Tsjechië: (Bijna) iedereen is bang voor de euro

(Vertaling: E.J. Bron)

De Tsjechen staan sceptisch tegenover de invoering van de euro, wat betekent dat deze vast en zeker niet het belangrijkste thema bij de verkiezingen dit jaar is. Uit de nieuwste peiling van het Centrum voor Opinieonderzoek van de Tsjechische Academie van Wetenschappen bleek dat de invoering van de euro als munt in plaats van de Tsjechische Kroon door minder dan een vierde deel (24%) van de Tsjechische burgers wordt gesteund, terwijl 69% hier tegen is.

De meeste Tsjechische partijen delen de scepsis van de bevolking tegenover de toetreding van de Tsjechische Republiek tot de eurozone – alleen de coalitie van de Piraten en STAN (partij van de burgemeesters) is voorstander van de invoering van de gemeenschappelijke Europese munt.

Hoe zit het dus met de euro in de verkiezingsprogramma´s van de partijen, bewegingen en coalities?

De regeringspartij ANO wil de euro niet ten koste van de Tsjechische Kroon invoeren, hoewel ze het verblijf van de Tsjechische Republiek in de EU zal ondersteunen.

“We zullen de euro niet invoeren”, staat er in haar programma. “Als soeverein land kan de Tsjechische Republiek zijn Kroon niet opgeven. Met de invoering van de euro zouden we o.a. een belangrijk instrument ter bevordering van de export kwijtraken, die belangrijk is om het werkloosheidscijfer laag te houden en het concurrentievermogen van onze ondernemingen te garanderen.”

DE communistische partij KSČM heeft eveneens een negatieve instelling tegenover de euro. De partij zou graag via een referendum beslissen over een volledige uittreding van de Tsjechische Republiek uit de EU.

In deze kwestie komt het programma van de SPD (Vrijheid en Directe Democratie) het dichtst in de buurt van het communistische programma. De SPD beschouwt een beslissing zonder referendum eveneens als onacceptabel. “Wij beschouwen onze munt als een fundamenteel economisch instrument tot het behoud van onze economische soevereiniteit”, aldus de SPD.

De Tsjechische Sociaaldemocratische Partij (ČSSD) verklaarde de invoering van de EU alleen dan te ondersteunen wanneer dit voor de burgers een verhoging van hun koopkracht zou betekenen en wanneer de munt stabiel zou zijn.

Ook de burgerbeweging Tricolore staat negatief tegenover de invoering van de euro.

Alleen de Piraten en de liberaal-conservatieve Partij van de Burgemeesters en Onafhankelijken (STAN) vormen een uitzondering op deze scepsis. Het is al duidelijk dat zij de invoering van de euro zullen ondersteunen wanneer een coalitie van Piraten en STAN belangrijke verkiezingssuccessen behaalt.

Zij willen er voor zorgen dat de Tsjechische Republiek toetreedt tot het Europese wisselkoersmechanisme, die de Kroon tegenover de euro stabiliseert. De definitieve beslissing over de invoering van de euro zou volgens hen in 2025 kunnen vallen.

Met het oog op de duidelijke zwaktes van de euro hebben de Tsjechische Nationale Bank en het ministerie van Financiën de regering echter geadviseerd om geen datum vast te leggen voor de toetreding tot de eurozone.

(Bron: Prague Morning)

Bron:
unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Tsjechië: (Bijna) iedereen is bang voor de euro

 1. Jules Vismale zegt:

  In Tsjechië zullen ze niet alleen de euro maar ook de EU steeds meer gaan haten! Want vooral de oudere generatie is vast nog niet vergeten hoe dit land in 1938 en 1945, door toedoen van de westerse geallieerden, aan de nazi’s en communisten werd uitgeleverd! Eigenlijk doen de Tsjechen er goed aan om niet alleen de euro buiten de deur te houden maar ook om onmiddellijk uit die gehate EU te stappen!

  Geliked door 4 people

 2. Daar kunnen de Tsjechen ook gerust bang voor zijn, want met het idiote bijdrukken van Euro’s is het alleen maar wachten totdat de hele Euro in elkaar stuikt.
  Zo ver Ik begrepen heb zijn ze hier in Bulgarije ook niet meer zo van de Euro en hebben ze hier maar al te goed begrepen dat de Leva op zich een heel sterke munt is.

