Turkije: paniekinkopen en vechtpartijen wegens op het laatste moment opgelegd uitgaansverbod

Screenshot_15

Uitzonderingstoestand in Istanboel.

(Vertaling: E.J. Bron)

Turkije heeft vanwege de corona-pandemie een uitgaansverbod voor 31 steden afgekondigd. De aankondiging van het uitgaansverbod voor 31 steden op het allerlaatste moment heeft in Turkije heftige onvrede en paniekinkopen van de bevolking veroorzaakt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde vrijdagavond aan dat de inwoners van de steden, waaronder de hoofdstad Ankara en de miljoenenmetropool Istanboel, hun woningen 48 uur niet zouden mogen verlaten. De regeling trad enkele uren later vrijdag om middernacht in werking.

epoch times

Onmiddellijk na de aankondiging stroomden in Ankara en Istanboel duizenden mensen de straat op om de laatste boodschappen te doen, berichtten correspondenten van AFP. Voor levensmiddelenwinkels, banken en slijterijen stonden lange rijen mensen. Ze zou zo´n maatregel verwacht hebben, zei Simona Hayrabet uit Istanboel. “Maar het kwam heel plotseling”.

Ook Marina Gravina Zagaia had duidelijke kritiek op de aankondiging op het laatste moment. “Als het ´s morgens geweest zou zijn, dan hadden we nog naar de markt kunnen gaan om eten en drinken te kopen”, zei ze. “Nu zitten we hier allemaal in de chaos”. Met een boodschappenlijstje in de hand noemde Salih Topcu het geheel “onzin”.

Blijkbaar hebben er ook vechtpartijen plaatsgevonden.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zei dat er geen reden tot paniek zou zijn. Volgens informatie van zijn ministerie dienen bakkerijen, apotheken, tankstations en postfilialen geopend te blijven. Ook voor journalisten gelden volgens het ministerie uitzonderingen betreffende het uitgaansverbod. “De mensen zijn in paniek en dat vind ik normaal, maar deze paniek is niet nodig”, benadrukte Soylu.

De burgemeester van Istanboel van de grootste oppositiepartij CHP, Ekrem Imamoglu, bekritiseerde het op het laatste moment opgelegde uitgaansverbod eveneens openlijk. Hij had zich daarvoor weliswaar sterk gemaakt voor zo´n stap, maar wees er nu op niet over de maatregel te zijn geïnformeerd.

Turkije had onlangs de maatregelen ter indamming van het corona-virus uitgebreid en uitgaansverboden voor mensen onder de 20 jaar en boven de 65 jaar verordend evenals meerdere plaatsen onder quarantaine geplaatst. Later werden de beperkingen voor werknemers onder de 20 jaar weer versoepeld. In de strijd tegen de uitbreiding van het virus hadden de autoriteiten bovendien de scholen gesloten, internationale vluchten opgeschort en gemeenschappelijke gebeden evenals bijeenkomsten verboden.

In Turkije werden volgens officiële informatie tot nu toe meer dan 47.000 besmettingsgevallen geregistreerd, waarvan de meeste in de 15 miljoen inwoners tellende metropool Istanboel. Volgens de autoriteiten overleden er in het hele land 1006 mensen. Het virus breidt zich echter razendsnel uit: gisteren werden binnen 24 uur meer dan 4700 nieuwe besmettingen en 98 sterfgevallen gemeld. Turkije is een van de landen met de grootste toename van nieuwe besmettingen wereldwijd.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Turkije. Bookmark de permalink .

3 reacties op Turkije: paniekinkopen en vechtpartijen wegens op het laatste moment opgelegd uitgaansverbod

 1. Republikein zegt:

  Den Haag was toch de hoofdstad van Turkije?
  Rotjeknor was de best of the rest.

  Geliked door 1 persoon

 2. droevige mof zegt:

  Het uitgaansverbod geldt slechts voor 48 uur. Dat is erg vreemd. Laat de speculatie beginnen.

  Like

 3. guusvelraeds zegt:

  Huh, wat is dat. Ik heb gelezen dat moslims immuun waren. Covid 19 zou de wrake van allah zijn op de vieze westerse wereld. Dus toch niet.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s