Antisemitisme is in de westelijke cultuur ingeweven

Screenshot_118

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

SAMENVATTING: Het is niet moeilijk om te bewijzen dat antisemitisme een wezenlijk bestanddeel van de westelijke cultuur is. Om het duidelijk uit te drukken: Dat is een radicaal verschil tot de uitspraak dat alle Europeanen antisemieten zijn. Desondanks geven westelijke politici en leiders deze overduidelijke realiteit over de culturen van hun samenlevingen zo goed als nooit toe.

Een van de weinige Europeanen die duidelijk verklaard hebben dat antisemitisme in de westelijke cultuur is verankerd, is de aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby.

In het jaar 2016 schreef hij:

“Antisemitisme is een verraderlijk kwaad. De gewoonten van het antisemitisme hebben zich, zo lang we ons kunnen herinneren, in de Europese en Britse cultuur ingegraven. In Engeland was de joodse gemeenschap in de late middeleeuwen constant blootgesteld aan vervolging: Shylock, de grote booswicht uit ´De koopman van Venetië´, was een cliché van zijn tijd. Toen Cromwell in de jaren rondom 1650 Engeland weer opende voor de joodse vestiging onder de Commonwealth, was het antisemitisme in het algemene taalgebruik en in de cultuur gemuteerd. Het is een beschamende waarheid dat de kerk, die een tegenmiddel zou hebben moeten aanbieden, door haar theologische leren de verbreiding van dit virus heeft verscherpt.”

De eeuwenoude vervlechting van het antisemitisme met de westelijke cultuur is in veel opzichten te zien. Het moderne antisemitisme bevat niet alleen belangrijke elementen van het middeleeuws antisemitisme, maar ook nieuwe verschijningsvormen. In veel nieuwe ideologieën, bewegingen en intellectuele stromingen treden uitingen van antisemitisme op de voorgrond. De haat kan zich op Joden of Israël concentreren. Het fenomeen kan in vele arena´s gevonden worden.

In de mensenrechten-scene bijvoorbeeld is antisemitisme duidelijk zichtbaar. De VN-mensenrechtenraad (UNHCR) staat helemaal bovenaan de lijst van het nieuwste soort antisemitisme, het toestaan van de haat tegen Israël. Veel van zijn lidstaten zijn dictaturen. Hillel Neuer, directeur van “UN Watch”, vatte het als volgt samen: “De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève heeft een constant agendapunt tegen Israël. Israël is het enige land dat tijdens iedere bijeenkomst doelbewust wordt aangesproken. Zelfs grote schenders van mensenrechten zoals China, Cuba, Pakistan, Saoedi-Arabië, Soedan, Syrië of Zimbabwe staan nooit aan zo´n behandeling bloot.”

Het feminisme is een andere beweging, waarin zich vaak antisemitisme manifesteert. De Amerikaanse emeritus professor voor psychologie en vrouwenonderzoek, Phyllis Chesler, zelf een prominent feministe, werd in 2003 uitgenodigd om op een conferentie op het Barnard College te spreken voor een overwegend Afro-Amerikaans en Spaans-Amerikaans feministisch publiek. Men vroeg haar hoe ze tegenover het thema vrouwen in Palestina zou staan. Chesler antwoordde dat de islam de grootste practicus van gender Apartheid en religieuze Apartheid in de wereld is. Ze onderbouwde haar uitspraak met de verwijzing naar versluiering, gearrangeerde huwelijken, polygamie, op eer gebaseerd geweld en eer-moorden in de Palestijnse samenleving. Chesler zei: “Er brak bijna een opstand uit. Ik moest vrezen voor mijn veiligheid. Het ging deze feministes niet om Palestina, maar het ging ze er om Israël te demoniseren.”

De Amerikaanse academica en feministe Angela Davis, een voormalige Black Panther en communiste, is een extreme anti-Israëlische ophitser. Ze behoort tot diegenen die de moord op een Afro-Amerikaan door een blanke politieagent in Ferguson, Missouri, met zogenaamde, volledig onafhankelijke Israëlische acties in Gaza hebben vergeleken.

Het platform van Black Lives Matter, een andere egalitaire beweging, beschuldigt Israël van volkerenmoord.