  Geliked door 2 people

 3. bobzelf zegt:

  MISSCHIEN ??
  MAG IK DIT HIER EVEN NEERPLETTEREN ???
  JE MOET n.l. ZINNIGE DINGEN IN HET LEVEN …

  ALTIJD AAN DE MENSHEID LATEN ZIEN ,, AANGEZIEN !!!! UW BEVRIJDERS !!!
  NOU IN 200 JAAR 204 LANDEN NAARDE KLOTEN HEBBEN GEHOLPEN
  DUS LEES EFFE MEE ……..

  MIJN OOM LAAT DE GRENZEN NIET OPEN STAAN HOOR, LOSERS WHAHAHA

  Vladimir Putin – the National Leader of Russia.
  Olga Victorova · 1uposoS
  ·
  “For Washington, there are no friends in the world, but only its own selfish interests.
  After spending trillions of dollars on military operations,
  The United States and its allies have left chaos and destruction in their wake everywhere.

  Where Washington cannot achieve its goals through open military intervention,
  it aggressively intervenes in the internal affairs of sovereign States.

  Washington is trying to isolate undesirable countries from the outside world, cut off even from the supply of basic means of survival.

  Look at Venezuela or, for example, Cuba,
  where the situation escalated this summer.
  Planes carrying food, medicine, and medical equipment flew from Moscow to Havana almost immediately.

  From Washington, there were calls for Cubans to take to the streets and overthrow the legitimate government. This is American-style democracy.

  But in each of its next bills, Washington cynically calls Russia, China, Iran and a number of other states “bad” countries, violators of order, revanchists, malicious players.”

  OME BOBZELLUF HEEFT HET MET ZIJN EIGEN OGEN ZIEN GEBEUREN IN KIEV
  OP DE MAIDAN , IN DE DONBASS
  EN MET DE MH-17 , DE USA ONWEERLEGBARE BEWIJZEN
  AL GEZIEN NU 7 JAAR EN 68 DAGEN GELEDEN
  DE NAAM WAS ?? COLLATARAL DAMAGE

  298 DODEN EN 17.000 IN DE DONBASS, DANK U WEL EEN PEULENSCHIL TOCH ??

  DANK U WEL … MOGE DE BOM DER BOMMEN OP AMERICA NEER VALLEN

  ER ZOU NIETS MAAR DAN OOK NIETS VERLOREN ZIJN MET DE VERNIETIGING VAN DAT NEPLAND

  Like

  • koddebeier zegt:

   Amerika trapt overal rotzooi, dan gaat het mis en vluchten zij “met de staart tussen de benen” weg. Europa wordt dan opgezadeld met 10.000 den ‘asielzoekers’……Bedankt Amerika,ruimt voortaan je eigen puinhopen op !!

   Like

  • bobzelf zegt:

   BERTUSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
   IK ZIE BIJ DE “”BEL “” RECHTSBOVEN
   EEN REACTIEVAN KODDEBEIER !!

   EN DIE IS NERGENS VERDER TE VINDEN

   GOEIE MORGEN TROUWENS .

   HUGGIE

   OOM EDEM VANDAAG

   Like

 4. koplampkapot zegt:

  De Euro was net zo’n slecht idee als het verenigd Europa . De burger heeft het beter door dan de bestuurlijke elite. De knoflooklanden willen ALTIJD meer geld. Uw geld is niet genoeg.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ad Bos zegt:

  Ik zeg : NIET DOEN !

  Geliked door 1 persoon

 6. Jan j zegt:

  De invoering van de euro heeft veel geld gekost en ik ben ervan overtuigd dat de euro de oorzaak zal zijn dat de eurolanden financieel in elkaar zullen storten. Nu kost de euro al veel geld in de vorm van inflatie e.a.

  Like

 7. HENK zegt:

  lekker bij de club van de euro en dan ook miljaren per jaar moeten betalen aan het corrupte zuiden ….

  Like

 8. Duchesne zegt:

  Ondertussen worden zwarte euro’s massaal gedumpt cq ingewisseld voor effectieve bestaande ruilmiddelen.
  Overal worden huizen opgekocht voor absurde bedragen en totaal gerenoveerd om geld “veilig” te stellen en direct wit te wassen…

  Als iemand nog euro’s contant heeft, wissel voor Tsjechische kronen, Zwitserse francs of Englese ponden. Of koop goud of zilver…
  Momenteel is er een enorme prijs stijging van bijvoorbeeld koper en messing, tot wel 100% tegenover anderhalf jaar geleden. Grondstoffen die extreem snel duur worden zijn de indicatie dat er iets mis is. Zowel de dollar als Euro heeft als onderpand het bezit van de burgers om te belasten of af te nemen, en dat komt er ook keihard aan, want zonder onderpand wil China geen handel meer drijven. Er zijn vele factoren in werking die bijvoorbeeld uw kleding maar ook uw eten met 40% en meer laten stijgen. Die klap is reeds in beweging, groothandels prijzen zijn nu al zo hoog dat de verkoop gegarandeerd gaat afnemen, en dus om het bestaansniveau te behouden nog verder zullen stijgen….

