Na kritiek tóch Wilhelmus bij inhalen bevrijdingsvuur Winterswijk

Screenshot_296.png

(Door: Lex de Bruijn en Edwin van der Aa)

Tijdens het inhalen van het bevrijdingsvuur in Winterswijk zal het Wilhelmus komende zondag toch klinken. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente. De organisatie heeft de draai laten weten aan de burgemeester van Winterswijk.  Gisteren vond de organisatie van het Bevrijdingsconcert Winterswijk het spelen van het volkslied ‘niet gepast bij een internationale viering’, waarbij ook Duitsers aanwezig zijn. Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) vond dat onzin en riep burgemeester Bengevoord op het volkslied toch te laten klinken.

Algemeen Dagblad

In het verleden werd ons volkslied ook altijd gespeeld tijdens het onthalen van de vlam. CDA-Kamerlid Omtzigt was van mening dat deze traditie voortgezet moest worden. Andere Kamerleden vielen Omtzigt vandaag bij. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins ging het hier om ‘misplaatste gêne’ en ook PVV-Kamerlid Martin Bosma snapte het besluit van de organisatie niet. Hij concludeerde dat ‘ons volkslied nu ook al kwetsend is’.

De zegsman van de gemeente zegt dat de burgemeester rond het middaguur contact heeft gehad met de organisatie en toen te horen heeft gekregen dat het Wilhelmus toch mag klinken. ,,Dan kunnen we het mooi samen zingen”, aldus een opgeluchte Eppo Bruins. Pieter Omtzigt laat weten blij te zijn dat het besluit is heroverwogen.

Eerdere kritiek

De hardlopers van het Roparunners-team brengen het bevrijdingsvuur dit jaar vanuit Wageningen naar Winterswijk. Ook vanuit hen klonk al eerder kritiek op het aanvankelijke besluit. Woordvoerster Ruth van der Meulen betreurt dat het Wilhelmus niet wordt gespeeld.

,,Het is traditie en heeft voor veel mensen een emotionele betekenis. Dus waarom niet het Wilhelmus en een Duits of internationaal lied allebei laten spelen? Dit compromis doet toch zeer, het blijft een beetje schuren.” Voorzitter Danny Oonk van het Bevrijdingsconcert is vooralsnog niet bereikbaar voor een toelichting over de draai.

Bron:
www.ad.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Weg met ons!", Barbarisme, cultuurrelativisme, Hypocrisie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Nederland, political correctness, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

8 reacties op Na kritiek tóch Wilhelmus bij inhalen bevrijdingsvuur Winterswijk

 1. Theo Prinse zegt:

  Afschuwelijk. Weg met oranje nassau !

  Like

 2. Ruud zegt:

  Het cultuurverraad heeft kennelijk al tot in dit comité doorwoekerd. Zorgelijk!

  Geliked door 1 persoon

 3. Marc zegt:

  Bevrijdingsdag is helemaal geen internationale viering. Alleen de Nederlanders vieren dat op 5 mei.

  Geliked door 2 people

 4. Pietersen zegt:

  Je bent jong, homo, GLinks en nu al burgemeester van Winterswijk die zich schaamt voor het Wilhelmus, alsof de Duitse gasten achterlijk zijn, en jij gaat bepalen wat goed is voor iedereen. https://www.trouw.nl/groen/co2-uit-de-lucht-vangen-een-waanzinnige-toekomstdroom-die-uitkomt-~ae198ac9/

  Like

 5. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Het Wilhelmus, de rood-wit-blauwe vlag, de oranje wimpel en het wapen met de spreuk “Je maintiendrai” (ik zal handhaven) zijn onze officiële nationale symbolen, waarmee wij onze soevereiniteit aangeven. Alle landen kennen dergelijke symbolen.Deze symbolen worden gebruikt bij velerlei gelegenheden van nationaal belang. Iedereen, die militair is geweest kent de waarde van deze symbolen. En zij, die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, weten maar al te goed, waar deze symbolen voor staan.