Vijanden van Israël onder de bewegingen die zich op de rechten van de LGBTQ-beweging concentreren, beschuldigen Israël vaak van “Pinkwashing”. Dit is de beschuldiging dat het door Israël toestaan van gelijke rechten voor de homoseksuele gemeenschap slechts een middel is om de aandacht van haar (vermeende)  discriminatie van de Palestijnen af te leiden. In het jaar 2017 hebben organisatoren van de Gay Pride-Parade in Chicago demonstranten weggestuurd die vlaggen met de Davidsster droegen.

De vegetarische en veganistische bevolking neemt toe en haar ideologische elementen worden sterker. De vergelijking van het leed van de dieren met het kwaad van de Holocaust is een steeds opnieuw terugkerend thema. Ingrid Newkirk, oprichtster van “People for the Ethical Treatment of Animals” (PETA), gebruikte in 1983 al Holocaust analogieën: “Er stierven zes miljoen mensen in concentratiekampen, maar zes miljoen mestkippen zullen dit jaar in slachthuizen sterven”. Het begrip “dieren-Holocaust” is in de loop der jaren steeds opnieuw in materiaal van PETA voorgekomen, waarvoor de organisatie zich af en toe verontschuldigt.

Abe Foxman, nationaal directeur van de Anti-Defamation League (ADL), zei over deze praktijk:

“De inspanningen van PETA om de opzettelijke systematische moord op miljoenen Joden te vergelijken met de kwestie van de dierenrechten zijn afschuwelijk. De inspanningen van PETA om instemming te krijgen voor haar campagne om de Holocaust op je bordje te krijgen, zijn weerzinwekkend, beledigend en zorgen voor nieuwe hoogtes van onbeschoftheid… De misbruikende behandeling van dieren zou bestreden moeten worden, kan en mag echter niet met de Holocaust vergeleken worden. De uniciteit van het menselijk leven is de morele basis voor diegenen die zich verzetten tegen de haat van de nazi´s en anderen, die bereid zijn om ook nu nog volkerenmoord te plegen.”

De dierenrechtenbeweging in Europa is het gelukt om joodse rituelen zoals het koosjere slachten in meerdere Europese landen te verbieden. Nieuwe gevallen zijn moeilijker voor de beweging, omdat die zich hoofdzakelijk op het rituele slachten door moslims concentreren. Ook de kinderrechtenbeweging valt vaak de niet-geneeskundige besnijdenis aan.

In zijn verklaring van 2007 zei president George W. Bush dat het Iraanse atoomprogramma zou dreigen “een regio te creëren die al bekend staat om instabiliteit en geweld, in de schaduw van een nucleaire Holocaust.” De zin is wijdverbreid op internet, in films en in fictie. Hij verdraait radicaal de uniciteit van de Holocaust, waaraan een complex neo-industrieel proces van discriminatie, roof en lichamelijke mishandeling van Joden voorafging.

Op academisch terrein is het post-kolonialisme een populaire nieuwe intellectuele categorie geworden. Op een gegeven moment noemden Israël´s vijanden het land een koloniale macht. Deze nieuwe uitdrukking van antisemitisme won aan betekenis en wordt vaak door linksen tegen Israël gebruikt. Het begrip is volledig misplaatst: Israël´s gedrag houdt geen enkel verband met de enorme misdaden van de Belgen, de Britten, de Fransen, de Duitsers, de Portugezen en Spanjaarden in hun koloniën in de loop der eeuwen. Deze machten vielen hun koloniën binnen en veroverden ze om geld met hen te verdienen. Het joodse volk deed precies het tegenovergestelde. Het keerde niet alleen naar zijn oorspronkelijke thuisland terug, waaruit de meeste van zijn leden (echter lang niet allemaal) verbannen waren i.p.v. vreemd elanden binnen te dringen, maar het leverde ook gigantische inspanningen en aanzienlijke sommen geld om het land te laten herleven, dat door jarenlange verwaarlozing en verval was getekend. Desondanks heeft de absoluut foute vergelijking de vijanden van Israël in de wetenschap niet gehinderd.

