VS willen “burgerlijke activiteiten” in Servië met tot $ 10 miljoen ondersteunen

(Vertaling: E.J. Bron)

Washington wil naar eigen zeggen Servië op de weg naar het EU-lidmaatschap ondersteunen. De Amerikaanse autoriteit voor ontwikkelingssamenwerking USAID zal “burgerlijke activiteiten” in het Balkanland financieel ondersteunen. De Amerikaanse ambassade in Belgrado biedt studiebeurzen aan.

USAID zal vier tot bijna tien miljoen dollar uitgeven om “burgerlijke activiteiten” in Servië te ondersteunen. Op de website van de organisatie staat dat het doel van het programma zou zijn om de betrokkenheid van de burgers bij de ontwikkeling en de hervorming van de gemeenschap te bevorderen. Dit zou door opbouw van capaciteiten, technische ondersteuning, subsidies en gebieden overstijgende samenwerking mogelijk gemaakt moeten worden.

Daarvoor had de Amerikaanse ambassade in Belgrado de financiering aangekondigd van programma´s die de bilaterale relatie met de Balkanstaat versterken en de Servische burgers de cultuur, de samenleving, de waarden en de politiek van de VS begrijpelijk dienen te maken. Tegelijkertijd deelde de diplomatieke vertegenwoordiging in de desbetreffende verklaring mee samen te werken met de regering, de burgerlijke samenleving, de zakenwereld en andere partners om de economische ontwikkeling te ondersteunen, het vertrek van hoog gekwalificeerde arbeidskrachten te bestrijden en de democratie te versterken. Dit zou o.a. door ondersteuning van de burgerlijke deelname, de stimulering van vrije media en mensenrechten evenals het bevorderen van de regionale stabiliteit en coöperatie worden gerealiseerd:

De vooruitgang op deze terreinen zou Servië op weg moeten helpen naar zijn duidelijk verklaarde doel om lid van de Europese Unie te worden.”

Hoewel Servië onderhandelt over een EU-toetreding, weigert de regering in Belgrado om zich in verband met de Oekraïne-oorlog aan te sluiten bij de westelijke sancties tegen Rusland. Servië heeft alleen maar voor een VN-resolutie tegen Rusland gestemd, waarin echter geen sprake is van sancties. Al wekenlang neemt de druk van de VS en de EU op Servië toe om zijn politiek tegenover Rusland te veranderen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op VS willen “burgerlijke activiteiten” in Servië met tot $ 10 miljoen ondersteunen

  1. Olie bol zegt:

    Waar bemoeien die vuile usa toch overal mee

    Geliked door 2 people

    • Olie bol zegt:

      Lavrov noemt sluiten luchtruim door buurlanden Servië vijandig
      De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemt het sluiten van het luchtruim door buurlanden van Servië voor zijn vliegtuig zondag een “vijandige daad”. Volgens de minister is dit nog nooit eerder vertoond en onvoorstelbaar.
      Lavrov zou zondag naar Servië vliegen voor een ontmoeting met zijn collega Nikola Selakovic. Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië sloten hun luchtruimen echter voor het toestel van Lavrov, dat daardoor niet in Servië kon komen. De Russische minister zegt dat hij geen reden voor het besluit heeft gekregen.
      Servië is een van de weinige Europese landen dat zich niet tegen de Russische invasie van Oekraïne heeft uitgesproken. Het land kiest geen kant in de oorlog.
      De Servische minister van Binnenlandse Zaken reageerde maandag ook boos op het tegenhouden van Lavrov. ,,De landen die een diplomaat tegenhouden, zijn niet op zoek naar vrede. Zij willen Rusland verslaan”, Aleksandar Vulin. ,,Servië is trots dat het geen onderdeel uitmaakt van de anti-Rusland hysterie. De landen die dat wel doen krijgen nog genoeg tijd om zich daarvoor te schamen.”
      Selakovic is door Lavrov uitgenodigd om naar Moskou te komen, zodat ze alsnog kunnen spreken met elkaar. “Hopelijk komen er niet weer obstakels”, aldus de Russische minister.

