Cijfers van het RIVM. Is er echt reden voor paniek?

Screenshot_104

(Door: “bozeoudeman”)

Van de site van het RIVM:

In de winter van 2017/2018 was de sterfte 15 weken lang verhoogd (week 51 2017 t/m 14 2018). De verhoogde sterfte viel samen met de griepepidemie die plaatsvond van week 50 2017 tot en met week 15 2018. De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie werd geschat op 9.444 (8.885 voor de gehele winterperiode van week 40 t/m 20). Hiermee was de oversterfte het hoogst ooit gemeten sinds het begin van de monitoring in 2009. De oversterfte betrof voornamelijk mensen van 75 jaar en ouder, maar er waren ook enkele weken waarin de sterfte verhoogd was in mensen tussen de 55-64 jaar en 65-74 jaar.

In de winter van 2016/2017 was de sterfte 12 weken lang verhoogd (week 48 2016 t/m 10 2017). De verhoogde sterfte begon 2 weken nadat de griepepidemie begon en duurde tot en met de laatste week van de epidemie (met uitzondering van week 52 2016). De oversterfte betrof voornamelijk de mensen van 75 jaar en ouder. Tijdens de 15 weken griepepidemie werd de oversterfte geschat op 7.503 (8.890 voor de gehele winterperiode van week 40 t/m 20). Hiermee was de oversterfte relatief hoog.  In de voorafgaande 5 jaar was de oversterfte alleen hoger in 2014/2015, toen de langste griepepidemie heerste ooit gemeten in Nederland (oversterfte van 8.600 in 21 weken).

In de winter van 2015/2016 was de sterfte verhoogd van week 1 t/m 14 van 2016 (met uitzondering van week 7). De verhoogde sterfte viel samen met en duurde 3 weken langer dan de griepepidemie (die plaatsvond van week 1 t/m 11). Tijdens de 11 weken griepepidemie werd de oversterfte geschat op 3.900 sterfgevallen (6.085 voor de gehele winterperiode van week 40-20) en was daarmee gemiddeld vergeleken met de afgelopen 5 jaar. Dit betrof voornamelijk 75-plussers maar er waren enkele weken waarin de sterfte ook verhoogd was in 65-74 jarigen.

De winter ervoor (2014/2015) lag de piek van de totale sterfte in de week van 8 tot en met 14 januari 2015 en de piek was hoger dan de pieken in de afgelopen 5 jaar. Tijdens de gehele lange griepepidemie van de afgelopen winter was de sterfte verhoogd. Er stierven ruim 65.000 mensen, dat is ruim 8.600 meer dan in deze 21 weken was verwacht (voornamelijk onder de 75-plussers). De oversterfte was hoger dan in de 4 eerdere influenza seizoenen.

In de winter van 2013/2014 was de sterfte niet verhoogd. Dit viel samen met een mild griepseizoen (een lage incidentie griep-achtig ziektebeeld en een korte griepepidemie van 4 weken).

Door:
“bozeoudeman”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

44 reacties op Cijfers van het RIVM. Is er echt reden voor paniek?

 1. delamontagne zegt:

  Misschien geen reden tot paniek, maar als “oude oudere” [ nog geen “oudere-oude” ! ] hou ik, we’ toch wel rekening mee met een en ander.
  Vooral als je al iets mankeert, maar wij wonen hier niet in een grote mensenmassa zoals in het veels te volle Nederland……….

  Geliked door 1 persoon

  • Cathja zegt:

   @delamontagne

   Omdat jullie veel minder dicht op elkaar wonen in Frankrijk, ontstaan er minder snel besmettingen. Dat is echt een groot pluspunt. In Nederland wordt het inderdaad alleen maar voller en voller (op naar de 24 miljoen…?).
   Ik vind de gedachte daaraan walgelijk. Waren het uitsluitend Nederlanders die om ons heen zouden wonen, maar nee, de halve wereld wil kennelijk in dat kleine postzegellandje Nederland wonen. En daar kleven heel wat nadelen, maar ook gevaren aan.

   Genieten jullie maar lekker van de rust en de ruimte! Heerlijk!

   Geliked door 4 people

   • delamontagne zegt:

    In de Regio waar wij wonen, Midi-Pyrenée, wonen 3 Miljoen mensen.
    Dat is op een oppervlakte groter dan NL.
    De meesten van die 3 Miljoen ( 1 Miljoen ) wonen dan nog in en om de grote stad Toulouse, de rest over de div. dept.
    Wij verbazen ons nu niet meer, zoals in begin, dat als we op weg gaan naar andere plek, nauwelijks auto’s tegen komen.
    Er hadden in NL NOOIT immigranten bij mogen komen.
    NL WAS en is een émigratieland, NIET immigratie.

    Geliked door 3 people

  • Piet Snot zegt:

   Aan een fiets of een scootertje heb je dan niet zoveel waar jij woont.

   Geliked door 1 persoon

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    Dat ligt eraan Piet hoeveel geduld je hebt.
    😀

    Like

   • delamontagne zegt:

    Naar het stadje is 4.5 km, dus paar minuten rijden over hoofdweg.
    Die hoofdweg zou je in NL een “landweg” noemen.
    Fietsen deed m’n vrouw 10 jaar geleden nog weleens voor boodschapje.
    Maar ik heb al in geen 15 jaar gefiets.
    Vlak is hier vrijwel niets, heuvel op en af en aan de linker-of rechterkant de diepte…………….

    Like

 2. guusvelraeds zegt:

  Tja de echte cijfers versus de geconstrueerde perceptie zet je wel aan het denken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Benesha zegt:

  In 2017-2018 waren er in Italië 25.000 ! griepdoden. Ik denk niet dat daar toen veel media aandacht aan werd geschonken. In België in 2009 4.000 griepdoden. Ik weet het niet hoor, hoe erg dit virus ook is voor de mensen in de ziekenhuizen en hoe vreemd ook de symptomen, die cijfers en de aandacht correleren niet. Als je die 25.000 in Italië van een paar jaar geleden vergelijkt met de 3.250 Corona doden in China, al helemaal niet. Nogmaals, hoe erg het ook is voor de slachtoffers, deze crisis dient ook andere doelen, dat is duidelijk.

  Geliked door 1 persoon

  • Ach Benesha.
   Als het nodig is worden ook alle verkeer slachtoffer corona doden.
   Het is maar waar de prioriteiten liggen nietwaar.

   Geliked door 1 persoon

  • LUCIA zegt:

   Juist.. wordt gewoon gebruikt om zonder veel tam tam /rumoer in de pers, allerlei onpopulaire maatregelen door te drukken en als alles voorbij is, ons te confronteren met een voldongen feit. Er worden nu allerlei klimaat beslissingen genomen zowel op EU -niveau als op nationaal niveau en waarom horen we daar niks over van de PVV en FvD die zitten alleen maar te roeptoeteren om Lockdown en voor de rest laten ze zich ook piepelen door het K-binet.

   Like

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Paniek is altijd een negatieve emotie die vaak eerder tegen dan voor je werkt.
  Dat gezegd hebbende denk ik wel degelijk dat het serieus is al was het alleen al door het hoge besmettingsgevaar. En dat dit hoog is dat heeft de praktijk inmiddels wel bewezen.
  Daarbij zijn er nu toch al meerdere patiënten die het hebben of gehad hebben die stellig beweren dat het niet zomaar een griepje is maar dat je er serieus ziek van wordt, bij mijn weten worden er tijdens een griepepidemie ook niet zoveel mensen noodgedwongen aan beademingsapparatuur gelegd.
  En ja dat met name ouderen er met fatale afloop door getroffen worden lijkt niet zo heel vreemd, we willen allemaal gezond ouder worden maar dat is slechts weinigen gegeven.
  En dan kan dit net dat zetje betekenen dat je het niet overleeft.

