Ondanks harde sancties: Waarom de roebel steeds sterker wordt

(Vertaling: E.J. Bron)

In het begin van de oorlog in de Oekraïne stortte de roebel tot een recorddiepte in. Ondanks de westelijke sancties is de koers van de Russische munt echter nu zo hoog als sinds 2017 niet meer. Dat roept veel vragen op. Zelfs veel Russen geloven hun ogen niet bij de wisselkantoren in Moskou: de roebel wordt steeds sterker.

De Oekraïne-oorlog, de westelijke sancties, het massale vertrek van firma´s – dat alles verzwakt de economie van het reusachtige rijk. Dat zou eigenlijk ook effect moeten hebben op de koers van de roebel. Maar niets is minder waar: kreeg men begin maart kort na het begin van de oorlog 145 roebel of meer voor een euro, op dit moment zijn dat er nog maar 65. De huidige opleving roept veel vragen op.

“De sterke roebel is geen teken van kracht”, zegt de belangrijkste econoom van de Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), Moritz Kramer. Weliswaar zou de Russische munt in het begin van de oorlog tot in het bodemloze zijn ingestort. “De ineenstorting van de Russische economie en een direct op handen zijnde betalingsuitval leken voorgeprogrammeerd.”Maar de roebel is zo sterk als sinds lange tijd niet meer. Zijn koers tegenover de euro en de Amerikaanse dollar heeft niet alleen het niveau van voor de oorlog bereikt, maar is zo hoog als voor het laatst in 2017.

Prijsexplosies ondanks sterke roebel

Voor de mensen in het qua oppervlakte grootste land ter wereld lijkt dat echter nauwelijks voordelen op te leveren. Na de crash van de roebel in maart werden vooral de prijzen voor importgoederen zoals kaas en alcohol uit het Westen aan de hoge wisselkoers aangepast. Een fles champagne voor 2900 roebel werd er eentje voor 4900 roebel. De prijs werd daarna echter niet weer verlaagd en aangepast aan de sterke roebel. Het gevolg: de champagne, die voor de oorlog omgerekend € 35,- kostte, kost nu meer dan € 75,-

Maar niet alleen luxe producten zijn duurder geworden. Veel Russen klagen over prijsexplosies bij levensmiddelen. Sinds het begin van het jaar zijn enkele goederen 50 tot 70% duurder geworden – kool bijvoorbeeld 60%, wortelen 61% en suiker 50%, zoals het nationale bureau voor de statistiek Rosstat heeft berekend. De boulevardkrant “Moskowski Komsomolets” bijvoorbeeld eiste dat er geld zou moeten komen uit de staatsbegroting – 10.000 roebel per jaar per arme, opdat e mensen levensmiddelen uit binnenlandse productie zouden kunnen kopen.

Een sterke roebel heeft dus weinig nut voor veel consumenten, omdat alles duurder is. Hij helpt echter vooral de inflatie binnen de perken te houden, opdat producten niet nog duurder worden. “Als de roebel niet zo sterk zou zijn, zou de inflatie niet 20% bedragen, maar 30 tot 40%”, zei de Russische econoom Sergej Suwerow van de internetkrant “Meduza”. Tegelijkertijd maakt hij duidelijk dat de actuele koers “geen economische” zou zijn.

Recordoverschot op de handelsbalans

De roebel zou “kunstmatig” versterkt worden door een hele serie maatregelen, waaronder ook beperking van het deviezenverkeer door de Centrale Bank. De enorme stijging van de rentes zouden niet in de laatste plaats geholpen hebben, waardoor veel burgers hun spaargeld in roebels en niet in deviezen belegden. De basisrente bedraagt op dit moment 14%. Eind februari had de Centrale Bank de rente drastisch met 10,5% naar 20% verhoogd. Veel banken bieden sindsdien vette jaarrentes, vaak met rond de 10% voor beleggingen in roebels, voor beleggingen in euro´s en dollars daarentegen krijgt men bijna niets.

Als belangrijkste reden voor de kracht van de roebel geldt echter een recordoverschot op de handelsbalans. Rusland verdient door de export van bijvoorbeeld olie en gas miljarden deviezen, die helemaal niet uitgegeven kunnen worden. Omdat de import van veel westelijke goederen is weggevallen, zit het land op zijn euro- en dollarinkomsten. Ook daarom verordende de Russische president Vladimir Poetin per 1 april de omschakeling van de gasleveringen voor de Europeanen in roebels. Rusland zou voor de deviezen niets kunnen kopen, zei de chef van het Kremlin.

