Nieuwe bronnen: NAVO had de USSR beloofd zich niet naar het oosten uit te breiden

(Vertaling: E.J. Bron)

Archiefvondsten bevestigen Russische voorstelling van zaken

Zoals de “Spiegel” en de “Welt” al in februari berichtten, bewijzen onlangs herontdekte bronnen de Russische voorstelling dat het Westen in het kader van de Duitse hereniging beloofd had om de NAVO niet verder naar het oosten uit te breiden.

Rusland en enkele Duitse politici hadden er steeds opnieuw op gewezen dat de toenmalige Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, James Baker, en de Duitse Minister van Buitenlandse Zaken, Hans-Dietrich Genscher, Michael Gorbatsjov (foto) verzekerd zouden hebben dat de NAVO zich niet verder naar het oosten zou uitbreiden.

In de afgelopen jaren werd door de media en enkele politici – vooral uit de VS – de mening verbreid dat er nooit sprake geweest zou zijn van zo´n belofte.

Maar een nieuw opgedoken notitie uit het Britse nationale archief ondersteunt de Russische bewering dat het Westen met de uitbreiding van de NAVO naar het oosten de gemaakte afspraken van 1990 zou hebben geschonden. Zo zou de Duitse diplomaat Jürgen Chrobog geschreven hebben over een bijeenkomst tussen de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland in maart 1991 geschreven hebben: “We hebben duidelijk gemaakt dat we de NAVO niet over de Elbe heen uitbreiden.”

En de Amerikaanse vertegenwoordiger Raymond Seitz had verklaard: “We hebben tegenover de Sovjet-Unie duidelijk gemaakt – bij twee plus vier, evenals bij andere gesprekken – dat we geen voordeel zullen halen uit de terugtrekking van Sovjet-troepen uit Oost-Europa.”

Bron:
freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

22 reacties op Nieuwe bronnen: NAVO had de USSR beloofd zich niet naar het oosten uit te breiden

 1. Blaffertje zegt:

  Voor iemand die de geschiedenis goed kent is dit geen nieuws.
  Hete het niet het verdrag van Minsk?

  Putin heeft volkomen gelijk dat hij een grens getrokken heeft ‘zo ver en niet verder, punt’.
  Oekraïene is voor hem de druppel.
  Maar wat doet het arrogante westen?
  Ze denken een of andere Jan lul voor zich te hebben, lachen hem uit en gaan tegen alle regels in door met uitbreiden naar het Oosten.
  De EU heeft al veel meer landen binnengehaald bij die verfoeide Europese Unie dan was afgesproken, maar hadden er nooit op gerekend dat Putin toch een keer van zich af ging bijten.
  En nu zitten ze in hun piepzak dat dat kleine Russische opdondertje hun en lesje leert.
  En gelijk heeft ie.
  Ik vind het prachtig dat de EU een lesje in nederigheid krijgt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Julia zegt:

  Belofte en woord houden wat een trieste bedoening dit allemaal om de oorlog in stand te houden voor het realiseren van de great reset. Laat de NAVO dan maar flink voelen wat zij hebben veroorzaakt https://www.frontnieuws.com/russische-senator-dringt-aan-op-raketaanvallen-op-v-s-bases-in-europa/ Het is in en in triest om onze samenleving en economieën zo op het spel te zetten wat uiteindelijk door een elitaire ziekelijke machtswellust van de globalisten in Davos en op andere geheime besprekingen is gepland. Zelfs de zeer recente deelname aan de Bilderberg clan van onze zogenoemde koning Willem werd niet bekend gemaakt https://www.ninefornews.nl/rvd-houdt-aanwezigheid-van-willem-alexander-op-bilderbergconferentie-buiten-schijnwerpers-schimmige-zaken/ Van de politiek tot het koningshuis is betrokken bij de smerige plannen Willem Bilderberg en Maxima WEF. De EU, VS en NAVO houden deze oorlog bewust in stand. Vandaar dat de door het WEF aangestuurde Zelensky vertikt te onderhandelen en meer en meer wapens krijgt toebedeeld alsmede de toezegging van miljarden en let op zeer versnelde toetreding tot het mislukte bolwerk de EU. Kortom het is een puur economische oorlog keihard gevoerd door de VS en het Westen. Eén troost de leeghoofden in het Westen hebben zichzelf al flink in de voeten geschoten maar het meest misselijke is dat dat globalistisch elitair tuig daar zelf geen last van heeft met hun torenhoge salarissen maar miljoenen burgers de armoede al grotendeels hebben in gesleurd en veel doden onder hun burgers door het blijven leveren van moordwapens aan de corrupte Oekraïne op hun naam hebben. Hopelijk wordt de hele elitaire bende binnenkort zwaar afgestraft en ter verantwoording geroepen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Olie bol zegt:

  zo eens kijken of de foute krant van Nederland dit stuk wil plaatsen, maar ik denk het niet.

