Open brief aan Greta Thunberg: We laten ons niet langer beledigen!

Screenshot_60

(Door: Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron)

Reactie op woedende toespraak voor de VN

Beste Greta: in erkenning van je betrokkenheid en je kracht, die je in het geloof in een vermeende, alles vernietigende klimaatcrisis investeert, en als reactie op je laatste – zeer waarschijnlijk niet door jou zelf geschreven – woedende toespraak voor de VN wijs ik hier je beschuldigingen gedecideerd af. Dit ook mede in naam van vele anderen, die mij hun verontwaardiging daarover lieten weten.

Blick Oostenrijk

…hebben mijn kinderjaren gestolen

Met tranen in de ogen beschuldig je “ons” er generaliserend van dat wij je dromen, je kinderjaren gestolen zouden hebben. Je zou daar helemaal niet moeten staan, maar op school moeten zijn. Je zult “ons” er niet mee laten wegkomen en “ons” in de gaten houden. Wow! Je ophitsende woorden komen voort uit een grenzeloze onwetendheid. Want is het niet jouw generatie die deze wegwerpsamenleving in leven houdt? Jij en je leeftijdgenoten leven in een nog nooit eerder vertoonde materiële overvloed, waarop jullie als vanzelfsprekend aanspraak maken en verlangen van jullie ouders.

Wij hadden niets om weg te gooien

Ik behoor tot die generatie, die opgroeide in d ejaren-60. Beste Greta, wij leefden destijds klimaatvriendelijker dan jij en je onwetende kinderaanhangers zich dat überhaupt kunnen voorstellen. Wij droegen de kleren van onze oudere broers en zussen, kniekousen en sokken werden gestopt, kleding werd niet weggegooid – alles wat nog bruikbaar was, zoals knopen en ritssluitingen, werd bewaard. De rest werd gebruikt als poetsdoeken. Het duurde een uur of langer voor we op school waren. Er was geen schoolbus en onze ouders reden ons niet naar school. Schoolboeken werden van de ene naar de andere klas doorgegeven.

…smerig maar gezond

Onze fietsen hadden maar één versnelling en we waren er trots op. Boodschappen doen deden we lopend – met een netje om de boodschappen in te doen. Cadeaupapier werd voorzichtig geopend en opnieuw gebruikt. Er werd niet elke dag gebaad of gedoucht en niet iedere huishouding had destijds een wasmachine of zelfs een auto. Onze kamers waren niet propvol plastic speelgoed. Wij hadden geen elektronische spelletjes en geen smartphones. Wij brachten onze jeugd door in velden en in bossen, niet op WhatsApp of Instagram. We waren smerig maar gezond en leden niet aan vetzucht, allergieën en depressies.

Jeugd is geen voorbeeld

Wat zijn jullie protesten toch schijnheilig! Kinderen van jouw leeftijd veroorzaken meer CO2 dan alle jeugdgeneraties daarvoor. Jullie kasten zitten vol kleren, genaaid door kindslaven in Azië. Jullie coole smartphones en tablets komen regelmatig als schroot in de arme landen terecht. Alles wat jullie in overvloed hebben en eisen, wordt met CO2-uitstoot geproduceerd en meestal geïmporteerd. Juist jullie zijn daarom geen voorbeeld voor een klimaatvriendelijke samenleving.

Daarom, beste Greta, preek liever tegen je leeftijdgenoten en richt je woede op hen en zeker niet op ons.

Bron:
www.wochenblick.at
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Torsten Himmelstoss”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in gezond realisme, Hypocrisie, klimaatfascisme. Bookmark de permalink .

248 reacties op Open brief aan Greta Thunberg: We laten ons niet langer beledigen!

 1. vangie1206j zegt:

  Ongelooflijk waar dit verhaal.
  Ik ben 72 jaar jong en kom uit die recycle jaren.
  Anno nu zijn het wegwerp jaren.

  Geliked door 10 people

  • paulzwueste zegt:

   Uitstekend geschreven protest tegen dat domme jeugdvolk met hun plastic overvloed, tabs, gsm’s, pc’s en energiedrankjes.

   Geliked door 10 people

  • fleckie zegt:

   Ja, en nog eerder, toen men zich kon gaan interesseren voor de ,wederopbouw’ ( dus na de 2e WO, toen alles nog maar heel mondjesmaat ‘voorradig’ kwam, ( ALLES! maar dan ook. ALLES. was ‘ verschwunden ’ naar het grosse Vaterland( dus de moffen hadden nergens gebrek aan, werd allemaal uit de onderdrukt- bezette landen. aangevoerd, zodat iedereen van klein tot groot een bonnenkaart bezat, waar door men ternauwernood in leven kon blijven!!!……. ( en volwassenen moesten ook nog. een ‘persoonsbewijs’ altijd bij zich houden,! ( komt dat ook niet bekend voor?!)<~<~<~<~<~<~<~

   Geliked door 5 people

  • liliane vandendriessche zegt:

   ik ben 71 jaar en ik heb ook de periode gekend van het duurzamen leven en nu nog ter dage ben ik nog altijd zo en ik vind deze brief zeker de moeite om ook eens in het openbaar te mogen uitgesproken worden zo de waarheid

   Geliked door 7 people

   • Phil Hamerpagt zegt:

    Steve jobs heeft de smartphone hype gestart door iPhone uit te brengen en apple computers dat is iemand die ouder was dan deze meid en eerder leefde maar ook uit die “tijdperiode” kwam. En door “goede” marketing willen kinderen dingen zoals iPhone kopen door marketing. Kleren ook en de mensen die daar mee zijn gestart zijn mensen uit die goede oude tijd waar over word gesproken die alles doen om iemand over te halen om hun product te kopen. En dan is het de jongeren die hier niet mee leren omgaan die t fout doen als ze het dan graag willen hebben? Ik vind het artikel van het mens wat het heeft getypt pas schijnheilig zo veel boosheid of irritatie uitoefen op zon jonge meid die enkel een punt wil maken dat het beter moet in de wereld. Word boos op mensen die een foute intentie hebben ipv deze meid die met haar goede intenties verschil wil maken op haar manier. Kinderen uit deze tijd hebben die aziatische kindjes niet aan t werk gezet dat zijn mensen met leeftijden die uit die mooie periode kwamen. Maar het zijn enkel mensen met foute intenties dus waarom met vingers wijzen naar elkaar als degene met goede intenties hetzelfde willen? Werk samen. Maar een ding weet ik wel kinderen van deze tijd zijn als mens opzich niet bewust dit gestart. En waar deze persoon in dit artikel over praat met buitenspelen etc. Is ook wat schijnheilig er was niks anders. Probeer in elkaar te verplaatsen ipv wat hier nu gebeurt.

    Geliked door 1 persoon

  • Goed stuk, het kan altijd uitgebreider en feller,maar de strekking moge duidelijk zijn.
   Verder ben ik zo klaar met alle klimaatgekte enenergiehysterie dat ik zelf hoop op ene giga crisis waarin mensen weer op elkaar , en beperkte bronnen, zijn aangewezen.
   Ook dan zal weer snel blijken dat GOEDE mensen sneller een veilig en welvarende gemeenschap opbouwen. En aan dat “goed” zullen ook kleurlingen meedoen,maar beduidend minder dan blanken.En er zullen zelfs een paar moslims bij kunnen horen, maar verdomd weinig.

   Geliked door 1 persoon

  • Marga zegt:

   Geboren in 1948, de oorlog net voorbij en er was niets. Deze jeugd is toch zeer ontevreden, ze hebben alles(tv, tablet, smartphone etc.), in onze tijd s het buiten spelen, spelletjes enz en als je iemand wilde spreken moest je daar naartoe, als je geluk had met de fiets, maar meestal te voet. Als deze generatie dat ook had gedaan en pas op latere leeftijd wat luxer gingen leven, dan had de wereld er vast anders uit gezien en waren ze misschien ook wat vaker tevreden geweest.

   Geliked door 2 people

   • mahoog zegt:

    Na bovenstaande berichten gelezen te hebben,kun je inderdaad de tegenwoordige kids niet alles ”in de schoenen schuiven”.Het is ze allemaal opgedrongen door de ”moneymakers” meestal uit oudere generaties.Wat niet wegneemt dat ze nu verwend zijn als nooit tevoren.Nu maar hopen dat ze geen al te koude douche ondergaan in de nabije toekomst.

    Like

  • dd ik kom uit de jaren dat we in het ziekenhuis alles moesten steriliseren en ontsmetten geen wegwerp materiaal , geen telefoon geen tv en zelfs geen douche wassen met koud water en je kleding wassen met de hand , maar ja verwende snotneusjes als deze dame strijden voor een betere toekomst ,ik zou zeggen begin met je zelf greta geen rijbewijs halen en auto rijden smartphone weggooien ,en zo kan ik nog wel even door gaan , dus meisje verbeter de wereld en begin bij je zelf

   Geliked door 2 people

  • Nic Relens zegt:

   Wooow formidastisch weergegeven … maar gaat de betrokkene dit lezen ?? ‘K vrees van niet … zou ze zich schalen ? ‘K vrees van niet … want ze zijn ervan overtuigd de wijsheid in pacht te hebben … hopelijk wordt dit artikel veeeeeel gelezen 🤔

   Like

  • Tiny Suijkerbuijk zegt:

   Il ben 71 en ben het eens met het verhaal van Kornelia, want het is zo waar

   Like

  • Rien zegt:

   Ja, maar …… heeft Greta die gecreëerd?
   Volgens mij zet zij zich hier tegen af en zouden juist de ouderen, die het allemaal hebben zien veranderen in negatieve zin, haar daarin moeten steunen.

   Onder invloed van het kapitalisme leidt een inmiddels ongebreidelde, gecreëerde, groei naar een alles opslurpende vraag naar luxe goederen en dus grondstoffen. Dit zal uiteindelijk leiden tot het failliet van onze aarde. Het zou geen kwaad kunnen als daar eens door meer mensen over nagedacht zou worden. Als je als ouders vindt dat je kinderen het beter moetenhebben dan jezelf zal het criterium helaas niet meer op bezit liggen maar op een nog leefbare aarde. Zonder dat heb je weinig aan welvaart en bezit.

   Like

 2. Piet Snot zegt:

  Bestaan er eigenlijk nog kinderen die ouder dan 6 zijn en geen smartfoon hebben?
  Kinderen kennen geen enkele waarde meer, aan helemaal niets meer.
  Krijgen ze het niet, dan worden ze onuitstaanbaar.
  Die kinderen gaan het nog vreselijk moeilijk met zichzelf krijgen tegen de tijd dat ze er zelf voor moeten werken.
  Maar een schuld van 20.000 euro op je 20ste is ook geen uitzondering meer.
  En dan heb ik niet over een studie schuld.

  Geliked door 5 people

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Tja het is wel waar maar helaas, wat je bij kinderen aan de ene kant er instopt komt er op enig moment ergens anders weer uit.
  Van onze universiteiten is allang bekend dat de professoren en hoogleraren doordesemd zijn van socialisme, niet gek dus dat dit een treetje lager ook het geval is.
  “Groen” is helemaal in, dat er voor elke school minstens tweemaal per dag forse verkeersopstoppingen zijn door ouders die het grut uit school ophalen dat vinden ze echter wel normaal.
  Nee onze huidige jeugd heeft het materieel vele malen beter dan dat wij het ooit gehad hebben maar ik ben er niet jaloers op, volgens mij heb ik een gelukkiger jeugd gehad dan zij nu hebben.

  Geliked door 6 people

  • Jules Vismale zegt:

   Eigenlijk jammer dat de (groot)ouders van dat verwende nest van een Greta Thunberg niet eens het boek van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ (1964) van Roald Dahl. Deze schrijver waarschuwde daar echter al in dat (over)verwende kinderen op een gegeven moment zo ontsporen dat ze zelfs niet meer naar hun ouders (die hen tenslotte hebben verpest) luisteren en hierdoor in de grootste problemen raken!
   Als Great dadelijk een keer voor zichzelf moet zorgen dan heb ik zo het idee dat ze dat zelfs NOOIT zal kunnen door deze consumerende maatschappij waar de luxe tallozen mensen allang boven het hoofd is gegroeid!

   Geliked door 5 people

  • delamontagne zegt:

   …………een gelukkiger jeugd gehad dan zij nu hebben………….
   spreekt mij aan, hoe waar.

   Geliked door 2 people

 4. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  En zo is het !!!
  Er zit geen woord spaans bij.
  Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

  Greta, we zijn zelf ook puber geweest.
  We begrijpen dat pubers graag dwars liggen.
  Maar het is nu genoeg geweest !!!
  Geen flauwekul meer !!!
  Tart ons geduld niet langer !!!
  Vooruit, terug naar school !!!

  Geliked door 5 people

 5. henk verhoef zegt:

  even gewoon niet reageren- niets treft een domme teener zo erg

  Geliked door 4 people

 6. Monalisa zegt:

  Hier in Duitsland horen we meer er over in de media, dan in Nederland waar zit dat in?????
  worden de Nederlander gehersenspoeld door Greta en hun eigen kinderen????

  Geliked door 2 people

  • Jos van de Sanden zegt:

   Wij in Nederland worden geregeerd door de banken en verzekeringsmaatschappijen. En deze steunen deze weggooi-maatschappij, door ons vermogen constant te laten devalueren. Ik begrijp dat men steeds maar meer wil verdienen, maar laat dit niet collectief regelen, dat heeft alleen als effect dat je op het einde minder overhoud.