De antropoloog Philip Carl Salzman, die doceert aan de McGill University in Montreal, zei: “Het post-kolonialisme belicht niet zozeer de volkeren, plaatsen en tijden waar het van spreekt, maar brengt zijn discussie en zijn pogingen door Ad-hominem- en partizanenargumenten tot zwijgen.”

Een ander nieuw concept is de intersectionaliteit, die probeert de onderdrukten in de huidige samenlevingen ongeacht etniciteit, geslacht en klasse te verenigen. Net zoals de linkse hymne van de 19e eeuw, de Internationale, opriep tot de vereniging van de arbeiders, eist de intersectionaliteit de vereniging van de slachtoffers van minderheden. De enige minderheid die niet werd uitgenodigd, zijn de Joden.

Dat wil niet zeggen dat de meerderheid van de mensenrechtenactivisten, feministes, veganistische ideologen, academici, die zich inzetten voor de postkoloniale theorie, antisemieten zijn. Hun bewegingen bevatten echter een aanzienlijke hoeveelheid antisemitisme – nieuwe haatelementen, die terugleiden naar eerdere.

Daarmee is het concept van het absolute kwaad in de huidige samenleving verbonden: volkerenmoord plegen of je als nazi´s te gedragen. In een extreem voorbeeld voor de omvang waarin het antisemitisme is ingeweven in de westelijke cultuur, geloven ongeveer 150 miljoen van de 400 miljoen volwassen EU-burgers dat Israëli´s zich als nazi´s tegenover Palestijnen gedragen of van plan zijn hen uit te roeien.

Het gebruik van de semantiek werd door de Franse linguïste Georges-Elia Sarfati samengevat. Ze zei dat de valse equivalenties die tegen Israël gebruikt worden, “zo verschrikkelijk zouden zijn, omdat ze de vier belangrijkste negatieve kenmerken van de westelijke geschiedenis van de vorige eeuw – nationaalsocialisme, racisme, kolonialisme en imperialisme – met de staat Israël in verband brengen. Ze hebben betrekking op een collectieve herinnering en zijn gemakkelijk van buiten te leren.”

Bron:
www.israel-nachrichten.org
Door: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Barbarisme, demoniseren, Europa, Israël-vijandigheid, Joden, Jodendom, Jodenhaat, verloedering, Westen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Antisemitisme is in de westelijke cultuur ingeweven

 1. Rensk. zegt:

  Oorzaken en gevolgen. Joden werden van oudsher uitgesloten van allerleid ambten. Ook een eigen onderneming beginnen kon niet onder de eigen naam. Men had dan de hulp en de naam nodig van een autochtoon.Onder de eigen naam was onmogelijk. Althans in veel landen zoals b.v. Polen. Er bleef ze niets over dan te gaan handelen. Zelfs een eigen zaak Dat deden ze en daar werden ze goed in. Hoewel niet iedereen, want er waren ook enorme aantallen zeer arme joden. Ze leenden geld uit en vroegen daar rente voor. Net als nu de banken, alleen toen ging het erin het begin fatsoenlijker aan toe dan later de banken/. Toch werden ze ook daarom weer veroordeeld. Dat is ook de reden dat welgestelde joden het communisme omarmden. Niet wetende welke ellende daar uit voort zou vloeien. Er zijn voorbeelden zat in de geschiedenis van Joden die trouw waren aan het communisme en totaal gedesillusioneerd werden vanwege de enorme ellende, die het communisme bracht. Een behoorlijk aantal is omgebracht door Stalin. Ze dachten dat dat de gelijkheid zou brengen, die ze zo graag wilden. Dat bracht weer met zich mee dat men in Nazi Duitsland wéér de Joden de schuld gaven van de ellende. Een zondebok is gauw gevonden. Heel vaak is men onwillig te kijken naar oorzaken en gevolg. Terwijl dat juist zo belangrijk is.

