Het gemis van een betrouwbare overheid

Screenshot_69.png

(Door: Geerten Waling)

Als iemand u voorstelt uw spaargeld te investeren in een lapje grond in – bijvoorbeeld – Burundi of Venezuela, dan bedankt u waarschijnlijk vriendelijk. Deze landen staan immers bepaald niet bekend om hun veilige investeringsklimaat. Zonder stevige rechtsstaat om corruptie in te dammen en een veilige markt te garanderen, kunt u uw grond van de ene op de andere dag verliezen aan jaloerse buren of een inhalige burgemeester.

Elsevier

Gelukkig behoort Nederland tot de landen die het beste scoren op ‘rechtsstatelijkheid’. Toch zijn er zorgen: ook de Nederlandse overheid blijkt niet zo betrouwbaar.

Een ‘rechtsstaat’, zo leert iedere student rechtsgeleerdheid, betekent dat de overheid is ‘gebonden aan het recht’. De staat mag dus niet zomaar willekeurig burgers of bedrijven voortrekken of benadelen, mag geen wetten invoeren met terugwerkende kracht, moet zorgen voor onafhankelijke rechters, enzovoort. Een goede rechtsstaat is, kortom, een voorspelbare staat – een staat waarop particulieren en ondernemers kunnen vertrouwen. Dat is essentieel. Vertrouwen.

Is de staat nog wel zo betrouwbaar?

Maar de vraag dringt zich op: is de staat nog wel zo betrouwbaar? Laten we dat vooral niet vragen aan de vissers, die zich jaarlijks moeten voegen naar weer andere visquota en absurde regels zoals de ‘aanlandplicht’ – het aan wal brengen van nutteloze bijvangst die gewoonlijk terug de zee in gaat. En zeker vragen we het niet aan de pulsvissers die, in samenspraak met het ministerie, 30 miljoen euro investeerden om duurzaam en milieuvriendelijk te kunnen vissen, maar die nu, na een verbod door de Europese Commissie, opzien tegen een miljoenenverlies.

Laten we het ook maar niet vragen aan al die gedupeerden van het ‘Programma aanpak stikstof’, waarvan al sinds 2012 bekend was dat het niet voldeed aan een Europese richtlijn, een conclusie die de regering negeerde. De veeboeren op het Malieveld, vorige week, hadden al genoeg reden om de overheid te wantrouwen. Zo gaan veel van hun investeringen in hypermoderne stallen – vanwege de opheffing van de melkquota in 2015 – in rook op, doordat het ministerie te veel fosfaatrechten blijkt te hebben uitgedeeld. Oeps.

En dan zijn er ook nog al die boeren die we maar liever niet aan het woord laten, omdat ze wel eens een boekje konden opendoen over het gemarchandeer van de overheid met natuurbeheer en ‘natuurcompensatie’, en het beleid rondom grondwaterpeil, wildbeheer en luchtkwaliteit. De Groningers moeten we evenmin vragen naar hun vertrouwen in de overheid, want zij hebben het kastje en de muur al wel twintig keer gezien.

De rechtsstaat vertoont barsten

Of wat te denken, in andere hoek, van de slachtoffers van de toeslagenaffaire? De Belastingdienst annuleerde van 2014 tot 2016 opzettelijk maar onrechtmatig hun toeslag voor kinderopvang – en bleef ook daarna verbeten doorprocederen – met faillissementen en echtscheidingen tot gevolg. Trots overschreed een ‘cowboy-team’ van topambtenaren de grenzen van de rechtsstaat en richtte menig gezin te gronde. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, nota bene van coalitiepartij CDA, trok deze beerput open, maar loopt met zijn Kamervragen vast in de misleidende antwoorden van de verantwoordelijke staatssecretaris van Financiën. Het grondwettelijke informatierecht van het parlement, ook essentieel in de rechtsstaat, blijkt een wassen neus.

De Groningers hebben het kastje en de muur al wel twintig keer gezien

Moeten we het nog hebben over de gepensioneerden, die ondanks de economische voorspoed hun pensioen steeds verder zien slinken? Spaarrentes, rekenrentes, pensioengaten – u kent het. Vooral het ambtenarenfonds ABP zit in grote problemen, omdat sinds 1981 opeenvolgende kabinetten te weinig premie betaalden: een handige bezuiniging, deze ‘greep uit de kas’ door toenmalig CDA-minister Onno Ruding, maar wel op rekening van vele, ooit loyale ambtenaren in ruste.