   Like

 7. guusvelraeds zegt:

  We hadden maar 2 paar schoenen. Een voor de zondag en een voor door de week. Als de door de week schoenen gesleten waren werden ze opnieuw gelapt net zolang totdat er niets meer te lappen viel. Dan werden de zondagse schoenen de door de week schoenen en werden nieuwe voor de zondag gekocht. Tenminste als je geluk had. Had je minder geluk dan werden de zondagse schoenen van je oudere broer je nieuwe zondagse schoenen en je oudere broer kreeg nieuwe omdat hij eruit gegroeid was. Dat waren nog eens duurzame tijden.

  Geliked door 7 people

  • JoJo zegt:

   In jouw optiek had je dus geluk als je de schoenen van je broer kon overnemen en minder geluk als je nieuwe schoenen kreeg. Toch? Want je was zo duurzaam bezig, toch?
   Of klopt het dat je wél liever zelf nieuwe schoenen had gehad en dus geen spaan beter bent dan deze jeugd?

   Like

 8. Lucky zegt:

  👍👍👍
  Ik ben ook een kind van de 60’s, maar ik moet toegeven dat wij thuis wél een goede auto en wasmachine hadden.

  Like

  • Piet Snot zegt:

   Sommige mensen halen jaartallen door mekaar heen.
   Die zijn in war met de jaren 50.
   In de jaren 60 (65-70) had iedereen een wasmachine met zo’n draai ding op de bodem doe je zelf moest vullen met water en zo ook weer liet leeg lopen met een slang en een wringer of een losse centrifuge ernaast.

   Geliked door 3 people

   • Piet Snot zegt:

    En toen ik geboren was (’63) en daarvoor had mij pa al een auto.
    Ik weet niet beter.
    Wij kregen ook geen schoenen van mekaar, want dan waren ze al compleet afgetrapt door stoepranden en voetballen.
    Ook geen kleding, van mekaar. Dat kocht mijn moeder altijd nieuw.
    En meer dan een vrachtwagen chauffeur salaris had de man niet, met 3 zoons.
    We gingen ook elk jaar vakantie met een tent ergens in Nederland.

    Geliked door 2 people

   • BM Fidel zegt:

    @Piet Snot
    Bij ons werd elke week een wasmachine gebracht, zo’n vierkante bak met een sneldraaiende ribbelschijf in de bodem. Snelwassers heetten die. Centrifuge was apart te huur, maar daar was geen geld voor.

    Geliked door 1 persoon

   • Lucky zegt:

    Mijn moeder maakte ook kleding zelf op haar naaimachine.

    Geliked door 1 persoon

   • Monalisa zegt:

    De wasmachine hete in die tijd een BUKO deze werden massaal verhuurd of gekocht, ik weet zelf nog waar ze gemaakt werden.

    Geliked door 1 persoon

 9. Lucky zegt:

  Foutje…bedankt!
  https://tpook.nl/2019/09/28/oceanen-warmen-niet-nog-sneller-op-wetenschappers-schrappen-studie-na-statistische-fout/?utm_source=tpo&utm_medium=rsswidget&utm_campaign=artikelkop

  Oceanen warmen niet nóg sneller op, wetenschappers schrappen studie na statistische fout.

  Het wetenschapsblad Nature schrapt een alarmerend klimaatonderzoek dat beweerde dat de oceanen nog veel meer opwarmen dan het VN-klimaatpanel IPCC aanneemt. De wetenschappers die de studie uitvoerden, blijken een statistische fout te hebben gemaakt.

  Geliked door 4 people

 10. Ook een waarheid als een klok!

  Like

 11. Harry zegt:

  Die verdwaasde vogelverschrikker naast het kind met dat demonische gezicht ,
  is dat haar moeder ?

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Nee, dat is de schrijfster van het stuk. Ik geef toe: niet moeders mooiste, maar wel in de “Wochenblick” altijd met een zéér scherpe pen!

   Webmaster E.J.

   Geliked door 1 persoon

   • Harry . zegt:

    O.k. Ik trek mijn woorden in , zij krijgt ontheffing ! 😡

    Geliked door 1 persoon

   • Wachteres zegt:

    God zei dank hebben mannen per definitie een knap uiterlijk.

    Dat moet wel, want anders zouden ze niet zo hard over vrouwen durven oordelen.

    Of gaan de meeste mannen er automatisch van uit dat zij onweerstaanbaar zijn? 😛

    Geliked door 1 persoon

   • Heniusz zegt:

    Smaken verschillen, Herr Bronnmeister. Vergeleken met het tronie er naast…Verder gaat het in deze natuurlijk om de absoluut scherpe pen, dat neemt mij in elk geval voor haar in.

    Like

   • Harry zegt:

    Nou , Wachteres , 15.57,

    kennelijk ben je in deze een tikje onwetend .

    En ik snap dat dat wat moeilijk te verwerken is , want schooljuffrouwen hebben tijdens hun opleiding de illusie meegekregen ” dat ze alles beter weten” .
    Daar kun jij natuurlijk ook niks aan doen .
    Dat was het begin van de hersenspoeling .
    Maar als je in de fase komt van de kleurspoeling , dan moet je toch echt zelf alles onderzoeken en uitvogelen .
    Met het socialisme afzweren heb je de eerste stap al gezet ; prima .
    Nou de rest nog !

    Maar goed , het ging over uiterlijk .
    Ik zie er niet uit , echt niet !
    Een kop als een weggooifles , een wijnbuikje en platvoeten .
    Grijs haar op z’n retour en een versleten ruggetje .
    MAARRRRR , volgens vele dames heb ik iets mysterieus , iets van diepe wateren , iets ongrijpbaars ( wat ze overigens probeerden te compenseren door dingen te pakken die wel grijpbaar voorhanden waren ) , iets onweerstaanbaars .

    Ik had eens een prachtige vriendin , keurige dame in alle opzichten , altijd tip-top verzorgd , alles rook lekker , werkte bij een juwelier , die houden niet van rotzooi .
    Die was zo gefascineerd ( klinkt opschepperig , ik weet het , maar het kan even niet anders) dat ze zeven jaar aan me is blijven hangen .
    Mateloos gefascineerd was ze , zelfs als ik me stond te scheren , stond ze me hebberig “te bewonderen ” .
    Maar goed , vrouwen zijn rare wezens .

    En van die kennis heb ik heel mijn leven dankbaar gebruik van gemaakt !
    Maar mogen wij mannen daarom nog vinden of iemand er al dan niet appetijtelijk uitziet ?
    Je wilt je toch niet scharen achter die linkse troela’s die zelfs foto’s van fraaie slanke dames in het openbaar willen verbieden ?
    Je wilt vast Tistochwat en Tineke ook niet in de ban doen ?
    Zeker niet als ze aan die verticale rekstok aan het trainen zijn !
    ( Gelukkig heb ik mijn prive archief nog ) !

    Je ziet ook wel lullo’s van kerels met goddelijke vrouwen lopen ,
    dan denk ik ook wel eens : ” hoe krijgt ie het godv.…… voor elkaar ?

    Nou , door bovenstaande !

    Uiteraard kunnen we Bron niet lastig blijven vallen met dit soort onderricht .
    Als je dieper op de materie in wil gaan , vraag hem dan mijn e-mail adres maar .
    ( Misschien heb ik nog wat tips en onbekende zienswijzen ) .
    En dat hoeft ook niet iedereen te weten !

    Geliked door 4 people

   • Wachteres zegt:

    Harry, je bevestigt mij alleen maar in mijn mening dat veel mannen per definitie tevreden zijn met zichzelf. Niks mis mee.

    Maar ik heb bv. eens meegemaakt dat een jongen tegen een meisje – dat hem wel leuk vond – zei: “Het oog wil ook wat”, terwijl hij zelf ook geen adonis was.

    Daar gaan mannen de grens over. Ik ken je alleen maar via internet en soms begrijp ik niet waarom ik je wel blijf mogen. Over het uiterlijk kan ik niet oordelen.

    Misschien kan Tisthwat me een en ander verklaren.

    Ik moet bekennen dat ik het uiterlijk niet zo belangrijk vind.

    Geliked door 2 people

   • Tistochwat zegt:

    Wachteres 29 september 2019 om 16:57

    Ik ken je alleen maar via internet en soms begrijp ik niet waarom ik je wel blijf mogen. Over het uiterlijk kan ik niet oordelen.

    Misschien kan Tisthwat me een en ander verklaren.

    Als een man gevoel voor humor heeft, wil dat nog weleens helpen. 😉

    Naast een mooie bankrekening en een vette kar.
    En als hij dan ook nog van adel is, is dat helemáál een pré. 😛
    Kijk maar naar Máxima.

    Ik heb vroeger met een baron geluncht, op zijn kasteel.
    Echt waar.
    Zijn huishoudster moest extra servies en bestek voor mij regelen.
    Meneer de baron kwam zelf iets later terug uit zijn paardenstallen.
    Er stak stro uit zijn jasje, dat scheef zat dichtgeknoopt en hij stonk een meter in de wind naar paardenstront.
    Naast mij aan tafel bracht hij zijn mond ter hoogte van zijn bord en schoof het voedsel er zo in.

    Ach ja, als men van adel is, kan men het zich permitteren om zich te gedragen als een zwerver.

    Maar bekakt dat hij praatte! Ik mocht van hem op zijn paarden rijden. Op een keer was ik bij hem en droeg ik hoge naaldhakken. Ik hoor hem nog op autoritaire wijze zeggen: ‘Waarom draag jij zulke schoenen; zo kun je toch niet paardrijden?!’

    Rare vent was het.

    Like

   • Republikein zegt:

    Die leipo dacht dus dat je met naaldhakken niet kan rijden?

    Like

   • Tistochwat zegt:

    Republikein 30 september 2019 om 18:48

    Die leipo dacht dus dat je met naaldhakken niet kan rijden?

    Ik heb nog nooit paard- of autogereden met naaldhakken; lijkt me erg lastig.

    Like

   • Tineke zegt:

    En zo is dat,de naaldhakken trekken we aan als we hele andere dingen gaan doen!

    Geliked door 1 persoon

   • Tistochwat zegt:

    Tineke 30 september 2019 om 20:36

    En zo is dat,de naaldhakken trekken we aan als we hele andere dingen gaan doen!

    En dan heb ik het nog niet eens over deze schoenen voor als we aan de bar barre werken; die zítten me toch lekker.
    Je houdt geen voeten meer over. Mijn laatste paar zit nog in de doos.

    Geliked door 1 persoon

  • Lucky zegt:

   Nou misschien geen plaatje, maar iig een sympathiek gezicht met een positieve uitstraling en heldere blik!

   Like

  • Piet Snot zegt:

   Plak maar een foto van jezelf hier, dan gaan we die eens goed bekijken en beoordelen met ze alle.

   Geliked door 1 persoon

   • Republikein zegt:

    Ja, wat kan je eraan doen.
    Man bij dokter zei: mijn vrouw zegt steeds dat ik een paardenbek heb, word er tureluurs van, wat vindt u?
    Dokter bekijkt het gezicht en begint te schrijven.
    Schrijft u een recept voor medicijnen vraagt de man.
    Nee zegt dokter, ik schrijf vergunning om op straat te schijten.

    Geliked door 3 people

   • Kuu zegt:

    Was ik maar rijk, en niet zo knap…

    Like

  • Tistochwat zegt:

   Wachteres 28 september 2019 om 15:57

   Nou, Wachteres, ik heb hier foto’s van Harry, en heer E.J. ken ik persoonlijk, maar die twee zien er goddelijk uit, hoor.
   Als je die afgetrainde lichamen ziet! 😛

   Like

 12. Lucky zegt:

  Verwarde ex van peter rrrr….
  https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/09/saskia-noort-doet-kinderachtig-kritiek-op-greta-thunberg-betekent-dat-je-een-witte-onzekere-machteloze-man-bent/

  Saskia Noort doet kinderachtig: kritiek op Greta Thunberg betekent dat je een witte onzekere, machteloze man bent

  Greta Thunberg, dat vervelende kind dat zo’n beetje iedereen de keel uit begint te hangen. Maar oh wee als je je daar over uitlaat op internet! Dan ben je een witte, onzekere, machteloze man met kleine balletjes. Dat is de professionele analyse van Saskia Noort, die een 16-jarig meisje verdedigt dat strijd voor iets waar Noort zelf toevallig ook achter staat.

  Like

 13. Wim zegt:

  Wacht even, het is toch nog niet zo slecht met het klimaat gesteld als sommigen ons willen doen geloven. Staat in de Volkskrant en zeggen wetenschappers, dus is het waar…: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/zee-warmt-niet-nog-sneller-op-wetenschap-schrapt-geruchtmakende-studie~b072f586/

  Hier de originele kritiek: https://judithcurry.com/2018/11/06/a-major-problem-with-the-resplandy-et-al-ocean-heat-uptake-paper/

  Like

 14. Jan zegt:

  Haar ouders (ik zeg er maar niks over)

  https://www.instagram.com/p/B05gacDChZU/?utm_source=ig_embed

  Het krng bij de VN:

  You are failing us, but young people are starting to understand your betrayal.”

