Erdoğan´s droom van het Groot-Ottomaanse Rijk

(Door: Manfred Rouhs – Vertaling: E.J. Bron)

Recidivist

Recep Tayyip Erdoğan schrijft geen gedichten. Maar hij citeert graag uit het werk van Ottomaanse dichters, die met de grootsheid en pracht van een islamitisch gefundeerd groot rijk van alle Turkse volkeren dwepen. Daarmee heeft hij zich de woede van de geloofsconcurrenten in Teheran op de hals gehaald, die door uitlatingen van de grote sultan twijfelen aan de territoriale integriteit van Iran: de padishah staat boven de sjah, en dat bevalt diens sjiietische politieke erfgenamen niet, zoals dpa bericht.

Toen hij nog geen minister-president van Turkije was en zijn concurrentie in eigen land groter was dan nu, heeft een citaat uit een gedicht Erdoğan zelfs al eens gevangenisstraf opgeleverd. In 1998, in functie als burgemeester van Istanboel, sprak hij duidelijke taal:

“De democratie is slechts de trein waar we opspringen, totdat we ons doel bereikt hebben. De moskeeën zijn onze kazernes, de minaretten onze bajonetten, de koepels onze helmen en de gelovigen onze soldaten.”

Dat zorgde in het destijds nog wereldlijke Turkije voor tien maanden gevangenisstraf en een politiekverbod. Zijn toenmalige partij, de Deugdpartij (Fazilet Partisi/FP), werd in 2001 zelfs verboden. Dus begon Erdoğan politiek opnieuw, erkende formeel de scheiding van staat en religie en was zodoende in staat de meerderheid te behalen.

De parallellen met Hitler´s putschpoging van 1923, zijn arrestatie in Landsberg en de daaropvolgende verbale “loutering” evenals zijn politieke doormars in 1933 zijn verbluffend.

De troepen van de padishah zijn overal marsklaar – zowel in Duitsland als aan de grens met Iran.

Bron:
pi-news.netDoor: Manfred Rouhs

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Erdoğan´s droom van het Groot-Ottomaanse Rijk

  1. andre zegt:

    We gaan het allemaal zien inderdaad. Adolfje met zn putsch poging in 1923 kon een straf tegemoet zien van minimaal 5 jaar tot aan de doodstraf toe. Het werd een riant jaartje waarbij hij mein kampf had geschreven maar ondertussen de Rockefeller psychopaat opleiding deed.

    Geliked door 2 people

  2. dutchess43 zegt:

    De troepen van de padishah zijn overal marsklaar.
    En geloof maar dat zij zullen marcheren binnen niet al te lange tijd.

    Geliked door 3 people

  3. Peter Rissing zegt:

    De nieuwe as van het kwaad: China, Turkije, Rusland, Noord Korea en nog wat van die dictatoriale landjes. Het Westen dient wakker te worden.

    Like

  4. Willem zegt:

    Aftrap in 2023.

    Like

  5. klaas zegt:

    Like

Plaats een reactie