10 redenen waarom men zou moeten vragen naar het waarom van de huidige ontwikkelingshulp

(Door: “FlinkFeed” – Vertaling: E.J. Bron)

Datgene dat tegenwoordig “humanitaire hulp” heet, leidt tot het tegendeel van hetgeen donateurs geloven.

1. Ontwikkelingshulp ondersteunt vaak corrupte heersers

Een groot deel van de ontwikkelingshulp wordt rechtstreeks door de lokale machthebbers ingepikt. Wat het ook is, bijvoorbeeld geld of levensmiddelen, het wordt voor de persoonlijke verrijking verkocht of in pseudodemocratische verkiezingscampagnes gestopt om de eigen macht te garanderen.

2. Ontwikkelingshulp verwoest vaak de autochtone economie

Een ander deel van de zogenaamde “humanitaire hulp” komt direct op de zwarte markt terecht. En omdat er geen sprake is van productiekosten, kunnen de inheemse boeren natuurlijk niet concurreren en gaan failliet.

3. Ontwikkelingshulp creëert afhankelijkheden

Waar ooit met ontwikkelingshulp werd begonnen, houdt ze niet meer op. Wat goed klinkt, is in de praktijk vaak fataal. Want al korte tijd later kunnen de ontvangers daadwerkelijk niet meer zo gemakkelijk zonder. Dientengevolge moeten we steeds meer sturen, terwijl zich in de ontvangende landen afhankelijkheidsstructuren vormen.

4. Ontwikkelingshulp kan ontwikkeling verhinderen

Het opbouwen van infrastructuren en onafhankelijk werken gaat gepaard met enorme kosten. Omdat er in veel streken van de wereld heel veel gratis uit Europa komt, worden er nauwelijks prikkels tot zelfstandigheid geschapen.

5. Ontwikkelingshulp financiert deels zelfs oorlog en terreur

Volgens onderzoeken komt een aanzienlijke hoeveelheid van de levensmiddelen, die komen als ontwikkelingshulp, in handen van terreurorganisaties en warlord terecht. Die beroven de konvooien of, wat nog eenvoudiger is, kopen de plaatselijke verdelers om.

Daarna worden de levensmiddelen op de zwarte markt verkocht – vaak tegen enorm hoge prijzen. Het geld wordt daarna in wapens geïnvesteerd en het spelletje begint van voren af aan.

6. Ontwikkelingshulp ignoreert vaak de achtergronden

Niemand zou honger moeten lijden, dat is duidelijk. Maar vaak schiet ontwikkelingshulp haar doel voorbij – met dramatische gevolgen. Het is vast en zeker een extreem voorbeeld, maar het zou al voorgekomen zijn dat vijandige dorpen hun oogst tegen wapens hebben geruild. Hulp, die uitgaat boven basiszekerheid, dreigt zodoende conflicten te verlengen.

7. Ontwikkelingswerkers hebben vaak helemaal geen belang bij ontwikkelingshulp

Het systeem “ontwikkelingshulp” bestaat niet alleen uit vrijwilligers en armen. Het maakt niet uit of het van de staat komt of privé: het is vaak verbonden met goede banen – deels zeer goed betaalde banen. Het oplossen van problemen en de oorzaken van de armoede effectief te bestrijden, vormen daarom wel degelijk een belangenconflict met goed betaalde banen.

Vaak worden met ontwikkelingsgelden ook helemaal geen fundamentele problemen aangepakt, maar worden ze bijvoorbeeld in ideologisch gemotiveerde genderprojecten gestoken.

8. Ontwikkelingshulp is een winstgevende zaak

Achter het geld, dat daadwerkelijk de mensen ter plaatse helpt, zit een regelrechte industrie. Te beginnen bij de ontwikkelingswerkers, die op foto´s levensmiddelen uitdelen, tot aan de fotograaf, mediavormgevers in public relations, tekstschrijvers, reclamemakers, uitdelers van flyers, medewerkers klantenwerving en natuurlijk de managers toe: ze willen allemaal betaald worden. Volgens mediaberichten kan er bij privéhulporganisaties tot € 7000,- verdiend worden. Die moeten wel eerst gedoneerd worden.