  This is laughable. By no global measure of social and economic well-being have we failed kids. According to HumanProgress.org, the global poverty rate fell from 28 percent in 1999 to 11 percent in 2013. Life expectancy increased from 63.2 years to 71.9 years from 1981 to 2015. The completion rate for primary school increased from 80 percent in 1981 to 90 percent in 2015. The same benign trends hold for hunger, child labor, literacy, and so on.

  https://www.nationalreview.com/2019/09/greta-thunberg-climate-activist-united-nations/

  Dankzij global warming kunnen wij hier in Nederland leven

  Ter herinnering:
  De laatste ijstijd 
  Het is winter in Nederland. Er steekt een felle, koude oostenwind die koude lucht meevoert van de ijskap in het noordoosten. ’s Nachts daalt de temperatuur tot min 30. Door de felle koude ontstaan er krimpscheuren in de grond, die soms met een luide knal openspringen. Over de kale vlakte stuift zand en sneeuw; het oppervlak bestaat uit een laagje stenen die door het stuivende zand gepolijst worden, op ander plekken liggen lage duinen. Daartussen een netwerk van krimpscheuren. Op wat mossen, gras en een enkele poolwilg na is er geen begroeiing. Zelfs de mammoetjagers komen hier niet….

  Zo zag Nederland er zo’n 21000 jaar geleden uit tijdens het koudste deel van de laatste ijstijd. 

  https://www.geo.vu.nl/~huik/ijstijd.html

  Domlinks wil terug naar deze tijd, dat is duidelijk, houdt niet van klimaatveraangenaming

  Geliked door 2 people

 15. Lilith zegt:

  Helemaal naar mijn hart! Dat linkse groepsdenken loopt volledig uit de hand…

  Like

 16. N. Stukje zegt:

  Zo is het wel.

  Like

 17. Lucky zegt:

  https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/09/column-ozair-hamid-kritiek-op-greta-thunberg-is-terecht-en-moet-vooral-doorgaan/

  Column Ozair Hamid: Kritiek op Greta Thunberg is terecht en moet vooral doorgaan

  De extremistische Greta Thunberg lijkt het gezicht te worden van de Amerikaanse Democratic Party en andere linkse clubjes (waaronder Antifa) die klimaatverandering willen ‘stoppen’. Steeds vaker krijgt zij kritiek vanuit de rechts. Het stoort hen vooral dat economie minder belangrijk is dan de ‘klimaatcrisis’, want als je kwetsbaren wilt helpen, kun je hen beter uit armoede liften. De 16-jarige beroept zich op het feit dat zij slechts wetenschap ‘promoot’. Zij stelt: “Ze gaan veel te ver door het onderwerp van gesprek maar te veranderen, omdat ze kost wat kost niet willen praten over het klimaat en de ecologische crisis.”

  Like

 18. lourentia zegt:

  Zo naar waarheid verwoord Zo goed geschreven brief

  Like

  • Sonja zegt:

   Wat een dom kind ze is niet goed ze weet niet eens wat ze zegt spijbelen ja moet ze niet na school leren hoe ze niet zo raar doet die greta ze ziet er ook niet uit hoor wat een mens zeg zij kan niet over het klimaat gaan ze is maar een kind die na school moet

   Like

 19. Lucky zegt:

  Door de mand vallen…zonder script.

  Geliked door 1 persoon

 20. sweetheart zegt:

  jullie zien toch aan Gretta haar gezicht dat het geen normale tiener is en dat zij gebruikt wordt om de wereld gek te maken , als wij er zoveel aandacht aan geven ook die het niet met haar eens zijn dan heeft de hele linkse zooitje hun zin, zwijg haar en de achterban gewoon dood, net of dat het er niet geweest is, het verhaal hierboven klopt maar denken jullie nu echt dat het bij haar terecht komt,?
  Haar ouders zijn ziek om hun kind hier voor te gebruiken maar ja het brengt wel $$$$$$$$$$$ in huis.
  Geef haar gewwon geen aandacht.

  Geliked door 1 persoon

 21. sweetheart zegt:

  jullie zien toch dat dit geen normale tiener is, het is een meisje met een gemeen gezicht, maar wie flink aangepakt moeten worden zijn de ouders die misbruiken hun dochter alleen maar om $$$$$$$, hoe minder aandacht zij krijgen hoe beter.
  hoop dat dit meisje ooit tot inkeer mag lkemen en schrikt van haar zelf.

  Geliked door 1 persoon

 22. Jo le Poole zegt:

  Een eerlijke rechtvaardige weergave!

  Like

 23. Alie van Eerde zegt:

  Inderdaad ook ik (wij) zijn in de jaren 60 opgegroeid maar een heerlijke jeugd gehad een warm nest en blij als je eens wat nieuws kreeg soms heb ik heimwee naar die tijd want wij hadden niks om weg te gooien maar er was veel rust en tevredenheid!!

  Geliked door 1 persoon

 24. L.S.
  Natuurlijk is de manier waarop dit meisje haar boodschap probeert over te brengen hysterisch.
  Wat vooral jammer is dat de boodschap zelf daardoor totaal ondersneeuwd.
  Laten we onze ogen niet sluiten, onze zeeën raken vol plastic, de oerwouden worden kaalgekapt, de grond wordt vervuild, de lucht zit vol fijnstof, zelfs de ruimte rondom onze aarde wordt al vervuild door uitgewerkte en mislukte satellieten.
  Ik heb te weinig kennis om te kunnen zeggen hoe erg het is, maar ernstig genoeg om ons zorgen te maken.
  Natuurlijk zijn innovaties goed, maar bij het ontwikkelen moeten ook gelijk mogelijke schadelijke gevolgen tenietgedaan worden.
  En er moeten per direct wetten worden uitgevaardigd om alleen zaken te produceren die natuurvriendelijk af te breken en op te ruimen zijn.
  Tegelijkertijd moeten we nu de huidige vervuiling opruimen.
  Daar gaat het om! Een leefbare wereld maken.
  Het gaat niet om die hysterische tiener, het gaat om onze eigen leefomgeving.
  Onze politieke leiders moeten daar maatregelen voor durven nemen.

  GtH

  Like

  • Welneerik zegt:

   Te weinig kennis, dus wat lul je dan, paniek zaaier.
   Ga je oma helpen, ruim je kamer op.
   “Leiders moeten maatregelen nemen” gaat je papa en mamma betalen, knul.
   En dat in het info tijdperk ga je luisteren naar fakeNOS, pnoehahahah.

   Geliked door 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   Gerrit ter Haar 28 september 2019 om 16:13

   Onze politieke leiders moeten daar maatregelen voor durven nemen.

   ‘DURVEN’?!
   Dat doen ze al: ze benen ons financieel helemaal uit.
   Niet om ‘het klimaat te redden’ maar om hun eigen zakken te vullen.

   Het klimaat laat zich niet beïnvloeden.
   En het is niet onze schuld dat tegenwoordig elke komkommer in plastic verpakt zit.

   Let wel: klimaat is iets heel anders dan milieu.
   Men dient bijv. geen accuzuur in een sloot te gieten.

   Kijk, dit is een vorm van milieuvervuiling:

   Geliked door 1 persoon

  • onzekere machteloze blanke vrouw met hele kleine... zegt:

   ‘Onze politieke leiders moeten daar maatregelen voor durven nemen.’
   Dat doen ze ook. Lekker boertje pesten

   Zodat wij straks nog meer voor ons eten moeten betalen bij de APPIE en zij nog meer macht over de boeren krijgen door hele oogsten te laten vernietigen, belachelijk lage prijzen te betalen voor goed voedsel en gelukkig de APPIE of Unilever, of proctel and… hele dikke vette marges kan pakken

   Like

 25. Henk der Niederlánder zegt:

  Zo heb je trrouwens ook de Maladiven en de Tuvalu eilanden die naar verluid overstroomd gaan worden.
  Nou las Ik net een klein stukje waarin stond dat die eilanden verdwijnen als de zeewaterspiegel 1 meter zou stijgen
  Dan zijn er naar mijn mening twee vragen.
  Ik doe niet aan geologie of iets dergelijks maar Ik vraag me dan af hoe dat zou zitten met die zeespiegelstijging, want hier is de zeespiegel in de laatste Ik zeg maar wat 50 jaar met een paar cm gestegen en in de stille oceaan is men dus bang voor een meter.
  Nou weet Ik niet hoe je zo iets zou moeten verklaren dus dat blijft voor mij dan ook een vraagteken.
  Van de andere kant zit Ik te denken; kan het ook niet zo zijn dat die eilanden in plaats van zeespiegelstijging eigenlijk niet gewoon aan het zinken zijn doordat diepere aardlagen om een of andere reden mee aan het geven zijn.
  Ik zeg vragen die bij me opkomen Zouden de deskundigen daar al ooit onderzoek naar gedaan hebben??

  Geliked door 1 persoon

 26. Richard zegt:

  Waarheid en Leugen liepen langs het strand.
  “Kom, laten we gaan zwemmen.” Zei Leugen. “Dan trekken wij onze kleren uit en springen in het water.”
  “Dat is een goed idee.” zei Waarheid. Dus zij trokken hun kleren uit, en Waarheid sprong in het water.
  Maar Leugen sprong niet. Hij pakte snel de kleren van Waarheid en rende er vandoor.
  Zo snel als hij kon, klom Waarheid uit het water en ging achter Leugen aan.
  En sindsdien rent de naakte Waarheid de Leugen achterna.

  Like

 27. Willy zegt:

  Bravo voor de reactie op Greta Thunberg.
  Uw repliek is volledig juist, als 15 jarig meisje hoort ze inderdaad thuis in een school (of psychiatrie) de uitspraken en woordspeling komen helemaal niet van haar zelf maar worden haar in de mond gelegd, dat meisje wordt gebrainwasht.

  Dit zijn schandalige toestanden waarin dit meisje wordt opgevoed, en schande voor de ouders en opvoeders…

  Like

 28. Hovawart zegt:

  Greta heeft dezelfde inborst en uitstraling als ene Didi Samsom, dezelfde oogopslag en gedrevenheid als Volkert v/d Graaf, beide Nederlandse milieuactivisten verkeerde vroeger in dezelfde vriendenkring, en worden tot op heden op handen gedragen en beloont voor hun daden door de elite….dezelfde elite die Greta over het paard hebben getild.

  Geliked door 2 people

 29. Harrie Vaes zegt:

  Ach ….je kunt het dat kind niet kwalijk nemen….zij wordt misbruikt door linkse klimaatidioten omdat zijzelf dit soort toespraken niet durven te houden.Puur misbruik maken van een debiel kind is het ergste wat er bestaat.

  Like

  • Sonja zegt:

   Tuurlijk zij doet het zet moet gewoon na school toe net als andere kinderen van haar leeftijd natuurlijk is dit kind Door dat dom gedrag een dom geval je ziet ook dat ze niet goed is mag een kind van 16 jaar ook tegen woordig spijbelen van school dan kun je beter de scholen sluiten zij die getal moet gewoon na school leren hoe ze normaal moet doen niet zo’n dom gedrag

   Like

 30. Vanhee Ivan zegt:

  Ik speelde in de jaren 60 met zelfgemaakte autos en treintjes. ik kwam uit een groot gezin en we droegen onze kleren van onze oudere broer of zus, niets ging verloren. Maar wat doe jij reizen met het vliegtuig of de trein. In uw plaats zou ik zwijgen en naar school gaan of mag dat niet van uw ouders. Hopelijk krijg je nog je verstand eer je volwassen bent dat zal je gelukkig zijn.

  Like

 31. Bastiasn2000 zegt:

  Mooi stuk, al ben ik veel jonger, zit er tussen in, ook wij ( en ook nog zijn er kinderen die zo leven) droegen kleren van oudere broer ( die ze weer had van zij oudere broer). En we gingen nooit echt op vakantie, met de fiets weg met mijn moeder ( grote zus en broer bleven thuis) en dat was machtig, onderweg koken op een gasstelletje.
  Op de slaapkamer geen verwarming ( wel muziek en een konijn). Inventief met speelgoed, veel elektronica wapens maakte ik zelf, of StarWars terreinen van gips enzo. In de bossen, dat was een oerwoud waar je in je fantasie elk moment afgeschoten kon worden, vandaar die wapens.
  Kortom; ik heb tot ruim de leeftijd van Gretha heel weinig CO2 verstoten.
  En nu, valt mee, ik vlieg niet, verwarming staat niet boven de 17,5 graad, pak veel de fiets.

  Geliked door 1 persoon

 32. Henk der Niederlánder zegt:

  Ik ben van 1951 en had nog drie broers boven me dus wat denk je had Ik tot mijn 15 de jaar ooit nieuwe kleren gezien, dacht het niet.
  Maar in die tijd was dat normaal en werd je er zelf niet om uitgelachen omdat alle leeftijdgenoten met hetzelfde zaten.
  Tegenwoordig schijnt het in ieder geval de normaalste zaak van de wereld te zijn dat je toch minimaal elk jaar een nieuwe i phone moet aanschaffen ter waarde van een 500 Euro of meer.
  Want het zal wel moeilijk zijn om anderen te verstaan op een telefoon van 100 Euro of zo.

  Geliked door 1 persoon

 33. Klijn zegt:

  Daar ben ik geheel mee eens,,zelf gaan ze met mooi auto’s vlieg reizen ,,,en voor al die lelijke kop in beeld

  Like

 34. Republikein zegt:

  Hoge bergen en diepe dalen, iets met aardschollen?
  Ja, ’t is maar een vrragje.
  Zou ze geen huiswerk hebben?