  Geliked door 1 persoon

 4. scherpschutter1943 zegt:

  Dus, de NAVO is net zo onbetrouwbaar als Rusland. Met beide parijen zijn dus geen afspraken te maken. Daarbij gevoegd de expansiedrift van de europese unie en de ingrediënten voor de 3e wereldoorlog zijn voorhanden. De voorbereiding tot wereldoorlog 3 is in volle gang. Maak u geen illusies dat we dat kunnen voorkomen. De grootste oorlogsophitsers roepen in koor dat ze geen oorlog willen maar de realiteit is anders. Ik ben geen vriend van Putin en ook niet van de russen maar met de vrienden die we nu hebben, EU en Amerika, heb je geen vijanden meer nodig. Het resultaat is altijd hetzelfde.

  Geliked door 2 people

  • bobzelf zegt:

   scherpschutter1943 zegt:
   4 juni 2022 om 09:07

   HE MAKKER ZOU JE DIT EVEN DUIDELIJK UIT KUNNEN LEGGEN AAN

   WAT MENSEN HIER MET WEL WERKENDE HERSENS ??????

   ZOAL OOM BOB RAVIAN KARTON . EN DE DAMES ZEKER ??

   DANK U WEL . IK BEN BENIEUWD .WAAR DEZE LUL KOEK OP SLAAT .

   Dus, de NAVO is net zo onbetrouwbaar als Rusland. Met beide parijen zijn dus geen afspraken te maken. ?????????????????????????????????????

   LEG UIT , MAKKER .

   OOM LULKOEK

   Like

   • scherpschutter1943 zegt:

    om lulkoek, lees het stuk van Boike. Zijn al uw vragen beantwoord

    Like

   • bobzelf zegt:

    scherpschutter1943 zegt:
    5 juni 2022 om 22:16

    WHAHAHAHA , ER IS BIJ JOU EEN STEKIE LOS HOOR !!!

    om lulkoek, lees het stuk van Boike. Zijn al uw vragen beantwoord ??

    O JA JOH, WAAR STAAT DAT DAN BIJ BOIKE ?? LEES EFFE VOOR ??

    IK LEES BOIKE’SSTUK 2X

    EN DAARZAL IK ALLES UIT MOETEN BEGRIJPEN ??

    NOU KAN IK HIER IEDEREEN ZIJN OREN WEL WASSEN HOOR

    MAAR JIJ LULT DUS DUBBEL LULKOEK

    WANT OOK BIJ BOIKE IS NERGENS IETS TERUG TE VINDEN ???

    ZIT JE OP EEN SPECIAAL BLOG ??? WHAHAHAHA

    JOU LULKOEK OPMERKING DUS

    Dus, de NAVO is net zo onbetrouwbaar als Rusland. Met beide parijen zijn dus geen afspraken te maken. ?????????????????????????????????????

    DUS JE MAG HET NOG 1 X UITLEGGGEN MAKKER

    JE OPMERKING SLAAT ALLE JEZUS HELEMAAL NERGENS OP DUS

    NAVO NET ZO ONBETROUWBAAR ALS RUSLAND . WAAR KAN IK DAT LEZEN BIJ BOIKE ??

    OOM 3 X LULKOEK DUS

    Like

 5. Boike zegt:

  Toen de koude oorlogomstreeks 1990 ten einde liep, het ijzeren gordijn werd afgebroken en de Berlijnse muur viel, werd er inderdaad tussen de grote mogendheden en Rusland afgesproken dat Oost- en West-Duitsland zouden herenigen en dat de NATO niet verder zou uitbreiden. Het was een gentlemens agreement. Het werd ook uitgebreid in de media verkondigd.

  Enkele landen die deel uitmaakten van het Sovjet blok herkregen hun vrijheid en zouden zelfstandig verder gaan.

  De twee Duitslanden waren nauwelijks herenigd, of de NATO begon aan de uitbreiding van het bondgenootschap richting Rusland.

  Michail Gorbatsjov, president van de Sovjet-Unie, werd met een putch door dronken Boris Jeltsin opzij geschoven. Hij had stiekem de USSR opgeheven. Er zijn geruchten en sterke vermoedens dat Amerika (CIA) hier achter zaten.