9. Niet duurzame ontwikkelingshulp zorgt voor meer vluchtelingen in Europa

Het tegenovergestelde van “goed” is vaak “goed bedoeld”. Ontwikkelinghulp, die niet alleen geen duurzame structuren creëert, maar de lokale economie verzwakt en resulteert in afhankelijkheden, is er medeverantwoordelijk voor dat mensen nog steeds hun land verlaten. Het redden van levens en de strijd tegen honger staan uiteraard op de eerste plaats, maar ontwikkelingshulp op de lange termijn moet altijd hulp tot zelfhulp zijn.

10. Ontwikkelingshulp vloeit vaak naar landen die het helemaal niet nodig hebben

Met het geld van de ontwikkelingshulp worden kinderen gered en mensen die honger lijden gevoed? Vaak niet! Onder de ontvangende landen bevindt zich bijvoorbeeld China – en wel niet te zuinig. Duitsland bijvoorbeeld heeft sinds de jaren-80 bijna € 10 miljard aan de wereldmacht overgemaakt.

Bron:
flinkfeed.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

25 reacties op 10 redenen waarom men zou moeten vragen naar het waarom van de huidige ontwikkelingshulp

 1. dutchess43 zegt:

  Geef die lui niet iedere vis, maar geef hen een hengel, kunnen ze zèlf vissen!

  Geliked door 2 people

 2. karton zegt:

  Bij wie kan Nederland aankloppen om ontwikkelingshulp te vragen ?

  Geliked door 2 people

 3. Hovawart zegt:

  Een kleine 99% van ál het ontwikkelingsgeld, dat al sedert de naoorlogse jaren werd gedoneerd, is nooit bij de armoedzaaiers en hulpbehoevende sloebers terechtgekomen, de strijkstokken en zakken werden goedgevuld, de reisjes en feestjes uitbundiger en toen het bedrag de moeite waard bleek te zijn werden er NGO’s opgezet……..om onder de schijn van humanitaire hulp de arme kindertjes te kunnen misbruiken……..je schaamt je rot ooit een donatie te hebben overgemaakt.

  Geliked door 6 people

 4. De laatste zin laat goed zien hoe KNETTERGEK de Gulle Gevers zijn!! Een REALIST sprak lang geleden al; ‘Barmhartigheid is de achillespees van de Westerse / Christelijke beschaving’!!! We merken het elke dag meer / weer!! Met de ha(r)telijke groeten aan Vrouwtje Qaagh

  Geliked door 2 people

 5. delamontagne zegt:

  Bij 7) en 8) kan men ook nog toevoegen:
  / / / /
  Verder wordt er ook nog heel, héél veel af-gedelibereerd door de mannen met de ontwikkelingswerkers.
  Ze leren er veel van………….!

  en de vrouwen………….?

  Geliked door 4 people

 6. In mijn beleving word er al 60 jaar geld ingezameld voor alle soorten deug acties en het was/is/en blijft een bodemloze put waar regeringsleiders en anderssoortig tuig maar uit de pot blijven graaien.
  Individuele landen storten miljoenen in dit soort potten en de EU doet het met miljarden.
  Allemaal uw en mijn belasting geld om een reusachtige banencarrousel draaiende te houden

  Geliked door 3 people

  • Het is bij het MISDADIGE af!! Ik maakte eens een opmerking in Afrika over de zooi op straat. Kreeg het antwoord; ruim het zelf op! Die MISDADIGE ZOOI op Het Binnenhof / Brussel zijn medeplichtig / SCHULDIG aan de zooi die all-over in Afrika ligt en via kanalen uiteindelijk in de Oceanen belandt!!

   Geliked door 1 persoon

 7. ronjaspers zegt:

  De rotschild familie alleen al zou in 1 klap alle armoede kunnen oplossen in deze wereld.Ze hebben 500 biljoen of triljoen dollar aan vermogen.Maar dat gaat niet gebeuren,ook hun willen 90% van de wereldbevolking uitmoorden voor een communistische N.W.O.

  Geliked door 1 persoon

 8. Bob zegt:

  Geld voor ontwikkelings hulp is
  parelen voor de zwijnen.
  Na bijna 100 jaar is de situatie nog steeds
  hetzelfde.
  Ontwikkelgshulp dient net als corona een
  ander doel. Dit blijkt uit deze 10 punten.

