Amerikaanse investeringsbank: Russische economie als gevolg van de oorlog sterker dan verwacht

Het zakencentrum van Moskou staat ook in tijden van oorlog niet stil.

(Vertaling: E.J. Bron)

De Russische economie incasseert de door het Westen aan Rusland opgelegde sancties volgens informatie van de Wall Street-bank JPMorgan Chase blijkbaar beter dan verwacht. Dientengevolge duiden de nieuwste peiling-resultaten eerst niet op een abrupte ineenstorting van de economische activiteit van Rusland.

De Russische economie komt blijkbaar beter klaar met de vanwege het Russische offensief in de Oekraïne opgelegde sancties van het Westen tegen Rusland dan oorspronkelijk werd verwacht. Dat communiceerde de Amerikaanse Wall Street-bank JPMorgan Chase vorige week in een mededeling aan zijn klanten, die op maandag door het economische tijdschrift “Business Insider” werd gepubliceerd.

Volgens de grootste Amerikaanse investeringsbank maken peilingen over de ondernemingssfeer in het land “een niet heel diepe recessie in Rusland duidelijk en bevatten daarom opwaartse risico´s voor onze groeiprognoses”. In de mededeling haalde JPMorgan Chase bovendien ook hoge frequentie indicatoren aan zoals stroomverbruik en de financiële stromen, die erop duiden dat de economie in een betere staat verkeert dan voorspeld.

“De actuele data duiden daarom niet op een abrupte instorting van de economische activiteit, in ieder geval eerst niet”, citeerde “Business Insider” de analisten van de bank. Een eerdere prognose, volgens welke het Russische bnp in het tweede kwartaal met 35% en in het hele jaar met 7% zou afnemen, nam JPMorgan eveneens terug.

In plaats daarvan verklaarde de bank nu dat de cijfers waarschijnlijk minder alarmerend zullen zijn. De bank merkte echter op dat de effecten van de huidige evenals toekomstige sancties in de loop der tijd vermoedelijk toch nog te merken zullen zijn en dat de economie van het land in een veel betere staat zou verkeren wanneer Moskou zou hebben afgezien van zijn militaire operatie in de Oekraïne.

“We gaan er van uit dat de effecten van de sancties in de komende kwartalen groter zullen worden. Het bnp-profiel lijkt daarom steeds waarschijnlijker met een langdurige, maar niet zeer sterke recessie overeen te komen”, voorspelden de analisten en wezen er tegelijkertijd op dat de exportopdrachten op dit moment een bijzondere daling laten zien.

Rusland wordt als gevolg van zijn militaire speciale operatie in de Oekraïne met unieke economische beperkingen geconfronteerd. Terwijl de EU op dit moment haar zesde pakket sancties voorbereidt en in het kader van haar desbetreffende overleg een importverbod voor Russische olie overweegt, hebben de VS daarentegen al een embargo tegen Russische olie, een van de belangrijkste exportgoederen van het land, ingesteld.

Bovendien werd Rusland van het internationale bankensysteem SWIFT uitgesloten en werden aan Russische banken, organisaties en privépersonen sancties opgelegd. Vermogens, waaronder de helft van de deviezenreserves van het land, werden als gevolg van de sancties eveneens bevroren.

Weliswaar is het Rusland met desbetreffende tegenmaatregelen gelukt om de nationale munt van het land, de roebel, na een historische instorting weer op het niveau van voor het conflict te brengen, onder analisten heerst echter nog steeds grote onzekerheid over de toekomst van de Russische economie.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Amerikaanse investeringsbank: Russische economie als gevolg van de oorlog sterker dan verwacht

 1. antiislamnu zegt:

  Ik wens Rusland het allerbeste en spuug op de V.S/ E.u oorlogshitsers .

  Geliked door 1 persoon

 2. bobzelf zegt:

  whahahahahahaah

  we denken dat ??

  whahahahahaqhah

  we hopen dat ??

  whahahahaha

  misschienzou in de rest van het jaar ??

  whahahahahaha

  we dachten dat swift de opossing was ??

  whahahahahaha

  deroeberl staat hoger dan ooit

  whahahahahahah

  60 % meer gazzz naar china

  whshshshha

  60 % meer gazz naar india

  whahahahahahaha

  kunstmest niet naar europa

  dus u gaat aan de geeuwhonger

  whahahaha

  schitterend

  DE BLOEMBOLLEN ETERS ZIJN TERUG .. WHAHAHAHAHA

  Geliked door 1 persoon

 3. Ravian zegt:

  Gezien de Russische staat dankzij de “sancties” haar inkomsten verdubbeld ziet, en in Rusland, in tegendeel tot het westen, dit soort voordeeltjes ook in de zak van de gewone burger eindigen, en niet enkel in die van de elite, in een economie waar, dankzij die sancties, een enorme vraag naar meer in eigen land geproduceerde goederen ontstaan is, voorspel ik, als Jan Boerenlul econoom, dat de Russische economie gouden tijden tegemoet gaat…

  Geliked door 1 persoon

 4. Groene Leeuw zegt:

  Leve Rusland en het Russische volk. Dankzij hen zijn we 77 jaar geleden de Duitsers kwijtgeraakt doordat de Russen 80% van het Duitse leger al hadden vermorzeld onder hun T-34 tanks en en aanhoudende beschietingen op de vluchtende nazi’s. Omdat de VS wilde voorkomen dat de Russen heel Europa op de nazi’s zou veroveren, zijn ze deze kant opgekomen, niet omdat ze de oorlogsverklaring van Hitler aan de VS serieus namen. De VS waren aanvankelijk erg blij dat Duitsland op 22 juni 1941 Rusland binnenviel. De Duitse aanvallen op de oceaan op de Amerikaanse marine en koopvaardijschepen dwongen de VS ook tot het innemen van dit standpunt om een tweede front te openen in Europa.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s