  Landen zoals Hongarije die een fysieke goudvoorraad hebben en een eigen munt zijn de meest stabiele plekken en straks zullen ze qua crisis schade niet de volle laag krijgen. Bovendien zijn vele ex oostblok landen in staat bijna alles wat er nodig is zelf te produceren. Boven alles voedsel….de vraag is of wij dat kunnen, als de subsidies wegvallen, als de gasprijs niet langer absurd laag is voor tuinders….als er niet langer onderbetaald personeel uit arme landen hier in de tuinbouw werkt.
  Er zullen slaven nodig zijn, veel slaven, en dat zal iedereen zijn die van de staat uit geld krijgt….

  Participatie noemt men dat, vroeger was het een betaalde baan, nu is het dwangarbeid tegen een bestaans minimum.

  De criminaliteit lonkt….en zal voor velen de enige uitweg zijn.

  Nederland is kapotgemaakt door VVD en CDA, met hulp van de vaste meelopers. Nederland leeft op een krediet dat op ieder willekeurig moment kan worden ingetrokken…

  Nog een vrolijker noot: een jongetje van 12, of 8 of wat dan ook voor een leeftijd schijnt zelfstandig ergens in Nederland bij een politiebureau te zijn binnen gekomen na een reis uit Irak/Syrie noem het maar….
  Het is handel voor statushouders om op vakantie te gaan met gezin naar eigen land en dan een ander kind mee terug te nemen op de papieren van een eigen kind. Geen douanier in het land van vertrek noch aankomst interreseert het. De pers hier geniet van weer een sensatie verhaal dus dat balonnetje mag niet worden doorgeprikt, immers iedere maand met wat veriatie is het weer nieuwsvulling.
  Dat meereizertje krijgt vervolgens instructie om een bepaald verhaal te vertellen en word op de stoep bij een willekeurig politie bureau afgezet, of op een andere plek zoals een station. Nog een paar klappen en de tranen lopen dik gezaaid over het zielige mannetje…
  Paspoort met DHL terug naar land waar eigen kind nog zit of als verloren melden en die spruit komt via een omweg in een buurland terug naar luilekkerland. Geen alarmbel die afgaat.
  Dus als uw lokale buurt statushouder na vakantie ineens veel geld heeft dan is dat omdat ze even een ruilkind hebben mee laten liften op een ander paspoort. De rest van de famillie volgt dan in het kader van hereniging….daar heeft men ginder achter wel een leuk bedrag voor over, om de rest van het ongetwijfeld vruchtbare leven op kosten van Dhimmies te leven….

  Dus als er weer een kind ergens helemaal alleen naar Nederland is gereisd als vluchteling, weet dan dat het pure oplichterij is. Handel, import van mensen, smokkel, ondergraving van onze wereld, vijandige overname met in de toekomst totale afbraak van een sociaal stelsel, de Untergang van een beschaving.

  Want dat is onderaan de streep de rekening.

  Like

 9. Duchesne zegt:

  Ondertussen worden zwarte euro’s massaal gedumpt cq ingewisseld voor effectieve bestaande ruilmiddelen.
  Overal worden huizen opgekocht voor absurde bedragen en totaal gerenoveerd om geld “veilig” te stellen en direct wit te wassen…

  Als iemand nog euro’s contant heeft, wissel voor Tsjechische kronen, Zwitserse francs of Englese ponden. Of koop goud of zilver…
  Momenteel is er een enorme prijs stijging van bijvoorbeeld koper en messing, tot wel 100% tegenover anderhalf jaar geleden. Grondstoffen die extreem snel duur worden zijn de indicatie dat er iets mis is. Zowel de dollar als Euro heeft als onderpand het bezit van de burgers om te belasten of af te nemen, en dat komt er ook keihard aan, want zonder onderpand wil China geen handel meer drijven. Er zijn vele factoren in werking die bijvoorbeeld uw kleding maar ook uw eten met 40% en meer laten stijgen. Die klap is reeds in beweging, groothandels prijzen zijn nu al zo hoog dat de verkoop gegarandeerd gaat afnemen, en dus om het bestaansniveau te behouden nog verder zullen stijgen….