  Like

 9. Astrid zegt:

  Ik doe uit principe niet aan financiële ontwikkelingshulp, omdat de mensen in die zogenaamde ontwikkelingslanden nu zelf maar eens aan de slag moeten, maar ook omdat het geld zelden aankomt bij degenen voor wie het bedoeld is.
  Ik help liever de mensen in mijn directe leefomgeving, zoals mijn 90-jarige vader, die weliswaar nagenoeg blind is, maar die gewoon nog thuis kan wonen dankzij de zorg van zijn kinderen. Zo weten we i.i.g. dat hij de liefdevolle zorg krijgt die hij verdient en dat hij niet eenzaam eindigt als een gevangene in een bejaardentehuis, zeker nu met alle cojona-restricties.
  Daarnaast is het zo, wat mij betreft, dat eenieder op deze planeet met levenslessen te maken heeft en dat een hongerige neger in Afrika niet zieliger is dan een hongerige zwerver in Nederland of Vlaanderen.
  Ik ken een zeer integere vrouw die dertig jaar lang vrijwilligerswerk deed in Albanië en zij deed dat met hart en ziel. Ze was het hele jaar bezig met het inzamelen van kleding en huishoudelijke spulletjes. Nu kan zij dat niet meer opbrengen, omdat de Albaniërs ontevreden werden en haar niet meer verwelkomden, want ze wilden toch vooral i-pads en i-phones, ipv ouderwetse naaimachines en merkloze kleding……

  Geliked door 1 persoon

  • Wow Astrid
   Je zou dit spul zelf aan de arbeid willen zetten.
   Eerder komen jij en Ik in de zogenaamde hemel meis.
   Dat spul krijg je nog niet met 10 tractoren aan het werk.
   Harrie en Ik hebben daar enige tijd rond gehangen en dat lukt echt niet.
   Het enige waar dat spul goed in is is profiteren van jou van mij en van hun eigen wijven

   Like

 10. Jackholland zegt:

  Omkopen die afrikaanse wilden geef ze 10 euro per stem en ze stemmen op sinterklaas of whatever. Dan regering omver werpen en laat westerse blanken de regering vormen . Ipv ontwikkelingshulp subsidie aanafrikaans land voor bedrijven onder leiding van blanken op te zetten 51 % in handen blanken 49 % voor de klapperapen. Alleen leiding westers en rest werknemers afrikanen. Dan dit volk leren werken opleiding stimuleren Zorgen voor scholing en onderdak gezin werknemers. Alleen op deze manier krijg je dit volk min of meer zover dat ze hun eigen broek ophouden 51% winst terug nr europa restblijft in afrika. Uiteindelijk winsgevend voor ziwel afrika als europa.

  Like

 11. Claudia Millenaar zegt:

  Gezien het feit dat onze regeringen en bestuurders al een zeer gulle geefklier hebben, is de mijne al een aantal jaren gelegen opgedroogd. Volgens mij gaan er al teveel van mijn belastingcenten naartoe.

  Geliked door 1 persoon

 12. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Regeringen zouden moeten leren van eerder gemaakte fouten.
  Ontwikkelingshulp op zich is niet verkeerd maar er is al ettelijke keren aangetoond dat het geld niet komt op de plekken waar het nodig is en, sterker nog in de diepe zakken van regeringen terechtkomen.
  Dat wetende zou je het zelf in de hand moeten houden en werkelijk het allerlaatste dat je moet doen is geld sturen.
  Natuurlijk moet je niet op neokolonialistische manier alles zelf doen, daarom heet het ook ontwikkelingssamenwerking maar daarbij dien je wel toezicht te houden.
  Niet zoals Jan Pronk met een hongerbaby op de arm gaan staan te huilen voor het oog van de camera maar spullen sturen en uit laten delen aan de mensen die het nodig hebben.
  Maar ja het is zo verleidelijk hè om voor de camera je ‘menselijke’ gezicht te laten zien en het is ook nog eens zo goed voor een eventuele herverkiezing.

  Geliked door 2 people

 13. antiislamnu zegt:

  Met de ontwikkeling hulp hebben wij ons zelf in de voet geschoten we hebben heel Afrika in leven gehouden doormiddel van vaccinaties voedsel kleding enz enz .
  Nooit is er gedacht aan infrastructuur economie banen en huisvesting en nu de bevolkingsgroei explodeert zien we de destructieve gevolgen.
  Overigens heeft ook hier Bill Gates een enorm aandeel in .

