Het is afgelopen met de EU – Er is alleen niemand die het door heeft

Screenshot_204

(Door: Andreas Richter – Vertaling: E.J. Bron)

In Brussel kwamen de staats- en regeringschefs van de EU weer eens bijeen voor een topontmoeting. De altijd dezelfde rituelen en toespraken konden niet verhullen dat het gedaan is met de EU in haar huidige vorm. Nog meer integratie zal er niet plaatsvinden.

RT

Natuurlijk bestaat de EU nog, haar organen werken zoals altijd betrouwbaar en bureaucratisch. En ze verblijdt haar lidstaten nog steeds met absurde en onnodige voorschriften. Nieuwste voorbeeld: de nieuwste treinen voor de S-Bahn in Berlijn, die vanaf 2021 ingezet zullen worden, krijgen op grond van een EU-richtlijn een nieuw en bijzonder irritant piepend signaal wanneer de deuren sluiten.

Ergernissen zoals deze kunnen niet verhullen dat de EU sinds minstens drie jaar niet meer functioneert. De staats- en regeringschefs, die woensdagavond voor een nieuwe topontmoeting in Brussel bij elkaar kwamen, zitten in belangrijke kwesties niet meer op dezelfde lijn. In plaats van tot werkelijke compromissen komt het sinds jaren alleen maar tot schijnoplossingen om geen gezichtsverlies te lijden. In steeds meer staten worden zogenaamde populistische bewegingen belangrijker, die nog meer integratie afwijzen.

Het zich op dit moment toespitsende conflict tussen de Europese Commissie en de Italiaanse regering zou de crisis van de EU openlijk aan het licht kunnen brengen en vragen stellen bij het bestaan van de euro. Tijdens de euro-crisis vanaf 2010 lukte het Duitsland nog om de EU op de Duitse weg van een soberheidsbeleid te brengen en de Griekse regering in 2015 brutaal tot onderwerping te dwingen.

Bij Italië zal dat niet functioneren. Italië is te groot, zijn schulden zijn ook voor de EU en de banken een probleem. En de Italiaanse regering is – anders dan de Griekse – vastbesloten en voorbereid om in uiterste noodzaak uit de euro te stappen. Welke gevolgen zo´n stap voor de Unie en haar gemeenschappelijke munt zou hebben, is niet te overzien.

De muntunie was vanaf het begin een foute constructie. De euro heeft de landen van het zuiden enorm veel groei en welvaart gekost, terwijl hij bij de Duitse economie voor een enorme exportboom heeft gezorgd. De onevenwichtigheden zijn niet kleiner, maar groter geworden, zodat een einde met schrik in plaats van een verschrikking zonder einde steeds waarschijnlijker wordt.

Het tweede grote thema, waaraan het mislukken van de Europese integratie zichtbaar aan het licht komt, is de vluchtelingenkwestie. Nadat de Duitse bondskanselier de Dublin-regeling eerst voor verouderd, daarna weer geldig verklaarde, zorgt het thema voor constante ruzie. De meningen en belangen in deze kwestie zijn in de EU zo tegenstrijdig als ze maar kunnen zijn.

Het derde thema ontstond in zekere zin als neveneffect van het tweede: de Brexit. Angela Merkel´s vluchtelingenpolitiek speelde in het referendum van de Britten een beslissende rol, ze wakkerde de sowieso aanwezige migratie-sceptische stemming aan. De EU spant zich in om de weg naar de Brexit zo moeilijk mogelijk te maken voor het Verenigd Koninkrijk, alleen al om mogelijke na-apers af te schrikken. Terwijl de Brexit voor de Britten, anders dan vaak te lezen is, wel degelijk een succes zou kunnen worden.

Ook het vierde probleemonderwerp heeft te maken met de vluchtelingenpolitiek van Angela Merkel. Zij droeg er aan bij dat de Oost-Europeanen leerden “Nee” te zeggen en dat er een kloof tussen West- en Oost-Europa openging, die zich niet meer sluit.

Voor geen van de hier slechts kort aangesneden probleemvelden is een oplossing in zicht. Ook al kan de EU in haar huidige toestand zo nog tientallen jaren land door vegeteren, is een gedeeltelijk of volledig uiteenvallen vanuit de huidige zienswijze waarschijnlijker dan een verdere integratie. Denkbaar zou ook een nieuwe uitvinding van de EU in haar vroegere vorm kunnen zijn, als statenbond met een gemeenschappelijke economische ruimte.