  Geliked door 1 persoon

  • fleckie zegt:

   Voor de zogenaamde ‘welgestelden,’(feesten e.d.) waren de Joden eigenlijk een ‘verdienmodel’, ( boven hun stand levend, hadden ze kapitaalverschaffers nodig,… de Joden, … die men naar belang kon ‘verketteren’, een hetze kon veroorzaken, bij het moeten terugbetalen van de schuld, ( elk kasteel had een naar christelijk gebruik: een KAPEL, )en het ‘doodgewone’ volk, door de clerus, HET stervensverhaal van Jezus in diverse graduaties gebracht!! profiteerde vanzelfsprekend. … behoorlijk van de door de pogroms,- veroorzaakte verjaging , vermoording,… ook…. door. het zich toeeigenen van de achtergelaten Joodse. eigendommen!!!)…en de. Kasteelheer was weer een tijd voorzien. van. een ‘schuldenvrij’…leven!!!…….<~<~<~<~<~<~<

   Like

   • van Colle zegt:

    De Jodenhaat is in het DNA verankerd na zoveel eeuwen verkettert te zijn zijn De meesten verrekte het nl over te stappen naar het dan geldende geloof ook is het moeilijk uit te komen tot het Jodendom niet z o als bij de andere religies daarom kleine groep makkelijk de kop van jut Laten we wel wezen de bovenstaande reacties laten doorschemeren dat ze zelf schuldig zijn terwijl het gros hier te dom of te slap is op te treden tegen de onderdrukking van de EU en de VN met dank aan onze collaborerende regering dus makkelijk zat de Jood als zondebok aan te wijzen en niet de eigen slapte

    Like

 2. jannes zegt:

  yep, en blankenhaat is onderdeel van de semitische cultuur..

  Like

 3. Jules van Rooyen zegt:

  Interessante tekst, beste Manfred G., maar geef ook antwoord op de vraag waarom er geen Europese stad, regio of land aangewezen kan worden, waar de joden niet uitgewezen zijn in de geschiedenis, vanaf de Middeleeuwen rond de elfde eeuw ? Waarom is dat overal, vroeg of laat gebeurd ? En U citeert Cromwell, welnu deze bloedige dictator was omgekocht vanuit Amsterdam. Hij liet mondjesmaat joodse families toe tegen de wil in van het Engelse volk, dat 1290 niet vergeten was. We zijn In afwachting van uw reactie.

  Like

 4. Jules Vismale zegt:

  Men kan er vooral deBbijbel op nalezen dat het antisemitisme daar ook heel vaak in voorkwam! Blijkbaar lijken de Egyptenaren dit te hebben uitgevonden nadat de 12 zonen van aartsvader Jakob in Egypte gingen wonen en zichzelf daar zo vermeerderen dat de huidige inwoners en farao’s hen als een bedreiging zagen en de joden tot slavernij brachten!
  Nadat Mozes het joodse volk uit hun slavenbestaan leidde, de Sinaï-woestijn in, werden zij door bepaalde heidense volkeren zoals de Amalekieten, Edomieten, Moabieten, Kanaänieten e.a. eveneens als een bedreiging gezien om hun geloof, ambacht, geldzaken en het feit dat zij ooit slaven waren geweest en belaagden zij constant de joden om hen hierna te verleiden, te verdrijven of zelfs te doden!
  Nadat Jozua, de opvolger van Mozes, de joden het Beloofde Land, Kanaän, binnenleidt ontstond hierdoor een vreselijke oorlog waarbij de joden zich bijna gedroegen als de Duitsers in Rusland tijdens WO II daar zij alle heidense volkeren daar moesten verdrijven of uitroeien, denk bijvoorbeeld maar eens aan de zondige steden Jericho en Ai!
  Hierbij werden tienduizenden van de oorspronkelijk inwoners en hun legers compleet afgeslacht door de joden en dat was iets wat de overlevende Kanaänieten hen nooit vergaven en op hun beurt bij de joden steeds eeuwenlang terugsloegen met behulp afgoderij, oorlogen, onderdrukkingen en moordpartijen!
  Ook de kuisdood van Jezus Christus zou later een aanleiding worden voor het antisemitisme daar de joden Hem blijkbaar niet meer als bevrijder zagen en zich door hem bedrogen voelden nadat ze Jezus aanvankelijk hadden verwelkomt met de roep “Hosanna!” Dagen later riepen ze opeens “Kruisigt Hem!” en zetten zij Pontius Pilatus, hun onderdrukker, op hun beurt onder druk om Jezus te doden terwijl deze daar fel op tegen was! Ze wilden niettemin zelfs de dood van Jezus op hun geweten hebben door uit te roepen: “Zijn bloed kome over ons en onze kinderen!”
  En helaas is die voorspelling iets te goed in vervulling gegaan daar de joden om deze reden en talloze anderen eeuwenlang werden vervolgd! En zoals de joden uit die tijd Jezus Christus aan het kruis nagelden, zo zou Adolf Hitler miljoenen van hun nakomelingen als een soort ongedierte aan flarden laten schieten, doodhongeren of hen vergassen in vernietigingskampen!