  Landen zoals Hongarije die een fysieke goudvoorraad hebben en een eigen munt zijn de meest stabiele plekken en straks zullen ze qua crisis schade niet de volle laag krijgen. Bovendien zijn vele ex oostblok landen in staat bijna alles wat er nodig is zelf te produceren. Boven alles voedsel….de vraag is of wij dat kunnen, als de subsidies wegvallen, als de gasprijs niet langer absurd laag is voor tuinders….als er niet langer onderbetaald personeel uit arme landen hier in de tuinbouw werkt.
  Er zullen slaven nodig zijn, veel slaven, en dat zal iedereen zijn die van de staat uit geld krijgt….

  Participatie noemt men dat, vroeger was het een betaalde baan, nu is het dwangarbeid tegen een bestaans minimum.

  De criminaliteit lonkt….en zal voor velen de enige uitweg zijn.

  Nederland is kapotgemaakt door VVD en CDA, met hulp van de vaste meelopers. Nederland leeft op een krediet dat op ieder willekeurig moment kan worden ingetrokken…

  Nog een vrolijker noot: een jongetje van 12, of 8 of wat dan ook voor een leeftijd schijnt zelfstandig ergens in Nederland bij een politiebureau te zijn binnen gekomen na een reis uit Irak/Syrie noem het maar….
  Het is handel voor statushouders om op vakantie te gaan met gezin naar eigen land en dan een ander kind mee terug te nemen op de papieren van een eigen kind. Geen douanier in het land van vertrek noch aankomst interreseert het. De pers hier geniet van weer een sensatie verhaal dus dat balonnetje mag niet worden doorgeprikt, immers iedere maand met wat veriatie is het weer nieuwsvulling.
  Dat meereizertje krijgt vervolgens instructie om een bepaald verhaal te vertellen en word op de stoep bij een willekeurig politie bureau afgezet, of op een andere plek zoals een station. Nog een paar klappen en de tranen lopen dik gezaaid over het zielige mannetje…
  Paspoort met DHL terug naar land waar eigen kind nog zit of als verloren melden en die spruit komt via een omweg in een buurland terug naar luilekkerland. Geen alarmbel die afgaat.
  Dus als uw lokale buurt statushouder na vakantie ineens veel geld heeft dan is dat omdat ze even een ruilkind hebben mee laten liften op een ander paspoort. De rest van de famillie volgt dan in het kader van hereniging….daar heeft men ginder achter wel een leuk bedrag voor over, om de rest van het ongetwijfeld vruchtbare leven op kosten van Dhimmies te leven….

  Dus als er weer een kind ergens helemaal alleen naar Nederland is gereisd als vluchteling, weet dan dat het pure oplichterij is. Handel, import van mensen, smokkel, ondergraving van onze wereld, vijandige overname met in de toekomst totale afbraak van een sociaal stelsel, de Untergang van een beschaving.

  Want dat is onderaan de streep de rekening.

  Like

 10. Duchesne zegt:

  Ondertussen worden zwarte euro’s massaal gedumpt cq ingewisseld voor effectieve bestaande ruilmiddelen.
  Overal worden huizen opgekocht voor absurde bedragen en totaal gerenoveerd om geld “veilig” te stellen en direct wit te wassen…

  Als iemand nog euro’s contant heeft, wissel voor Tsjechische kronen, Zwitserse francs of Englese ponden. Of koop goud of zilver…
  Momenteel is er een enorme prijs stijging van bijvoorbeeld koper en messing, tot wel 100% tegenover anderhalf jaar geleden. Grondstoffen die extreem snel duur worden zijn de indicatie dat er iets mis is. Zowel de dollar als Euro heeft als onderpand het bezit van de burgers om te belasten of af te nemen, en dat komt er ook keihard aan, want zonder onderpand wil China geen handel meer drijven. Er zijn vele factoren in werking die bijvoorbeeld uw kleding maar ook uw eten met 40% en meer laten stijgen. Die klap is reeds in beweging, groothandels prijzen zijn nu al zo hoog dat de verkoop gegarandeerd gaat afnemen, en dus om het bestaansniveau te behouden nog verder zullen stijgen….