De sleutelrol bij alle hierboven geschetste problemen van de Europese Unie lag bij Duitsland. Met haar bezuinigingsdictaat heeft de Duitse regering beslissend bijgedragen aan het welvaartsverlies in het zuiden van het continent. Ze heeft er ook mede voor gezorgd dat het ressentimenten tussen de volkeren weer tot leven kwamen, waarvan men dacht deze al lang overwonnen te hebben.

Duitsland oefende in de afgelopen jaren een economische en deels ook politieke hegemonie over EU-Europa uit. Het uitoefenen van de politieke hegemonie vond veeleer onwillig en dusdanig onhandig plaats, dat ze niet van lange duur kon zijn. Wanneer Merkel het heeft over “Europese oplossingen”, begrijpt de rest van Europa heel goed dat ze de invoering van Duitse ideeën op Europees niveau verlangt. En precies dat functioneert niet meer.

Merkel zal waarschijnlijk, in volledige tegenstelling tot haar Europa-vriendelijke retoriek, als de persoon de geschiedenis ingaan die de bom onder de Europese Unie heeft gelegd en de lont heeft aangestoken, met haar vluchtelingenpolitiek als een van de grootste politieke eigen doelpunten van onze tijd. Voor de burgers zal een einde van de EU in haar huidige vorm geen slecht nieuws zijn. Misschien bestaat er zelfs nog hoop voor de S-Bahn in Berlijn.

Bron:
https://deutsch.rt.com
Door: Andreas Richter

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, EUSSR. Bookmark de permalink .

28 reacties op Het is afgelopen met de EU – Er is alleen niemand die het door heeft

 1. Sjaak uit Dordt zegt:

  Hoera.

  Geliked door 2 people

 2. Hovawart zegt:

  De burgers in de EU zijn allemaal het slachtoffer van de Eurofielen, die organisatie heeft de Euro doorgevoerd, maar heeft verder nooit doorgepakt, geen eenduidige afspraken over accijnzen, over brandstofprijzen, over invoerbelastingen en over een eerlijke verdeling en EU-bijdrage, de welvarendste lidstaten worden gestraft voor hun noeste arbeid, de klaplopers en linksche lidstaatregeringen kunnen gerust hun hand ophouden, de EU scheld hun staatsleningen wel weg en Nederland (als grootste nettobetaler aan de EU) kan fluiten naar de rente.

  Geliked door 2 people

 3. Marijke zegt:

  Laten we het hopen! Dan gaat hier de vlag uit en er komt taart!

  Geliked door 2 people

 4. M.A.L. Sion zegt:

  Z.s.m. terug naar de EEG !!!

  Geliked door 4 people

   • Harry zegt:

    Wat was er dan zo mis met die EEG , Vrijheids strijder ?
    Met een goede samenwerking kom je verder dan met jezelf totaal isoleren .
    Vroeger ging het prima met Noord Europa , in de EEG tijd .
    Ieder jaar zo’n kleine drie procent groei , gemiddeld .
    Maar dan moet je wel kunnen exporteren .

    In de EEG bestonden gewoon vrijwillig gemaakte afspraken , maar geen dictatuur van bovenaf .
    We zijn er in geluisd door Balkenende met zijn gereformeerde smoel ,
    op heel slinkse leugenachtige wijze is het EU geworden en alleen al daarom deugt het niet .
    Laat die EU maar zo gauw mogelijk verdwijnen !

    Geliked door 6 people

   • Statler & Waldorf zegt:

    @Vrijheids strijder

    EEG Europese Economische Gemeenschap, handel drijven dus en geen politiek.
    EG Europese Gemeenschap
    EU Europese Unie

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Onzin Vrijheidsstrijder.

    Like

  • Edwin Lauxen zegt:

   @Gerard de Boer.

   U heeft een interessante archief opgebouwd, met al die krantenartikelen erbij is er geen speld tussen te krijgen, mijn complimenten voor het goede werk, tevens ook mijn complimenten aan Bert 🙂

   Geliked door 4 people

 5. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  De Duitse heks lijdt aan grootheidswaanzin. Ze gelooft in “Grossraum Wirtschaft”. Ze ziet de EU als “Das Vierte Reich” onder Duitse hegemonie. En die erkent geen grenzen. Und Deutsche Ordnung soll herschen in ganz Europa. Ze kan niet anders. Dat bij zit de moffen nu eenmaal in de genen. Ze werken er al zo’n kleine 2000 jaar aan, maar het is nog nooit een echt succes geworden.

