Geen snelle de-escalatie in de Oekraïne-oorlog in zicht – Poetin stelt eisen

(Vertaling: E.J. Bron)

Hoge vertegenwoordigers van Rusland en de Oekraïne hebben vandaag hun vredesonderhandelingen beëindigd. Er zal een tweede ronde volgen. De chef van het Kremlin, Vladimir Poetin, bevestigde ondertussen zijn voorwaarden voor een einde van de Russische invasie.

In de Oekraïne-oorlog tekent zich geen snelle de-escalatie af. Onderhandelaars van Kiev en Moskou keerden vandaag na een eerste onderhandelingsronde in Wit-Rusland voor consultaties naar hun thuislanden terug. Terwijl de Oekraïense president Volodomyr Zelensky een “onmiddellijke wapenstilstand” en een aftocht van de Russische troepen uit zijn land verlangde, bevestigde de Russische president Vladimir Poetin zijn eis.

Een overeenstemming in het conflict zou derhalve alleen maar mogelijk zijn “wanneer Rusland´s legitieme veiligheidsbelangen onvoorwaardelijk” geaccepteerd zouden worden, zei Poetin volgens informatie van het Kremlin in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron. Daartoe zouden de “erkenning van de Russische soevereiniteit over de Krim, de demilitarisering en denazificatie van de Oekraïense staat en de garantie van zijn neutrale status” behoren.

Tweede onderhandelingsronde overeengekomen

Voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie ontmoetten onderhandelingsteams van Kiev en Moskou elkaar vandaag in de Wit-Russische grensregio Gomel. Onderhandelaars van beide partijen deelden na de beëindiging van de gesprekken mee dat er een tweede onderhandelingsronde overeengekomen zou zijn.

Het Kremlin had een afvaardiging uit het tweede gelid naar de gesprekken in Wit-Rusland gestuurd; voor de Oekraïne namen behalve de adviseur van de president Mychailo Podoljak ook minister van Defensie Oleksij Resnikov en de viceminister van Buitenlandse Zaken Mykola Totsjyzkyi deel.

Na de toezegging tot deelname aan de gesprekken was Zelensky zondag weinig hoopvol gestemd. “Ik geloof niet al te zeer in een resultaat”, maar “men moet het proberen”, zei hij bij een toespraak.

De Duitse regering begroette “principieel” de ontmoeting. Het zou echter duidelijk zijn “dat het zeer moeilijke gesprekken zullen zijn en langere tijd kunnen duren”, zei een woordvoerder.

Aanvallen gaan door

In de Oekraïne gingen de Russische aanvallen ondanks de onderhandelingen door. De gouverneur van de in de buurt van de Russische grens gelegen miljoenenstad Charkov, Oleg Sinegubow, beschuldigde Ruisland van “oorlogsmisdaden”. Het Russische leger zou woongebieden aanvallen, er zouden burgers gedood worden, terwijl ze naar de apotheek of de supermarkt zouden gaan.

De woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, had de beschuldiging op een persconferentie afgewezen. “Nationalistische Oekraïense groepen” zouden geprobeerd hebben om “de burgerbevolking als menselijke schilden” te gebruiken. Dat wederom wordt weer betwist door de Oekraïne.

Macron zei volgens informatie van het Élysée-paleis na zijn telefoongesprek met Poetin dat de Russische president zijn “wil zou hebben bevestigd” om zich voor een einde van de aanvallen op burgers in de Oekraïne “in te zetten”. Macron belde vandaag ook meermaals met Zelensky.

Zelensky pocht op EU-toetreding: “Dat hebben we verdiend”

De Oekraïense president verlangde zijnerzijds opnieuw een snelle opname van zijn land in de EU. “We wenden ons tot de EU voor de onmiddellijke opname van de Oekraïne volgens een nieuwe speciale procedure”, zei Zelensky. “Ik ben ar van overtuigd dat dit rechtvaardig is. Ik ben er van overtuigd dat we dat verdiend hebben.”

Ook Tsjechië ondersteunt de Oekraïense inspanningen voor een opname in de Europese Unie. “We moeten op dit moment heel helder laten blijken dat de Oekraïne welkom is in de Europese gemeenschap van democratische staten”, zei minister-president Petr Fiala volgens informatie van het Tsjechische persbureau ČTK. Hij zou weliswaar een vriend van normale procedures zijn, maar men zou zich op dit moment niet in een normale situatie bevinden, benadrukte de liberaal-conservatieve politicus.

Europese Commissie tempert verwachtingen

Een woordvoerder van de Europees Commissie temperde echter de verwachting op een snelle toetreding. Er zou een procedure voor de toetredingsonderhandelingen bestaan om EU-lid te worden, zei de woordvoerder. De definitieve beslissing zou bij de EU-landen liggen, niet bij de Europese Commissie. Tot nu toe zou bij de EU-landen nog geen formele aanvraag tot toetreding zijn binnengekomen, ook al zou er al samenwerking op vele terreinen bestaan.

Baerbock terughoudend over snelle EU-toetreding

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft eveneens terughoudend op een snelle EU-toetreding van het land gereageerd. Iedereen zou zich ervan bewust zijn “dat een EU-toetreding niet iets is wat men in enkele maanden uitvoert”, zei de politica van de Groenen na een ontmoeting met haar Sloveense collega Anže Logar in Berlijn. Veelmeer zou zo´n bedoeling een intensief en ingrijpend transformatieproces met zich meebrengen.