  Like

 14. Blaffertje zegt:

  Ze krijgen van mij geen cent meer.
  Het komt niet bij de mensen die het nodig hebben, maar word voor oorlogsdoeleinden gebruikt om het volk te onderdrukken.

  Al die jaren dat er door Jan lul uit de biertent is gedoneerd zijn de machthebbers er beter op geworden, maar de arme sloebers niet.
  Buitendien leert een volk niks als ze gratis geld krijgen van “Wit”, want zo noemen ze ons in die streken.
  De prikkel om zich zelf te ontwikkelen word op die manier weggenomen want ze krijgen het toch wel zonder moeite te doen.

  Het zijn landen met geweldige bodemschatten en een klimaat waar je geweldige oogsten kan produceren, alleen zijn er een stel ezels met een leuter van hier tot Tokio aan het bewind, die liever oorlogje voeren dan dat ze hun bevolking helpen en dat zal nooit veranderen tenzij de bevolking zelf actie onderneemt, maar daar is dat volk te dom voor
  Dat komt omdat hun hersenen in hun leuter zit i.p.v. hun hoofd, want dat kunnen ze, fokken als konijnen.

  Geliked door 1 persoon

 15. BigLJohn zegt:

  Het Westen heeft zelf een sterk ontwikkelde maatschappij opgebouwd ZONDER ontwikkelingshulp van wie dan ook. Maar Afrikanen doen het nog slechter dan een dier. Een dier bouwt zijn eigen nest, scharrelt met hard werken zijn eigen kostje bij elkaar en heeft van niemand hulp nodig. Het blijft een raar idee; dat westerlingen van alles en nog wat konden ontwikkelen en niemand van buiten Europa daarbij nodig hadden, en dat Afrikanen continu in de problemen zitten, zich niet kunnen of willen ontwikkelen door hun rare cultuur, dictaturen, omkoperij, Islam, en daardoor blijvend blijven steunen op de westerse wereld. Stoppen met die ontwikkelingshulp. Laat ze hun eigen boontjes maar doppen. Hadden die zendelingen c.q. missionarissen van de kerken Afrika maar links laten liggen, dan was er van massa-immigratie ook geen sprake geweest.

  Geliked door 1 persoon

 16. Harry zegt:

  Mensen die te lui en te stom zijn om iets voor elkaar te krijgen , maken geen vooruitgang als je dat met geld gaat belonen .
  Dan ben je net zo gek als een stom wijf in mijn omgeving , wiens hond als een idioot uit viel naar alle andere honden die voorbij kwamen en die rottige pitbull ononderbroken : “ braaf , braaf , braaf , braaf “ toe riep .
  Het verkeerde signaal , dus !

  Like

 17. saddy zegt:

  Bij iedere scheut geld die kant op is er een toename van bepaalde tegoeden bij Zwitserse banken .
  Ook niet vergeten dat er vaak een chantage-som betaald moet worden om het betreffende gebied veilig te kunnen bereiken. Het rode kruis is er bv trots op als ze hulp (?) kunnen bieden door de hoogste chantage-som te willen betalen.

  Like

 18. scherpschutter1943 zegt:

  mevrouw kaag is de grootste bedreiging voor onze rechtstaat en ons voortbestaan. Zij subsidieert op onze kosten onze moordenaars met gulle hand. Bijna een miljard belastinggeld gaat door haar beleid in rook op. Ook onze binnenlandse vijanden (o.a moslimbroederschap) wordt door haar gesubsidieerd en niemand in de politiek houdt haar tegen. Onbegrijpelijk. Dat stupide mens is staatsgevaarlijk, maar ja hoe kan het ook anders. Zij is gehuwd met een palestijn en familie van de (gelukkig) overleden terrorist jasjer Arafat

  Like

 19. Sinyo zegt:

  Al ettelijke maken heb ik hier neergeschreven, dat ontwikkelingshulp niets anders is dan het zuur verdiende geld van arme mensen uit rijke landen laten geven aan rijke mensen uit arme landen.
  Met de aanvulling, dat die rijke mensen “niets anders doen dan met de pink onderhoud plegen aan hun luchtwegen”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s