Zweden: Rechts bondgenootschap wint de verkiezingen – minister-presidente treedt af

(Vertaling: E.J. Bron)

Het was spannend tot aan het eind: het conservatief-rechtse kamp bouwt in Zweden een minimale voorsprong uit. Drie dagen na de verkiezingen geeft minister-presidente Magdalena Andersson zich nu gewonnen.

In Zweden heeft het rechtse oppositionele bondgenootschap de parlementsverkiezingen gewonnen. De sociaaldemocratische minister-presidente Magdalena Andersson gaf vanavond haar nederlaag toe en verklaarde haar aftreden.

Na telling van meer dan 99% van de stemmen kwam het oppositionele rechtse bondgenootschap, waartoe ook de conservatieve Zeeden-democraten behoren, op 176 van de 249 parlementszetels. Het door Andersson aangevoerde linkse bondgenootschap haalde 173 zetels.

Het nipte resultaat had het tellen van de stemmen tot een driedaagse bibberpartij gemaakt. Bij de laatste telling ging het o.a. om de stemmen van de in het buitenland levende Zweden. Het overwinnende rechtse bondgenootschap werd door de partijvoorzitter van de Moderaterna, Ulf Kristersson, aangevoerd.

Andersson wil donderdag ontslag indienen

“Het is een nipte meerderheid, maar het is een meerderheid”, zei de 55-jarige minister-presidente. Daarom zou ze morgen haar ontslag als minister-presidente indienen. De verantwoordelijkheid voor het verdere verloop zou dan overgaan op parlementsvoorzitter Andreas Norlén en het parlement. Totdat een nieuwe regering met haar werk zou beginnen, zou zij een overgangsregering leiden.

Of de vier partijen van het blok van Kristersson het uiteindelijk eens kunnen worden over regeringssamenwerking is nog open. De partijvoorzitster van de christendemocraten, Ebba Busch, schreef echter al op Instagram: “Het Zweedse volk heeft voor een machtswisseling gestemd!”

Nek-aan-nekrace tussen beide kampen

Zweden had zondag een spannende verkiezingsdag beleefd. In de eerste prognoses had het eveneens uit vier partijen bestaande kamp van Andersson nog voor gestaan. In de loop van de verkiezingsavond kantelden de cijfers echter ten gunste van Kristersson, die met een minimale voorsprong van 175 tegen 174 zetels aan de leiding ging. De beide kampen lagen zo dicht bij elkaar dat de kiescommissie ´s nachts nog geen voorlopig resultaat uitriep. Ze wilde eerst laat ingediende briefstemmen en stemmen van Zweden uit het buitenland tellen.

Na het tellen van die stemmen bleek dat Kristersson´s Moderaterna er kort voor het einde nog een zetel bijkreeg, die daarvoor aan Andersson´s sociaaldemocraten was toegekend. Zodoende groeide de voorsprong naar 176 tegen 173. Andersson riep onmiddellijk daarna een persconferentie bijeen waarop ze haar aftreden aankondigde.

Voor meerderheidsbesluiten in het Zweedse parlement in Stockholm zijn 175 van de 349 zetels nodig. De definitieve uitslag staat in Zweden normaal gesproken ongeveer een week na de verkiezingsdag vast.

Bron:
epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Zweden: Rechts bondgenootschap wint de verkiezingen – minister-presidente treedt af

 1. Olie bol zegt:

  Het begin is er

  Geliked door 1 persoon

 2. Triumph1971 zegt:

  Het kan dus wel wegwezen Rutte met je kliek van tevoren Baudet en Wilders uitsluiten.Hoezo democratie.Laat deze figuren met v.d.Plas en van Haga het maar eens waarnemen want dit is wat de Nederlanders willen.Gewoon doen wat er nu zit is het woord regeren niet waard.

  Geliked door 3 people

 3. Steven zegt:

  Gaat nu al het asieltuig ook retour Afrika?

  Geliked door 1 persoon

 4. Skargärd zegt:

  Tweede alinea staat:
  ‘Na telling van meer dan 99% van de stemmen kwam het oppositionele rechtse bondgenootschap, waartoe ook de conservatieve Zweden-democraten behoren, op 176 van de 249 parlementszetels’: het Zweedse parlement heeft 349 zetels.

  Like

 5. antiislamnu zegt:

  Geweldig alleen 25 jaar te laat Zweden is al bomvol asielparasieten het land is echt compleet naar de kloten

  Geliked door 1 persoon

 6. Qvic zegt:

  De illusie leeft voort. Je kunt wel een andere regering samenstellen, maar zolang de Koning de lakens uit blijft delen aan de regering verandert er niets. Dit zelfde is exact het zelfde hier in Nederland.

  Like

 7. Goed nieuws uit Zweden. Reken maar dat dit wat jaren van noeste arbeid gekost heeft. Nu kan er ook in Zweden een breed uitgerold bewustmakingsproces gaan plaatsvinden met betrekking tot de kosten en baten van ongekozen Europese bestuurders die de burgers op extra kosten jagen, vormgeving aan remigratiebeleid van wie geen poging tot inpassing doet en van wie de samenleving op kosten blijft jagen door crimineel gedrag, misbruik van mensenrechten om de halve wereld in Europa te gaan huisvesten, meerkosten van het groene aandeelhoudersbeleid en daaruit volgende klimaatwanen, de ondergraving van de democratie en de landseconomie door politici met een WEF agenda, doorlichting van onderwijsmiddelen op sluipende verpolitiekte passages om kinderen op beïnvloedbare leeftijd te indoctrineren.

  Geliked door 1 persoon

 8. R. zegt:

  Ik noem rechts altijd realistisch en opkomend voor eigen volk, cultuur met bijbehorende normen en waarden….Ik hoop dat de Zweden nu wakker zijn en de parallelle samenlevingen (de moslims willen een eigen staat in een staat!) een halt toeroepen! Criminele dubbele paspoorthouders het Zweedse paspoort afnemen en deporteren! Maak Zweden weer van en voor de Zweden!!!

  Geliked door 1 persoon

 9. Meine zegt:

  Ik vraag me af hoeveel er gefraudeerd is, waarschijnlijk heeft die linkse coalitie alles gedaan om maar zoveel mogelijk stemmen te krijgen..

  Het zal wel net zo’n overwinning zijn als die van Trump, die met 70% had gewonnen, en er was niet genoeg gefraudeerd om Killary aan de macht te helpen..

  Dus gaat nu het linkse ambtenaren apparaat in Zweden in werking…

  Like

 10. Frits zegt:

  Gefeliciteerd. Er is weer licht aan de horizon. In Zweden dan. Wij in NL zijn nog steeds op zoek naar de Ruttevanger uit waar die ook woont.

  Like

 11. droevige mof zegt:

  En nu oppassen voor een herhaling van wat in Oostenrijk met de regering Kurz I (2017-19) is gebeurd. De Zweden Democraten hebben bijna geen politieke ervaring en zouden in de val van seks en geld kunnen lopen. En dan is er nog het machtsblok van de EU, dat onmiddellijk alle maatregelen zal nemen om de regering ten val te brengen. De Polen maken dit momenteel mee.

  Like

 12. koddebeier zegt:

  Nou de rest van de EU nog. Opgerot met links, het D66 tuig, de Nep Liberalen en de Nep Christenen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s