  Like

 35. Susan van de Walle zegt:

  Perfect en zo was het ook.

  Like

 36. Hansoul ives zegt:

  Een goede en terechte brief en iemand die weet hoe de jaren 60,70 en 80 zeker anders waren dan de jaren 2000 want ik ging ook al fietsend en mijn fiets deed werk tot dat hij echt te klein was voor mij en was al ettelijke keren gemaakt door mij zelve of door de fietsenmaker nog iets wat er in feite bij gezet kan worden. Juist werd de auto gebruikt wanneer we echt voor verre zaken weg moesten. Maar goed ik sta volledig achter deze mooie open brief geadresserd aan het verwende meisje dat haar problemen bij iemand anders probeert te leggen.

  Geliked door 1 persoon

  • fleckie zegt:

   Verwend, ? Is ze soms niet goed snik? dat er zoveel aandacht aan haar ‘verschijnen’ wordt besteed?! ( wat te zeggen over het – tal dat elk uur via de t.v. tijdens hun ‘zelfgenoegzame riedel’ te beluisteren. KAN. zijn……..<~<~<~<~<~<~<

   Like

 37. Piet Snot zegt:

  Vreemd dat vele die tussen ’60-’70 zijn groot geworden, het moesten doen met krijgertjes en kleding van oudere broers.
  Ik ken dat helemaal niet, kleding van andere dragen.
  Toch niet echt een tijd van grote werkeloosheid in die tijd.
  Mijn ouders kregen het toch ook voor mekaar met alleen een vrachtwagen salaris om het behoorlijk te regelen voor hun 3 kinderen.
  En elk jaar op vakantie met de tent of een vouwcaravan.
  Ook voor iedereen een nieuwe fiets, een racefietsje voor mij, een chopper fiets voor mijn broertje.
  En allemaal een 2de hands Zundapp op onze 16de.
  En toch met niet echt een salaris om op stand te gaan wonen of voor elke dag biefstuk.
  Ik lijkt wel een uitzondering als ik zo alle reacties bekijk, of iedereen overdrijft nogal.
  Waarschijnlijk heb ik het goed leren rekenen van mijn ouders mee gekregen, ik kan ook veel meer met een minimum inkomen, dan andere die altijd in de schulden zitten en alleen maar klagen over alles.

  Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   Dat klopt wat jij zegt, het zal wel bedoeld zijn de jaren ’50.
   Toen had je dat want de naoorlogse tijd.
   Ik herinner me min-of-meer dat ik in 1950 zo,n beetje geplaagd werd op school om de [nieuwe] kleren.
   Terwijl die anderen kleding van oudere broer/zus etc of 3x vermaakt droegen.
   Míjn ouders hadden toen allemaal spul uit U.S. meegenomen en ik zag er blijkaar “nieuw-gekleed” uit.
   Vertelde dit aan m’n kinderen jaren 80-90, die altijd om Nikies e.d. zeurden zoals anderen, OMDAT ze anders “ër niet bij hoorden” en gepest werden.
   Presies omgekeerde wereld……………..

   Geliked door 1 persoon

   • Piet Snot zegt:

    Bij veel mensen die ouder worden loopt regelmatig de tijd en jaartallen door elkaar heen.
    Wat ik hier lees aan trieste verhalen van reageerders die ongeveer mijn leeftijd zouden moeten hebben, die ken ik van mijn moeder.
    Maar die kwam dan ook uit ’41 en uit een gezin van kinderen.
    Ik weet niet of dat iedereen altijd werk had, maar regelmatig toch gehoord dat er zat werk was voor iedereen.
    Mijn pa nam ontslag wanneer iets hem al iets niet beviel om dezelfde dag weer een baan te vinden als chauffeur of als lasser. Om en om.
    Dus als mijn ouders het wel allemaal konden doen, waar lag het dan aan bij andere uit dezelfde tijd.
    Wij zijn niks tekort gekomen met een gezin van 5.
    Komen de meeste dan uit probleem gezinnen?

    Geliked door 1 persoon

   • Piet Snot zegt:

    en uit een gezin van 9 kinderen.

    Toch weer een klein foutje.

    Like

   • Lucky zegt:

    Nou Piet, wij zijn thuis ook nooit iets tekort gekomen, we gingen in de jaren 60 al elk jaar naar bijv Zwitserland of Spanje op vakantie, eerst met een tent en later met een caravan. Het kan ook aan liggen wáár men het geld aan uitgeeft en wat voor een keuzes men maakt.
    Ik kan niet zeggen dat wij verder rijk waren of verwent werden qua spullen, merkkleding of speelgoed.

    Like

  • christiaan vree zegt:

   Ik ben bouwjaar 60tig en snap het wel hoe dat bij ons zo kwam. Vader die in jappenkamp heeft gezeten, moeder die tulpenbollen had moeten eten…de oorlog heeft toen de mensen gevormd dat ze zuinig zijn met materiaal, kleding…ook al hadden ze het geld er voor! Het door geven van kleding, zelfs met andere gezinnen ruilen is daar een voorbeeld van. Het hamsteren van voedsel is er ook eentje van, de kelder stond vol met blikken en ander houdbare voedsel dat we minstens een maand of 6 er van konden leven met vijf man….Ook speelt de media een rol, die was er namelijk niet…Zelfs Loekie de Leeuw niet. De Donald Duck en Tina en de Eppo waren nog verschoont van reclame woede…als je nu een tijdschrift koopt is de helft gewoon reclame…..Speel mogelijkheden waren ook onbekend, nu zie je in elke hoek van een wijk wel speeltoestellen, voetbal veldjes…en dan liefst met rubberen tegels….niks wat de kinderen prikkelt om zelf hun fantasie te gebruiken! Wij hadden gewoon de natuur om ons heen, ruige stukken bos zonder enige waarschuwingsbordjes, hekjes of zachte ondergrond. Gewoon zelf je Hut graven in de grond onder de bramenstruiken of eentje in een knotwilg timmeren en met twijgen was je of een ridder met zwaard of een van de musketiers…School? je ging gewoon zelf naar school lopen of met je terugtrapfiets, Tussen de middag at je thuis met moeder je boterhammetjes en pas om 4 uur kwam je naar huis om even thee te drinken en dan weer naar buiten om met je vrienden te gaan spelen…..Thuis komen om 5 of 6 uur om te eten en na de afwas weer naar buiten met de opdracht dat als de straat lantarens aan gingen jij dan ook thuis moest zijn….Bleef je toch nog buiten spelen dan riep een ander ouder dat je naar huis moest gaan anders zwaait er wat….nu lopen buurtgenoten gewoon om tien uur met hun hondje langs een groep kinderen, van 5 tot 22 jaar, zwijgend voor bij! tja en zo kan men nog wel door gaan, de tijd zal het leren of de ouders ooit weer hun verantwoording op zich nemen en de kinderen tot de orde gaan roepen en aan de goede opvoeding gaan werken…

   Geliked door 2 people

 38. Diana zegt:

  Helemaal mee eens onze generatie had niet wat de jeugd van tegenwoordig allemaal heeft
  Plastic bestond in onze tijd amper dus snotneus zout op naar waar je vandaan komt en ga onkruid wieden in je eigen tuin.

  Geliked door 2 people

 39. Ivon zegt:

  En wie heeft deze kinderen opgevoed?Wij toch die opgegroeid zijn in de Jaren 60

  Like

 40. Meine zegt:

  Het maken van producten, met maximale kwaliteit, is redelijk eenvoudig. Bij alle producten is de levensduur te bepalen aan de hand van fysisch/chemische eigenschappen. Bij een nieuwe techniek, bijvoorbeeld een gloeilamp, was in het verleden al duidelijk dat er lampen gemaakt konden worden die bijna eeuwig meegaan. Er bestaat zelfs een patent op een gloeilamp met een gegarandeerde levensduur van 100.000 uur (= 11,4 jaar continue). Iets meer dan 100 jaar geleden zijn er afspraken gemaakt om de levensduur van de gloeilamp te beperken tot maximaal 2000 uur. Daarom kon Philips ook lampen gaan maken, terwijl er in die periode nog een Wereld-Patent op de lamp van toepassing was. Het patent op de 100.000-uur lamp is enkel en alleen gebruikt om andere producenten tegen te houden om zo’n lamp te gaan maken.

  Producten maken die niet stuk te krijgen zijn, zijn niet goed voor de fabrikant. In het bedrijfsleven wordt dat het “Kreidler-scenario” genoemd. Deze motor/brommer fabrikant is failliet gegaan aan kwaliteit. De Kreidler RMC die ik heb gehad, heb ik niet stuk gekregen. Terwijl dezelfde brommer door minimaal 3 pubers, en mijn oudere broer ook is misbruikt. Deze brommer was al een keer in beslag genomen, omdat er 80km/h mee gereden werd. Toen mijn broer de Kreidler kocht, was de max snelheid inderdaad 40 km/h. Als snel haalden we er 120 km/h mee, met bijbehorende hoge toerentallen. Voor verkoop hebben we de max snelheid weer teruggebracht naar 60 km/h. Het is zeer waarschijnlijk dat deze Kreidler nu nog gebruikt wordt, gezien de grote aantallen Kreidlers en Zundapp’s die nu nog bestaan.

  Fabrikanten die toch het maximale uit hun product willen halen, worden op onverwachte wijze geconfronteerd. Een mooi voorbeeld is Continental met de 100.000 km-band. Een perfecte band, zou je denken,.. Echter kwam het probleem dat er mensen zijn die slechts 10.000 km/jaar rijden. De band staat dan 10 jaar lang in de zon, wat niet goed is voor het rubber in de wang. Deze mensen kregen erg vaak een klapband, met een vervelend ongeluk tot gevolg. Claims in de USA werden toegewezen, en Continental moest schade en letsel betalen. Aldus, sindsdien hebben alle banden een maximale levensduur meegekregen van 50.000 km’s. De wetgever doet daar ook aan mee door het minimale profiel elke keer te verhogen.

  Om de levensduur van ouderwetse beeldbuis-TV’s te verlengen, was het gebruikelijk om de hoogspannings-generator iets lager te zetten. Qua lichtopbrengst maakt het niet zo veel uit. De levensduur was dan al snel 2x zo lang. Juist die hoogspannings-generator ging altijd stuk. Bij de laatste CRT’s was dit niet meer in te regelen. Met de LCD-TV’s en andere electronica is de maximale levensduur gewoon in de (sjoemel-) software van een IC-Chip voor-geprogrammeerd.

  Bij de kunststoffen is het verhaal gelijk. In mijn huishouden worden dagelijks Tupperware-bakjes gebruikt, uit 1967. De Tupperware van 10 jaar later is allemaal gebroken. Het verschil is gecontroleerde veroudering of depolymerisatie. Het Polyetheen uit de jaren 60 is zuiver en bevat geen Mangaan. De mode van de jaren 70 waren bruine kleuren, die konden gemaakt worden met ijzeroxide-pigmenten. Onzuiver ijzeroxide bevat het element Mangaan, wat als een zeer trage katalysator werkt voor ketenbreuk in de polymeer-keten. Toen werd duidelijk wat het effect was, en dat dit een berekenbaar en stuurbare eigenschap was om de levensduur van kunststof te beperken. Bekend voorbeeld is Polypropyleen wasknijpers. Sommige kleuren kan je bijna tot poeder in je hand knijpen, terwijl de ongekleurde en “naturel” bruikbaar blijven. Mijn plastic speelgoed uit de jaren 70, is nu zo breekbaar geworden als glas.

  Textiel is hetzelfde verhaal, jeans uit mijn jeugd waren sterk genoeg om een auto te slepen. Vaak werd er uit 2 broeken weer een nieuwe broek gemaakt. De katoen van tegenwoordig is eenvoudig stuk te scheuren, en niet de moeite waard om te repareren.

  Een studiegenoot van mij heeft stage gelopen bij een bekende Duitse autobouwer. Zijn project in 1986 was het verzinken van de carrosserie. De kosten voor het verzinken van 1 auto was destijds DM 20,- per auto. ..En ze zouden nooit meer roesten…. Het principe heeft 10 jaar in de kast gelegen totdat deze autobouwer 10 jaar roest-garantie ging geven. Er was toch zoveel drukte op de weg dat elke auto wel een keer zou “crashen”, waarop het roestduiveltje zijn gang kon gaan. Ook auto’s moeten geconsumeerd worden.

  Over auto’s en schade; het feit dat ik mijn gehele leven volledig schadevrij rij, wordt niet in dank afgenomen door verzekeringsmaatschappijen. Er valt niets te verdienen. Zelfs de overheid is er niet blij mee, geen BPM/BTW, en geen werkverschaffing voor herstelbedrijven. En mocht een auto te lang meegaan, dan helpt de dealer wel even. Mijn auto is in onderhoud bij een garage die GEEN auto’s verkoopt. Deze garage heeft er alle belang bij de wagen langer te laten rijden. Een Golf IV diesel moet rustig de half miljoen Km’s kunnen halen. En er is een Audi A2 TDI (geheel aluminium) bij die garage met 600.000 km op de teller. Ook hier is de overheid weer negatief bezig, voor de zogenaamde roet-test moet de diesel op 5000 RPM draaien. Diverse diesels zijn door deze test stuk gegaan, of “geconsumeerd”. Het maximum toerental voor de 3-cilinder A2 motor is 3500 RPM, een garage die hier niet op let, maakt deze speciale milieuvriendelijke diesel tijdens de test gemakkelijk stuk.