De roebel is losgemaakt van de economie

Economen hebben uitgerekend dat Rusland ook vanwege de hoge energieprijzen aan het eind van het jaar een overschot van € 250 miljard zou kunnen hebben. Voor de begroting worden echter roebels gebruikt, zegt de investeringsstrateeg Suwerow. Door de geldpolitiek zou de Russische munt zich inmiddels volledig losgemaakt hebben van de economie. “Als de economie zich in een vrije val bevindt en de koers van de roebel wordt sterker, dan is dat niet goed”, zegt hij. Ruslands bruto binnenlands product zal volgens inschatting van de Centrale Bank dit jaar met 8 tot 10% afnemen. Daarvoor was de bank nog uitgegaan van een economische groei van 2 tot 3%.

Het zou moeilijk zijn om te zeggen welke koers op dit moment de “terechte” zou zijn, zegt Suwerow. Er zouden veel factoren van invloed zijn. Ook het bevriezen van de Russische deviezenreserves in het Westen zou volgens hem tot een enorme verzwakking van de munt leiden. Weliswaar staat de Centrale Bank nu weer hogere deviezenuitvoer toe – in plaats van $ 10.000,- nu het vijfvoudige. Maar de bewakers van de munt houden de teugels strak.

Mochten er echter aan nog meer Russische banken sancties worden opgelegd, dan zou dat de export kunnen vernietigen en enorme schade toebrengen aan de munt, zegt Suwerow. Ook de belangrijkste econoom van de LBBW in Stuttgart ziet dat zo: “Zolang Rusland exporteert, blijft de roebel sterk”.

De Russische president heeft westelijke landen opnieuw geattesteerd met de tegen Moskou opgelegde sancties hun eigen economieën schade toe te brengen. De westelijke landen zouden met de sancties “hun eigen nationale belangen, hun eigen economieën en de welvaart van hun eigen burgers een veel harde klap geven” dan Rusland, zei Poetin. Dit zou vooral duidelijk worden door de hoge inflatiepercentages in Europa, “die in enkele landen bijna 20% bedraagt”.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Ondanks harde sancties: Waarom de roebel steeds sterker wordt

 1. bobzelf zegt:

  omdat de roebel dus aab het goud is opgehangen bbij mijn oom

  daarom is de usa dollar nu hetzelfde waard als het papier waar het op gedrukt is

  whahaha dus gewoon o ,dan welschijthuispapier

  en ooh vergeet ik haast dit nog …

  Vladimir Putin – the National Leader of Russia.
  Olga VictorovaAdmin
  · 49 m ·
  Intel Slava Z Telegram channel:
  Surrendered Azov terrorists heading to Russian prison

  Victor Mahlawuli
  Mmmmmm so sweet to hear this.i think my enemies which is Nato and America have to think twice before taking the next step

  Johnny Justty
  Please invite me to deal with them for all the pain caused in Donbas. I will begin by burning their finger nails with hot iron . They deserve the worst punishment still don’t know why Russia remain very kind to this people. Some of them are British , A… See more

  Charis Papacharalampous
  Johnny Justty don’t know either. Cannot understand. Really…

  Charis Papacharalampous
  This should be the future of all fascists.

  dank uwel oom bob

  Geliked door 1 persoon

  • Tijl Uylenspiegel zegt:

   U heeft het stukje niet echt goed gelezen, een “sterke” roebel betekent nóg groter armoe voor de gewone Rus, die worden daar vast niet vrolijk van.
   U kunt natuurlijk de godganse dag Heil Rusland roepen maar feit blijft dat Rusland net als de meeste voormalige USSR landen bijzonder hoog op de corruptieranglijst staan.
   Nagenoeg alle rijkdom vloeit in de zakken van een beperkt groepje mensen terwijl de mensen ten oosten van Moskou van de honger geen ontlasting hebben.
   Ook grappig; veruit de meeste oligarchen wonen zodra ze voldoende hebben binnen geharkt buiten Rusland dus zo’n fijn land is het kennelijk niet.
   Ook u heeft gekozen voor Griekenland en niet voor een subtropisch paradijs in Rusland en dat maakt het toch een beetje dubbel…

   Like

   • bobzelf zegt:

    Tijl Uylenspiegel zegt:
    18 mei 2022 om 13:52
    TIJL LULVERHAAL, U STAAT NIET MEER OP DE E.J. BRON LEDENLIJST
    WEL OP DE DODENLIJST VAN BABOUSKA WHAHAHAHAHA

    DUS GOOD BYE TYPHUS LUL,

    OOM BOBOBOBOBOBOBOB

    Like

 2. bobzelf zegt:

  als uw nieuwsbladen het verrotten ,dat zal oom bobo u wel aan

  HET ECHTE NIEUWS HELPEN HOOR , DOE MAAR RUSTIG AAN ……

  WHAHAHAHAHAHA

  Rossa Primavera International News

  The surrender of militants of the Azov nationalist unit and Ukrainian servicemen blocked at the Azovstal plant in Mariupol began yesterday.

