Dus toch: fruit, groente en medicijnen worden schaars

Screenshot_93

(Vertaling: E.J. Bron)

Wat hebben we eigenlijk aan al die beloftes van de kant van de regering als ze toch niet nagekomen worden? Van kalmeringspillen wordt niemand zat en al helemaal niet gezond:

journalistenwatch

Het levensmiddelenaanbod in de supermarkten zal volgens de voorzitter van de Boerenbond in Duitsland, Joachim Rukwied, in de komende weken en maanden waarschijnlijk merkbaar veranderen. “We moeten er rekening mee houden dat er schaarste aan fruit en groente zal komen”, zei Rukwied tegenover de “Neue Osnabrücker Zeitung”. Achtergrond zou het gebrek aan seizoenarbeiders uit Oost-Europa in het kader van de corona-crisis zijn.

Planten, verzorgen en oogsten zouden dit jaar niet zo kunnen verlopen als gebruikelijk. Boeren zouden op dit moment acuut voor de beslissing staan of ze plantgoed afbestellen of niet. Rukwied zei: “We moeten als consumenten in de komende maanden omschakelen.”

Hij zou er van uit gaan dat het tot prijsstijgingen gaat komen. De vraag zou ook niet door importen gedekt kunnen worden, omdat er in de fruit- en groenteregio´s in Zuid-Europa eveneens een gebrek is aan arbeidskrachten. De seizoenarbeiders zouden ook niet te vervangen zijn door vrijwilligers, benadrukte Rukwied.

De medewerkers uit Oost-Europa zouden ten dele al jaren of tientallen jaren in de verschillende bedrijven werkzaam zijn en desbetreffende ervaring hebben. Overwegingen van de Duitse regering om asielzoekers of werklozen op de velden in te zetten, zouden “het gebrek aan arbeidskrachten alleen maar verzachten”, benadrukte de voorzitter van de Boerenbond. Dat zou ook gelden voor aanbiedingen van vrijwilligers of bemiddelingsplatforms op internet.

“Wij boeren maken op dit moment een grote solidariteit mee”, zei Rukwied daarover. “Velen willen blijkbaar alleen maar in deeltijd helpen. Oogsthelper is echter een volledige baan.” Hij roep de Duitse regering op om de grenzen zo snel mogelijk weer te openen voor oogsthelpers. Maar zelfs wanneer dit zou gebeuren, dan zou het onduidelijk zijn of de seizoenkrachten daadwerkelijk zouden terugkomen.

Ook de importeurs van geneesmiddelen waarschuwen voor een vermindering van de aanvoer van medicijnen in Duitsland. “De schaarste van verschillende medicamenten is door de deels gesloten grenzen binnen Europa, door hamsteraankopen van consumenten evenals door het royale voorschrijven door artsen al duidelijk toegenomen. En de lijst van schaarse producten wordt elke dag langer”, zei Jörg Geller, bestuurslid van de Vereniging van importeurs van geneesmiddelen in Duitsland (VAD), tegenover de kranten van de Funke-mediagroep.

Op grond van de grote vraag worden verschillende medicijnen al tegen hogere prijzen verhandeld dan voor de corona-crisis. Het bestuur van de VAD riep de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen (CDU), op om de grenzen zo snel mogelijk weer te openen voor het goederenverkeer. “Handelsbeperkingen en exportverboden voor medicamenten moeten opgeheven worden. Europa moet in de crisis elkaar solidair steunen en niet nationalistisch egoïstisch handelen”, aldus Geller verder. Ook de Duitse medicijnproducenten zien een verslechtering van de situatie. “De prijzen van werkzame stoffen en logistieke kosten zijn op grond van de uitval van leveranciers en transportmiddelen wereldwijd duidelijk gestegen”, zei de woordvoerder van de Duitse Vereniging van geneesmiddelenproducenten (BAH), Christof Weingärtner, tegen de kranten van de Funke-mediagroep.