  Landen zoals Hongarije die een fysieke goudvoorraad hebben en een eigen munt zijn de meest stabiele plekken en straks zullen ze qua crisis schade niet de volle laag krijgen. Bovendien zijn vele ex oostblok landen in staat bijna alles wat er nodig is zelf te produceren. Boven alles voedsel….de vraag is of wij dat kunnen, als de subsidies wegvallen, als de gasprijs niet langer absurd laag is voor tuinders….als er niet langer onderbetaald personeel uit arme landen hier in de tuinbouw werkt.
  Er zullen slaven nodig zijn, veel slaven, en dat zal iedereen zijn die van de staat uit geld krijgt….

  Participatie noemt men dat, vroeger was het een betaalde baan, nu is het dwangarbeid tegen een bestaans minimum.

  De criminaliteit lonkt….en zal voor velen de enige uitweg zijn.

  Nederland is kapotgemaakt door VVD en CDA, met hulp van de vaste meelopers. Nederland leeft op een krediet dat op ieder willekeurig moment kan worden ingetrokken…

  Nog een vrolijker noot: een jongetje van 12, of 8 of wat dan ook voor een leeftijd schijnt zelfstandig ergens in Nederland bij een politiebureau te zijn binnen gekomen na een reis uit Irak/Syrie noem het maar….
  Het is handel voor statushouders om op vakantie te gaan met gezin naar eigen land en dan een ander kind mee terug te nemen op de papieren van een eigen kind. Geen douanier in het land van vertrek noch aankomst interreseert het. De pers hier geniet van weer een sensatie verhaal dus dat balonnetje mag niet worden doorgeprikt, immers iedere maand met wat veriatie is het weer nieuwsvulling.
  Dat meereizertje krijgt vervolgens instructie om een bepaald verhaal te vertellen en word op de stoep bij een willekeurig politie bureau afgezet, of op een andere plek zoals een station. Nog een paar klappen en de tranen lopen dik gezaaid over het zielige mannetje…
  Paspoort met DHL terug naar land waar eigen kind nog zit of als verloren melden en die spruit komt via een omweg in een buurland terug naar luilekkerland. Geen alarmbel die afgaat.
  Dus als uw lokale buurt statushouder na vakantie ineens veel geld heeft dan is dat omdat ze even een ruilkind hebben mee laten liften op een ander paspoort. De rest van de famillie volgt dan in het kader van hereniging….daar heeft men ginder achter wel een leuk bedrag voor over, om de rest van het ongetwijfeld vruchtbare leven op kosten van Dhimmies te leven….

  Dus als er weer een kind ergens helemaal alleen naar Nederland is gereisd als vluchteling, weet dan dat het pure oplichterij is. Handel, import van mensen, smokkel, ondergraving van onze wereld, vijandige overname met in de toekomst totale afbraak van een sociaal stelsel, de Untergang van een beschaving.

  Want dat is onderaan de streep de rekening.

  Like

 11. Bob zegt:

  De tsjechen hebben meer kennis van hun geschiedenis
  dat de West Europeanen.
  De Euro is doorgedrukt door een stel dat er zelf
  goed aan hebben verdiend er nog steeds aan verdienen.
  De economie van de Euro is net zo’n bubbel als de
  Chinese economie.
  De oude munten werden door een goud voorraad
  van een land gedekt. De tering en de nering waren
  toen met elkaar verbonden.
  De Euro is een stukje papier dat wordt bijgedrukt
  als er te korten zijn.
  De europese economie is een hele grote bubbel
  die door zijn omvang, die steeds groter wordt
  gaat barsten.

  Like

 12. Harry zegt:

  Ze kunnen om zich heen zien , wat voor ellende de euro heeft aangericht .
  De z.g. “ rijke “ landen zijn er alleen maar op achteruitgegaan .
  Hoe stom zou je zijn om jezelf in diezelfde ellende te storten ?
  Nog even los van de dictatoriale maatregelen die die EU – bende je probeert op te leggen .
  Een eigen munt is een sterk begin om je van die corrupte EU te ontdoen !
  Terug naar de EEG !
  Baas in eigen land !

  Like

 13. Hebk zegt:

  alle landen in de EU die NIET aan de Euro mee gedaan hebben zoals o.a Zweden en Zwitserland zijn de rijkste landen van allemaal !! Hoeven geen geld te betalen aan het corrupte zuiden ! Hoe mooi wel je het hebben ??

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s