Drie westelijke leugens in de Oekraïne-oorlog

(Door: Wolfgang Hübner – Vertaling: E.J. Bron)

In elke oorlog liegen en misleiden beide partijen over het verloop van de militaire twist. Dat is vanzelfsprekend ook zo in de Oekraïne-oorlog. Pas na het einde van deze oorlog zal enigszins opgehelderd kunnen worden welke onwaarheden Russen en Oekraïners verbreid hebben. Nu al echter is het zaak om drie verbreide leugens in de westelijke oorlogspropaganda met de realiteit te confronteren. Deze realiteit komt voort uit de beoordeling van de meest verschillende ter beschikking staande bronnen evenals uit de conceptie van de oorlogspartijen Rusland en Oekraïne.

De eerste leugen: als Rusland wint, dan zijn in de toekomst ook andere landen in Europa in gevaar

Helemaal afgezien van het feit wat e ronder een Russische overwinning moet worden beschouwd, dient deze leuze alleen maar de militaire en economische mobilisatie tegen Rusland. In het Kremlin zitten echter geen fanatieke wereldveroveraars en ook geen communistische wereldgeluk brengers meer, maar machtspolitici van een reusachtige veelvolkerenstaat, die twee grote problemen heeft: een te zwakke demografie en een te zwakke kapitalistisch georganiseerde economie. De verovering van vreemde landen inclusief de daarmee verbonden duurzame problemen zou Rusland nog veel meer overbelasten dan dat dit zelfs bij de veel rijkere VS het geval zou zijn wanneer deze bijvoorbeeld Mexico in bezit nemen.

Het op dit moment juist in rechts-conservatieve kringen weer bezworen “spook” van het Russische gevaar is het resultaat van een in de Koude Oorlog staan gebleven denkwijze. Met de huidige realiteit heeft dat niets te maken. Poetin zelf is een scherp criticus van het communistische karakter van de verbleekte Sovjet-Unie.

De tweede leugen: Rusland wil de hele huidige Oekraïne inlijven

Wanneer er iemand is die aan deze radicale oplossing bijdraagt, dan is dat het Zelensky-regime in Kiev evenals zijn sponsoren in Washington zelf. Maar de Russen zullen zich volgens alle bekende uitlatingen niet in deze ruïneuze val begeven. Ze zullen heel verstandig genoegen nemen met grote gebiedswinsten in het oosten en in het zuiden aan de Zwarte Zee en er in de toekomstige onderhandelingen voor zorgen dat de resterende Oekraïne weliswaar lid kan worden van de EU, (alleen al om de EU te verzwakken!), echter niet van de NAVO. Wanneer Kiev zich uit puur eigen belang bereid verklaard zou hebben tot neutralisering en het afzien van de herovering van de Krim en de separatistengebieden, dan zouden het land en zijn schandalig verarmde bevolking enorm vee leed en pijnlijke territoriale verliezen bespaard zijn gebleven.

De derde leugen: de Oekraïne kan winnen, Rusland kan verliezen

Eigenlijk volstaat een blik op de huidige frontsituatie om beide mogelijkheden uit te sluiten. Het Russische leger heeft in het oosten en het zuiden al belangrijke terreinwinst geboekt en rukt heel langzaam, maar systematisch tegen de zich dapper en verbeten verdedigende Oekraïense strijdkrachten op. Die zijn duidelijk niet in staat tot een groot tegenoffensief, daaraan zullen ook de westelijke leveringen van zware wapens niets veranderen. Want die zouden wel eens nauwelijks in voldoende mate aan het front terecht kunnen komen. De strijd van het Oekraïense leger in het oosten is uiteindelijk een opoffering, die aan veel soldaten het leven en hun gezondheid kost. Het naburige Rusland heeft het militaire potentieel en de strategische diepte om extra krachten in grote omvang te mobiliseren, de Oekraïne kan dat niet.

De westelijke vreugde over Russische oorlogsverliezen, pechgevallen en punctuele nederlagen kan het voor de Oekraïne en het Westen negatieve verloop van de oorlog niet verdoezelen. Voor de Russische strijdkrachten was en is deze oorlog de sinds vele decennia zwaarste vuurproef. Om deze zonder fouten en zonder verliezen te doorstaan, is in de chaos van de oorlog onmogelijk. Daarbij komt dat de Russen, geheel in tegenstelling tot Amerikaanse oorlogen, niet alles plat bombarderen wat hen in de weg staat, maar rekening houden met de Russischtalige bevolking in de gevechtszones evenals met de Oekraïense strategie van de menselijke schilden in de steden (Marioepol!). Dit optreden wordt overigens met niet minder eigen verliezen van de Russen gekocht.

Bron:
pi-news.net
Door: Wolfgang Hübner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Drie westelijke leugens in de Oekraïne-oorlog

  1. Ton Ruygrok zegt:

    Yep, Nope…,
    Ton

    Like

    • Ton Ruygrok zegt:

      Ik ben ook zo’n Dombo.., natuurlijk alleen voluit Yep .., maar goed dat ik geen oorlog hoeft te voeren dan is het sws verloren..,
      Ton

      Like

  2. bobzelf zegt:

    NOU MET NR 1 GA IK NIET MEE,
    AL DAT NEGATIEVE USA GELUL,
    JE ZOU ER HAAST IN GAAN GELOVEN
    ALS ER 1 LAND IN DE HELE WERELD IS
    DAT.
    ALLES HEEFT, GELD OLIE GAZZ GOUD DE MEEST WAARDEVOLLE GRONDSTOFFEN
    GRAAN . ETC
    HET KAN WERKELIJK NIET OP .
    DUS JAMMER MAAR HELAAS OOK ALLES IN UKRAINE GAAT NAAR DE WINNAR
    MIJN OOM VLADIMIR

    JA START MAAR MET HUILIE HUILIE DOEN USA

    DUS DIE LULKOEK MOET JE AAN TYL NUMAN EN DE USA OVERLATEN
    MET EEN STAATSSCHULD VAN 31 TRILJOEN DOLLARS
    KOM OP NOU ..
    ALS USA EEN BEDRIJF WAS GING HET GISTEREN DICHT EN WERDEN DE RAMEN DICHTGESPIJKERD /.
    EN GEWOON DAG EN NACHT WC PAPIER BLIJVEN BEDRUKKEN .

    EN DIE GROTEMUIL MAAR OP BLIJVEN ZETTEN

    IK WIL U NIET BANG MAKEN HOOR, MAAR ER WORDT DUS WEL DOOR DIE GAJUS BENDE INDE USA MET UW EN MIJN LEVEN GESPEELD .
    KIJK EFFE GEWOON VOOR EEN RUSSISCH WAPEN DIE DIT KAN VEROORZAKEN

    MET 2 EN 3 HELEMAAL GOED ..

    ALS ER 8 WEKEN GELEDEN WAS GEROEPEN WE GAAN NIET BIJ DE NAVO

    WAS HET EIGENLIJK AL ZO GOED ALS KLAAR GEWEEST .

    NOU JA DE NAZI’S AUSRADIEREN IS EEN MEER DAN UITSTKEND PLAN HOOR

    WAT EEN GAJUS .

    EN U STOND ER VOOR TE KLAPPEN !!!

    EEN KEPPELTJE EEN JOOD ALS MASSAMOORDENAAR
    EN
    HEM ALVAST EEN BRITS PASPOORT GEVEN

    HALLO WERNER VON BRAUN ER IS GODGLOEIENDE GLOEIENDE GEENSTUIVER VERANDERD
    BIJ DIE PLEURIS NSB ers ook hier dus hallo tyl

    WHAHAHAHA INCL WAT PVV LEDEN , GODVERDOMME !!!!!!!!!!!!!!

    veel kijkplezier hoor whahahahahaha

    MIJN OOM DOET NIET KINDERACHTIG ALS HIJ DENKT DAT HET UIT DE HAND GIERT .

    OOM STRANDSTOEL

    Geliked door 1 persoon

  3. Ravian zegt:

    “zorgen dat de resterende Oekraïne weliswaar lid kan worden van de EU, (alleen al om de EU te verzwakken!), echter niet van de NAVO.”

    Veel mensen realiseren zich niet dat aan het EU lidmaatschap ook de verplichting vastzit om andere EU lidstaten in geval van oorlog bij te staan…

    Geliked door 2 people

  4. delamontagne zegt:

    Reis door het bevrijde Novorossia:
    het is tijd voor de waarheid.

    https://ripostelaique.com/wp-content/uploads/2022/05/inffe7323fc-c7e9-11ec-9ae7-3d3fb1cc5ebc-682×500-1.webp

    We beginnen, maar eerst neem ik U mee naar de Site van onze vriend Boris Karpov, hij herinnert ons eraan dat gisteren, 2 Mei de jaarlijkse gedachtenis is aan een verschrikkelijke tragedie in Odessa in 2014.
    Toen werden 40 pro-Russische burgers in een gebouw opgesloten en levend verbrand.
    https://t.me/boriskarpovblog/876
    Geen twijfel dat de barbaren die dit deden op een dag door de Russische autoriteiten zullen worden gestraft als zij Odessa volledig hebben ingenomen.
    Van welke kant kwamen deze wreedheden ?
    Er is geen enkele Media sinds afgelopen 24 Februari die ons hieraan herinnert, noch enige uitleg heeft gegeven over de oorzaken van dit conflict.
    Wat ik wel lees: deze verbijsterende kranten-koppen over de situatie in Oekraïne:
    “Na het falen van Poetin in Oekraïne…”………….
    “Bewapen Oekraïne om Donbass en de Krim te heroveren…”………..

    Al die heldere lichten”, die zo goed weten te voorspellen zijn lichtjaren verwijderd van de militaire situatie op de grond, maar ze brengen hun fabeltjes over op het publiek en beloven dat Ukraïne, gesteund door de NAVO, het Russische leger geheel zal verpletteren.
    Zelfs de chagrijnige Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in U.S en de gezworen vijand van Trump, durfde tijdens haar bezoerk in Kiev te verklaren: “Laat je niet intimideren door de kleine tegenslagen”.
    En ook vindt zij dat Poutin bluftm en geen kernwapens durft te gebruiken als ultiem middel, maar hij bluft niet en dat weer de CIA donders goed.

    Het feit dat ze Ukraïne nu bewapenen met offensieve wapens en de oorlog intensiveren, is een gevaarlijke escalade en kan niet anders dan leiden naar een directe confrontatie US-Rusland.
    Dat de Media die onder controle staan, de grootste nonsense verkondigen, verbaast niemand meer.
    Zelfs niet als er word gesuggereerd dat Ukraïne nog de overwinning kan behalen.

    Het wordt tijd dat men eens gaat begrijpen dat deze oorlog die door Washington wordt gevoerd niet van vitaal belang is voor de Amerikanen.
    Maar voor Moskou is het een existentieël doel en Putin kan deze oorlog niet verliezen.
    Niemand zal hem de Donbass of de Krim ontnemen.
    Biden is helemaal dol met Zelensky en de Ukraïne, maar voor Poutin is de toetreding van Ukraïne tot de NATO een remake van de Cuba-crisis 1962, maar dan adndersom.

    Biden voert zijn proxy-oorlog en gaat door tot de laatste Oekraïense soldaat is gevallen, alleen om Rusland te verzwakken.
    Maar Putin moet zijn volk beschermen en de vitale belangen van het land .
    De inzet van de 2 is daarom niet te vergelijken.
    Van daaruit moet je heel naïef zijn om te geloven dat de Russen zullen verzwakken en loslaten.
    In tegenstelling tot de gelogen verslagen van het Westen heeft Poutin de eerste ronde gewonnen.
    Namelijk zorgen voor een doorlopende territoriale samenhang tussen de Donbass en de Krim.
    Deze strook die heel symbolisch is, is ook een erg strategische winst.
    Moskou heeft de controle over de zee van Azov.
    Om dit success te vieren hebben de Russen en de separatisten een paar journalisten uitgenodigd en wel die van de Figaro.
    Mijn voorkeurskrant sinds 10-tallen jaren.
    We hebben met hen het traject van 600 km doorkruist vanaf Rostov totaan Simferopol in de Krim.
    Ik wil nu eindigen met het Russische Volkslied [ met Franse ondertitling ]