De import van werkzame stoffen per luchtvracht zou deels vertienvoudigd zijn. Bovendien zouden er leveringsproblemen bij de zeevracht bestaan. Dit zou behalve grond- en hulpstoffen ook de aanvoer van beschermende kleding, mondkapjes en desinfecteermiddelen betreffen.

“Daardoor zijn ook de productiekosten van veel geneesmiddelen via de mogelijke verkoopprijs gestegen”, aldus de woordvoerder van de BAH verder. De geneesmiddelenproducenten zouden op dit moment alles in het werk stellen “dat de verzorging met geneesmiddelen en medische producten ondanks de toenemende vraag en onder moeilijke omstandigheden gegarandeerd is”, zei Weingärtner en verwees daarbij naar het resultaat van een actuele peiling onder de verenigingsleden. De ondernemingen zouden hun capaciteiten hebben uitgebreid, werken in extra ploegen – ook in het weekend. “Voor een bepaalde periode zijn de ondernemingen optimistisch de productie in stand te houden”, aldus de woordvoerder van de BAH verder. Het zou er echter op aan komen “hoe lang de situatie voortduurt”. Over het algemeen is de oorzaak van de al jaren bestaande tekorten aan geneesmiddelen dat meerdere werkzame stoffen en medicamenten vanwege de kosten alleen nog maar door enkele producenten in lagelonenlanden in Azië – zoals India of China – geproduceerd worden en niet meer in Europa. Ook India heeft al exportverboden voor meerdere werkzame stoffen voor medicamenten opgelegd. Alleen al in het jaar 2019 zou het aantal geregistreerde leveringstekorten in Duitsland naar 18 miljoen verpakkingen in vergelijking met het jaar daarvoor (9,3 miljoen) bijna zijn verdubbeld, berichten kranten van de Funke-mediagroep onder verwijzing naar het Duitse Instituut voor geneesmiddelencontrole.

Hopelijk leren de verantwoordelijken van deze catastrofale situatie. De globalisering heeft namelijk overwegend alleen maar voordelen voor de gulzige concerns gehad. Goedkoop kan in deze tijden van de corona-crisis heel duur worden – en wellicht levens kosten.

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “droevige mof”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Dus toch: fruit, groente en medicijnen worden schaars

  1. Monalisa zegt:

    Alles word schaars de prijzen gaan zeer hard omhoog een mooie winst voor de supers.

    Like

    • jantjeuitnl zegt:

      Niet als je salaris na 3 maanden enorm achteruit blijkt te gaan.
      Want het is een van de vele “beloftes” van de regering dat ze de salarissen blijven ondersteunen.

      Like

      • karton zegt:

        @ jantjeuitnl.
        Dat gedoe met de salarissen is idd. zorgelijk, maar wat denkt u van veel ouderen, waarvan sommigen alleen AOW hebben ? Gepensioneerden hebben hun pensioen met 100-den euro’s verlaagd zien worden, al járen geen indexatie, dit heeft ook mensen met een heel klein pensioentje getroffen. Geloof maar niet dat álle ouderen het goed zouden hebben, dat roepen een paar jonge gasten die zelf nog nóóit één klap hebben gewerkt en alleen het woord “feesten: kennen.

        Like

  2. Monalisa zegt:

    Vele medicijnen komen in bulk aan in Nederland, uit China er is nog genoeg bulk voorraad maar de prijs word opgedreven

    Like

    • LUCIA zegt:

      @Mona Lisa heb je Zembla gezien en Radar.. hierover er is al, in stijgende lijn, jarenlang een steeds hoger wordend tekort.
      Heb er vorig jaar nog een gedicht over geschreven, als er een les is, die we nu geleerd moeten hebben, is het dat we in ieder geval hier in Europa weer meer moeten gaan produceren.
      Het Coronavirus nep of niet, heeft wel een ding aangetoond, hoe kwetsbaar aanvoerlijnen zijn in calamiteiten en daar kun je nog zoveel scenario’s bij/toe voegen oorlogen, opstanden, branden en natuurrampen.
      De grootste bulk aan meds die we uit India en voornamelijk grootste deel China krijgen, zijn meds waarvan de patenten van BIg Pharma al verlopen zijn.. dus ze zijn voor een appel en een ei te fabriceren en aangezien we ook nog daarop gaan afdingen , zeggen die Chinezen die een monopolie positie hebben… bekijk het maar en verkopen het aan andere landen.
      Terwijl we ieder jaar horen hoe duur de zorg is.. nu komen alle beerputten aan het licht !!
      Ik weet al jaren hoe we hier besodemieterd worden met prijzen van meds, heb vrienden in andere landen dan hoor je hoeveel bepaalde meds daar kosten, we betalen hier al jaren woekerprijzen en nu blijkt dus dat die woekerprijzen hier opgeplakt worden en niet, tenminste wat de non-big Pharma meds betreft, in het land van herkomst (China en India)

      Like

  3. andre zegt:

    Rukwied is gewoon ruk net als japie RIVM want schijtlinnen en keukenrollen zijn er voor de komende 10 jaren genoeg volgens onze fantastische leider M. Rutte. Niets is minder waar want de Penny heeft al 2 weken geen rol meer in de winkel liggen en de Lidl ook al niet. (Lidl lichtjes feest ben ik trouwens nog niet vergeten) Maar schijtlinnen groeit toch echt niet aan de boom dus Rukwied liegt net zohard als Japie RIVM doet,.

    Geliked door 1 persoon

    • karton zegt:

      @ andre.
      “Rukwied” , zoals u de idioot noemt, kan niks anders als liegen en hij sleept Japióóó RIVM met zich mee.
      Overigens : bij de Rewe was afgelopen week óók geen toiletpapier meer te koop, maar de benzine was wel weer goedkoper geworden in Duisland.

      Like

      • LUCIA zegt:

        Je kunt op je WC aan de waterleidingpijp een aftakking maken en daar heb je een heel setje van bij de sanitair winkels, dan koppel je daar een slang aan en het heeft een kleine sproeikop met een hendel die je indrukt als je water wil, daar kun je down-under helemaal spick & span mee krijgen.Is schoner en goedkoper dan wc papier en ook vanuit milieuhoek beter.

        Like

  4. danny zegt:

    Wen er maar vast aan dar het allemaal strikter gaat worden als de corona eenmaal onder controle is.
    Nu wordt er even gekeken ,hoe de Nederlands op de corona maatregelen en noodwetgeving gaan reageren.

    Wanneeer 150 tweede kamerleden en 75 1e kamerleden de wetgeving strikter willen , zal het strikter worden. Daar kan geen Nederlander ,zonder passend geweld iets aan veranderen.

    Ik wil best passend geweld gebruiken, maar dan wel met de grote zekerheid dat we niet met 100 mensen staan. Gaat niet werken.

    Nogmaals wen er maar vast aan dat het straks mogelijk strikter word.

    In de wintersleep blijven en schellen op blijven houden, is de doodsteek voor de democratie die al jaren uitgehold wordt door rutte en cum suis.

    Geliked door 1 persoon

  5. Feniks zegt:

    Straks zijn er nog tekort bomen voor de verantwoordelijken.

    Geliked door 1 persoon

  6. koosv8 zegt:

    Iedereen heeft toch weleens zo’n nostalgisch momentje, nou, dan is nu mormel MERKEL aan de beurt. Schappen leeg, iedereen thuis, smoel houwe, en ook op sociale media geen verkeert woord, want ANDERS. Dus die staat wel weer te schudden in haar tuig van vreugde, op DDR achtige wijze dan. Dat het nog leeft is mij een raadsel trouwens.

    Geliked door 1 persoon

  7. Cathja zegt:

    Geen asielzoekers in de land- en tuinbouw, en ook niet in de fruitteelt. Die gasten hebben nergens verstand van, en zijn ook niet bereid om te werken voor hun geld.
    Bij gebrek aan oost-Europese werknemers moeten de werkloze Nederlanders maar worden ingezet om ons van groente en fruit te voorzien. Geen buitenlanders alsjeblieft.

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie