Chinese draak laat zijn tanden zien: Amerikaans bezoek aan Taiwan heeft consequenties

(Door: Matthias Hellner – Vertaling: E.J. Bron)

Economische sancties en militaire oefeningen

Het bezoek van de Amerikaanse Democrate en voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi – volgens diplomatiek protocol de op twee na hoogste politica na de president en de vicepresident van de VS – aan Taiwan zal volgens China consequenties hebben. Er vonden al manoeuvres met 21 Chinese gevechtsvliegtuigen plaats, die het Taiwanese luchtruim schonden en er werden door Peking ook andere militaire manoeuvres aangekondigd, evenals economische sancties.

Amerikaanse inmenging als affront

Voor China is Taiwan nog steeds een deel van het land, alles andere wordt als inmenging in binnenlandse aangelegenheden beschouwd. Dat nu met Nancy Pelosi een hoge Amerikaanse politicus de eilandenstaat bezoekt, is voor China een affront. En voor de VS een bewust spelen met vuur – niet voor niets luiden ook de inschattingen van de Amerikaanse Veiligheidsraad dat het bezoek nog lang gevolgen zou kunnen hebben. Niet voor niets onderhouden slechts 13 landen officiële diplomatieke betrekkingen met Taiwan. Zelfs de VS, die zichzelf beschouwen als beschermende macht van Taiwan, erkennen de republiek niet officieel. Ze ondersteunen het land echter met wapens en geven ook economische hulp.

Ergste conflict sinds 1995

Het huidige bezoek en de daaropvolgende Chinese militaire manoeuvres zijn het ergste conflict in de kwestie Taiwan sinds 1995. Destijds stuurden de VS twee vliegdekschepen naar de regio en China vuurde ter intimidatie raketten in de richting van Taiwan af. De nu door de Chinese regering aangekondigde militaire oefeningen zouden hier wel eens op kunnen gaan lijken. Men gaat er ook van uit dat de oefeningen in de zeeën rondom Taiwan de scheepvaart zouden kunnen belemmeren.

De provocatie van de VS komt niet zomaar. De Amerikaanse president Biden moest in mei nog inbinden, toen hij verklaarde dat Taiwan in het geval van een Chinese aanval op militaire steun van de VS zou kunnen rekenen. Voor China vormde dit eens temeer een inmenging in binnenlandse aangelegenheden en ook een schending van de eigen veiligheidsbelangen.

Amerikaanse vazallen tegen China

De Duitse regering en ook de in de Atlantische brug ingebonden Duitse media staan achter de Amerikaanse politiek. Ook de Groene Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock gooide meer olie op het vuur en provoceerde de Chinese draak. Precies op het moment van het Pelosi-bezoek waarschuwde ze op een VN-conferentie China en ging demonstratief achter Taiwan staan en beloofde zelfs ondersteuning in het geval van een Chinese aanval. Afgewacht moet worden of dit voorbeeld van “feministische buitenlandse politiek” de Duits-Chinese betrekkingen belast en in hoeverre China consequenties trekt uit de onvoorwaardelijk VS-trouw van Baerbock.

Oppositiepolitici in Duitsland hebben een wat meer verziende blik dan de feministische volkerenrecht”expert” op Buitenlandse Zaken en zien de wereld niet alleen maar zwart-wit.

China´s consequenties zouden wel eens pijn kunnen doen

Maar behalve militaire manoeuvres en mogelijke invasieplannen staan China ook andere middelen en manieren ter beschikking om nadruk te verlenen aan zijn belangen. Tegen Taiwan werden eerst sancties opgelegd. Zo werd de invoer van citrusvruchten of vis uit Taiwan naar China verboden. Bovendien werd ook gestopt met de export van zand naar Taiwan.

Dit treft niet alleen de Taiwanese bouweconomie, zoals de mainstream media tot nu toe vermeldden, maar ook de chip- en halfgeleiderindustrie van het land – nog altijd een van de grootste ter wereld. En dit invoerverbod zou ook nog meer enorme gevolgen voor de wereldeconomie kunnen hebben, want lithium is voor de productie van chips en halfgeleiders onontbeerlijk.

“Wochenblick” berichtte al over de geostrategische betekenis van de Taiwanese chipindustrie.

Zware tijden voor Taiwanese economie

Afhankelijk van de politieke situatie in de wereld zouden er wel eens meer sancties van China tegen Taiwan kunnen volgen. Dit zou voor het land des te fataler zijn, omdat China de grootste handelspartner van de eilandstaat is. En in tegenstelling tot de politici uit de EU is de leiding van de Chinese Communistische Partij bij de keuze van sancties onder omstandigheden trefzeker. Die hebben dan daadwerkelijk effect daar waar ze dat moeten hebben en niet juist meer in het eigen land, zoals dat bij de westelijke sancties tegen Rusland het geval is.