  Margaret Thatcher destijds premier van het Verenigd Koninkrijk was een fel tegenstander van de Duitse hereniging. Zij had liever gezien, dat de twee Duitslanden naast elkaar zouden voortbestaan. Zij zag het gevaar van een groot Duitsland. Maar er werd zoveel druk op haar uitgeoefend, dat zij moest toegeven.

  Het Amerikaanse en West-Europeese bedrijfsleven greep het einde van de koude oorlog aan, om Oost-Europa en Rusland te bestormen met de zegeningen van de Westerse economie. De Russische economie werd gewoon plat gewalst.

  Onder Jeltsin geraakte Rusland gestaag aan lager wal en verzwakte aanmerkelijk.

  De NATO negeerde de afspraken om niet verder uit te breiden en breidde zich wel uit richting Rusland. Binnen de kortste keren stonden de NATO-troepen zo’n 800 km dichter bij Moscou, dan tijdens de koude oorlog.

  Toen Poetin in Rusland aantrad, stond hij voor de enorme uitdaging, om weer orde op zaken te stellen en Rusland weer als grootmacht op de kaart te zetten. De welvaart in Rusland nam zienderogen toe. De Russen hadden het nog nooit zo goed gehad, als onder Poetin. Hij investeerde ook in moderne defensie systemen.

  Rusland als grootmacht was niet naar de zin van Amerika. Amerika ging de Russische beer tarten, treiteren en pesten. Geen middel werd onbenut gelaten. Poetin betrachtte een ijzeren zelfbeheersing. Hij trok een rode lijn. Die werd dus meteen door Amerika en NATO genegeerd. Een en ander resulteerde in de huidige oorlog in Oekraïne.

  Amerika en de NATO hebben bewust de afspraken van destijd genegeerd en daardoor een actieve rol gespeeld in de huidige situatie. Zij zijn dus in belangrijke mate verantwoordelijk voor de ellende en de chaos.

  Uiteraard speelt de Khazarse maffia met de duivelse idioterie van globalisme en Nieuwe WereldOrde een belangrijke rol op de achtergrond. Zij spelen echt met het vuur van een derde wereldoorlog, een nucleaire oorlog.

  Geliked door 3 people

 6. oliedom zegt:

  De vijand komt ook niet uit het OOSTEN maar zit in het WESTEN.
  “onze eigen broeders” dus!!

  Geliked door 1 persoon

 7. Schimanski zegt:

  Dit is allesbehalve ‘nieuw’, wellicht dat Orwelliaanse figuren dat wel zo voorstellen of er ‘geen herinnering aan hebben’ net als in Nl. iemand. In 1989-1990 wilden aanvankelijk geen van beide kampen ( Sovjet-landen – Navo) dat de ander een uitbreiding van z’n grondgebied zou krijgen. Omdat dat anders tot gróte spanningen zou leiden gaf de Sovjet-Unie tenslotte toe onder de voorwaarde dat de Navo dan never nooit nog verder zou opschuiven naar het oosten. Iedereen die toen het nieuws gevolgd heeft weet dat nog. Alleen de Britten hadden gróte bedenkingen, zij hadden al 2 keer in 25 jaar tijd in actie moeten komen tegen de megalomane plannen van Groot-Duitsland. De toenmalige PM Thatcher was faliekant tegen hereniging: hoe lang zou het duren voordat Duitsland weer het continent zou willen overheersen? zei ze. Uiteindelijk ging ze dan toch maar overstag. En nu zien we dat Groot-Duitsland precies zoals de Britten voorspelden inderdaad de EU overheersen, tot op heden vooral politiek en economisch, maar met de deze week aangenomen € 100 miljard uitbreiding aan financiering van hun Bundeswehr gaan ze een stuk meer geld uitgeven aan militairen dan het huidige Rusland, en komen alleen nog achter de militaire grootmachten US en China…. Zo krijgt het land alsnog zijn ‘Reich’.

  Geliked door 3 people

 8. In Maart maakte Ik er al melding van dat die notities in London boven water waren gekomen, wat uiteraard door de hele msm verzwegen werd.

  Geliked door 3 people

 9. Ravian zegt:

  Gezien ik dit altijd al geweten heb, en dit uit de periode stamt van vóór de internet nieuws sites, is dit dus destijds ook gewoon in het nieuws geweest.
  Zowel de kranten als de NOS/NPO hebben dit dus gewoon in hun archieven, maar weigeren dat terug te vinden, omdat het niet in hun hedendaagse politieke kraam past.
  Dat is dus, weer eens, het bewijs dat de media politiek gekleurd zijn, en dat daarom de democratie niet kan werken.
  Ongekleurde voorlichting is namelijk een basisvoorwaarde voor democratie.
  Een democratie gebaseerd op propaganda is een indirecte dictatuur.

