Waar is onze heimwee?

Screenshot_113

Partidul Naţional Ţărănescc: de Nationale Plattelands-Partij van vooroorlogs Roemenië. Zoiets zouden we hier ook wel kunnen gebruiken.

(Door: “eg regs”)

De wat ouderen onder ons zullen zich nog de val van de Berlijnse Muur kunnen herinneren. In het Westen en in zekere mate ook in Nederland werd deze symbolische dood van het communisme breed toegejuicht (de samenstellende bloedgroepen van GroenLinks = PPR, PSP en CPN uitgezonderd dan,want als ik het me goed herinner hadden zij zojuist nog afvaardigingen gestuurd naar het allerlaatste Oost-Duitse partijcongres). Hoe dan ook is 30 jaar later van enige feestvreugde geen sprake en al allerminst onder de bevrijde bevolkingen van toen. Sterker nog, in Oost-Europa heerst een bepaalde nostalgische hang naar het ‘gouden era’ van communisme. Voor veel Oost-Europeanen had deze bevrijding bij nader inzien eigenlijk helemaal niet zo nodig gehoeven.

In Roemenië bijvoorbeeld schijnt 53% van de bevolking terug te verlangen naar het tijdperk van de dictator Ceausescu. Weinig verwonderlijk is zijn begraafplaats dan ook verworden tot een soort seculier bedevaartsoord. De persoonsverheerlijking, de martelingen en de terreur zijn vergeten; wat men zich herinnert is dat ‘iedereen toen werk had’. Deze bewering is overigens waar, want er was toen inderdaad werk in overvloed. Zelfs zozeer dat ook munca voluntară (vrijwilligerswerk) tot de mogelijkheden behoorde -u begrijpt waarschijnlijk wel wat daar onder verstaan werd.

Met uitzondering van Tsjechoslowakije waren het in eerste instantie echter niet de bevolkingen van Oost-Europa zélf die ervoor kozen om onder Sovjet-voogdij geplaatst te worden. Elites werden vermoord,verkiezingen vervalst, showprocessen opgevoerd en Sovjet-soldaten deden de rest. Dit is hoe de zegeningen van het communisme zich westwaarts konden uitbreiden. Trouwens, hoewel in Praag geschermd werd met de schijn van democratische legitimiteit, kwam er ook daar de nodige intimidatie, infiltratie en manipulatie bij kijken – het vertrouwde communistische handwerk kortom.

Misschien dat het nou eenmaal in de menselijke natuur ligt om het verleden te willen idealiseren en te romantiseren. Om onprettige herinneringen weg te stoppen en het verleden zogezegd ‘op te leuken’. Maar dan is het des te meer een groot raadsel waarom bij ons, hier in Nederland, van een soortgelijke heimwee geen sprake is. Ook onze samenleving moest immers een ware metamorfose ondergaan: in ons geval van christelijke blankheid naar veelrassig atheïsme.

Helaas echter, indien er al verwezen wordt naar het verleden, dan is het in de geberedeneerd beledigende termen van ‘spruitjeslucht’. Ik heb het over Thierry Baudet. En hij mag dan wel ageren tegen multiculturalisme en politieke correctheid, maar ondertussen zet deze zelfde meneer wel transgenders en volksvreemde Surinamers op z’n lijst. Wat een fopspeen.

Maar waar is dan het pure en eerlijke terugverlangen naar onze geschiedenis gebleven; het onvervalste verlangen naar onze godsdienstige en raciale erfenis? Waar is onze  heimwee?

Door:
“eg regs”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Waar is onze heimwee?

  1. Rensk. zegt:

    Dat heimwee dat komt nog wel. Heb geduld. Pas als het land in chaos beland dan komt dat heimwee en gaan gelijk de ogen en mond van velen verbijsterend groot open

    Geliked door 2 people

    • henk verhoef zegt:

      is er dan nog geen chaos– laat ik nu denken/lezen dat er niets nog BEHOORLIJK werkt
      Dan heb je toch al chaos
      je kan zelfs zeggen dat er rechteloosheid heerst– wapenbezit/gebruik en uitspraken rechters/ stikstof/urgenda en zo

      Like

  2. Tistochwat zegt:

    indien er al verwezen wordt naar het verleden, dan is het in de geberedeneerd beledigende termen van ‘spruitjeslucht’. Ik heb het over Thierry Baudet. En hij mag dan wel ageren tegen multiculturalisme en politieke correctheid, maar ondertussen zet deze zelfde meneer wel transgenders en volksvreemde Surinamers op z’n lijst. Wat een fopspeen.

    Geliked door 3 people

  3. Wakkere Joost zegt:

    Even wat anders
    ALARM
    Vanaf 1 januari is iedereen gek en komt er een Communistische wet.
    Zeg maar dag tegen openlijk verzet en vrijheid van menings- uiting het is
    nu echt tijd om in actie te komen anders is het te laat hier gaat iedereen mee
    te maken krijgen. vroeg of laat. Wijk agenten gaan hier een belangrijke rol in spelen.
    En in zo een land wil niemand leven.Weer een wet om de oppositie de mond te snoeren.
    Deze wet gaat misbruikt worden voor iedereen.Gaan we dit toestaan deze Shovjetunie
    praktijken.
    Zie hier.
    Fijne feestdagen allemaal en een gelukkig nieuwjaar!