  In de vliegtuigindustrie is het normaal dat een vliegtuig revisie krijgt na 30.000 vlieguren of zoveel duizend keer een “cycle”. Het gebruik van een airliner met 100.000 vlieguren is mogelijk. Vergelijk dat nu eens met een auto, een beurt moet om de 50.000 km. Met gemiddelde snelheid van grofweg 50km/h, maakt dat 1000 uur gebruik. De Audi A2 met 600.000 km heeft dan 12.000 uren gereden. Het verschil is dat in de vliegtuigindustrie de materialen juist worden gebruik op hun maximale capaciteit en kwaliteit. Speciale verf zorgt ervoor dat er niets gaat oxideren.

  Sorry, maar ik heb ook meegewerkt aan ingebouwde veroudering…… Er wordt een model gemaakt, om levensduur voorspelbaar te maken. In diverse huishoud-electronica heb ik dit uitgevoerd. Een ander actiepunt was de apparaten in elkaar “klikken”. Dit is eenvoudige fabricage, en het is niet, of zeer moeilijk te repareren zonder het stuk te maken. Er is zelfs een patent op een schroef in plastic, die het plastic stuk maakt als je het losschroeft en opnieuw wil vastschroeven.

  Alles wat in mijn huishouden stuk is, probeer ik eerst te repareren, mechanisch of elektrisch/electronisch. Dan kom ik een vreemde ontwerp-fout tegen, waarop het artikel stuk gaat. Maar steeds vaker komt het voor, dat repareren niet mogelijk is. Met een oscilloscoop probeer ik electronica te repareren, en het signaal stopt bij een specifieke chip, die nergens los te krijgen is, of niet te vervangen is.

  Er is een overeenkomst tussen de overheid, en grote bedrijven: De stemgerechtigde/consument mag geen goed geheugen hebben, omdat dezelfde leugens en slechte producten moeten opnieuw verkocht kunnen worden.

  De Wet in België tegen ingebouwde of geplande veroudering, is nooit toegepast en zal ook niet toegepast worden. De regelgeving van “Europa” wil dit niet. Consumptie is een religie, helaas net zoals echte religie niet goed voor de mensheid in het algemeen.

  Geliked door 3 people

  • Republikein zegt:

   Mooie reactie, dank, denk dat velen uw ervaringen delen.

   Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   *****

   Like

  • delamontagne zegt:

   Geen idee uit welk “jaartal” U stamt.
   Heb artikel 2x gelezen en ’t merendeel herken ik ook.
   …………….Alles wat in mijn huishouden stuk is, probeer ik eerst te repareren, mechanisch of elektrisch/electronisch……………
   Dat doe ik n.l. ook, niet dat ik geen nieuw zou kunnen betalen, maar gewoon omdat ik ’t leuk vind en dit was héél gewoon in de jaren ’50.
   Als je nu toch ziet met wat voor gemak men artikelen weggooid, hoe jonger hoe meer daarmee behept.
   Dat van die schroeven in artikelen, electronica e.d kun je [ als je handig bent] omzeilen.
   Als ik zo’n schroef(je) los heb, maakt ik er, als ’t kan een gewone van, zaagsnede o.d.
   En de overheid maar lu…en over “DUURZAAMHEID” en milieu.
   Ik heb nog een van de eerste mobieltjes uit de jaren ’90.
   Moest toen nog zo’n grote kaart in waar dat chipje op zat.
   Antennetje uittrekken en je kon bellen.
   Doe ik soms, in gekke bui, de puce uit de mobiel van nu in de lege plek van die kaart en stop die erin.
   Als je dan op terrasje zit, resto of dergelijke en je dat ding tevoorschijn haalt en gaat bellen tussen al die lui met hun iPhone/ IPad.
   De ogen rollen uit hun kop van verbazing om die ouwe vent met z’n mobiel…………..

   Geliked door 2 people

 41. Peter zegt:

  Hallo , Volgens mij wordt deze jonge dame / kind gebruikt / misbruikt door de linkse lui die de wereld op z’n kop aan het zetten zijn , mijn mening is dat er zolang en zover we terug kunnen kijken in de geschiedenis het klimaat altijd toppen en dalen heeft gekend , ijstijden , extreme droogtes , het is gewoon een cirkeltje dat om de zoveel duizend jaar weer even de kop op steek , dit is wellicht goed voor het ecologisch evenwicht , zo blijven de sterkste levende wezens bestaan op aarde , dat we beter of zorgvuldiger om moeten gaan met ons klimaat ben ik echter niet op tegen , wel de manier waarop het nu allemaal onder de loep wordt genomen en de rekening bij de gewone burger wordt gelegd , het gaat bij mij zover dat ik zelfs de woorden klimaat , co2 , stikstof niet meer kan zien of m’n haren gaan recht overeind staan , De gewone burger die over het hele probleem het minst bijdraagt aan dit ” probleem ” draagt gezien vanuit het huishoudelijk perspectief het minst bij aan het “probleem ” , kijk eens wat een vliegtuig aan vervuiling met zich meebrengt , daar kunnen duizenden gezinnen een jaar van “vervuilen ” daar horen we de hoge meneren niet over , dan tenslotte nog even het stil liggen van de woningbouw , ja ….. daar tref je de burger het meeste mee en dwing je ze dus om mee te werken , daarvoor krijgen we als beloning de formule 1 in Zandvoort , dat zonder de nodige vergunningen en buiten de regels die gelden voor de woningbouw en natuur gewoon hoe dan ook door moet gaan , vreemde zaak dat zo’n weekend evenement voorrang krijgt t.o.v mensen een dak boven hun hoofd te bieden , of komt het misschien doordat er iemand van het koningklijkhuis eigenaar van het circuit is , hoe dan ook mensen …. laat je niet gek maken en ga er tegen in , voor je het weet zijn we kaal geplukt en veranderd er aan het klimaat toch niets , want de natuur gaat z’n eigen gang . groet Peter

  Geliked door 3 people

 42. Jan zegt:

  Helemaal mee eens.

  Like

 43. Pascal zegt:

  Die klimaat onzin wordt gebruikt om de werkende mensen nog meer te belasten dus stop die onzin

  Geliked door 2 people

 44. Markiemark zegt:

  Amen

  Like

 45. Robert bollen zegt:

  Waarom word Greta tuhnberg aangevallen?omdat ze de waarheid spreekt, ik kan er niet bij dat vele mensen onverschillig blijven voor de klimaatverandering,dat onze kinderen en kleinkinderen in een wereld terecht komen die zeker niet meer leefbaar is

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   Zit u wel op de goede site? Dit blog is realistisch, NIET naïef!

   Webmaster

   Geliked door 3 people

  • Tistochwat zegt:

   Robert bollen 29 september 2019 om 14:30

   Ach, lul toch niet, vent!

   Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   ….en ik kan er niet bij dat ’t merendeel der mensen alles Klakkeloos aanneemt wat men in de media hoort/leest.
   ONBEGRIJPENLIJK.
   Via internet kun je zoveel te weten komen en dus vooral HOE JE DOOR DE OVERHEID BEDONDERD WORDT.
   Professor Berkhout;
   https://www.climategate.nl/2019/01/stop-met-doemdenken/#

   Geliked door 3 people

  • Lucky zegt:

   Het gaat om de hysterie, de angst en de leugens die we opgedrongen krijgen.

   Geliked door 1 persoon

  • Harry zegt:

   Zeg Bollen , waarom doe je zo onnozel ?

   Die hele act van dat enge kind met die demonische rotkop is een ingestudeerd verhaal , haar vader is immers acteur .
   Het is haar aangeleerd die hele act , maar op een heel banaal niveau van acteren !
   Dat zegt ook wat over het niveau van de vader .
   Ik heb nog nooit een kind zo zien reageren ! NEP , DUS !
   Haar moeder heeft er geen stokje voor gestoken , dus die is ook geen haar beter .

   Niemand hier beweert dat het klimaat niet verandert , maar die hele milieumaffia heeft er een verdienmodel uit geschapen .
   En we kunnen er als Nederland weinig aan veranderen .
   De hele wereld vervuilt ! 1.3 miljard Chinezen . 1 miljard Indiers !
   Heel Afrika vol met vervuilers !
   13 miljoen Nederlanders , plus vier miljoen niet-Nederlanders .
   Enig benul van getallen ?

   Er is een fors deel van de mensheid die erg opportunistisch is , zodra ze ergens geld aan menen te kunnen verdienen , zullen ze dat niet nalaten , ook al gaat dat ten koste van anderen .
   Zoals die Amerikaanse smeerlap , de voormalige handlanger van Bill Clinton ,
   Al Gore , die al zo’n zestig miljoen bij elkaar heeft geharkt met zijn milieu-speeches .
   Voor zichzelf ziet ie er geen bezwaar in om dat over de hele wereld te doen , zelfs met prive jets ! Dat deert je zeker niet ?

   Maar het klimaat is altijd aan verandering onderhevig .
   Nu zijn ze ook weer eens van verkeerde statistieken uitgegaan , heeft men ontdekt .
   Per ongeluk ?
   Of moedwillig ? …………….Het is nou eenmaal tuig , die linkse milieu-maffia .
   Diep in onze aarde in Nederland , ONDER het niveau van de oudste opgravingen , zijn tropische en sub tropische zaden gevonden .
   We hebben ook onder meters dik ijs gezeten in het verleden .
   DUS : HET KLIMAAT VERANDERT VOORTDUREND !

   Ik beweer ook niet dat wij totaal geen invloed op het klimaat hebben , maar de grondstoffen voor accu’s raken ook snel uitgeput !
   En dan ???
   En waar ga je met al dat chemische afval van die defecte batterijen heen ?

   Er komen vast en zeker betere oplossingen voorbij , maar niet vandaag of morgen .
   Maar om nou miljarden van ONS belastinggeld over de balk te laten smijten door die corrupte VVD /D66 kliek , daar hebben wij ook geen trek in .
   Dat geld komt bij een aantal lui via talloze omwegen op HUN bankrekening terecht !

   Als wij als Nederland zo vervuilend zijn , waarom laten we dan al die extra islamitische en zwarte vervuilers in ons land toe ?
   Zo wordt ” ONS ” probleem nog steeds groter !
   Ga daar maar tegen ageren !
   Tien of twaalf miljoen mensen op deze postzegel is ook genoeg .
   Hoe meer mensen , des te meer problemen en vervuiling , kun je dat snappen ?

   Als je zo bezorgd bent om je kinderen en kleinkinderen , bedenk dan eens wat die aanzwellende groep islamcriminelen voor je nageslacht gaan betekenen !
   Ga je daar liever tegen verzetten , WANT DAT IS HET GROOTSTE EN MEEST URGENTE PROBLEEM !

   Maar als je zo onnozel bent om je oren naar die Zweedse snol in wording te laten hangen dan zal je mijn verhaal ook wel niet snappen .

   Geliked door 2 people

 46. Els Meester zegt:

  Niet helemaal mee eens… de ouders van deze generatie zijn toch het meest schuldig want zij kopen de electronica, speelgoed kleding enz. Zij verwennen hun prinsjes en prinsesjes met de goedbedoelde “rommel” die wij in onze jeugd niet hadden. Zij willen hun kids elke dag in schone kleding en elke dag gedoucht zien. Het is die generatie met hun bentotrommeltjes waarin kids hun lievelingseten mee naar school krijgen liefst in de meest fantastische vormpjes. Die liever drie soorten groente op tafel zetten omdat hun lieveling misschien iets zou moeten eten wat hij of zij misschien niet lust of waar ze toevallig die dag geen in zouden hebben. Niet Gretha’s generatie maar die van haar ouders zijn denk ik schuldig aan deze overdreven en vervuilende consumptiemaatschappij. Wij kinderen uit de jaren 60 en 70 waren blij met een glaasje fris en een bakje chips op zaterdag en een koekje op zondag, tegenwoordig moeten ze een hele zak en energiedrankjes… En wat werd er onlangs het meest gevonden bij opruimactie? Juist blikjes van red bull….. En wie kopen dat voor hun schatjes?

  Like

  • Piet Snot zegt:

   Dat speelgoed met ze tijd mee gaat en vernieuwend is geworden ten opzichte van vroeger kan je de ouders niet kwalijk nemen omdat ze dat kopen.
   Er bestaat niks anders meer. Moet je dan alles verbieden?
   Wij hadden een raceauto met een draad die je zo moest besturen waar batterijen inzaten. Toch ook niet echt klimaat vriendelijk.

   Dat ouders hun kinderen zijn gaan groot brengen als prinsjes en prinsesjes, dat is een ander verhaal waardoor sommige zo verwend zijn.
   Als jij nu 10 jaar was had je ook een een smartfoon of een hooverbord i.p.v. een poppenhuis.

   Geliked door 1 persoon

  • Tineke zegt:

   Eten wat de pot schaft en anders eet je maar niet.
   Zo ben ik opgevoed.
   Dan ga je vanzelf alles eten,want een hele nacht met een rammelende buik in het vooruitzicht was ook niks.

   Geliked door 1 persoon

   • Piet Snot zegt:

    Overal een flinke schep appelmoes doorheen, zo heb ik alles leren eten.

