Viktor Orbán: “We hebben om onze rechten gestreden en de chantage afgeslagen”

Tadeusz Morawiecki (links) en Viktor Orbán

(Vertaling: E.J. Bron)

“We hebben om onze rechten gestreden en de chantage afgeslagen, evenals al het andere wat voor onze natie niet acceptabel is”, zei de Hongaarse minister-president Viktor Orbán tijdens een persconferentie met zijn Poolse collega Mateusz Morawiecki donderdagavond in Brussel.

De Europese Raad heeft afgelopen donderdag de EU-begroting voor de periode 2021-2027 en het EU-conjunctuurfonds van de volgende generatie aangenomen. Met betrekking tot de rechtsstatelijkheid clausule in het document voegde de topontmoeting een clausule toe, die zegt dat dit mechanisme alleen maar in werking gesteld kan worden als de handelingen van een lidstaat de financiële belangen van de EU schaden.

Op de persconferentie, die na de topontmoeting plaatsvond in de Poolse ambassade in Brussel, zei Orbán dat het in het debat “helemaal niet alleen maar om het rechtsstatelijkheid mechanisme” gegaan zou zijn. “De toekomst van de EU zelf stond op het spel.”

Orbán zei dat de verworvenheden van de top ter bescherming van de EU-eenheid zouden dienen. “De overeenkomst is een goed resultaat met het oog op de toekomst van Europa, want het is duidelijk geworden dat de EU alleen maar als gemeenschap van naties kan functioneren”, zei de minister-president.

In de volgende stap zouden de nationale parlementen het akkoord moeten aannemen, zei Orbán. “We hebben ons werk zo goed als we konden, gedaan”, zei hij. Het akkoord zou het Europese verdrag beschermen, doordat het zou verhinderen dat het mechanisme van de rechtsstatelijkheid misbruikt zou worden voor politieke doeleinden. Het akkoord zou alleen met algehele instemming van alle staats- en regeringschefs van de lidstaten veranderd kunnen worden. Hongarije zou van zijn recht gebruikmaken om het mechanisme van de rechtsstatelijkheid voor het Europees Gerechtshof te brengen om te onderzoeken of het met het EU-recht verenigbaar zou zijn, zei hij.

Morawiecki zei dat de overeenkomst een gezamenlijke verworvenheid van de Visegrád-groep en een signaal van de loyaliteit van de vier landen onderling zou zijn. Na “harde en inspannende gesprekken” zou het akkoord krachtiger juridische garanties met betrekking tot de rechtsstatelijke voorwaarden bevatten dan het oorspronkelijke ontwerp, zei hij.

Polen zou het mechanisme ook voor het Europees Gerechtshof brengen, zei Morawiecki. Of de Poolse en de Hongaarse rechtsvordering gezamenlijk of gescheiden ingediend worden, zou nog niet beslist zijn, voegde hij er aan toe.

Orbán: “We hebben het geld van de Hongaren beschermd”

Nadat op de EU-topontmoeting donderdagavond in Brussel overeenstemming over de EU-begroting en het reddingsfonds werd bereikt, zei minister-president Viktor Orbán in een video op Facebook dat “het gezonde mensenverstand heeft gewonnen: we hebben het geld van de Hongaren beschermd.”

Orbán zei dat er een laatste ronde van onderhandelingen met de Hongaarse delegatie zou hebben plaatsgevonden. “Iedereen heeft zijn laatste kaart gespeeld”, zei hij, en hij voegde er aan toe dat er overeenstemming bereikt zou zijn. “Ik moet zeggen dat het gezonde mensenverstand heeft gewonnen.”

“We hebben gewonnen. Omdat er in moeilijke tijden, tijdens de epidemie en de economische crisis, geen tijd is voor ideologische en politieke debatten die ons ervan kunnen afhouden om te handelen”, zei hij.

De minister-president zei dat uiteindelijk de Europese eenheid gehandhaafd zou zijn. Hij voegde er echter aan toe dat er nog altijd voorstellen op tafel zouden liggen die vele lidstaten zoals Hongarije niet zouden bevallen, en hij verwees naar de migratie en familievijandige maatregelen, die “door Brussel gepland zouden worden”. Hij zei dat er nog twistpunten zullen komen, “maar vandaag hebben we definitief drie dingen bereikt.”

Orbán zei dat het Hongarije gelukt zou zijn om te verhinderen dat het Europese Verdrag omzeild zou zijn en de Hongaren “beslissingen worden opgedrongen die we niet kunnen accepteren”. De minister-president voegde er aan toe dat “ook het Hongaarse geld beschermd wordt”.

Charles Michel, de president van de Europese Raad, verkondigde op Twitter dat er op de topontmoeting overeenstemming over de meerjarenbegroting en het conjunctuurfonds van de EU bereikt zou zijn.

(Bron: “Hungary Today”)

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Viktor Orbán: “We hebben om onze rechten gestreden en de chantage afgeslagen”

  1. arthurschop zegt:

    Hartelijk dank beste Orban.
    David tegen Goliath, De slimste en eerlijkste heeft gewonnen van de grootste en de lompste.

    Like

  2. Hovawart zegt:

    Net wanneer bijna elke Europeaan gelooft dat de EU het antwoord heeft gevonden tegen corruptie, ontpopt de EU zich als de grootste corrupte organisatie ter wereld………..die Linksche Looneys ook altijd…

    Like

  3. Geoffrey zegt:

    HELDEN, hadden wij maar zulke leiders ipv die vieze verrotte lijers

    Geliked door 1 persoon

    • Julia zegt:

      Geoffrey Wij mogen trots zijn we hebben gelukkig Kaag en de nieuwe lijsttrekker Kauthar Bouchallikht dan weten we in ieder geval zeker dat de invasie van profiteurs en gelukzoekers als een overdonderende tsunami binnenkomen,onze samenleving totaal wordt ontwricht en ons land als snel een vergeten land kan worden beschouwd dat ten onder is gegaan aan de linkse ziekelijke ideologie met medewerking van Rutte. Over een paar jaar kunnen beter de Westerse mensen gaan vluchten omdat de overheersing van de islamisering in sneltreinvaart op ons af komt zowel in de EU als ons land. Hiervoor kunnen wij al die linkse rotte appels en de ommezwaai van Rutte naar links als de verraders en schuldigen van de ondergang van Nederland verantwoordelijk voor stellen.

      Like

  4. Qvic zegt:

    Het mechanisme van het rechtsstatelijkheid baart mij de meeste zorgen, want dat betekent niets anders dan dat de EU op papier een soeverein land is geworden. En dat alle lidstaten daarmee zijn gedegradeerd tot een provincie ervan. Dan kan Orban nu wel juichen, maar dan kan de EU alsnog deze betwiste uitzonderingen naast zich neerleggen. Omdat de EU dan de overkoepelende rechtsorde vertegenwoordigd en zullen alle lidstaten de EU als de overrulede instantie moeten accepteren of ze dat nu wel of niet willen. Niet voor niets wordt er nu enorm veel haast gemaakt om de Groene deal van Timmermans per 1-1-2021 van kracht te laten worden. Want met die 750 Miljard euro wordt o.a. deze energie transitie mee bekostigd en die mogen wij Nederlanders en Duitsers belastingbetalers ophoesten. Want de EU zijn van het BNP van VOOR de corona crisis uitgegaan. Maar in werkelijkheid zijn de landen Nederland en Duitsland veel erger getroffen financieel dan de rest van de EU. Dat wordt op deze manier van rekenen listig ontweken. De EU is een gedrocht voor de belastingbetaler, waar de corruptie en het grote graaien hoogtijd dagen viert. Daar waar de bevolkingen echter nooit toestemming voor gegeven hebben, we worden al tientallen jaren onderdrukt door dit soort gespuis wat zich zelf volksvertegenwoordiger noemt. Maar in werkelijkheid de grootste psychopathische oplichters zijn, die enkel voor hun zelf en hun meester werken.

    Like

Plaats een reactie