  Dat de Italianen en de Grieken toevallig net iets anders in elkaar zitten, daar snapt de heks helemaal niets van. Daar hebben ze zo hun eigen manier van omgaan met regeltjes, voorschriften en bureaucratie. Naast een witte euroconomie, kennen ze daar ook nog grijze in diverse tinten en niet te vergeten een grote zwarte. Die witte lijkt niet zo goed te draaien, maar als je daar al die anderen bij optelt, valt het best wel mee. Die heks moet niet denken, dat zij de Grieken en de Italianen in het Duitse gareel kan dwingen. Ze kunnen niet anders. het zit bij hun ginds zo in de genen. Ze doen het al meer dan 3000 jaar zo.

  En de Oost Europeanen hebben net de Russische beer van zich afgeschud. De ontberingen zitten bij hen nog vers in het geheugen. Nee, dat willen ze niet nog een keer meemaken. Bovendien voordat de de Russische beer kwam, hielden de Duitsers daar flink huis. De angst zit er bij die volkeren van ginds nog steeds in.

  Om deze en nog veel meer redenen zal een Verenigd Europa nooit gaan lukken. In tijden van voorspoed wil men wel een graantje meepikken. Maar als de euroconomie gaat stagneren en er minder is te verteren, dan komen de weggestopte gevoelens weer boven. En dat is wat we momenteel ervaren. De EU staat op zijn grondvesten te schudden en wordt met kunst en vliegwerk bij elkaar gehouden. Hoe lang houdt de EU nog stand ??? De trein met een allegaartje aan wagons dendert nog voort, maar dreigt eerdaags de Britse wagon al te verliezen. Andere wagons zullen volgen.De oorzaak is bekend. Een kleine aanleiding kan de trein van Duitse makelij zo maar doen ontsporen. En het vierde rijk kan sterven, nog voor het is geboren.

  Geliked door 2 people

 6. Hovawart zegt:

  Merkel en haar favoriet Macron zijn de oprichters van de nieuwe Berlijnse Muur, een prestatie die de Chinese Muur naar de kroon zal steken, een grens tussen Oost en West-Europa.

  Juncker/Verhofstadt/Timmermans wrijven de handen al warm, Frontex levert de bezetting van de wachttorentjes en grensovergangen en het NATO-prikkeldraad………(met EC-keurmerk zodat de vluchtelingen zich niet kunnen bezeren)…….

  Geliked door 1 persoon

 7. Scevean zegt:

  EU is een plaag voor de werkende man.
  Altijd maar meer moeten bijdragen om een reus van natte klei overeind te houden.
  Deze reus heeft ook nog eens last van grootsheidswaanzin en narsisme.
  Als de EU instort gaat bij mij de vlag uit.

  Geliked door 1 persoon

 8. jack black zegt:

  Eindelijk weer een eigen grenzbewaking !
  Ik meld me vrijwillig !
  En dan ! Geen pas ? Geen toegang !
  En bij agresive verhouding ?
  Meteen een Taser in z’n varkenskop !

  Like

 9. Jean zegt:

  DE REDDING van Europa heeft plaats als we 3 punten toepassen:
  1- Grenzen sluiten voor alles wat uit Afrika en/of islamitisch land komt en de aanwezige overlast asap verwijderen.
  2- Dat EU gedrocht sluiten en de misdadigers opsluiten en ze alles afnemen, elk Europees land wordt een Onafhankelijke Seculiere Republiek en elke Republiek maakt onderlinge afspraken “na” een referendum a.g.
  3- Vreemdelingen worden de dubbele nationaliteit afgenomen waardoor stemrecht automatisch komt te vervallen alsook zich kandidaat stellen op eender welke lijst. Illegalen en allochtonen met strafblad worden binnen één week verwijderd richting homelanden.
  De hele wereld zal jaloers zijn op dat nieuwe Onafhankelijke Seculiere Republikeins Europa.

  Like

 10. koddebeier zegt:

  EU……..Ziek clubje onbenullen !