    Wet verplichte ggz

    Op 1 januari 2020 treedt de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) in werking. Dit is de opvolger van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (wet Bopz) voor zover het gaat om mensen met een psychische stoornis. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op de naleving van deze nieuwe wet. Samen met andere partijen bereiden wij ons voor op de inwerkingtreding van de Wvggz.

    Wij betrekken, zorgaanbieders, zorgprofessionals en patiënten bij de voorbereidingen voor het toezicht op de wet vanaf 1 januari 2020. Dat doen we via hun brancheorganisaties, beroepsverenigingen en de patiënten- en cliëntenorganisaties. Ook andere betrokken partijen worden actief geïnformeerd over de ontwikkelingen voor het toezicht. Deze partijen komen onder andere samen in het Ketenprogramma Wvggz.

    De inspectie draagt met haar toezicht bij aan het realiseren van de doelstellingen van de wet: de Wvggz biedt zorgverleners meer instrumenten voor het bieden van zorg op maat. Altijd moet worden gekeken naar welke aanpak het beste bij iemand past. Verplichte zorg kan alleen als uiterste middel worden overwogen, als er geen mogelijkheden voor vrijwillige zorg meer zijn. Dan mag dit alleen zo kort als mogelijk is.

    Indien het gedrag van een persoon als gevolg van zijn psychische stoornis leidt tot ernstig nadeel voor die persoon of een ander, kan verplichte zorg worden verleend. Dit kan door opname van die persoon in een instelling, maar dat hoeft niet. De nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) maakt het mogelijk om verplichte zorg (zoals het toedienen van verplichte medicatie of het uitoefenen van toezicht op betrokkene) poliklinisch of bij iemand thuis te geven. Degene die zorg krijgt, kan dan makkelijker contact blijven houden met familie en vrienden en blijven deelnemen aan de samenleving. We zien toe op een zorgvuldige uitvoering van de wet.

    Actuele informatie over de wet kunt u vinden op http://www.dwangindezorg.nl van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
    Toezicht tot 2020

    Tot de nieuwe wet geldt, blijft de Wet Bopz gelden. Tot 1 januari 2020 blijven we dan ook toezicht houden op de zorgvuldige uitvoering van de Wet Bopz.

    Zorgaanbieders zonder Bopz-aanmerking mogen geen gedwongen zorg toepassen op grond van de wet Bopz of vooruitlopend op de Wvggz. Ook gedwongen zorg buiten een Bopz-aangemerkte locatie mag tot 1 januari 2020 niet. Vanuit het ketenprogramma Wvggz worden regionale oefensessies georganiseerd, om door middel van ‘droogzwemmen’ te ervaren wat de effecten van de nieuwe wetgeving zijn.

    Wij begrijpen dat zorgaanbieders zich willen voorbereiden op de inwerkingtreding van de nieuwe wet en binnen de huidige eisen van de wet Bopz kan dat ook al. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van ICT-systemen, zorgkaart en het zorgplan, de komst van het plan van aanpak van betrokkene voorbereiden, nadenken over opzet van het toekomstige beleidsplan en zo meer.

    En hier wat linken.
    https://www.igj.nl/onderwerpen/nieuwe-wetgeving/wet-verplichte-ggz
    https://www.ggzcentraal.nl/over-ons/wvggz/

    Like

    • henk verhoef zegt:

      gaat die wet en de iutvoering dan wel werken en zijnn de rechters het er mee eens
      Man een burka wetje lukt al niet
      en wat neem je dan als norm voor ‘NORMAAL” ZIJN
      eEEN BIJBELBELTENAAR of een stemmer op groenlinks

      Like

    • Tistochwat zegt:

      Wakkere Joost 23 november 2019 om 22:55

      Wij weten toch allang dat je straks in een gekkenhuis belandt wanneer je openlijk laat blijken dat je het niet eens bent met de geesteszieke waandenkbeelden van de ‘socialist’?
      We worden net zolang gekneed tot we een willoze slaaf van de ‘elite’ zijn.
      ‘Heropvoeding’ heet dat.

      Een bij (werkster) in een bijennest heeft nog meer privacy, vrijheid en zeggenschap over haar leven.

      Like

  4. Hovawart zegt:

    De jeugd wil slechts nog een goed-geïsoleerde woning met Wifi en een glasvezel-5G-netwerk, elektriciteit voor de speciale LED-lamp en een grootscherm om te gamen en te netflixen, drinkflesjes water en kant en klare maaltijden van de supermarkt , een OV-jaarkaart en een beetje stuff om te roken, en een pilletje om gezellig te kunnen doen met virtuele vrienden om zo leuke selfies en filmpjes van jezelf te kunnen posten, of op een festival hopen te kunnen scoren door niet jezelf te zijn……verder niks, en wat er buiten gebeurd gaat hun deurtje vast wel voorbij, het leven is een echte soap.

    Geliked door 9 people

  5. Dries Bovenkamp zegt:

    Ik loop tegen de 80 en heb geen herinnering aan die goede oude tijd. Mensen die nu opgroeien zullen over 50 jaar met heimwee denken aan de tijd van nu. Je maakt er het beste van. Denk niet dat je enige invloed hebt. Veel van mijn generatie zijn al jaren dood. Dan ga ik wel eens speuren of ze wat blijvends hebben gedaan. Nee. De kinderen en kleinkinderen hebben dezelfde sores als wij toen. Godsdienst is nog steeds een onuitroeibaar kwaad. Politici liegen nog meer dan vroeger. Politie en justitie zijn totaal de weg kwijt. Zelfs auto’s zit kraak nog smaak aan.

    Like

Plaats een reactie