De Europese Volkspartij in duistere dieptes

(Door: Mariann Öry – Vertaling: E.J. Bron)

Veel leden van de christendemocratie fractie van de EVP (EPP) in het Europees Parlement vonden de afgelopen jaren de constante strijd tegen Fidesz en Viktor Orbán belangrijker dan de problemen van hun eigen kiezers. Ze verzamelden regelmatig handtekeningen, stelden eisen op, zorgden voor onrust en bombardeerden de partijleiding met hun brieven. Men kan de voorzitter van de EVP, Donald Tusk, er werkelijk niet van betichten daar geen goede partner bij te zijn. Waarschijnlijk heeft de gevallen Poolse politicus al meerdere kalenders volgekrabbeld, terwijl hij de dagen telde eindelijk van Fidesz verlost te kunnen worden.

Deze dag wil er echter op de een of andere manier maar niet komen, en wel daarom, omdat Tusk niet de benodigde meerderheid voor de uitsluiting van de Hongaarse regeringspartij bij elkaar kan krijgen. Hij ontsloeg zonder dralen de drie “wijzen van de partij”, gooide het werk van ervaren en gerenommeerde politici uit het raam, omdat zij niet zeiden wat hij wilde horen. Hij verwijst naar allerlei zaken, maar durft gewoon niet over het onderwerp te laten stemmen. Hij weet wat dat zou betekenen: splijting, chaos, mislukking.

De fractievoorzitter van de Europese Volkspartij, Manfred Weber, is of een gevaarlijk spel begonnen of is gewoon de controle over de gebeurtenissen kwijtgeraakt. Hij weet dat de definitieve beslissing nog niet gevallen is in de partij. Hij weet ook dat de dominerende kracht van de EVP, de nieuwe voorzitter van de CDU Armin Laschet, ook nog niets van zich heeft laten horen wat het thema hoe dan ook zou beslissen. Desondanks laat hij het toe dat de fractie door volledig destructieve, verwoestende, levensbedreigende tendensen overwoekerd wordt.

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán, voorzitter van de regeringspartij Fidesz, heeft Weber afgelopen weekend duidelijk gemaakt dat in geval van een wijziging van het huishoudelijk reglement en de stemming hier over nog in deze week, volgens welke complete fracties geschorst of uitgesloten kunnen worden, de leden van Fidesz de fractie zullen verlaten. Met iets anders kun je zo´n afschuwelijke aanval ook niet beantwoorden.

De leiding van de fractie blijft weliswaar volhouden dat het bij dit voorstel niet om Fidesz gaat, maar uiteraard gaat het om Fidesz! Het voorstel werd namelijk opgeworpen door Othmar Karas. Dat is de Oostenrijkse politicus die sinds jaren de relatie tussen beide landen en de beide regeringspartijen vergiftigt.

Wat maakt dit voorstel echt gemeen? De schorsing, die hier uit de la werd getrokken, is enerzijds een manifestatie van de besluiteloosheid van de EVP, haar onvermogen om te handelen, haar vooruitsnellende gehoorzaamheid met betrekking tot de progressieve liberalen. Anderzijds is ze achterbaks, omdat ze de confrontatie en de potentiële breuk, die gepaard gaat met een uitsluiting, niet op zich wil nemen, omdat ze haar eigen aantal niet wil verminderen.

Ze berooft de Fidesz-leden van hun rechten, hindert hen in hun werk, waarvoor ze door bijna twee miljoen Hongaren democratisch gemachtigd werden, wil ze echter desondanks behouden om de EVP niet te benadelen door het verlies van parlementszetels.

En als dit alles alleen niet voldoende zou zijn, dan mogen we niet vergeten dat op dit moment de derde golf van de corona-epidemie in Europa woedt. Denken Othmar Karas en zijn medestrijders serieus dat het lidmaatschap van de Fides van de EVP nu het grootste probleem voor hun kiezers zou zijn? Niet dat hun bestaan, hun gezondheid, hun leven in gevaar is? Dat ze zich van de ene lockdown in de andere wurgen en er geen idee van hebben hoe ze in hun eigen levensonderhoud moeten voorzien, wat er met hun leven zal gebeuren?

De door de EVP aangevoerde Europese Commissie heeft met de aankoop van vaccins een enorme catastrofe veroorzaakt. Er zijn niet genoeg vaccins, de regeringen in Europa staan onder enorme druk, ze houden een wedstrijd met de tijd, en het tempo wordt niet door het vaccinatiecijfer bepaald, maar door de virusmutanten.

Daar zou de Europese Volkspartij zich mee bezig moeten houden. Ze zou zich moeten schamen!

Bron:
unser-mitteleuropa.com
Door: Mariann Öry

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op De Europese Volkspartij in duistere dieptes

 1. karton zegt:

  Waarom noemt zo’n partij zich eigenlijk “christendemocratisch” ?
  Ze zijn nl. niet christelijk en al helemáál niet democratisch.

  Like

 2. Bob zegt:

  Partij politiek is belangrijker dan het
  welzijn van Europa.
  Ons belasting geld gaat aan een
  interne partij oorlog op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s