  Like

 11. Jean zegt:

  Het is afgelopen met de EU – Er is alleen niemand die het door heeft schrijft Andreas Richter!
  Beste Andreas, ± 400.000.000 Europeanen hebben dat al jaren door maar we zitten met een club door niemand verkozen uitgerangeerde lafaards op ons dak in dat EU gedrocht die alleen bezig zijn voor zichzelf, die het worst zal zijn hoe wij de terreur moeten ondergaan komende van dat geïmporteerd tuig.
  In mei 2019 kunnen én moeten we er een einde aan maken en terugkeren naar Onafhankelijke Seculiere Republieken met gesloten grenzen, Republieken waarin dubbele nationaliteit VERBODEN wordt dan zijn we in één klap van al die ellende verlost op politieke postjes, de illegalen sporen we “gezamenlijk” op en verdrijven ze van ons grondgebied inclusief de strafbladbezitters van vreemde origine.
  Ik zie die Seculiere Republiek al voor me, een Republiek zonder klaplopers en zakkenvullers.

  Geliked door 1 persoon

 12. ieznogoedh zegt:

  Als de EU valt dan zullen zich heel veel ‘tegenstanders’ gaan melden in de openheid.
  Net zoals na afloop van WW II er in Nederland heel veel verzetsmensen opdoken waarvan daarvoor niemand ooit had gehoord, ook de echte verzetshelden niet.

  Geliked door 1 persoon

 13. Anneke zegt:

  De EU duvels zullen NOOIT een hechte eenheid vormen !!! Dit ligt geheel buiten hun vermogen… Zonde van al die miljarden verloren belasting €uroos en daarvoor in ons geval de ontelbare Guldens….
  Heb het donkere vermoeden dt er een MEGA crisis/ oorlog voor de deuren van Brussel & Straatsburg staat te wachten…”Hou m’n hart vast”…

  Like

 14. rob van marle zegt:

  heerlijk nieuws en jammer voor de elite die zich nergens aan stoort

  Like

 15. Marc zegt:

  Er zal een eind komen aan de huidige EU. Maar niet zoals velen van ons hopen. Hij zal in territoriaal gewijzigde vorm voort blijven bestaan. De Engelsen zijn er al uit. Maar de Schotten zullen mogelijk blijven, evenals de Ieren. De Visegrad zullen eruit stappen, evenals Oostenrijk en Italië. Mogelijke ook Denemarken en, wie weet, Zweden.
  Griekenland zal er zeker niet uit stappen, tenzij de Russen hen met een echt goed aanbod op economisch en militair gebied weten te verleiden. Maar het is niet onmogelijk.

  Dan zijn er de niet-leden: Servië als belangrijkste. Dan Montenegro en natuurlijk Albanië, zuiver en alleen omdat het volstrekt islamitisch is. Zij zullen en willen toetreden tot de EU.
  Het hangt ervan af in welke volgorde en in welke mate de uittredende landen dit zullen doen, maar niet uitgesloten is dat wanneer Oostenrijk en Italië eruit stappen, Servië niet zal toetreden. Ik hoop het voor hen.

  Over blijven die landen waarvan de volken in absolute meerderheid echt knettergek zijn. Om te beginnen ons eigen buitengewoon hypocriete Nederland. Erdogan is natuurlijk een lul pur sang, en hij heeft ongelooflijk ongelijk door ons voor nazi’s uit te maken (hij is de nazi), maar toch wel gelijk in zijn stelling dat we geen ruggengraat hebben.
  Dan natuurlijk het echec aller echecs, Duitsland onder leiding van Moeder ‘nazi’ Merkel, en Macron-Frankrijk met zijn handelsbelangen in het Midden-Oosten. Verder het totaal verwarde België, de wezenloze Luxemburgers, de verraderlijke Spanjaarden en de verweesde Ieren en Portugezen.

  Deze landen vormen de kern aller achtelozen, het fine fleur van alle politiek-correcte nepzijn en hun nieuwsvoorzieningen: de totaal gelijkgeschakelde achterlijkheid in optima forma!
  De kern waar ooit de Verlichting de juiste weg leek te wijzen, juist daar vind de totale mentale en morele implosie plaats.

  Het standhouden van deze romp-EU markeert de anti-Verlichting.

  En daarom zal de islam overwinnen!

  Geliked door 1 persoon

  • paulzwueste zegt:

   Eveneens.
   Grote onzin Marc.
   Lees zelf even wat je geschreven hebt.
   Alléén armoezaaiers-landen, door wie ondersteund?
   Denk je nou echt dat Duitsland zo door kan gaan tot in de eeuwigheid… als geldverstrekker voor de criminele hobby’s van ’n stel idioten in Brussel.

   Tel uit je winst.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s