Nog maar 42% tegen aftreden van Merkel

Screenshot_162

(Door: Jürgen Fritz – Vertaling: E.J. Bron)

Nog maar enkele jaren geleden genoot ze veel aanzien als Bondskanselier. Ze had percentages van 50, 60, 70% en meer aan toestemming in de Duitse bevolking. Maar daarvan blijft steeds minder over. Uit een nieuwe peiling van YouGov blijkt dat inmiddels nog maar 42% van de geënquêteerden wil dat Merkel de kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland blijft. De eis van de AfD, “Merkel moet weg”, vindt maand na maand steeds meer instemming. De steun aan Merkel is bij één partij het grootst – en nee, dat is niet bij de CDU.

De regeringscrisis spitst zich steeds meer toe

De ruzie tussen de CDU en de CSU over een afwijzing van asielzoekers, die al elders in de EU geregistreerd werden, heeft de hele regering in een diepe crisis gestort. Merkel wil nu naar een laatste strohalm grijpen en proberen tot aan de EU-topontmoeting op 28 en 29 juni bilaterale overeenkomsten te regelen om het conflict bij te leggen.

Maar de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer (CSU), wil in deze aangelegenheid, die hem na aan het hart lijkt te gaan, onbuigzaam blijven, wat ertoe leidde dat nu zelfs de voorzitter van het Duitse parlement, Wolfgang Schäuble (CDU), er openlijk van sprak dat het met de waardigheid van het kanselierschap niet verenigbaar zou zijn om niet een minister te ontslaan wanneer deze zich openlijk zou verzetten tegen de kanselier en opdracht zou geven tot maatregelen die tegenstrijdig zouden zijn aan haar richtlijnencompetentie. Hiermee bedoelt Schäuble dat Merkel helemaal niets anders zou resten dan Seehofer te ontslaan. Dat zou ze moeten doen als hij niet zou toegeven. Dat zou echter vermoedelijk het einde betekenen van de coalitie CDU/CSU-SPD, omdat de CSU als één man achter Seehofer staat.

De SPD zou zich inmiddels al voorbereiden op nieuwe verkiezingen. Is de tijd van het einde van het Merkel-tijdperk nu definitief aangebroken? Maar hoe ziet de Duitse bevolking dit?

Zou Merkel moeten aftreden?

Meer dan 55% gaf onlangs bij Civey aan er voorstander van te zijn dat de CDU de regeringscoalitie aan de asielkwestie moet laten mislukken. Bij YouGov (2053 personen in de periode tussen 19 en 21 juni representatief geënquêteerd) heeft zich nu nog maar 42% voor het verblijf van Merkel in de Bondskanselarij uitgesproken. Daarover gaf 15% geen informatie en 43% is voorstander van haar aftreden, dus meer dan er voor de voortzetting van haar kanselierschap zijn. Het is echter vooral interessant van wie Merkel de meeste ondersteuning krijgt.

De meeste Merkel-aanhangers zijn niet in de CDU te vinden, maar – en dat laat heel goed zien wat voor politiek Merkel al jarenlang bedrijft, zodat Groene toppolitici haar en haar verblijf in de Bondskanselarij ´s avonds in hun gebed noemen – bij de Groenen.

Merkel vindt de meeste steun bij de aanhangers van de Groenen

Instemming-percentages voor Merkel naar partijvoorkeur:

 1. Groenen: 66%
 2. CDU: 63%
 3. Die Linke: 48%
 4. SPD: 46%
 5. FDP: 45%
 6. AfD: 6%

De meeste instemming vindt Merkel dus bij de aanhangers van de Groenen, de minste bij AfD-kiezers. In de CDU zelf verlangt inmiddels 27% naar een nieuwe regeringschef, wil graag een wisseling aan de regeringstop.

Screenshot_160

Nog maar 31% denkt dat de coalitie CDU/CSU-SPD het volhoudt tot de volgende verkiezingen

Volgens YouGov denkt 32% dat de coalitie aan dit conflict kapot zal gaan. 45% denkt dat de coalitie CDU/CSU-SPD de crisis zal doorstaan.

Eén op de twee denkt echter niet dat de coalitie het de volledige regeringsperiode tot 2021 zal volhouden. Nog maar 31% denkt dat de coalitie zo stabiel zou zijn dat zij tot de volgende verkiezingen in stand zou blijven.

(On)tevredenheid met Merkel´s werk

Hoe ontevreden de Duitsers inmiddels met het werk van de bondskanselier zijn, blijkt uit de volgende peiling van Civey:

Screenshot_161

In totaal is nog maar ongeveer 29% tevreden met Merkel´s werk, ca. 9% weet het niet en ca. 62% zijn eerder of zelfs zeer ontevreden met de Bondskanselier. Er komen dus steeds meer signalen dat het einde van de eeuwige Bondskanselier er dus aan zou kunnen komen.

Bron:
https://juergenfritz.com
Door: Jürgen Fritz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, gezond realisme, Merkel, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

5 reacties op Nog maar 42% tegen aftreden van Merkel

 1. Hendrik M. zegt:

  Het geval Merkel moet opkrassen!

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Scenario een:
   Merkel ontslaat Seehofer.
   CSU verbreekt alliantie met Merkel.
   Nieuwe verkiezingen.
   CDU verliest dramatisch.
   CSU wint in belangrijke mate.
   Seehofer vormt als lijsttrekker een nieuwe regering en wordt Kanselier.
   Scenario twee:
   Merkel draagt as. Donderdag geen bevredigende oplossing aan voor het immigratie probleem.
   CSU verbreekt alliantie met Merkel.
   Nieuwe verkiezingen, Seehofer wordt Kanselier.
   Scenario drie:
   Merkel kan geen bevredigende oplossing aandragen.
   Merkel treedt af.
   CDU/CSU schrijven nieuwe verkiezingen uit.
   Seehofer wordt Kanselier.
   Scenario vier:
   Zoals scenario drie, met dit verschil dat Merkel niet af hoeft te treden als zij maar letterlijk de wil van Seehofer uit zal voeren.

   Persoonlijk geef ik scenario vier nog de meeste kans van slagen.
   Alhoewel ik er van overtuigd ben dat het niet zal werken.

   Like

 2. alwine kerkhof zegt:

  6% van de AFD???? Daar snap ik nu echt niets van.

  Geliked door 1 persoon

 3. bigljohn zegt:

  Merkel is net zo’n gladde aal als Rutte. Op het moment dat je denkt hem te pakken te hebben, glipt deze weg. Hoe dikwijls hebben wij in al die jaren al niet gedacht; Dit overleeft Rutte niet, dat worden nieuwe verkiezingen ? Maar telkens als iedereen zich al in het stemhokje waant, ontsnapt mijnheer door de zoveelste truc uit zijn hoge hoed. Motie dit en motie dat, hij overleeft letterlijk alles ! Nogmaals; Ik moet het nog zien dat Merkel ophoepelt. En misschien dan alleen als zij een marionet op haar post gaat zetten die haar beleid op een slimme manier gaat voortzetten !

  Geliked door 2 people

 4. Willem zegt:

  Als dat Merkel varken uit de Duitse politiek opsodemietert, duikt ze in Brussel op!
  We zijn van dat gedrocht niet verlost!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s