    Geliked door 1 persoon

   • Harry zegt:

    Ik heb nog een raar verhaal over een vrouw , die aan het “lijnen” was .
    Die ging ook met een rammelende of knorrende buik naar bed .
    Haar man had nachtdienst en toen die ’s morgens vroeg thuiskwam hoorde hij het geknor nog onder de dekens .
    Hij had een beetje meelij , want HIJ wilde graag een slanke vrouw , dus was hij eigenlijk de aanstichter van deze misére .
    Dat die stakker nou toch zo af moest zien voor hém .
    Met de tranen in zijn ogen kroop ie achter haar ietwat te vette batterij .
    Bij nader onderzoek bleek dat ze haar vibrator was vergeten uit te zetten !
    De moraal van dit verhaal ;
    a) niet alles is wat het lijkt !
    b) vrouwen zijn mindere onschuldig dan ze zich voordoen .

    Geliked door 2 people

   • Wachteres zegt:

    Harry …. Wat heb jij toch tegen vrouwen ….. ?

    Geliked door 1 persoon

 47. Bert van de Biesebos zegt:

  Helemaal mee eens. Ga studeren en niet op onze centen vakantie reisjes boeken, terwijl je nog niets gepresteerd hebt. Ga je schamen Greta.

  Like

 48. Marc Van Hoof zegt:

  Hee’ goed geschreven dat is de waarheid..

  Like

 49. Erna zegt:

  Ruim 10 jaar geleden konden we al overstappen op waterstof i.p.v benzine en diesel….. Maar ja dan staat de wereld economie op zn kop. Nu moeten we met zn alle van het gas af ,wie gaat dat betalen ?
  Ga zo maar door.

  Like

  • vangie1206j zegt:

   Peter en alle andere hier op Bron iets over mijzelf.
   Zoals ik eerder schreef ben 72 jaar geboren 1947.
   Dus over vroeger en nu kan ik zeker mee praten daar ik al die tijd era,s heb mee gemaakt.
   Woon niet meer in Europa maar in de Filippijnen.
   Heb geen auto meer omdat het vervoer hier spot goedkoop is.
   Ik ben electronic engineer en mijn hobby nu is solar techniek hetgeen ik ook geïnstalleerd heb op mijn huis waardoor ik circa 70% elektriciteit zelf opwekt en daar door is mijn elektra rekening heel laag.
   De firma Meralco zoals de leverancier heet beloond mij fan ook met een bonus zoals zij dat noemen tot meer dan 50% waardoor ik gemiddeld betaal omgerekend circa 10€ maandelijks.
   Dat is nog eens een beloning van zeg goed gedrag daar heeft Rutte en die gek van Nijpels nog nooit van gehoord.
   Zo van kortingen daar doen we niet aan belasten wel.
   Vanuit mijn beroep repareer alles wat te repareren valt en zo draag ik mijn steentje bij aan een beter milieu want dat klimaat gezwam uit Nederland heeft de mens nauwelijks of geen invloed op al denken ze in Den Haag van wel.
   Alleen de bevolking arm belasten met deze onzin daar zijn ze goed in.
   En Peter van bier boven de Nederlanders kunnen zeker wat aan dit achterlijke regeringsbeleid doen maar dan wel met zijn alle anders lacht GENDERLOZE MARK RUTTE je gewoon weg.
   Ik hoop hier een heel klein beetje bij te dragen met wat adviezen en.mochten er leden vragen hebben wil ik met alle plezier ze proberen te beantwoorden.
   Met vriendelijke groet Reinier (vangie1206j) my wife.

   Geliked door 3 people

 50. Elverien zegt:

  Top helemaal gelijk

  Like

 51. Peter zegt:

  Mooi, al dat commentaar. Maar wat doet iedereen nu zelf aan de huidige ellende? Dat mis ik helaas. Zelf fiets ik elke dag naar m’n werk en met name op de 31 km ’s middags terug, kom ik dagelijks veel jeugd tegen. Steeds meer op een E-bike (wat was er ook al weer met de accu?). Vanaf 16 liefst een brommer (veel milieu-onvriendelijker dan een auto), en onderweg vliegen de volle boterhamzakken en lege chips-zakken vrolijk de natuur in. Spreek ze aan en je krijgt een grote bek terug. Dus ja, ik krijg ook een bijzonder gevoel als zij mijn generatie (geboren 1963) aanspreekt over wat haar generatie moet meemaken. Anderzijds snijdt deze marionet van een grotere beweging wel een echt probleem aan. Staat mijn auto regelmatig 3 weken stil (en geloof me, ik zit niet bepaald stil) en in mijn straat zijn er jonge gezinnen die hun blik gemiddeld vijf keer per dag aanzwengelen. Fietsen is geen optie, van een spat regen lijken ze te smelten. Hun kleuters braaf mee. Totaal negerend dat hun eigen kroost later geen plek meer heeft waar ze nog zuurstofhoudende lucht kunnen ademen. Dus stop nu eens met al dat zinloze commentaar en kom allemaal eens tot de kern van het verhaal. Spoor elkaar liever aan iets te gaan doen. Zelf kan ik ook nog wel wat tips gebruiken. Want een zekere hoeveelheid boter zit ook op mijn hoofd. Succes allemaal met onze toekomst!

  Like

 52. Marleen zegt:

  Das nu eens goe gezegd , en de waarheid ook.

  Like

 53. delamontagne zegt:

  met al deze verhalen van “jonge” mensen waarvan de “kiel” werd gelegd jaren ’60- ’70, begin ik me nog veel ouder te voelen.

  Like

 54. vangie1206j zegt:

  Ik heb nul respect voor de moderne jeugd leeft als GOD in Frankrijk en het enige wat ze kunnen is kankeren op de oude generatie.
  Deze ouderen hebben door heel hard en soms ook zwaar werk de luxe voor deze ondankbare honden opgebouwd.
  Laat ik het zo schrijven,
  Ondank is s,werelds loon.

  Geliked door 2 people

  • Piet Snot zegt:

   Sommige ouderen kunnen er ook wat wat betreft kankeren op de jeugd, op iedereen eigenlijk.
   Die beginnen om het minste om direct respect te eisen van iedereen die jonger is.
   Laat ik het zo schrijven, niet alle ouderen zijn altijd even vriendelijk.

   Zo erger ik mij altijd er aan, als ze er geen probleem mee hebben om je achterlicht van je fiets te slopen omdat ze er met hun winkelwagen bij moeten om hun boodschappen in te pakken.
   Zeg je er wat van, doen ze net of dat ze er geen erg in hadden.

   Like

 55. De Tre Jacqueline zegt:

  Dat is de waarheid dat er geschreven is

  Like

 56. Bauwens Caroline zegt:

  Ben absoluut voorstander van het beschermen van moeder aarde. Petje af voor zij die er zich voor inzetten. Tevens ook volledig eens met deze briefschrijfster. Men moet vernoemen zoals het is. De woede die Greta toont is niet mooi om aan te zien…

  Like

 57. Bart zegt:

  Klopt …. Maar wie heeft het hun allemaal aangeleerd ?!?!?!?!

  Like

 58. AliVeldheer zegt:

  Greta heeft haar ouders er toe gezet niet meer te gaan vliegen…
  Maar wat doet ze nu zelf….? Gaat ze op de fiets overal heen.?
  Dit meisje is een zielig verknipt kind en heeft dringend psychische hulp nodig…..
  Triest dat haar ouders haar niet verplichten haar opleiding af te maken……

  Like

 59. Ria hendriks zegt:

  Geweldig geschreven van jou ,en ik vind haar ook geen leuk gezicht hebben zeer agressief .Ze staat niet op mijn lijst van goed bedoelde mensen

  Like

 60. Cornelis nicole zegt:

  Bravo !

  Like

 61. Delahaije zegt:

  Geweldig hoe zo ons de les lezen zal wel.geschreven.zijn door een of ander heet hoofd.Als je naar je verbeten gezicht kijk dan denk je is dat je opvoeding vind ik niet oke .Hoe je staat ons de les te lezen moeten we tegen jouw en de kinderen doen die wat ze hebben open maken en open maken en dan weggooien
  .Ouders denk daar eens over na niet alleen de voeding maar vooral de opvoeding

  Like

 62. Martha v eeren zegt:

  Geweldig verwoord. Precies zoals het is.
  Dit meisje moet nog even wachten met haar speeche .Het klinkt verbeten en ze kraamt er maar iets uit. Hoop wel dat jou generatie er over na gaat denken

  Like

 63. Van aeken gerarda zegt:

  Ben het er volledig mee eens droegen in de week ons school uniform en dat werd in ’t weekend gewassen om ’s maandags terug aan ’t doen en voor de rest droegen we afdankertjes van die geruild werden in de familie. We gingen een maal per week in bad. We gingen te voet of met de fiets naar school . We speelde buiten en niet op een tablet. We hadden geen luxe leven als je ouders niet begoed waren mocht je van 14 jaar naar de fabriek om te werken. En een grote mond moesten we al helemaal niet opzetten. Volgens mij krijg je het allemaal voor gezegd en wie betaald jou reizen ik dacht dat je ouders ook maar arbeiders waren.

  Like

 64. Patje zegt:

  Heb jaren gewerkt in een cultureel centrum waar wekelijks studenten fuiven werden georganiseerd.kheb het verantwoord en gezond verstand met de jaren zien verslechten van onze jeugd tijdens hun feestjes! Kan er anekdotes over vertellen waar je van achter over gaat vallen.zwijg mij over de milieu bewuste jeugd

  Like

 65. Mieke zegt:

  Dat is niet de schuld van de jeugd hoor maar van de grote rijke heren en de industrie.

  Like

 66. Anonymous zegt:

  Gretta Duisenberg,
  Greta Thunberg,
  Greet, Gretta, Geert,
  Allemaal Haat …
  Alleen Geert niet, de Wetenschap geeft hem feitelijk, diagnostisch gelijk…🤔🤔🤔…
  Klik op de link…
  http://Www.SatanSucks.EU

  Like

 67. Goed verwoord. Laat de jeugd eens goed in de spiegel kijken, dan zien ze wie de grootste vervuilers zijn.

  Like

 68. Frank Billiauw zegt:

  100% correct, eindelijk iemand die ze de waarheid onder de neus duwt, en van die belachelijke reactie’s van de enkele volwassenen die dit ongelooflijk vinden eens op hun plaats zetten. Heb je al eens een festival gezien als het afgelopen is, tonnen vuil laat de jeugd daar achter, 100 derden tenten, precies of het kost niets worden achter gelaten.
  Dank u aan de jeugd.

  Like

 69. A zegt:

  Ik weet niet eens wie die dame is die dat heeft opgeschreven, maar alles op de deze generatie te steken en zeggen jullie verlangen ernaar enz. Is onzin, als dezelfde smartphones, plastieken speeltjes en alles wat je genoemd hebt in jullie generatie zou bestaan, had je just hetzelfde gedaan.

  Like

 70. Anne VAN DE VOORDE zegt:

  Prachtige mooie analyse..hammer dag dir wederwoord niet dezelfde media aandacht krijgt

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   ??? Ja, dus? Dat is het artikel dat door ondergetekende werd vertaald. Wat er ook duidelijk onder staat!

   Webmaster

   Like

   • vangie1206j zegt:

    Naast korrekte vertaling een prestatie dat u dit artikel gevonden hebt . Klasse mijn dank.

    Like

  • Republikein zegt:

   Bent u een verre van Jan Stront?

   “Hoor, weet je wat juffer Isabel de eerste nacht deed? Ze nam een goed eindje van een dikke kaars en stak hetzelve (eer haar man, meester Joris, op haar klom) in haar achterpoortje; hetwelk haar kous zo eng maakte – hoewel ze er een had, daar men bij ongeluk gemakkelijk een been in zou hebben kunnen brengen – dat Joris er kwalijk in kon komen. Maar wat een onvoorzichtigheid! Moer kous begon van het hoetelen te naturen, en haar billen zodanig te bewegen, dat de kaars door de hitte van haar poort reeds aan het smelten zijnde, weer uit het achterpoortje glipte, hetwelk zij door de vreugde die ze van voren gevoelde, van achteren niet eens gewaar was geworden, zodat meester Joris toen hij zijn werk voltrokken had, dit eindje kaars tussen haar benen in zijn hand kreeg, en niet wetende wat dit voor een ding was, alzo het nog tussen haar billen stak, kwam hem te binnen dat er hermafrodieten waren.”

   Like

 71. Han Ohler zegt:

  Mijn jeugd zag er net zo uit als door Kornelia Kirchweger beschreven. Ik snap haar opmerking betreffende schijnheiligheid.
  Ik wil echter aantekenen dat de opmerkingen van Greta zeker zinvol zijn om bewuster te maken t.a.v. eenieders gedrag, zowel van consumenten als van producenten.
  In plaats van te jij-bakken kunnen we ieder volgens ons eigen verantwoordelijkheid kijken waar we ons steentje of steen kunnen bijdragen.

  Like

 72. Jeannette Kloet zegt:

  Ik ben het ermee eens , ik vind het goed geschreven want wij worden erop aangekeken dat we alles fout hebben gedaan. Wij konden niet vechten tegen die grote maatschappijen met hun nieuwe uitvindingen winston en polutie . . De damage is done en het is niet nodig om een vinger naar iemand te wijzen. Ga vooruit en maak nu veranderingen in samenwerking met velen die ook het probleem willen aanpakken . Being positive is the key to success, it’s unnecessary to dwell in the past .