  Het Wilhelmus is ons officiële nationale volkslied. Van oorsprong is het een geuzenlied, dat uit de late Middeleeuwen dateert, de tijd van de revolutie c.q. de opstand tegen de Spaanse overheersing en de daaropvolgende tachtigjarige oorlog (1568-1648). Voor onze voorouders was dat een houvast in de langdurige strijd. Het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag zijn de kleuren van de revolutie, waarmee de strijd voor onze soevereiniteit wordt benadrukt. De vlag met de driekleur, waaraan we “de onzen” konden herkennen. De oranje wimpel is een verwijzing naar de rol, die Willem van Oranje destijds, in de tijd van de revolutie, speelde en de constitutionele (grondwettelijke) band van het soevereine Nederland met het huis van Oranje. Het Nederlandse wapen, gedragen door een tweetal leeuwen, met wapenspreuk bevestigt de Nederlandse wil, om onze soevereiniteit te handhaven.

  De laatste tijd nemen de geluiden, die bezwaren uiten tegen onze soevereiniteitssymbolen hand over hand toe. Er zijn zeer zeker heel veel goede argumenten aan te voeren, om een en ander te herzien. Maar of het handig is, dat nu te doen, betwijfel ik. Wat is wijsheid ??? Onze soevereiniteit staat momenteel onder zware internationale druk door globalisering, Nieuwe WereldOrde en EU. Bedenk, dat wij geen kant en klare alom geaccepteerde alternatieven op de plank hebben liggen. Onze soevereiniteit en onze constitutie zijn een tamelijk complex geheel met heel veel haken en ogen en heel veel details, die allen aandacht behoeven. Ieder voorstel tot wijziging kan op enorme weerstand rekenen. Door nu een en ander overhoop te halen, creëren we een discussie, die onze nationale eenheid behoorlijk zal verstoren. Kortom chaos alom. Daar zullen anderen graag misbruik van maken, om dat tegen ons te gebruiken. En daar hebben we dus onszelf het hardste mee. Laten we onszelf vooral niet overschatten en niet harder lopen, dan onze benen ons kunnen dragen. Ik ben van mening, dat bevestiging van onze soevereiniteit momenteel en inperking van de macht van de EU onze hoogste prioriteit behoeft. Zodra dat is geregeld, komt de rest later wel. Of zoals de Engelsen plegen te zeggen: “first things first”.

  Het inhalen van het bevrijdingsvuur is een nationale aangelegenheid, die gepaard gaat met veel vlagvertoon en ceremonie en dus ook het Nationale volkslied en dat is nog steeds het Wilhelmus. Deze ceremonie is een herbevestiging van onze soevereiniteit. Het maakt deel uit van onze herdenkingen en vieringen over het afwerpen van het Duitse juk en de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van over links probeert men al jarenlang de Duitsers bij deze vieringen en herdenkingen te betrekken. Maar dat is bepaaldelijk geen goede zaak en zeer zeker niet kies. Duitsers dienen bij deze vieringen niet aanwezig te zijn en hiervoor niet te worden uitgenodigd. Op 4 en 5 mei komen onze gevoelens jegens de “moffen” telkenmale weer bovendrijven. Dat zit nu eenmaal in onze genen en in onze cultuur ingebakken. Duitsers doen er verstandig aan, zich op 4 en 5 mei niet in Nederland te vertonen. De Duitsers weten en begrijpen maar al te goed, waarom dat zo is. Laten zij hun nederlaag vooral thuis gedenken.

  Ik spreek hier de wens uit, dat in Winterswijk het gezonde verstand moge zegevieren. Dat het nationale Nederlandse volkslied wèl wordt gespeeld. En dat eventueel uitgenodigde Duitsers alsnog gepast worden verzocht niet te verschijnen.

  Het is niet zo maar, dat als het Nederlandse voetbal-elftal internationaal speelt, half Nederland zich in het oranje hult. En als Nederlandse sportmensen bij een internationaal treffen een plaats op het erepodium bereiken, wordt de Nederlandse vlag gehesen en ook het Wilhelmus gespeeld. En dan is iedereen trots om Nederlander te zijn.

  Like

 6. Corné zegt:

  Ik heb begrepen dat Sylvana samen met Anja Meulenbelt bezig is een nieuw volkslied te componeren. Veel eigentijdser. Met advies van Femke en andere GL-prominenten. Rapper Boef participeert ook. Het wordt erg inclusief. Met nieuwe helden. Gedacht wordt aan Jerry Afriyie. Natuurlijk met afkeurende teksten over de VOC en onze foute helden. En natuurlijk ook iets over de foute joden. Want wees eerlijk. Die zorgen voor veel problemen. Er komt dus iets in van Hamas, en iets met gas. Dat was tijdens een demonstratie zo’n lekkere meezinger.

  Geliked door 1 persoon

 7. karolien crombez zegt:

  dit geloof je toch niet meer !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s