De rechtsstaat vertoont barsten. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Als de misstanden niet worden aangepakt, slachtoffers niet gecompenseerd en verantwoordelijken niet gestraft – dan is het gezag zijn geloofwaardigheid kwijt. Hoeveel burgers hebben nu al hun vertrouwen in de overheid verloren? De staat eist gehoorzaamheid aan de wet, vaak met harde hand, maar blijkt al te vaak zelf een onbetrouwbare partner.

Bron:
www.elsevierweekblad.nl
Door: Geerten Waling

h/t “Wachteres”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Het gemis van een betrouwbare overheid

 1. Orelius zegt:

  Daarom 16 okt meedoen met de boeren actie,s. Neem vrij en demonstreer mee. Nu moeten we een vuist maken ook voor de ouderen , de Groningers etc etc.
  Nu is de kans om met zijn allen te laten zien hoeveel tabak we hebben van dit beleid . Ook de straat op tegen migratie , tegen Brussel . Pak deze kans en doe mee. We hebben altijd zoveel commentaar , maar nu moeten we aktie voeren. Niet meer lullen maar doen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Henk der Niederlánder zegt:

  De staat is feitelijk geen onbetrouwbare partner als je de dingen benoemd zoals ze werkelijk zijn.
  De staat is verworden tot een grote dievenbende om de EU te spekken en de burger totaal de gallemiezen in trapt

  Like

  • henk verhoef zegt:

   en het volk is er blij mee in dat gave land

   zegt dat dan niet iets over de geestesgesteldheid van het volk

   Like

  • sjuad zegt:

   Stem Wijzer.

   Stem daarom massaal (wat neer komt op ca 65% v d stemgerechtigden) Bewust Foutief.

   Ontneem hun hiermee autoriteit, laat hun wanneer zij deze niet meetellen maar uitleggen die lage opkomst.

   Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Ik mis het politieke proces aangespannen tegen de heer Wilders in het lijstje. Waarom niet. Misschien toch een brug te ver.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  De truc is dat de Overheid telkens groepen pakt die geen echte vuist kunnen maken.
  Boeren en vissers zijn te klein in aantal om werkelijk bedreigend te worden.
  Gepensioneerden zijn zoals iedereen kan bedenken op leeftijd en ze hebben geen manier om zich te weer te kunnen stellen, zelfs een demonstratie zit er niet in om de doodeenvoudige reden dat velen niet in staat zijn te komen.
  Gelukkig voor ons en jammer voor de overheid hebben de boeren (wellicht met steun van de vissers) ontdekt dat ze lang niet zo machteloos zijn als dat ze voorheen aannamen.
  Honderd boeren met een tractor maken meer indruk dan een paar duizend man laat staan duizend of meer tractoren.
  En de elite ziet wel degelijk dat ze tot nu toe het geluk hebben dat de boeren (nog) niet voor een harde actie hebben gekozen. Ook de ME kan ze niet stoppen als ze een mestkar leegspuiten laat staan tien of meer.

  Like

 5. Richard zegt:

  Het is net als met een auto. Is er een onderdeel stuk, en wordt dat verwaarloosd, dan gaat de rest ook stuk. En Nederland is ondertussen een rijdend wrak geworden dat geen keuring zal doorstaan en onderhand een gevaar op de weg is.

  Like

 6. De Wolven! zegt:

  Volgende week woensdag gaan wij, met gezondheid en leven, met 62 man aan familie en vrienden mee als burgers uit Hoogeveen e.o.aansluiten bij de trekkers uit Staphorst (mooi dichtbij ons). Daar hebben we wel snipperdagen en nachten voor over!

  Like

  • Richard zegt:

   Goed zo! Ga ervoor!
   Ik hoop dat ook mensen uit andere lagen van de bevolking zich bij de protesten gaan aansluiten. Er is onvrede genoeg onder de mensen over de koers van Brussel.
   Tijd om dat linkse tuig terug te gooien waar zij horen: In het verdomhoekje.
   Ik zit vanwege werk vaak en veel in het buitenland, maar volg met argusogen de ontwikkelingen. Ik hoop met heel mijn hart dat dit iets gaat losmaken. Liefs Europa wijd, want de geest van vernietiging woed overal.
   De hoogste tijd om terug te pakken wat van ons is.
   De stilte is verbroken. Genoeg is genoeg.

