hebben in deze Bondskanselier en niet zou hoeven vrezen dat de welluidende woorden met de landing op het vliegveld van Berlijn alweer vergeten waren.

Bron:
www.pi-news.net
Auteur: Walter Ehret

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, Donald Trump, Duitsland, Europa, EUSSR, Merkel, VS. Bookmark de permalink .

12 reacties op Bezoek aan de VS: Merkel en Trump onderhandelen over bilaterale akkoorden

 1. Pietersen zegt:

  Dat walgelijke wijf reist de wereld over alsof er in Duitsland niets aan de hand is.

  Like

 2. Jan zegt:

  Goed dat Trump deze over het paard getilde nul eens goed op haar plek zit. Ik heb nooit begrepen wat voor machtigs aan dat wijf kleeft, dat uit haar kop kijkt alsof zij zwaar debiel is en dat al 12 jaar geluid maakt zonder iets te zeggen, de merkeliaanse Worthülsen

  Geliked door 1 persoon

 3. sharita zegt:

  Trump de persoon die helder en duidelijk ziet wat er aan de hand is , en Merkel de die de hele zielige wereld onderdak wil verschaffen

  Like

 4. Nemesis zegt:

  Merkel was niet zomaar op een bezoekje in Washinton. Ze moest daarheen en op de mat komen, want ze moest de “Kanzlerakte” tekenen. Dus nu braaf doen wat de grote baas haar opgedragen heeft.

  Like

 5. Jan zegt:

  Op de foto’s afgaand denk ik dat Merkel een bloedhekel aan Trump heeft

  Een chagrijnige Merkel

  Like

 6. Petra DeBoer zegt:

  Trump pak ze aan en met name de Duitse auto industrie want zij bepalen met hun lobby veel te veel de Duitse politieke koers en dus ook in de EU. Ik moet vreselijk lachen om Trump en hoe hij die EU vazallen aanpakt. Macron behandelde hij als een kleine jongen waarbij hij even wat roos van zijn pak afveegde en Merkel behandeld hij als een nitwit zonder invloed. Prachtig, en als het hem lukt dat Noord-Korea zijn nucleaire wapens afbouwt tot niets dan is hij helemaal een topper.
  Het is afgelopen week bekend geworden dat Nancy Pelosi (grrrr) een aantal jaren geleden naar Noord-Korea is geweest en waarschijnlijk geheime informatie verkocht heeft aan Noord-Korea. De deep state zit dus ook daar.

  Gisteren maakte het witte huis bekend dat John McCain niet meer terugkeert in de senaat. Ik mag hopen dat hij nog een tijdje leeft en in de gevangenis beland.

  Er is achter de schermen van alles gaande en de Democraten zijn in paniek en slaan wild om zich heen. Het gedweeë gedrag van Merkel is veelzeggend en prachtig om te zien. De tuthola met haar kalergi plan word even mooi op haar plaats gezet. Trump weet heel goed hoe hij de zonnekoning van Frankrijk aan moet pakken en hoe hij Merkel aan moet pakken maar ondertussen gaat het zoals hij wil dat het moet en zijn aanhangers heeft beloofd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s