  Geliked door 1 persoon

  • Lucky zegt:

   Het is momenteel zelfs zo dat oudere artsen van boven de 50 niet op corona-afdelingen mogen werken, en men dus bij het personeel in ziekenhuizen al selecteert op leeftijd.
   Need I say more?

   Geliked door 2 people

  • LUCIA zegt:

   Ik denk persoonlijk dat noch het coronavirus noch sigaretten , zo’n aanslag op je longen zijn als de lucht in een gemiddeld grote stad in over-overdonderend-bevolkt-Nederland doet ..

   Like

 5. Tineke zegt:

  Wat nu als ze de alternatieve media op zwart gaan zetten onder het mom van nepnieuws.?
  Dat de blogs e.d de mensen op het verkeerde been zetten,en ze zich daarmee af laten leiden om naar de enige echte bron het RIVM te luisteren?
  Dan kunnen we elkaar niet meer bereiken.
  Het lijkt wellicht vergezocht,maar die struikrover en zijn bandieten in Den-Haag acht ik er toe in staat.

  Ik geef toe,de uren VOOR de dageraad zijn vaak het donkerst,en het vliegt me soms allemaal naar de keel.
  Zoals nu……

  Geliked door 1 persoon

  • M. zegt:

   Dit gaan ze ook doen als iedereen opgehokt zit in huis en om de eigen gevangenis heeft gevraagd.

   Geliked door 1 persoon

  • Piet Snot zegt:

   Koop een 27Mc bakkie, werkt op een 12V. accu of een losse voeding.
   Dat kunnen ze niet blokkeren of afsluiten.
   En kan je altijd contact met de buitenwereld maken.

   Geliked door 2 people

   • Piet Snot zegt:

    Een paar weken geleden had ik ‘m nog even aangezet.
    Nieuwsgierig of er nog iemand gebruik van maakt.
    Er zit alleen niemand meer op, alle 40 kanalen waren compleet stil, de hele dag.

    Geliked door 1 persoon

   • delamontagne zegt:

    Je breng t me op ’n idee.
    Ik heb nog ergens zo’n setje, een vaste en draagbaar.
    Zeg maar de voorloper van het “mobieltje”.
    Als m’n vrouw dat ding meeneemt bij ’t hondenuitlaten en ze valt in ravijn, kan ze mij in ieder geval oproepen, dan kan ik te hulp snellen=strompelen.
    We hebben hier voor portable geen reseau, daar moeten we voor de heuvel aan de ander kant op….

    Like

 6. leefbarbaar zegt:

  Het mag toch duidelijk zijn dat de griep niet leidde tot overvolle ziekenhuizen. Corona is veel besmettelijker en dus gevaarlijker.
  Dit soort verhalen lijken veel op de vergelijking van domlinx tussen terrorisme en keukentrapjes. Keukentrapjes zijn gevaarlijk, want meer slachtoffers.
  Stop met vergelijken, onderken het probleem en los dat op.

  Geliked door 1 persoon

 7. Jan zegt:

  Hoe voorkom je hamsteren

  Geliked door 1 persoon

  • Cathja zegt:

   @ Jan

   Maximaal 2 per klant…, is dat niet veel eerlijker? Ik verdenk deze winkel er van dat het bedrag wat er meer voor de tweede fles moet worden betaald in ‘eigen zakken’ verdwijnt.
   In onze supermarkt hangen overal briefjes bij ‘hamster-gevoelige’ producten: maximaal 2 per klant. Zo blijft de voorraad aardig op peil.

   Like

   • Jan zegt:

    Vanochtend zag ik iemand met een reiskoffer vol wc papier bij Lidl vertrekken. En zij had nog een tas vol in de andere hand. Zou ik niet toestaan als manager.

    Alle boter, margarine en halvarine was vorige week uitverkocht. Vanochtend was er weer genoeg (wat heet) aanwezig. Maar alle sinaasappelen waren nu uitverkocht.