  Like

  • fleckie zegt:

   MEN. vertelt telkens… dit verhaal,,WAT. allemaal. . de Joden. VOOR. het begin van de jaartelling misdaan hadden, ……., ( er niet bij vermeldend dat. juist dit ‘gegeven’ o o k. herhaaldelijk ter berde gebracht wordt, bij het Jezus- verhaal, ( om onder mom van: …dergelijke vergrijpen ( pogroms, etc. ) ,aan Joden gepleegd,…te ‘vergoeilijken’!!!
   …….<~<~<~<~<~<~<

   Like

   • fleckie zegt:

    Op 10.9.2019, op ejbron, onder ‘ Salvini sluit zich aan bij protest tegen de nieuwe coalitie- regering in Rome’……..<~<~<~<~<~<~<~

    Like

  • Jan zegt:

   @ Jules Vismale
   U geeft aan dat “ook de kruisdood van Jezus Christus later een aanleiding zou worden e.v. zoals de joden uit die tijd Jezus Christus aan het kruis nagelden “.
   Ten eerste: Het was zeer waarschijnlijk maar een zeer kleine groep joden o.l.v. joodse leiders die in Jezus een gevaar voor hun positie zagen, die kruisigt Hem riepen.
   Ten tweede: De romeinen hebben Jezus gekruisigt en niet de joden.

   Like

   • Jules Vismale zegt:

    @Jan, zoals ik al eerder had vermeld zouden een aantal joden, waaronder de Farizeeërs en de Schriftgeleerden, die beruchte zelfvervloeking tijdens de doodswens over Jezus Christus hebben uitgeroepen!
    Daar komt nog bij dat sommigen denken dat Adolf Hitler juist een afkeer van joden kreeg omdat zijn grootmoeder met een rijke jood naar bed zou zijn geweest, een joodse arts zijn moeder niet kon genezen en hij vond dat de joden er verantwoordelijk voor waren dat Duitsland WO I verloor!

    Like

 5. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Zoals bekend heb ik er vaak en lang over nagedacht nadat ik om reden van plotseling en venijnig antisemitisme op F. daar vertrokken was en ik kom er niet uit.
  Voor de oorlog waren de Joden nog behoorlijk aanwezig in het dagelijks straatbeeld in Europa, daar is echter na die tijd geen sprake meer van en de weinigen die er nog wel zijn lopen niet bepaald te koop met hun Joodse afkomst, ze houden er zoals ze dat tegenwoordig noemen een low profile op na. Ook synagogen zie je nog maar zelden.
  Daar kan het dus niet in zitten.
  De kerken kun je ook nog moeilijk de schuld geven, die hebben met een massale leegloop te maken en nog nauwelijks enige invloed.
  Waar het dan in zit ? Schiet mij maar lek.
  Het zijn ook lang niet altijd eencelligen die te stom zijn om te poepen, ook best intelligente mensen kunnen nagenoeg van de ene op de andere dag het meest pure antisemitisme aanhangen en uitdragen.
  Het ergste is dat als ze eenmaal beginnen te oreren dat ze veel makkelijker dan je zou denken er anderen mee kunnen overtuigen, ook dat heb ik op F. mogen aanschouwen in de reacties.

  Like

 6. Jan zegt:

  Moslims en linksvolk vallen gezamelijk Joden aan op universiteit in Toronto

  Meer goor volk

  Like

 7. Jules Vismale zegt:

  Zou de webmaster het verhaal over Johann Georg Hiedler ook kennen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s