  Geliked door 3 people

 10. Voight-Kampff zegt:

  Als tegenprestatie van de NWO-vazal Gorbatsjov die de nationale USSR-industrie heeft geprivatiseerd, volgens scenario VS.

  De VS stapte toen over op economische oorlogsvoering met controle op de nieuwe Russische oligarchen (konden volop gebruik maken van het swift-systeem bij het wegsluizen van deviezen bij het opkopen van voetbalteams en aanschaf van onroerend goed en jachten i.p.v. investeringen in eigen land) en druk op de tent via NATO uitbreiding.

  Tja, en toen kwam Poetin voorbij die Amerikaanse overheersing van Rusland geen goed idee vindt.

  De toekomst: Azië wordt het economische hart van de wereld. En de VS, VK en West-Europa gaan in de periferie opereren als consumenten gebieden.

  Dit scenario is onvermijdelijk; tenzij een 3eWO wordt gestart door de VS (in bijvoorbeeld Oekraïne).

  Geliked door 2 people

 11. hans zegt:

  Moet je daarvoor in een archief? Ik heb het letterlijk nog op TV gezien toen het ondertekend werd tussen Amerika en de USSR!? Misschien is dat het probleem wel, groen is blauw discussies.

  Geliked door 2 people

  • Blaffertje zegt:

   @Hans.
   Uw geheugen is goed, maar u vergeet de generaties na u, die weten geen zak.
   Die leven in een eigen bubbel en zijn links gehersenspoeld op school en door de media.
   En van die generaties hebben wij nu last op vele vlakken.

   Geliked door 1 persoon

 12. Peter zegt:

  Voor de Russen dus terugkoppeling naar de Elbe. Afspraak is afspraak volgens de Westerse internationale “rules based order”. Dus .

  Geliked door 2 people

 13. Olie bol zegt:

  Een citaat van 1 van de reageerder op dit stuk uit Duitsland 🇩🇪.
  Je hebt misschien geen flauw idee van wat er werkelijk is gebeurd, maar je bent behoorlijk vol van je mond, want je hebt duidelijk nog nooit gehoord van de Azov-NAZI’S die door het Westen in de Oekraïne worden gesponsord. Daarnaast is er een infantiele minister van Buitenlandse Zaken die vastbesloten is de wapenstilstand tussen Rusland en Duitsland te verbreken door stoutmoedig te verkondigen dat ze de Russische economie zal vernietigen in ruil voor het leveren van zware wapens aan haar vijanden. In het geval van zo’n contractbreuk zou Rusland het volste recht hebben om Duitsland onmiddellijk te bezetten en zou de NAVO ook stil moeten blijven staan, het contract is een contract. Voor het geval je het vergeten bent of niet weet, we zijn nog steeds in oorlog met Rusland, dat sinds 1945 is veranderd in een onderhandelde wapenstilstand, omdat er tot op de dag van vandaag geen vredesverdrag is. Dus geloof altijd de leugens van ARD en ZDF en blijf brabbelen tot het ontploft.
  Hier is een beetje hulp over de recente geschiedenis.

  De waarheid over de crisis in Oekraïne en de leugens van het Westen

  1989-1991 Rusland staat toe dat de demarcatielijn tussen Oost- en West-Duitsland wordt opgeheven en ontbindt het Warschaupact, trekt zijn troepen terug uit Oost-Europa en vertrouwt op de mondelinge toezegging van Genscher en Baker dat de voormalige leden van het Warschaupact zich niet bij de NAVO zullen voegen.
  Akkoord 1990 Geen oostwaartse uitbreiding van de NAVO

  Amerikaanse troepen blijven echter in Duitsland gestationeerd en de NAVO blijft op zijn plaats. Inmiddels heeft de NAVO 30 bases wereldwijd en rond het Europese deel van Rusland als doelwit.
  Rusland blijf kalm!

  In 2004 waren bijna alle leden van het Warschaupact lid geworden van de NAVO.
  Rusland blijft kalm.

  2001 In de Duitse Bondsdag doet Poetin een aanbod aan het Westen voor een hechte samenwerking om de verdeeldheid uit het verleden te overwinnen. De VS voorkomen dat.Met Wit-Rusland, Oekraïne en de 3 Baltische staten is er een buffer tussen de NAVO en Rusland.
  Rusland blijft kalm.

  2004 worden de Baltische staten lid van de NAVO. Een eerste overtreding van de bufferzone.
  Rusland blijft kalm.