Bron:
wochenblick.at
Door: Matthias Hellner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Chinese draak laat zijn tanden zien: Amerikaans bezoek aan Taiwan heeft consequenties

 1. Rien E zegt:

  Ze (democraten) begrijpen het niet. Het is onverstandig om de russische beer of chinese draak te tergen. Zeker tegelijkertijd is spelen met vuur

  Like

 2. Hovawart zegt:

  De Linksche Looney Brigade uit het Westen doet zichzelf in het Oosten de das om……
  (het beleid lijkt meer op een strop.)

  Like

 3. Peter. zegt:

  Wat demente oude lullen die al lang en breed achter de geraninums horen,zetten vlak voor ze voor altijd in de kist verdwijnen nog even de wereld in brand.

  Geliked door 1 persoon

 4. Htskday zegt:

  Tante nancy en haar avonturen in Azië.. Deel 4

  Pelosi went to South Korea, but President Yoon refused to meet with her, saying he’s on vacation — a vacation in his HOME. 😂😂😂😂

  (https://twitter.com/leslibless/status/1554894887941771264?t=-9DhWCsXEsMx7-2pw6y0hw&s=03)

  Geliked door 2 people

 5. Ravian zegt:

  Terwijl Rusland van alles in Oekraïne te zoeken heeft heeft China niets in Taiwan te zoeken.
  Als je iemand zijn auto gestolen hebt dan kun je niet later bij hem/haar aanbellen en de set winterbanden opeisen onder het moto dat deze bij de auto horen en daarom “afvallige winterbanden” zijn.

  Het westen had dus met zijn klauwen van Oekraïne af moeten blijven, en had zich beter met zaken als Taiwan en Cyprus bezig kunnen houden.
  En dan gaan ze nu dus, nadat ze in Oekraïne hun kruit verschoten hebben, en nadat ze Beijing van een formidabele bondgenoot voorzien hebben, de zaak in Taiwan op de spits drijven.
  Het zijn dus gewoon een stelletje randdebielen.

  Zonder het “Russia collusion” bedrog, en de er op volgende door de “Democrats” gepleegde staatsgreep, was de Oekraïne oorlog er nooit gekomen, was Rusland nu onze bondgenoot geweest en niet die van China, en was China inmiddels economisch door de knieën gegaan.
  Dan hadden we nu genoeg “leverage” gehad om Taiwan gewoonte erkennen en de Chinese communisten terug hun hok in te jagen.

  Maar nee, links heeft de zaak weer eens, op zeer criminele wijze nota bene, compleet weten te verneuken.
  En nu gaan ze dan, zonder ook maar het minste realiteitsbesef, zoals we dat van links gewoon zijn, een gewapend conflict met China proberen uit te lokken.
  Die lui hebben gewoon allemaal het een of andere geestelijke defect, waardoor ze continue in een waanwereld leven, een wereld waar de dingen op hun manier gebeuren zuiver omdat zij willen dat ze zo gebeuren.

  Deze waanzinnigen hebben daar zelfs een naam voor bedacht; de “maakbare” wereld.
  Ze horen gewoon allemaal in een gesloten inrichting thuis.

  Geliked door 2 people

  • Eric zegt:

   Dat is wat ik al denk van bij het begin van de Oekraïnecrisis, Ravian. In plaats van Rusland naar China toe te drijven had men het omgekeerde moeten doen. Rusland staat sterk doordat het de keuze heeft tussen Europa en China. De Chinezen moeten geglunderd hebben toen ze hoorden hoe wij met Poetin omgingen. Xi kent Poetin als geen ander en weet ook dat het westen geleid wordt door een bende demente halfdoden, door verdwaasde op-de-borst-kloppers en ongeneeslijke hysterica’s wiens verstand in een vakje in hun handtas zit, samen met wat rotte bananenschillen.
   Een oorlog tegen Rusland in Oekraïne, een oorlog tegen China nabij Taiwan, de gas- en oliekranen dicht, dus een krankzinnige inflatie en last but not least een vochtige herfst en een lange, koude, donkere winter. Europa gaat op de knieën, maar ze begrijpen het niet. En wat erg is: het is niet alleen links dat waanzin etaleert. Ook wat zich rechts noemt neemt deel aan de zelfmoordpolitiek: in België Dewinter, in het Verenigd Koninkrijk Truss, in Italië Meloni: alle zijn het verstokte Poetinbashers. Of: hoe ziek kan een continent niet zijn !

   Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s