Maagstoot voor Washington: Sjiieten winnen de verkiezingen in Irak – invloed Iran neemt toe

Screenshot_31

De Iraanse en Irakese vlag.

(Vertaling: E.J. Bron)

De zogenaamde “sjiitische corridor”, een van de talrijke angstvisioenen van de Amerikaanse buitenlandse politiek in het Midden-Oosten, begint steeds meer vorm te krijgen. In Irak, dat sinds de Anglo-Amerikaanse invasie in 2003 een meer slecht dan goed gecontroleerd Amerikaans protectoraat is, hebben nu bij de parlementsverkiezingen uitgerekend de sjiieten van de geestelijke Muktada al-Sadr gewonnen.

Duits - Zuerst

Op de tweede plaats volgt de politicus Hadi al-Amiri, wiens sjiitische milities nauw met Iran verbonden zijn. De huidige Amerika-vriendelijke minister-president Haider al-Abadi kwam maar op de derde plaats terecht.

Het was de eerste parlementsverkiezing na de overwinning op de terreurmilitie “Islamitische Staat” in Irak. Het thema in de verkiezingscampagne was de sinds het uit de macht zetten van Saddam Hussein in 2003 de wijdverbreide corruptie.

De 44-jarige verkiezingswinnaar al-Sadr geldt als “omstreden” – wat in duidelijke taal betekent dat hij door Washington en Tel Aviv niet als de gewenste kandidaat wordt beschouwd. Na de val van Saddam Hussein bestreed al-Sadr de Amerikaanse troepen. In de afgelopen jaren – na een religiestudie in Iran – veranderde hij in een van de scherpste critici van het door de VS ondersteunde politieke establishment in Bagdad. Met zijn verkiezing wordt de sjiitische as tussen Iran en Irak sterker, wiens invloed in het kader van de Iraanse interventie in het Syrië-conflict ondertussen tot aan de Middellandse Zee reikt. Ook de parlementsverkiezingen in Libanon konden onlangs gewonnen worden door de sjiitische Hezbollah.

Bron:
http://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Irak, Iran, sjiieten, VS. Bookmark de permalink .

8 reacties op Maagstoot voor Washington: Sjiieten winnen de verkiezingen in Irak – invloed Iran neemt toe

 1. Eric zegt:

  Trump veroorzaakt met zijn pro-soennitische, pro-Saoedische politiek een tegenreactie in het gebied. Dat is goed. Het is in het belang van Europa dat de sjiieten niet zwakker worden dan de soennieten, zodat ze elkaar tot in de eeuwigheid kunnen blijven haten en bevechten.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Bovendien denk ik dat deze verkiezingsuitslag gemanipuleerd is in het voordeel van de sjiieten, zodat de VS steeds meer de noodzaak kunnen verkopen om Iran tzt. aan te laten vallen.

   Like

   • Eric zegt:

    Soms vraag ik me af wat er zou gebeurd zijn indien in Iran de familie Pahlavi aan de macht was gebleven. Dan zou Iran nu waarschijnlijk een bondgenoot van Israël geweest zijn. Zou Saoedi-Arabië dan voor de vijand van het westen (wat het eigenlijk is) doorgaan? En zou Saoedi-Arabië in dat geval ook grote delen van Europa opgekocht en geïslamiseerd kunnen hebben? De Islamitische Revolutie in 1979 betekende de Nakba voor elk weldenkend en vrijheidslievend mens. En aan die rampzalige ommekeer heeft West-Europees links een grote steen bijgedragen. Alleen daarvoor al is het moreel onmogelijk en verachtelijk om links te zijn.

    Like

 2. Peter zegt:

  Die leipkezen in Brussel onder aanvoering van een gek wijf en een zuipschuit lopen liever weg met Iran en Erdogan dan met Trump ,ze doen alles voor olie, en gooien met plezier alle principes overboord ,hoeren hebben nog een prijs, maar dit stelletje stukken stront geven het vaderland met de mensen die het hebben opgebouwd eenvoudig zo weg,

  Geliked door 1 persoon

  • Aegolius cs zegt:

   Islam en de splitsing ervan in sjiieten en soennieten in het Midden-Oosten terwijl zij elkaar op leven en dood bestrijden…….
   Iran: sjiieten met invloedsfeer te Libanon en thans Irak versus het omringde democratische Israël waarvan de islam hen in de zee wil verdrijven.
   Saoedi-Arabië: soennieten en door de V.S. voor miljarden dollars rijkelijk bevoorraad met moderne wapens.
   Laten we hopen dat islamieten het onderling zullen uitvechten en Iran nooit over atoomwapens zal kunnen beschikken.
   En voor Nederland: salafisten zijn, zoals de apostelen voor het verspreiden van het christendom, de ware verspreiders van de authentieke islam in wreedheid en toepassing.
   De EU zoals u het heeft beschreven…………

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Iran zal nooit atoomwapens bezitten.
    Daar zullen de VS en Israël voor zorgen.
    Rusland wil het ook al niet.
    Saoedi-Arabië zal de taak krijgen Iran aan te vallen en te vernietigen.
    Rusland zal het gedogen.
    Irak is om dezelfde redenen uitgeschakeld.
    Te veel last en praatjes.
    Daarna of tegelijkertijd zal Turkijë worden aangepakt.
    Verder nog iets?

    Like

   • Eric zegt:

    Misschien ware het beter dat het duo Iran/Irak Saoedi-Arabië vernietigde. Stal je voor: Iran ontwikkelt een atoomwapen, richt het niet op Israël wegens te riskant want daar heeft men ook atoombommen, maar op Saoedi-Arabië, vernietigt Ryadh en ‘per ongeluk’ (daarvoor kan een Perzische anti-islammol zorgen) vallen er ook enkele atoombommetjes op Mekka.en Medina. Ach, wat kunnen dromen mooi zijn !

    Like

 3. Petra DeBoer zegt:

  Irak is altijd al grotendeels sjiitisch geweest en dat geld ook voor Iran en deels voor Syrië en Libanon. Het is een groot blok wat sjiitisch is en dat is de soennieten een doorn in het oog want voor hun zijn het afvalligen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s