HET VERHAAL VAN EEN POLDER…

(Door: “Driek”)

Nu de Nederlandse boeren met onteigening worden bedreigd, landbouwtrekkers de wegen versperren, burgers straks – net als gedurende de Hongerwinter 1944 – niks meer te eten hebben en wij allen straks met een pannetje naar de gaarkeuken moeten, las ik een interessant boek van Eva Vriend (1973) afkomstig uit de Noordoostpolder.

Tachtig jaar geleden, op 9 september 1942, werd de Noordoostpolder drooggelegd. Zo ontstond de provincie Flevoland, symbool van de maakbare samenleving. Met een liniaal is elke centimeter land uitgetekend, en ook de nieuwe bewoners werden langs een meetlat gelegd. Duizenden Nederlanders, onder wie de familie van Eva Vriend, droomden van een bestaan als boer in die drooggelegde polders. De Rijksoverheid beoordeelde hun geschiktheid, hun karakter, hun bedrijfsvoering en de netheid van hun huishouden. Alleen de ‘besten’ mochten als boer aan de slag.

Anderen moesten leven met een afwijzing, zonder onderbouwing. In het Nieuwe Land ontrafelt Eva Vriend de verregaande bevolkingspolitiek van de Nederlandse overheid – en haar langdurige gevolgen.

Sicco Mansholt, de eerste minister van Landbouw na de Tweede Wereldoorlog, heeft maar één motto: ‘Nooit Meer Honger’. Nederland mag nooit meer een Hongerwinter zoals in 1944 beleven. Daar moet een moderne, agrarisch sector voor zorgen. En daar zijn flinke, moderne boeren voor nodig.

Uitgeverij Atlas Contact.

Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op HET VERHAAL VAN EEN POLDER…

  1. karton zegt:

    Daar noem je me nogal wat : Sicco Mansholt en Markje Rutte. Die twee kun je toch niet vergelijken ? Sicco heeft het land geholpen bij de opbouw en Markje is dapper én willens en wetens bezig met de volledige afbraak van dit zelfde landje. Markje loopt héle dagen in Brussel met een gesteven lid achter Ursula v.d. L. aan te glibberen, zo trots als een aap met 7 lullen die voor de 1ste keer een vrouwelijk wezen ziet; triest kereltje. Dát heb ok Sicco nooit zien doen en ook nooit iets ordinairs betr. hem vernomen. Sicco zou je een “staatsman” kunnen noemen, voor Markje moet nog iets bedacht worden : schoothondje of k.l.hondje of zoiets.

    Geliked door 2 people

  2. Harry zegt:

    Wat me ook altijd zo verbaast , is die ongelofelijke stommiteit ,
    om die Hedwigepolder op te offeren ” aan de natuur ” .
    Prachtig gebied , je pakt het gewoon af van de eigenaar , die krijgt daar wat geld voor , wat over een paar jaar dankzij de inflatie ook niet veel meer voorstelt . Een soort van dubbele diefstal .
    Weet wel , die onzin is aan de EU te danken . Maar maak niet zulke idiote afspraken .

    Wat er straks gebeurt , als ze écht zo stom zijn om die polder onder VERVUILD water te zetten ,
    dat de bodem zwaar vergiftigd raakt . Wellicht METERS diep !
    Maar omdat de overheid het verdomt om de instroom van al dat landverhuistuig te stoppen , zal in de toekomst die polder ook weer drooggelegd worden voor landbouw of huizenbouw .

    Dan zullen ze eerst ALLE VERVUILDE GROND MOETEN AFVOEREN !
    Waar laat je dat ?
    En waar haal je dan al die schone grond weer vandaan om dat op te vullen ?
    En waarom moet die polder watergebied worden , terwijl het IJsselmeer steeds verder in het nauw gedrukt wordt met inpolderen , drijvende woonwijken en zelfverzonnen kunstmatige wadden ?
    Volgens mij dóen ze gewoon maar wat .
    Maakt niet uit wát , als je je stempel er maar op kan drukken .
    Als je maar lekker bezig bent van anderman’s belastinggeld .

    Je zou bij sommige van die rotstralen toch met een brandende fakkel voor de deur gaan staan !
    Of zo ………….

    Like

  3. Hovawart zegt:

    Een Belgisch televisiepresentator, televisieregisseur, acteur en occasioneel zanger, schetste het eens helder, ‘God creëerde de wereld en de Hollanders Nederland” ……..en dat wringt in Brussel.

    Like

Plaats een reactie