   Like

 7. Dijkstra zegt:

  Veel van de boeren hebben CDA gestemd. Groningen is een rood bolwerk. Kortom ze hebben altijd braaf gestemd op partijen die vervolgens over hen heen liepen. Ze hadden ook PVV kunnen stemmen. Dus waar ligt nu eigenlijk de verantwoordelijkheid?

  Like

 8. ministers blijken duurzaam schadelijk te zijn

  Like

 9. Piet Karbiet zegt:

  De strafzaak tegen die Blokkeerfriezen was het toppunt van willekeur door de Staat, door een activistisch OM. Doodeng. De overheid beschermt ons allang niet meer, de zware criminaliteit is de baas op straat. In de steden vliegen de kogels en handgranaten je om de oren, op het platteland strooptochten door illegalen en criminelen uit de Balkan en Noord-Afrika. We leven in een anarcho-tyrrany; De overheid vervolgd en beboet alleen de brave burgers nog tot in hun graf, de misdaad heeft vrijspel in narcostaat Nederland. Democratische rechten verkwanseld. Onze kinderen angstig gehersenspoeld met klimaatnonsens op school en tv. 16 oktober ben ik erbij.

  Like

 10. Statler & Waldorf zegt:

  Het is één grote frauduleuze bende in Den Haag en Brussel.

  Uw pensioen zal worden gekort vanwege de oprichting het SBBS.
  Sovereign bond-backed securities (SBBS).

  Dit is een ‘schoenendoos’ waarin allerlei waardeloze obligatiefondsen uit de EU gestopt worden, denk aan een failliete Italiaanse bank of een half failliete Poolse spoorwegmaatschappij.

  Klaas Knot van de Nederlandsche Bank verplicht bestuurders van pensioenfondsen deze waardeloze obligaties op te nemen in hun portefeuilles en zo verdwijnt er van de ca. 1500 miljard die de pensioenfondsen beheren, via een omweg, 500 miljard naar Zuid- en Oost-Europa.

  Bye Bye € 500 miljard van de pensioengerechtigden.

  Dit nog los gezien van de volkomen zotte rekenrente die de pensioenfondsen moeten hanteren.

  Like

 11. Lucky zegt:

  https://tpo.nl/2019/10/10/boeren-in-verzet-toegangswegen-naar-hoogveengebied-wooldse-veen-bij-winterswijk-geblokkeerd/

  Boeren in verzet: toegangswegen naar hoogveengebied Wooldse Veen bij Winterswijk geblokkeerd
  Stikstofcrisiswoede

  De boeren zijn boos dat in natuurgebied Wooldse Veen gewoon met machines wordt doorgewerkt, terwijl veel projecten en vergunningaanvragen al tijden stilliggen door de stikstofcrisis. De boeren vrezen ook dat zij hun bedrijven moeten sluiten, omdat er rond Winterswijk vier beschermde natuurgebieden liggen.

  Like

 12. Lucky zegt:

  https://www.geenstijl.nl/5149970/nieuws-programma-boerenprotest-16-oktober/

  NIEUWS – Programma #BoerenProtest 16 oktober

  Farmers Defence Force, de sympathieke doch ziedende boerenmilitie heeft zojuist het programma voor volgende week woensdag bekendgemaakt. ’s Ochtends 0900 uur verzamelen bij het RIVM (Rijks Instituut voor Manipulatie) in Bilthoven en dan om 1200 uur in een GIGANTISCHE colonne naar Den Haag om alvast aan de verbouwing van het Binnenhof te beginnen.

  https://images.gscdn.nl/image/892544c4b0_Schermafbeelding_2019-10-10_om_15.02.16.png?w=600&s=93048c770574101a734a77533abe0b64

  Like

 13. de nationalist zegt:

  De staat mag dus niet zomaar willekeurig burgers of bedrijven voortrekken of benadelen. statushouders bv ik ben zelf helemaal klaar met dit land incl de wet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s