Tegelijkertijd benadrukte Baerbock: “De Oekraïne is deel van het huis Europa.” De Europese Unie zou altijd een huis geweest zijn waarvan de deuren openstonden. Van de kant van de EU zou er geen afsluiting bestaan. De minister van Buitenlandse Zaken vulde nog aan dat er behalve de EU veel Europese instellingen zouden bestaan die gezamenlijk voor vrede en veiligheid op het Europese continent zouden zorgen.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Geen snelle de-escalatie in de Oekraïne-oorlog in zicht – Poetin stelt eisen

  1. bobzelf zegt:

    WINTER IN AMERICA IS COLD ,

    AND I JUST KEEP GROWING OLDER ..

    IK HOOP HET VOOR U ,,, MIJN OOM VLADY PROBEERT U MOMENTEEL TE REDDEN

    MAAR IK KRIJG ALLEEN 16 MINLJOEN EEMN DIKKE 16 MILJOEN HERSENDODEN NIET WAKKER

    ANYWAY I TRIED

    HUGGIE OOM VLADIBOB

    Geliked door 3 people

    • Ton Ruygrok zegt:

      Oom Vladi-Bob …, waren het er maar slechts 16.000.000 hersendoden het zijn er miljarden meer…
      Groet Ton

      Geliked door 2 people

      • bobzelf zegt:

        Ton Ruygrok zegt:
        28 februari 2022 om 21:56

        DANK U DANK , GEGOEDE VRIEND

        IK HOUD HET MAAR OP 16 MILJOEN MEDELANDGENOTEN

        IK WEET HET , IN HEEL EUROPA STERFT HET ERVAN ..

        IK BEN DOORDEZE OPMERKING WEL EEN HERSENDOOIE VRIEND
        KWIJTERAAKT
        IK SCHREEF DIT OP FEESTBOEK
        WAAROP HIJ REAGEERDE MET
        WE STAAN NU ALS VIJANDEN TEGENOVER ELKAAR
        IK WIL ER OOK NIET OVER DISCUSSIEREN ??

        DUS DIE WIST NIET DAT NEDERLAND EEN ?? 17.700.000 INWONERS HAD

        dus ??? DIE HAD ZICH UIT ZICHZELF AL BIJ DE HERSENDODEN INGESCHAALD

        IK HEB VRIENDELIJK GESCHREVEN JAMMER , TOT 2025 DAN MAAR ..

        ALS JE VACCINS PROBLEMEN GAAN GEVEN ???

        HIJ MOEST IEDER JAAR VANZIJN BAAS EEN GRIEPVACCINATIE DOEN

        EN WIR HAD ER IEDER JAAR GRIEP . MIJN RUN FRIENDS

        WHAHAHAHAHA

        JA IK VIND OPGEVEN , ALTIJD OOK ZO WAT … EN E.J. BRON

        DOET DAT OOK NIET. DUS BERTUS NEEDS HELP TOOOOOOO

        HUGGIE .

        OOMBOBBIE

        Like

  2. Htskday zegt:

    Men beseft het nog niet echt, maar we zitten inmiddels midden in WW3!!

    We bekvechten, ook hier, om details, peanuts en kruimeltjes, terwijl de trein door denderd..
    Laat je niet afleiden..
    Zie het grote plaatje..

    Alles moet kapot!
    Eerst warmlopen met depopulatie prikjes en alle regeltjes, wetjes en restricties die daarbij horen,.. binnenkort met bommen en granaten..

    En vergis u niet in de zogenaamde “oppositie”,.. it’s all in the game!

    Met de groeten van klaus schwanzz en zijn wef team.

    Maar maak je geen zorgen, we gaan het 6uild 6ack 6etter..

    Geliked door 5 people

  3. saddy zegt:

    Wat is dit trouwens voor oorlog?
    Een enorm lang front, meerdere steden en installaties onder vuur en in verhouding maar heel weinig doden aan oekraiense kant.
    Is Putin een woke front-oorlog aan het voeren met extra risico voor zijn eigen soldaten of concentreert hij zich alleen op een paar doelen om de commando-structuur te vernietigen?

    De filmpjes van het strijdtoneel aan oekraiense kant komen niet zo indrukwekkend of zelfs maar professioneel over.

    In Caracas, de gevaarlijkste stad ter wereld, heb je te maken met 11 moorden per dag, dag na dag, en als heel oekraine in oorlog is zit je op 70 doden per dag in de bloedige begin-fase?

    Deze oorlog kost minder levens dan wat er dagelijks sterft in de gevaarlijkste 10 steden ter wereld. Vanwaar dan toch die volledig overtrokken reactie van de loopjongens van klaus?

    Like

  4. Jules Vismale zegt:

    De EU is, gelijk aan Poetin, eveneens schuldig aan deze oorloge, gelijk als de westerse geallieerden en de Russen dat deden met de Duitsers toen WO II uitbrak. Als de EU inderdaad niet zo dom was geweest om zich gestaag uit te breiden met verschillende lidstaten, gelijk aan de USSR, dan was er niet zo’n puinhoop geweest en zodra Poetin de EU zou binnenvallen betekend dat zowel zijn einde als dat van de EU!

    Geliked door 1 persoon

  5. Jo zegt:

    Beste E.J. Bron, zou u niet naam Wit-Rusland niet willen gebruiken, maar de originele naam Belarus !!!
    De Rusland-haters gebruiken de naam Wit-Rusland met opzet, om met name president, Aleksandr Loekasjenko zwart te maken !

    Like

Plaats een reactie