  In 2014 verdreef het Westen de pro-Russische regering van Oekraïne onder Janoekovitsj en installeerde een pro-Amerikaanse regering. (Wat nu zelfs door de VS is toegegeven) Op hetzelfde moment zijn de VS, onder leiding van Hunter Biden (de zoon van de Amerikaanse president die in 2020 op frauduleuze wijze aan de macht is gekomen), Monsanto, Black Water en Amerikaanse militaire adviseurs, beginnen te infiltreren in Oekraïne en een vooruitzicht op NAVO-lidmaatschap. De tweede overtreding van de bufferzone vond plaats. Rusland blijft kalm.

  2014 Gedwongen door de Amerikaanse staatsgreep (de Russen hadden hun hele Zwarte Zeevloot gestationeerd in Sebastopol op de Krim), was er een vreedzame bezetting van de Krim. In tegenstelling tot alle andere berichten is er geen enkel schot gelost en zijn er ook geen doden gevallen. Op enkele Krim-Tataren na, heeft tot nu toe 90% van de inwoners van de Krim via vrije verkiezingen ingestemd met deze procedure. (bewijs geleverd door OVSE-waarnemers)

  2014 -2022 Oekraïne beschiet Luhansk en Donetsk consequent met de Vrije Azov Brigades (hakenkruisaanbidders). Duizenden Russen komen om, waaronder honderden Russische kinderen. Oekraïne stopt sinds 2014 met het betalen van pensioenen aan deze gebieden. De geldkraan staat dicht. De voedselvoorziening van deze gebieden wordt uitsluitend door Rusland overgenomen. Niets van dit alles wordt vermeld in de Duitse media. Rusland blijft kalm. 2020 In navolging van 2014 in Oekraïne probeert het Westen nu ook de regering in Wit-Rusland omver te werpen, wat niet lukt, maar het was de derde aanval op de bufferzone tussen de NAVO en Rusland. Rusland blijft kalm. 2022 Poetin eist nog een laatste keer de garantie dat Oekraïne geen lid wordt van de NAVO en dat Donetsk en Lugansk grotendeels zelfbestuur zullen krijgen op Oekraïens grondgebied. Dit wordt door de VS afgewezen.

  2022 Russische troepen vallen Oekraïne binnen. Om de oorlog te beëindigen, eist Poetin een garantie van neutraliteit, denazificatie en demilitarisering van Oekraïne, erkenning van Donetsk en Lugansk als volksrepublieken en erkenning van de Krim als Russische soevereiniteit. Dit wordt ook door de VS afgewezen.

  Dit zou iedereen aan het denken moeten zetten en zich afvragen wie de echte oorlogsstoker is.

  https://www.anti-spiegel.ru/2022/in-der-ukraine-cast-es-no-nazis/George Soros zegt dat “Soros-rijk vervangen Sovjet-rijk”

  Een video van George Soros die sprak op een Aisa Society-conferentie in 2015 is opgedoken. Daarin schept hij openlijk op dat zijn rijk het Sovjetrijk heeft vervangen. De miljardair-globalist zegt verder dat hij de scherven van de gevallen Sovjetstaten opraapte en ook de regeringen van Hongarije, Polen en andere Europese landen beïnvloedde.

  https://qanons-dtl.blogspot.com/2022/03/ruckblende-george-soros-says-das-soros.html

  Geliked door 4 people

 14. Belozersky zegt:

  Het waren mondelinge afspraken die daarna op een notitieblokje kwamen bij de NAVO. Geen officiele documenten? Na de catastrofe van het uiteeenvallen van de Sovjet-Unie(1990-1991) en het Warschaupact(1991) heeft de NAVO gretig gebruikgemaakt het bondgenootschap te versterken. En dat versterken gaat door tot op de huidige dag. Er zijn geen grenzen aan in de ogen van westerse landen. De grootste blunder is Oekraine een lidmaatschap aanbieden op termijn(2008). De oude Gorbatsjov sprak er zelfs zijn afkeuring over uit. Het is een schande waarmee de VS bezig is in de invloedssfeer van de Russische federatie. Maar de westelijke leiders en publieke media vinden het prima onder het mom, democratie en waarden overbrengen. Waar stopt deze gekte?

  Geliked door 3 people

 15. BosscheBol zegt:

  Dat stond toen gewoon in de krant en was op het journaal. Doen ze nou net alsof ze dat vergeten zijn???

  Geliked door 2 people

 16. Olie bol zegt:

  Geliked door 1 persoon

 17. Pingback: Inhouden – Ludwig van El

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s