Buchenwald: Ongevaccineerden mogen niet meer naar tentoonstelling over uitsluiting

Ingang voormalig concentratiekamp Buchenwald

(Door: Boris Reitschuster – Vertaling: E.J. Bron)

Gedenkplaats concentratiekamp Buchenwald vaardigt 2G-regel uit

Er bestaan meldingen waar zelfs een journalist, die zichzelf toch als behoorlijk welbespraakt beschouwt, gewoon geen woorden voor heeft. Dan weigert het brein om dat nog op de een of andere manier te becommentariëren. Blijkbaar, omdat dit het nieuwsbericht niet wil waarnemen. Maar het moet het doen. En ik moet het nieuwsbericht, dat lezers me gestuurd hebben, ook doorgeven. Ook als het moeilijk is. Om niet emotioneel te worden, geef ik hier gewoon letterlijk weer wat er op de site van de gedenkplaats in het voormalige concentratiekamp Buchenwald staat te lezen:

Voor bezoek aan de tentoonstellingen geldt de “2G-regel”

In de gedenkplaatsen Buchenwald en Mittelbau-Dora geldt voor het bezoek vanaf 19 november de “2G-regel”. Voor de tentoonstelling over het concentratiekamp Buchenwald is een online-ticket noodzakelijk.

Gedenkplaats Buchenwald

De gedenkplaats Buchenwald heeft de permanente tentoonstelling “Buchenwald. Uitsluiting en geweld van 1937 tot 1945” in het voormalige gerechtsgebouw evenals de tentoonstelling “Sovjet speciaal kamp Nr. 2 van 1945 tot 1950” weer geopend voor bezoekers.

Andere tentoonstellingen en verschillende gebouwen moeten op grond van hun geringe grootte echter gesloten blijven of kunnen, zoals het voormalige crematorium, alleen in het kader van een rondleiding bezichtigd worden.

Ik weiger steeds hardnekkig gelijkstellingen (die in Duitsland helaas altijd met vergelijkingen verwisseld worden – hoewel een vergelijking altijd en met alles toegestaan is, een gelijkstelling daarentegen niet).

Maar je komt er niet omheen om één ding te constateren: onze geschiedenis en juist ook haar meest duistere periodes leren ons waartoe uitsluiting, ook al begint ze nog zo klein, in het ergste geval toe kan leiden.

Dat uitgerekend een gedenkplaats, die exact deze les zou moeten doorgeven, nu zelf een signaal voor uitsluiting afgeeft, is ongelooflijk.

2G is zelfs onder regeringsgetrouwe virologen omstreden. “Het zogenaamde 2G-model is deel van het probleem”, klaagde onlangs nog viroloog Alexander Kekulé: “Gevaccineerden en genezen personen denken veilig te zijn, omdat men hen dat tot voor kort zo verteld heeft. Maar ook zij besmetten zichzelf voor een aanzienlijk deel. Daardoor hebben we nu deze enorme golf onder de gevaccineerden.”

Critici klagen dat het bij 2G minder om bescherming tegen infecties – dan zou 3G zinvoller zijn –, maar om de uitsluiting en bestraffing van ongevaccineerden zou gaan.

Des te bitterder is het nieuws uit de gedenkplaats.

Buchenwald was een van de grootste concentratiekampen op Duits grondgebied. Van 1937 tot 1945 werd het op de Ettersberg in de buurt van Weimar als gevangenis voor dwangarbeid door de nazi´s gebruikt. In de hele periode werden hier 266.000 mensen uit heel Europa opgesloten. Volgens schattingen zouden er 56.000 van hen vermoord zijn.

Bron:
reistschuster.de
Door: Boris Reitschuster

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Buchenwald: Ongevaccineerden mogen niet meer naar tentoonstelling over uitsluiting

 1. Bert zegt:

  Is daar nou helemaal niemand geweest die gedacht heb, dit kunnen we toch niet maken.
  Waar zijn we nou mee bezig hier.

  Geliked door 1 persoon

  • Mens zegt:

   Voorwaarde is wel dat er mensen zijn die denken….
   Helaas is “Befehl Ist Befehl” weer terug.
   En helaas denk ik dat de uitkomst bij ons niet anders zou zijn.
   Alleen zelf het goede voorbeeld geven en licht en inclusiviteit
   verspreiden helpt.

   Like

 2. Andre zegt:

  Buchenwald is Thüringen. Volgende week gaan we weer terug naar Birkenau (Auschwitz 2) want de opgeblazen 2 crematoria zijn niet de opgeblazen crematoria die er nu liggen. Birkenau had er 4.

  Like

 3. Alex Delarge zegt:

  Daarmee is de cirkel rond.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s