      Like

  2. Boike zegt:

    De Khazarse maffia kent echt geen grenzen. Ze doen alles om Rusland tegen de haren in te strijken. Nu zijn ze dus aan het stoken in een “goed huwelijk”. Dat is niet verstandig. Dat geeft problemen. Dat escaleert. Dat is vuur blussen met olie.

    Servië is een broedervolk van Rusland. Dat zijn vier handen op één buik. Als Amerika daar tussenin gaat zitten, vragen ze om problemen. Dat wordt dan een nieuwe brandhaard. Is één brandhaard in Europa niet genoeg ??? Net zo goed als de Oekraïnse regio’s Luhansk en Donetsk voor Rusland kozen, zal ook Servië met Rusland optrekken.

    De Khazarse maffia koestert 800 jaar oude rancunes jegens Rusland. In hun satanische hoogmoed menen ze thans oppermachtig te zijn en de Russische beer op de knieën te kunnen dwingen. Ik denk niet, dat dat gaat lukken. Hoogmoed komt voor de val. Ze zijn zodanig in hun satanische obsessies vastgeroest, dat ze hun gezonde naprakkedenkiezeerverstand aan de wilgen hebben gehangen.

    Het Amerikaanse concurrentieprincipe kost heel erg duur en als je niet oppast ben je zelf eerder kapot dat je tegenstander. Rusland is geen zachtgekookt eitje.

    Geliked door 2 people

  3. Ravian zegt:

    Yeah, een globalisten propaganda fonds van 10 miljoen dus.
    Buitenlandse inmenging in de democratie van een land dus.
    Zoals gewoonlijk zal ik maar zeggen.
    Aan links gedram komt nu eenmaal nooit een einde…

    Geliked door 2 people

  4. antiislamnu zegt:

    Smeerlaperij Europa en Amerika zijn net als kanker als je er niet op tijd bij bent gaat de boel kapot

    Geliked door 1 persoon

  5. bobzelf zegt:

    HALLO WIT RUSLAND

    HALLO KAZACHSTAN

    HALLO UKRAINE

    WAAR HEB IK DAT NOU GODVERDOMME MEER GEZIEN ???

    WAT LIEF VAN DIE AMERIKANEN TOCH ??

    PLEUR ER TOCH EEN BOM OP. . a.u.b. oom vladimir

    Geliked door 4 people

    • Blaffertje zegt:

      @ome Bob.
      Graag 👍🏻
      Nu!
      Direct please.

      Like

      • bobzelf zegt:

        Blaffertje zegt:
        5 juni 2022 om 12:17

        WOEFFFFFFF , DAN GAAT OOK HET LICHT UIT . HOOR ….

        DUS LAAT EERST DE EU MAAR IN ELKAAR FLIKKEREN

        DAN KOMT ER MISSCHIEN EEN SCHAVOT. WAT GUILLOTIENES

        EN
        WAT WURGPALEN .

        LEEKER TOCH . WHAHAHAHAHAHA

        ONZE EINDELOZE WOEDE EFFE WEG SLAAN OP WAT KNIESCHIJVEN

        DIKKE HUG MIESIIE

        OOM BOBZELLUF

        Geliked door 1 persoon

  6. Julia zegt:

    Amerika heeft met haar bemoeienissen en oorlogszucht wereldwijd en vooral in het Oosten al heel wat ellende, dood en verderf op haar naam staan. Nu zijn ze bezig Europa kapot te maken en de Westerse WEF leeghoofden helpen hier graag een handje aan mee. Niet te bevatten dat Amerikanen ons geholpen hebben met het bevrijden WOII waarvoor alle respect voor de Amerikaanse soldaten die destijds zijn omgekomen maar nu geworden is tot een oorlogszuchtig land.

    Like

Plaats een reactie