Brexit: 500.000 EU-burgers moeten verblijfsvergunning aanvragen

Screenshot_164

(Vertaling: E.J. Bron)

Naar schatting 500.000 burgers van de Europese Unie in Groot-Brittannië moeten nog een nieuwe immigratiestatus aanvragen. Die hebben de meeste mensen nodig om na de Brexit in het land te kunnen blijven.

Contra magazine

De regering voert de grootste ingrijpende verandering van de Britse grenscontroles sinds decennia uit en maakt een einde aan de prioriteit die aan EU-migranten na de uittreding uit de Europese Unie vorige week tegenover die uit andere landen toegekend werd.

Uit statistieken van de regering blijkt dat 3 miljoen EU-burgers en hun familieleden een aanvraag voor een “status als bewoner” hebben aangevraagd, een vorm van toestemming van de regering om in Groot-Brittannië te blijven.

De aantallen onderstrepen de talrijke aanvragen voor het programma, dat in maart vorig jaar op nationaal niveau werd ingediend, maar ook de komende uitdaging voor de regering om de ordelijke toepassing voor alle EU-burgers te garanderen.

Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel was verheugd met de reactie en riep de EU-leden nadrukkelijk op om met dezelfde inspanningen zo´n status voor Britse staatsburgers te garanderen die na de Brexit in andere landen wonen, aldus Reuters.

“Het is het grootste systeem in zijn soort in de Britse geschiedenis en betekent dat de EU-burgers hun rechten voor de komende decennia kunnen bewijzen”, zei ze. “Het wordt tijd dat de EU-landen een gelijksoortig systeem invoeren.”

In Groot-Brittannië wonen naar schatting 3,5 miljoen Europese staatsburgers. Zij hebben tot minstens het eind van het jaar de tijd om de status van een gevestigde staatsburger aan te vragen.

Volgens advocaten zouden veel EU-burgers, die rechtmatig in het land verblijven, echter door het net kunnen vallen en hun aanspraak op verrichtingen zoals gezondheidszorg kunnen kwijtraken.

Van de aanvragen die tot nu toe werden verwerkt, kreeg 58% de status “afgehandeld” – een permanente verblijfsvergunning – en 41% de status “afgehandeld”, die hen een tijdelijke verblijfsvergunning en de mogelijkheid geeft na vijf jaar opnieuw een status aan te vragen.

Het Europees Parlement uitte in de afgelopen maanden bedenkingen dat de EU-burgers na de Brexit bij de zoektocht naar woonruimte en werk discriminaties zouden kunnen riskeren.

De zorgen over de toekomst van de burgers in Groot-Brittannië na de Brexit zijn toegenomen, sinds de minister van Veiligheid, Brandon Lewis, zei dat EU-burgers uitzetting riskeren wanneer zij geen geregelde status aanvragen.

Bron:
www.contra-magazin.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, EUSSR, Groot-Brittannië. Bookmark de permalink .

8 reacties op Brexit: 500.000 EU-burgers moeten verblijfsvergunning aanvragen

 1. Monalisa zegt:

  Dit zou ook in Nederland gebeuren als Nederland voor een nexit gaat en het Nederlandse paspoort afpakt dan hebben 2,5 miljoen die zich moeten melden da gaan we terug in de tijd zou mooi zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. ron en denise zegt:

  schitterend wat een enorme schoonmaak , heerlijk !

  Geliked door 1 persoon

 3. jetse47 zegt:

  Sinds wanneer zijn wij Europees staats burger?
  Ik ben Nederlands staatsburger en wil niets van dat imbecilen instituut weten alleen dat dat nazi schorem oprot en aan armoede gaat lijden!!!

  Geliked door 1 persoon

  • jetse47 zegt:

   aan armoede gaat lijden!!! moet zijn; en armoede gaan krijgen

   Like

   • karton zegt:

    @ Jetse47.
    Helemaal duidelijk wat u bedoelt !
    Ook ik hoop dat ze in grote armoede moeten gaan leven en óók nog getroffen worden door het corona-virus. Het moet wél beperkt blijven tot de EU-leiding natuurlijk incl. Europees Parlement.

    Like

 4. karton zegt:

  Ik heb een NL-paspoort dus ik ben een Nederlands staatsburger en géén Europees staatsburger. Ik voel me ook helemaal geen Europees staatsburger want ik wil niet vertegenwoordigd worden door dat zootje in Brussel en/of Straatsburg. Dat 500.00 burgers uit EU-staten een verblijfsvergunning moeten aanvragen in het VK is hetgeen een land behoort te doen om zichzelf én z’n bevolking te beschermen tegen buitenlandse invloeden (m.n. islamitische buitenlanden !!!!).
  Had men in Nederland maar iets dergelijks, maar ja, het VK heeft een Boris en wij een stomme Kloris !!

  Like

 5. Jan s zegt:

  @karton De meerderheid stemt op deze kloris.
  Je weet wel het spreekwoord:”veel beloven en weinig geven doet gekken en onnozelaars in vreugde leven” .
  Je hoeft maar te kijken naar onze regering waar vele landverraders en volksverlakkers zitten om bovengenoemde spreekwoord is bewijzen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s