  Like

 73. Leonardine Van Roten zegt:

  Dat kind weet niet meer wat ze zegt. Ze zou beter naar school gaan en zich ontwikkelen want slim is ze niet.

  Geliked door 1 persoon

 74. Anja zegt:

  Zo jammer dit, “de jeugd” de wereld waarin ze geboren werden te verwijten ipv van de echte schuldigen – de industrie en marketing geldwolven – aan te spreken 🙁

  Like

 75. Fliris zegt:

  Ik ben het voor meer dan 100% eens met de tekst van Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron).alles wat Greta zegt is voor gekookt en ha het is de jeugd die het klimaat verziekt met hun kooplust en gadgets enz.

  Geliked door 1 persoon

 76. Joke Pluim zegt:

  Dit kind weet totaal niet waar ze het over heeft. Heeft nog niks meegemaakt.
  Heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Zonde om in zoiets energie te stoppen.

  Like

 77. Gerard Teeuwen zegt:

  Helemaal mee eens.

  Like

 78. Lydia Pauw zegt:

  Geweldig vertolkt wat er in onze generatie leeft, de boosheid die overheerst na deze misselijkmakende show van Greta en de mensen die haar opgehitst hebben. En reken maar, daar weer flink aan verdiend hebben. Het is toch niet normaal dat er landen zijn die op deze top niet uitgenodigd zijn, maar zo’n snotneusje van 16 zal daar eens even komen vertellen hoe het zit.
  HOW DIR YOU!!!!!
  Ik voelde zo’n woede naar haar, maar nog meer naar degene die haar hebben gek gemaakt, uiteindelijk is het kind gewoon misbruikt. En een ongelooflijke boosheid naar haar ouders, want ze is niet meer dan een heel kwetsbaar meisje met Asperger, de dingen die ze over zichzelf gezegd heeft, liegen er niet om. Ouders heb je om beschermd te worden. Ik heb zelf 5 kinderen grootgebracht, heb veel fouten in het leven gemaakt, maar ben een leeuwin wat mijn kinderen betreft, kom daar niet aan!!!

  Like

 79. Hilgerson zegt:

  Ben 70 jaar, woonde in de middel of nowear ver in ’t land, in een soort van boeren schuur.. Jaren 50
  Wij hadden geen stroment water.
  Ik moest als klein kind, paar honderd meter lopen. Om uit een waterput, water omhoog te halen
  En in twee emmers met juk op mijn schouders deze naar huis te brengen dagelijks, dat was ons drink water. Er was geen gas
  Wij hadden olie stelletjes twee en 3 pitter ja en een waterpomp met slootwater in de keuken, die werdt gebruikt voor het was water
  Deze ene grote tijl. Werd voor de handwas warm gemaakt op de olie stelletjes duurde een nacht eer ’t warm was. Werd buiten gezet. In de ochtend, waar mijn moeder. In goed en slecht weer met de hand de was deed. En haar handen in ’t gloeiende hete water waren binnen no time verschrompeld, van de hitte, gestaag ging zei door.
  Wij hadden eerste jaren 50 geen stroom.. Gas brandertjes in de kamer. En kaarsen om. Je als kind naar de zolder toe te brengen.
  Telefoon. Hadden wij niet,
  Als er iets was, moest ik eerste jaren steppen 2 uur per dag, om naar school te moeten op de nonnen hool in ’t dorp. In weer en wint. Broeken dragen mogt van de zusters niet. Dus met blote benen naar school. Rok tot op de knieën.
  2x per dag. Heen en weer.
  Kwam je verkent thuis.
  En bevroren, moest ik eerst ontdooien. Mijn handen deden zo, n pijn en waren bevroren. Heel langzaam wreef mijn moeder een handdoek om mijn handen, om er weer een beetje doorbloeding door te krijgen. Ging ik naar bed. Had ik begin jaren 50, 2 jutte zakken op om te slapen.. Een dun dekentje die als ’t koud was smorgens bevroren was, niet mocht omslaan, dan brak hij.. en boven mijn bed uit ’t plavon wat overal lek was, dikke ijspegels boven mij hingen…als je onder de deken moest slapen, was ’t Atvies. Mijn eigen adem, onder de deken te blazen. Wat hielp. Want adem uitblazen is warm. Dus ik maakte mijn eigen kacheltje. Eerste jaren
  Was er ook een kruik, die ik goddank tegen onder mijn voeten kreeg. Maar toen ik 5 en half jaar was. Kwam mijn geboren broertje,
  Daarvoor in aanmerking
  Dus heb heel mijn jeugt met steen koude voeten moeten leren slapen.
  Ik had geen speelgoed. Heb ooit een tol gehad met een touwtje
  En paar knikkers voor op schoolen een zelf gemaakte vlieger, met een stukje boomstam, en daar omheen
  Lang dun touw gerold. En dan maar hollen in ’t weiland.
  Slootje springen vond ik leuk.
  Later kreeg ik een oud fietsje
  Met blokken op de trappers.
  Ik was nog steeds te klein
  Thuis was er altijd rusie onder mijn ouders, beiden waren, niet de makkelijkste oorlogskinderen.
  Maar ach achteraf, heb ik ook van mijn vele straffen die ik kreeg. God mag weten waarvoor. En in de schuur na school werdt opgesloten
  Ja jaren lang. En als die ouwe dan thuis kwam. Kreeg ik klappen in de schuur op mijn hoofd Links en rechts keek niet op te houden. En de riem dwars over mijn. Lichaam
  En toen ik wat ouder werdt tit mijn huwelijk op 19e jaar
  Kwam ik van zolder alleen in mijn trouwjurk. Die net aan paste 2e hands ik moest goddank trouwen. Kwam naar beneden waar wederom grote rusie was. Ik moest voor ’t I middels uit 5 kinderen bestaande gezin, elke week kostgeld 40 g
  Betalen. Tja tien heb ik beloofd dat te blijven doen. Anders kwam ik niet buiten. Ik zetten mijn witte sluier voor mijn gezicht. Want mijn as man kwam er aan met fam
  Ik was zo van streek had zo gehuild moest mij goed houden. Had al helemaal geen zin in trouwen of een feestje. Maar wat moest ik doen
  Tja zo was mijn jeugd
  Vol van armoede en gerusie
  Mensen maken ’t zichzelf zo moeilijk
  Maar heb geleerd dat komt onder druk van alle wetten die bestaan
  In de wereld
  De gewone mens moet alleen maar alles
  Zoals jij nu denkt te praten,
  Over wereldse zaken
  Terwijl je van de hele wereld niets afweet
  Ik zeg je
  Kind de aarde is biet een instrument waar jij een euro kan In werpen, en er dan een singer aan geven en alles is weer 100.%, op orde nee de aarde doet wat hij zelf wil. Heeft geen mensen nodig
  Weet je waar je naar kan schreeuwen. Zijn alle vliegtuigen uit de lucht, die 24 for 7 gemtrails en kerosine op o ze hoofden uitstrooien. Stop alle gemicals fabrieken met hun uitstoot
  En tot slot laat alle dieren vrij uit hun kooien. Iedereen moet vrij zijn
  Weg met alle Electronica

  Ook u kan er zonder.
  De aarde red zich zelf gratis
  Vr groet mieneke

  Like

 80. Antoom zegt:

  Mooi gescgreven en zo waar

  Like

 81. Peter Menting zegt:

  Dit verhaal slaat precies de spijker op zijn kop. Wij ouderen zijn niet degene die dit hebben veroorzaakt. Zij zijn de wegwerp maatschappij en de veroorzakers. Het zijn juist de oudere die de rommel die zij achter laten weer achter hun kont opruimen en zaken eerst weer proberen te laten herstellen voordat er íets nieuws wordt aangeschaft.

  Geliked door 1 persoon

 82. Henn Rebers zegt:

  De consumptie/ weggooi maatschappij is gemaakt door onze generatie geboren 1930-1980. Pas met de eerste autoloze zondag werden we op de feiten gedrukt dat er iets moest veranderen in onze manier van verspilling! Wij( 1930-1980 ers) kunnen nu niet ineens de huidige jeugd iets verwijten. Wij moeten nu handelen! Zij kunnen ons volgen! Wees zuinig/ bespaar/recycle/ Ruigoord!

  Like

 83. annette zegt:

  helemaal mee eens!! Ben geboren in 1954.Een auto hebben mn ouders nooit gehad. Vliegvakanties? Daar dachten we niet eens aan. En nu is alles onze schuld, dat dacht ik toch niet.

  Geliked door 1 persoon

 84. WIL BASELMANS zegt:

  laAT JE NIET GEK MAKEN DOOR DIT KABINET EN YIL ER NIET TE ZWAAR AAN ANDERS HEB JE GEEN LEVEN MEER

  Like

 85. Ed zegt:

  Mooi verwoord en hoop dat ook de jeugd eens nadenkt van wat hen allemaal wordt opgedrongen en eens nadenkt wat je nou wel of niet nodig hebt.

  Like

 86. J.R.Rosekrans zegt:

  Het grote probleem ligt niet bij de jeugd maar bij de media. Zij zijn degene die aandacht geven en er een punt van maken en de ” jeugd ” indoctrineerd om tot dergelijke acties over te gaan. grtea is niet de schuldige maar wijzelf die er aandacht aan schenken en erop reageren. verwijt het haar niet maar geef haar de echte informatie hoe het werkelijk is.

  Like

 87. Jokepoortier zegt:

  Ik sluit mij hier helemaal bij aan

  Like

 88. Ed Schunken. zegt:

  Greta is volgens mij geïndoctrineerd door wie dan ook !!!

  Like

 89. Diny zegt:

  En zo is het.

  Like

 90. Judith zegt:

  Super en helemaal mee eens

  Like

 91. Emiel Engelen zegt:

  Beste Kornelia daar ben ik 200 % mee akkoord, dit is echt recht in de roos en de enige grote waarheid, ben in 1944 geboren en heb dat dus allemaal meegemaakt, bravo.

  Like

 92. @meelmuisje zegt:

  Als moeder van een Kind met Asperger weet ik als geen ander, Greta kan hier niets aan doen. Haar ouders die haar zouden moeten beschermen maar als ik hun achtergronden lees, erg graag in de schijnwerpers staan, zij zijn de verantwoordelijken . Zij zijn degenen die ervoor hebben gezorgd en ervoor zorgen dat Greta in de schijnwerpers komt, dat hadden ze nooit moeten doen, ze hadden haar in behandeling moeten laten nemen. Ook mijn Kind heeft speciaalinteresses, en echt, die zijn er niet uit te krijgen, Als moeder begeleid ik hem daarmee zo goed mogelijk, Hij gaat naar een aspergergroep waar hij leert later goed in de maatschappij terecht te komen,
  Ik zie het met lede ogen aan en hou mijn hart vast voor Greta, hoe ze door alles wat er is gebeurd totnutoe is ontwikkeld en hoe ze zich door al die (verkeerde) belangstelling zal gaan ontwikkelen en denk dan arm arm Kind met je voor Asperger zo typische volwassen belerende woorden, die niet door een volwassene zijn gesproken maar door een Kind wat op een andere golflengte leeft, en denkt. Ze zal door alles nog zwaarder beschadigd raken dan ze al is, en dat is enkel en alleen haar ouders en degenen die haar bekend hebben gemaakt aan te rekenen. Ik Hoop niet dat ze op een gegevenmoment een noodsprong gaat maken, Maar ben voor 99% zeker dat ze straks geen uitweg Meer zal zien. Neem het haar niet kwalijk, ZIJ kan er niets aan doen. Als er dan toch word aangevallen, doe het dan naar degenen die hier achter zitten…..

  Like

  • Henk der Niederlánder zegt:

   Meelmuisje deze ouders zij de hoeren van de poen.
   Is dat duidelijk genoeg.
   Ik heb een tijdje geleden een stukje geschreven over Thunberg en wat er nou werkelijk speelt wat door sommigen niet in dank afgenomen werd maar mijn overtuiging is nog altijd dat deze de mensen met asperger mensen niet echt begrijpen wat werkelijk speelt .in de hoofden van de slachtoffers.

   Like

  • Lucky zegt:

   Ik ken toevallig een aantal mensen met asperger, die zijn absoluut niet te vergelijken met die greta die volledig doorgedraaid is.

   Geliked door 1 persoon

 93. M J Pasterkamp zegt:

  Zo waar wat deze mevr. Schrijft wij hadden glazen flessen voor de melk en de vla die werden gewoon weer hergebruikt. Ik werk in een supermarkt en de jeugd neemt plasticzakjes mee voor 1 of 2 boodschapjes flesjes water zijn niet aan te rukken en dan de blikjes pfff allemaal dingen die wij niet hadden wij kochten met 5 kinderen samen een fles prik en daar nam je om de beurt een slokje van we waren nooit ziek en altijd veel lol .

  Geliked door 1 persoon

 94. Opa Henry zegt:

  Helemaal eens met deze brief
  De jeugd van tegenwoordig en de industrie met al hun robots en electronics en de bijbehorende uitstoot zijn verantwoordelijk voor t klimaat van nu

  Geliked door 1 persoon

 95. Piet zegt:

  helemaal met schrijfster eens, laat die Greta gewoon naar school gaan kan ze wat leren over het milieu

  Geliked door 1 persoon

 96. squeakybeach zegt:

  ?wie heeft ons
  dat consumeer gedrag aangeleerd
  en verdient er nu goed aan?