    Jacques Guillemain,
    Ex-officier de l’armée de l’Air, pilote de ligne retraité

    Geliked door 2 people

  5. Schimanski zegt:

    Het is een pervers spel dat het Westen nu speelt mét Oekraïne en dat wéten ze. Gisteravond was er op het Oostenrijkse ZIB-nieuws een zeer hoge Oostenrijkse officier, een generaal-majoor die e.e.a. kwam verduidelijken en niet zo’n geestdode ‘deskundige’ die ze in Nederland ergens uit een hoed toveren, de Dr. Klavan’s van Koot en Bie zeg ik altijd. De ZIB-verslaggever vroeg wél goed door en zo kwam naar voren dat vooral die (letterlijk) zwáre wapens die in dit geval Duitsland wil leveren alleen maar via zware wegtransporten en over het spoor naar het front kunnen, dat blijkbaar ruim 1000 kilometer van de Poolse grens ligt. En nu komt het: die zware transporten moeten állemaal de grote rivier de Dnjepr over en dat over maar een beperkt aantal bruggen…
    Iedereen die ooit in dienst heeft gezeten weet dat aan- en afvoer vaak de grootste bottleneck is.
    De Russen hoeven alleen maar de spoorbruggen over die rivier plat te gooien. De enige andere route -niet over die rivier- loopt door Wit-Rusland en dat land laat dat niet toe. Al die zware wapens staan waarschijnlijk 500 km van het front al vast. Wat een vuiligheid, politiek op het laagste niveau en weer een hoop geld dat naar de wapenindustrie vloeit, betaald door de goedgelovige Duitsers die nu helemaal uitgekleed worden, dat kunnen ze dan alleen weten als ze naar het Oostenrijkse nieuws gekeken hebben.

    Geliked door 4 people

    • Ravian zegt:

      De Russen hebben vorige week in West Oekraïne alle transformatorstations voor de spoorwegen opgeblazen.
      Gezien de Oekraïense spoorwegen bijna uitsluitend van elektrische tractie gebruik maken ligt de hele boel dus al plat.
      En zware diesellocomotieven uit het westen hebben een andere spoorbreedte dan het Oekraïense spoorwegnet…

      Like

  6. Tijl Uylenspiegel zegt:

    Leugen no 1; als Rusland wint, dan zijn in de toekomst ook andere landen in Europa in gevaar.
    Hoezo is dat een leugen, zijn we Georgië, Tsjetsjenië en de Krim ineens vergeten?
    Nu dus Oekraïne.
    Nee dat wil hij niet innemen daar is het land te groot voor en de tegenstand te groot, maar hij kan er natuurlijk wel een marionettenregering planten, het resultaat is wat hij wil.
    Eigenlijk is dat voor een deel ook het antwoord op Leugen no 2.
    Dus dan maar naar Leugen no 3; Oekraïne kan winnen, Rusland kan verliezen.
    Dat is geen leugen, natuurlijk Rusland is numeriek niet te verslaan maar gebleken is wel dat de modernisering van hun leger lang niet zo voorspoedig is verlopen als men deed voorkomen, van hun gigantische aantal tanks is de helft niet inzetbaar, ten dele omdat ze gekannibaliseerd zijn om andere aan het rijden te houden, ten dele omdat het schroot is.
    Daarbij is het maar de vraag hoelang Putin het volhoudt als de sancties écht pijn gaan doen, tuurlijk er zijn er hier die dan gelijk beginnen over de inderdaad gigantische bodemschatten die het land heeft maar vergeet dan niet dat de totale economie vergelijkbaar is met de vele malen kleinere Benelux.
    Op korte termijn zou het afsluiten van het gas pijn doen, heel veel pijn zelfs, maar als het westen eenmaal door die zure appel heen is zit hij met de gebakken peren.
    Natuurlijk, hij zal andere afnemers vinden maar die weten ook hoe het zit en zullen een fors lagere prijs bedingen.
    China is geen vriend, China is alleen een vriend van China en van niemand anders, nu zien ze voordeel in een “vriendschap” maar zodra het voordeel minder blijkt te zijn dan is de vriendschap ook net zo vlug weer vervlogen.
    Kernwapens dan ?
    Dat zou weleens de reden kunnen zijn voor de NAVO om de streep te trekken en in te stappen.
    Gesteld dat ze dat niet zouden doen geven ze alle landen met kernwapens een vrijkaart geven om te doen wat ze willen omdat de rest van de wereld daar bang van is.
    Het zou dus ook best eens zo kunnen zijn dat Putin zijn hand heeft overspeelt en zijn militaire kracht heeft overschat.
    Al die praatjes over dat hij de burgerbevolking wil ontzien moeten we onderhand ook maar eens vergeten, grote delen van Kiev zijn met de grond gelijk gemaakt, Marioepol bestaat nog nauwelijks, vele duizenden zijn dakloos geworden, hoezo ontzien.
    Nee de uitkomst van de oorlog is nog lang niet bekend, dat is op dit moment gissen en het kan nog alle kanten op.