  Over the past 24 hours, 265 militants have laid down their weapons and surrendered,
  including 51 seriously wounded.

  All those in need of medical assistance were sent for treatment to a hospital in Novoazovsk, DPR.

  1. There were over 2,500 people in total when the surrender began.
  2. 804 of them were Azov nazis.
  3. Of the total, 404 were wounded, of whom 55 were heavy.
  4. Over 200 corpses in a frozen state.
  5. There were also Russian/DPR PoWs (1 officer, 2 soldiers).

  In the nearest future,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  all remaining militants!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  are expected to come out from the hiding places and be taken as PoWs.

  Geliked door 3 people

  • antiislamnu zegt:

   Bedankt voor de info 👊

   Like

   • bobzelf zegt:

    antiislamnu zegt:
    18 mei 2022 om 14:00

    GEEN DANK

    MET LIEFDE GEDAAN ..

    EN DE WAARHEID SCHRIJVEN IS ZO LEUK . EN DAN ‘S AVONDS NA DIVERSE KEREN IN DE LACH TE ZIJN GESCHOTEN OM DE WAARDELOZE KRANTEN EPISTELS EN TYL VOOR DE 711e keer afgezeken te hebben
    in de badkamer glimlachend in de spiegel kijken

    IK VIEL ZO ROND / TIJDENS DE MAIDAN BINNEN BIJ ONS BETUS

    BLIJF TROTS OP DIE MAN … U KOMT VERDER NERGENS MEER
    DE WAARHEID TEGEN .

    HET ENIGE BOLWERK WAAR 99.9 % DE WAARHEID WORDT GESPROKEN

    OP EEN ENKELING NA, WAARVAN IK DE NAAM NIET ZAL NOEMEN OMDAT HIJ TYL HEET HIER

    DIE MAN IS ZO DOM , ZO HERSENDOOD . ONGELOFELIJK

    EN PAS ?? NEE AL JAREN EN OOK NOG DIKWIJLS DAGELIJKS

    VRESELIJK WAT EEN KLOOTVIOOL

    HUGGIE OOM BOB

    Like

  • ronjaspers zegt:

   bobzelf.Misschien een goed idee om die nazi,s aan de chechenen te overhandigen,dan krijgen ze een speciale behandeling.

   Like

   • bobzelf zegt:

    ronjaspers zegt:
    18 mei 2022 om 18:21

    LIEVE RIEND RONNIE
    WIE DENK JIJ DAT IN MARIOPOL BEZIG WAS EN IS MET DE AZOV MOORDNAARS

    OOM VLADIMIR HEEFT ER 50.000 CHECHENEN VOOR UITGENODIGD
    EN WEL GEINIG ZELFS DE BAAS VLADI’S VRIEND KWAM MEE

    EN JA. NIEMAND WEET HOEVEEL AZOV LEDEN . ER AANWEZIG WAREN ????
    VOLGENS DE BRICHTEN ZIJN ER AL EEN 50.000 AZOV LEDEN VERDWENEN EN NAAR RUSLANDAFGEVOERD

    DAT WAS OOK HET PLAN

    DIIKKE HUG DUS SSSSSSTTTTTTTTTTTTTTTTT ZWIJGEN

    Geliked door 1 persoon

 3. saddy zegt:

  20% Inflatie vindt klausje vast nog te laag. De ECB blijft immers maar bijprinten.

  Ook pittig: De amerikaanse aandelen hebben sinds 01-01-2022 al 7 trillion (biljoen?) aan waarde verloren. Samen met obligaties is dit het slechtste voorjaar OOIT.

  De cijfers zijn dus slechter dan vlak voor de great depression.

  (Maar oma en opa, waarom hebben jullie toen dan toch steeds op d66 en pvda gestemd? Oh lieverd, dat was nog niet eens alles. We stonden ook vooraan in de rij voor de genocide-spuitjes en insecten-poep vlees. En dat mooie huis op de foto? Dat hebben we weggegeven aan totale vreemdelingen. Wat waren we toen moreel superieur. Ja, dat waren nog eens tijden)

  Geliked door 2 people

 4. ieznogoedh zegt:

  Waarom is de roebel zo sterk?
  Een betere vraag is wellicht waarom de € zo zwak is.
  Ik heb gezien dat de € in 2022 zo ongeveer 5 % aan waarde heeft verloren t.o.v. 2021.
  Dan is de vraag natuurlijk, wanneer komt die € weer eens omhoog?

  Like

 5. LUCIA zegt:

  Heerlijk… ik kan hier echt van genieten, die Russen hebben na alle onverdiende tegenwind en Neonazi-sancties, nu mazzel …kan hier echt de Karma-humor van inzien..You go…. Putin

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s