  Geliked door 1 persoon

 97. Roger de wilde zegt:

  Deels waar en niet waar Wie heeft er voor gezorgd dat deze maatschappij een wegwerpmaatschappij is geworden Juist degenen die er winst uithalen Wie vervuilde vroeger de kanalen en onze planeet met giftige stoffen ,de fabrikanten die er rijk door werden Er is veel vervuild op deze planeet alleen om geldgewin en het gaat maar verder Vliegtuig nemen was vroeger een grote luxe ,nu zie je de gewone man verschillende malen een vliegtuigreis maken per jaar Je hoeft geen genie te zijn dat dit nooit goed kan aflopen want de knop terugdraaien gaat niet en kan alleen maar onlusten veroorzaken in de toekomst Begrijp dat er velen niet graag toegeven dat ze bij de grote vervuilers van onze planeet behoren maar diep in jezelf moet toegeven dat we deze planeet verkloten met onze manier van leven 😢

  Geliked door 1 persoon

 98. Cornelis zegt:

  How long will it take to get to the conclusion that it wAs never us but allways her that poisoned this world.if You Dont like the message kill the Messenger

  Like

 99. Van duppen guido zegt:

  Idd het kopt wel MAAR ja ja er is een maar
  WIE heeft die luxe van de hedendaagse kinderen uitgevonden he. Het mes snijd aan twee kanten elke oorzaak heeft een hoofd oorzaak.

  Geliked door 1 persoon

 100. Ankie kuik zegt:

  En zo is het

  Like

 101. hoe creëer een Narcist, haar eigen toekomst heeft ze al naar de knoppen geholpen

  Like

 102. Bert zegt:

  Nee llaat de boel maar naar de kloten gaan en luister vooral naar lieden die geen verstand hebben en alleen aan eigen gewin denken.

  Like

 103. Lenie bakker zegt:

  Hele mooie brief goed geschreven ik herken mezelf erin ik ben geboren in de jaren 50

  Like

 104. Van Damme zegt:

  Ze heeft een goed hart en ze is gemeend verontwaardigd. Vergeet niet dat wij als jongeren ook naïef waren en ons lieten meeslepen door het rode boekje van Mao. Het was pas later dat we ontdekten dat we erin gestonken waren. Misschien heel misschien als we met ons allen beginnen bij onszelf en ook diegenen die kindslaven gebruiken voor het gulzige Westen en Oosten. Als iedereen zijn waarde erkent en ruimte laat voor die andere. Als we nog maar eens luisteren naar de Indianen in het Amazonegebied of het boeddhisme vertalen in onze eigen leefwereld. Een stap terugzetten en andere leefwijzen exploreren misschien dat samenhorigheid om onze planeet en degenen die er in wonen te redden dan wel werkt

  Like

 105. Van den Bossche M-Ch zegt:

  Het past een meisje van die leeftijd niet om de les te spellen aan de wereld! Op school is haar plaats! Wat kan zij daarover nu weten en vertellen. Schandalig vind dat.

  Geliked door 1 persoon

 106. E.bouvrie zegt:

  Geweldig geschreven dat geprogrammeerde misbaksel en al die andere snotneuzen zouden eens moeten leven hoe wij in die begin jaren 50 -60 moesten leven

  Geliked door 1 persoon

 107. Wallemieke zegt:

  Helmaal mee eens ,goed verwoord 👍

  Like

 108. R.Kamer zegt:

  Een kwaadaardig gezwel voor onze samenleving. Hoe reist zij naar haar bestemmingen?

  Like

 109. Danny D. zegt:

  Zou er eens geen onderzoek gestart moeten worden naar de naieve, kwaadaardige influisteraars, en aanklagen voor kindermisbruik en onrust stokerij?

  Like

 110. Yvonne Krabbenbos zegt:

  Ja ik ben ook vd generatie jaren 60. Maar is het te vergelijken überhaupt? We zijn met veel meer (vervuilende) mensen op deze aarde inmiddels. Ook in de jaren 60 en daar voor werd er vervuild, wist men veel. Chemicaliën werden zo weggegooid. Je spoelde het door de gootsteen, niet bedenkende dat het in het riool kwam en er resten terugkwamen in het drinkwater. Medicijnen gooide je zo weg ipv in te leveren. Iedere generatie was en is vervuilend en schadelijk voor deze aardkloot.
  Greta heeft wel degelijk een punt, wij de oudere generatie, hebben dit pad wat we nu bewandelen wel neergelegd. Het meisje is fel, maar alleen dan word je gehoord in deze wereld.

  Like

 111. Irene Engelman zegt:

  Maar wie heeft ervoor gezorgd dat deze generatie dit allemaal heeft gekregen?
  Wie heeft deze kinderen met al deze materie grootgebracht. Deze aanklacht is wel heel erg simpel.

  Like

 112. Norbert Degraeve zegt:

  Helemaal correct, tijd voor nog meer tegenwind zodat de Greta s’ en de Anuna s’ van deze wereld een beetje minder noten op hun zang hebben, de scholen en ouders verplichten hun kinderen dat ze op school zijn anders jaar overdoen.

  Like

 113. Riet van der Borden zegt:

  Ik ben het helemaal met de schrijfster eens.

  Like

 114. Sjef Smets zegt:

  Precies. Zo ben ik ook opgegroeid en gooi nog steeds niks weg! Ik ben nu 68 en het verhaal van onze generatie die alles hebben opgebouwd klopt helemaal. 100% eerlijk!

  Like

 115. Arend Bouma zegt:

  Mijn eerste fiets was van mijn zus geweest, er kwamen klossen op de trappers omdat ik nog te klein was, de eerste geiser in de straat was een bezienswaardigheid, er kwam zomaar warm water uit de kraan, de eerste tv in de buurt werd bezocht door vele kinderen op zaterdagmiddag, kinderuurtje, al la 2,5 cent kijk- en luistergeld, een vorm van tv-poolen!

  Like

 116. Eliane zegt:

  I fully agree with this well written letter based on facts.

  Like

 117. Fox zegt:

  Dus als ik het goed begrijp wordt de generatie die nu op school zit verweten door deze schrijfster dat er massaproductie van verpakkingsmaterialen is, dat zij de huidige technologische ontwikkelingen veroorzaakt hebben en dat zij de wegwerpcultuur ondersteunen.

  Eens dat kinderen van nu minder buiten spelen, dat men kan spreken van luxe problemen en er geen recycling cultuur meer is maar hier worden ze mee opgevoed en dit wordt hen geleerd. Dit doen kinderen niet uit zichzelf.

  Wie o wie zijn deze leraren die hier dus zelf net zo vatbaar voor zijn geweest???

  Like

 118. Pauline van Meegeren zegt:

  Zo ontzettend waar! Ik ben geboren in 1960 en wij hebben thuis geleerd niets te verspillen.

  Like

 119. Rien zegt:

  Geweldig verwoord en tis de waarheid

  Like

 120. Bart-Jan Mathot zegt:

  1,000 % mee akkoord !!!

  Like

 121. Edgar Nijkamp zegt:

  100% mee eens

  Like

 122. audrey zegt:

  Helemaal goed ! Zo was het ! Zelfs geen tv hadden wij. Geen vaatwasser , geen magnetron , geen afzuigkap . Geen douche , alleen een teil waar we allemaal in het zelfde water gewassen werden enz. Enz.

  Like

 123. Michiel zegt:

  Zou iemand hier wel eens van de industriële revolutie gehoord hebben en de impact daar van….. is niet terug te voeren naar een generatie lijkt me…. maar ontkennen van het probleem …als verreweg het grootste deel van de wetenschap het er over eens is…. de voorspelling over temperatuurstijgingen beangstigend precies zijn. Ik doe zelf ook te weinig maar laat er tenminste een iemand zijn die de strijd aan gaat…. de politiek gaat het niet redden.

  Like

 124. sjaak zegt:

  Vroeger (jaren 60) was alles niet beter maar ik herinner me toch wel dat we toen niet zo’n consumptie maatschappij waren en stond een keer in de week een asemmer buiten.
  En wij werden niet gebracht en gehaald van school
  Er zat overal statiegeld op en groenten werden los in een tas meegenomen .
  Ik kan zo nog wel een uren doorgaan maar er zijn een paar spreekwoorden die de jeugd ook niet zal begrijpen over een pot en een ketel en een splinter en balk.

  Like

 125. sjaak zegt:

  Vroeger (jaren 60) was alles niet beter maar ik herinner me toch wel dat we toen niet zo’n consumptie maatschappij waren en stond een keer in de week een asemmer buiten.
  En wij werden niet gebracht en gehaald van school met de auto
  Er zat overal statiegeld op en groenten werden los in een tas meegenomen .
  Ik kan zo nog wel een uren doorgaan maar er zijn een paar spreekwoorden die de jeugd ook niet zal begrijpen over een pot en een ketel en een splinter en balk.

  Like

 126. `Douwe Jan van Zinderen zegt:

  HELEMAAL MEE EENS.

  Like

 127. FarmersFriends zegt:

  Ik denk dat jij niets te klagen hebt en je moet je schamen hoe je praat. Denk aan kinderen in de derde wereld of in landen waar kinderen sex moeten hebben met vieze oude kerels of 18 uur per dag de mijnen in moeten om grondstoffen te delven voor de elektrische auto’s of zonne panelen.
  Het hele klimaat waar jij je zo druk om maak daar heeft de mens niets over te zeggen. De aarde regelt alles zelf ook het klimaat. Dat is miljoenen jaren zo en zal hopelijk ook nog miljoenen jaren zo doorgaat maar heb als mens niet de arrogantie om te denken dat wij er iets aan kunnen veranderen.
  Het enige waar de mens mee moet stoppen om alles van de ene kant van de wereld naar de andere kant te slepen daar raakt de aarde van in onbalans en daardoor smelten de kappen.

  Like

 128. K.W.Zondervan zegt:

  Ik ben bijna 85 en herken volledig wat Kornelia in tegenwerping op de zgn hetze van Greta omschrijft. Wat Kornelia omschrijft is zeer juist en was in die tijd onze leefstijl,en kwamen niets tekort en waren daarnaast ook tevreden. Allemaal ontstaan door de”zegen” van de techniek. Waar ook geen eind aan zal komen. De vraag is: Is er nog een weg terug,willen we dit met z’n ALLEN. Gelukkig zijn er hier en op dit punt nog hoopvolle iniatieven in dezen.I

  Like

 129. Juliana zegt:

  Ik zou me er niet zo druk om maken. Dit kind is vanaf de geboorte geïndoctrineerd door haar altijd demonstrerende ouders. Het kind is zo opgegroeid, en heeft nog een beperking ook. Kennelijk hoeft dit meisje niet dagelijks naar school, dat houd ze niet vol.
  EN ja, je kunt makkelijk op iedereen mopperen en zeuren, als je een miljardair als Soros achter je hebt staan. Die vent groeit van dit soort ontwrichtende demonstraties, althans zijn miljarden.
  Die regelt wel dat er vervoer zoals een elektrische auto, een catamaran etc klaar staat.
  Zij kan er niets aan doen, zij is gehersenspoeld al vanaf haar geboorte.
  Ze is nog eng ook. Lekker laten roepen, het arme kind weet niet beter.

  Like

 130. Sandra zegt:

  Helemaal mee eens

  Like

 131. C. Daniels zegt:

  Ik ben het met Greta eens. Steek je hand in eigen boezem en schuif het niet af op onze kinderen. WIJ, onze generatie heeft er een potje van gemaakt. Zijn onze kinderen verwend? Dat hebben wij gedaan. Wat zielig dat je vroeger niks had. Ik had vroeger ook niks maar kan er niet mee zitten. Dat ze boos is kan ik me voorstellen. Er valt niet tot onze generatie door te dringen. Er wordt veel vergaderd door onze uitgezakte gezapige generatie maar weinig besloten. Ik hoop dat onze kinderen onze fouten nog kunnen rechtbreien want wij doen er verder weinig aan.

  Like

 132. Jules Vismale zegt:

  Volgens bepaalde onderzoek lijdt Greta Thunberg aan het syndroom van Asperger wat inhoud dat ze aan een bepaalde vorm van autisme lijdt. Niettemin zijn veel autisten helemaal niet gesteld op eer, roem een aandacht of kunnen ze zichzelf niet eens op de televisie zien!
  En als ze inderdaad zo vreselijk oververwend is dan gaat Greta maar bij haar idiote ouders klagen omdat die allang hadden kunnen weten dat overdadige luxe of liefde kinderen NOOIT gelukkig maken!

  Like

 133. Kees zegt:

  Helemaal mee eens! Het KIND is blijkbaar gehersenspoeld of wordt gebruikt door haar ouders om aandacht te krijgen. Terug naar school en kennis aanvullen zodat ze in de toekomst echt iets kan betekenen.

  Like

 134. Hans Hollestelle zegt:

  Goed gesproken, zo denk ik er ook over

  Like

 135. Jolanda zegt:

  De waarheid!!!

  Like

 136. Marinella zegt:

  Helemaal mee eens.

  Like

 137. Inez Klonk zegt:

  Super goed en absoluut terecht
  Ik ben ook ven de jaren 50, dus voor mij ook heel herkenbaar😜

  Like

 138. B.W zegt:

  Helemaal mee eens

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s