    Like

    • Horatius zegt:

      Het kan inderdaad nog alle kanten op, behalve een goede kant, want Putin kan zich geen gezichtsverlies veroorloven, dat zou hem populair gezegd: de kop kunnen kosten.

      Dus een zeer langdurig conflict is de meest waarschijnlijke optie waarbij de herinvoering van de Militaire Dienstplicht in Rusland niet denkbeeldig is. Met het huidige potentieel aan mankracht kan Rusland geen snelle overwinning behalen en op 9 mei a.s. tijdens de herdenking van de overwinning op Nazi-Duitsland kan dit bekend worden gemaakt.

      Dit zou inhouden dat Rusland zich in een Staat van Oorlog bevindt met het ‘internationale nazisme’ vertegenwoordigd door de VS, de NAVO en de EU. Verder dat het niet meer verboden is om het begrip ‘oorlog’ te gebruiken op de staatstelevisie.

      Dat Rusland van plan zou zijn om Finland binnen te vallen lijkt mij hoogst onwaarschijnlijk om reden dat men de handen al meer dan vol heeft aan de strijd in Oekraïne. Dus de absolute noodzaak om dit land op korte termijn lid te laten worden van de NAVO is niet aanwezig en kan de zaak alleen maar nog meer doen escaleren. Een kat in het nauw kan rare sprongen maken. Zelfs al zou dit gebeuren dan kan Finland exact dezelfde steun krijgen van het Westen als nu Oekraïne krijgt, zonder dat de NAVO direct betrokken zou worden. De Duitse regering heeft al recentelijk die toezegging gedaan.

      Een ding is absoluut zeker; Oekraïne wordt grotendeels in puin gelegd en de wederopbouw zal jaren gaan duren en vele miljarden gaan kosten. Wie daarvoor gaan opdraaien zal de toekomst uitwijzen, maar de verhoudingen tussen beide direct betrokken landen zullen voor een aantal decennia totaal verziekt zijn.

      Blijft over de vraag waarom Rusland niet binnen enkele dagen of weken de strijd niet in haar voordeel kon beslissen. De 12 generaals die nu al zijn gesneuveld geeft een indicatie dat de Russische troepen niet gemotiveerd waren, het materiaal verouderd en de verbindingen hebben gefaald.

      In 1941 toen Duitsland in eerste instantie Stalin volledig verraste en miljoenen Russen krijgsgevangenen werden gemaakt gaf deze Stalin het bevel dat er een aantal Russische generaals vanwege verregaande incompetentie of zelfs sabotage voor de Krijgsraad zouden worden gebracht. Met een executie als gevolg.

      Die 12 generaals nu zijn die Krijgsraad bespaard gebleven maar stierven een ‘heldendood’ in de voorste linies, om de eer van hun zelf en hun families te redden.

      Dit is het verschil tussen een absolute dictator en een z.g. verlichte dictator, maar tegelijkertijd het ultieme bewijs van een volkomen verkeerde inschatting van het militaire vermogen van Oekraïne om de strijd langdurig voort te kunnen zetten.

      Geliked door 2 people

Plaats een reactie