    Like

 8. Piet Snot zegt:

  Zolang ze niet goed testen wie er nou eigenlijk aan corona zijn overleden of een griepje met andere aandoeningen, geloof ik niks meer.
  Ik geloof dat ze nou iedereen die dood gaat op diezelfde lijst zetten, net zo als in Italië gebeurt.
  Ja, dan loopt het wel op als je alles bij elkaar optelt.

  Like

  • Cathja zegt:

   @ Piet Snot

   De Italianen geven dat ook al aan, dat niet elke dode is overleden door het coronavirus, maar dat er velen zijn die al problemen met de gezondheid hadden.
   Ze tellen elke dode persoon mee. Corona of niet. Daarom zijn die cijfers niet erg betrouwbaar.

   Like

 9. bozeoudeman zegt:

  Ik heb in mijn leven tot nu toe slechts één keer griep gehad en dat was de Hong Kong griep. Toen heb ik wat ik mij kan herinneren zeker een volle week of langer in bed gelegen en had pijn overal, voelde me ziek en beroerd van alle kanten, als ik mijn teen bewoog crepeerde ik van de koppijn. Dat was echt griep. Verder ben ik vrijwel ieder jaar verkouden en een zware verkoudheid is wat vaak mensen ‘griep hebben’ in de volksmond noemen maar wat verkoudheid en geen griep is .

  Like

 10. Wim zegt:

  Bedankt voor deze cijfers. Zet een en ander in perspectief.En roept toch de vraag op: “Wat zit hier achter?”

  Like

 11. Lucky zegt:

  Twee derde van de coronadoden is man, en de helft van de coronadoden had een onderliggende aandoening.
  27,5 % hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk.
  15,9 % diabetes,
  12,7% chronische longaandoening,
  6,9% nieraandoening,
  6,3% kanker,
  3,7% spierziekten,
  0,5% leveraandoening.
  26,5% overige aandoening.
  5% geen sprake van onderliggende aandoening
  40% van de overleden personen was het onbekend of ze een onderliggende aandoening hadden.

  Like

 12. Pingback: Cijfers van het RIVM, is er echt reden voor corona-paniek? | JDreport.com

 13. Lucky zegt:

  https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/tsssss-rivm-in-januari-corona-is-alarmerend-rivm-half-februari-maak-je-geen-zorgen-over-corona

  Tsssss! RIVM in januari: ‘Corona is alarmerend’, RIVM half februari: ‘Maak je geen zorgen over corona!’

  Het RIVM heeft wekenlang schone schijn gespeeld naar de buitenwereld dat het allemaal wel meeviel met het coronavirus, terwijl ze intern allang wisten dat het foute boel was. Dat blijkt uit een reconstructie van het begin van de coronacrisis bij het RIVM die naast openbare uitlatingen van het instituut gelegd worden.

  https://cdn-04.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2020/03/ETyc9iTWkAEugC_.jpg?x69829

  Like

 14. Lucie zegt:

  Op het einde van het verhaal wordt een getal van 65.000 genoemd,ik denk dat dit verkeerd is.
  Dan zal het getal 8.600 ws ook niet kloppen.

  Like

  • bozeoudeman zegt:

   Dat is wat ik mij ook afvroeg maar het getal staat echt in de cijfers van het RIVM ik heb daar niets aan veranderd.

   Like

   • En daar zit hem nou net de crux Boze.
    Iedereen loopt mee in de paniek maar geen hond die eerdere cijfers wil weten.
    Ook de media zouden met dit soort getallen kunnen komen maar dan zullen de subsidies en reclame inkomsten die van de overheid komen snel opdrogen denk Ik zo maar.
    Geloof me, de paniek in Europa is er en die moet en zal blijven.

    Like

 15. Gerrit zegt:

  Vriend Mick kwam met een aardig idee. Er staan nu veel vliegtuigen stil. Die kunnen mogelijk ingericht worden voor de zieken. Stoelen eruit, bedden erin. Een afgesloten geheel, zuurstof aanwezig, keuken, toiletten en regelbare luchtdruk. Is ook mogelijk voor herstellende. Elke stoel heeft een computerscherm er kan rondgelopen worden en men is geheel onder controle.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s