Meer dan 900 ondernemingen in Nederland zijn van Chinezen

(Door: Reinhard Werner – Vertaling: E.J. Bron)

Peking heeft van Nederland het doel van een verstrekkend rondje shoppen gemaakt. In meer dan 900 ondernemingen komen de meerderheidseigenaren uit China.

Voor het communistische regime in China behoort Nederland tot de favoriete doelen van zijn pogingen economische invloed te krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van “RTL Nieuws” en “Follow the Money”. Inmiddels zouden 903 Nederlandse ondernemingen voor minstens 50% eigendom zijn van Chinese moedermaatschappijen of van de Chinese staat. Economie in het buitenland is onderworpen aan een strikte controle van de staat in het het machtsbereik van het communistische regime. Daarom controleert en beïnvloedt deze ook investeringen van niet staatsondernemingen.

Nederland in de top-4 van het Chinese investeringsbelang in de EU

Naast het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland gold Nederland als belangrijkste doel op het gebied van de economische invloedspolitiek. Tussen 2018 en 2021 ging meer dan 90% van de Chinese investeringen in Europa naar een van deze vier landen.

In Nederland interesseren de door het communistische regime gecontroleerde investeerders zich vooral voor drie bepaalde gebieden. Behalve de haven van Rotterdam zijn dat de telecommunicatie en de energiesector. De Nederlandse geheime dienst AIVD en China-deskundigen maken zich zorgen. Er dreigen beïnvloeding op sleutelgebieden en spionage.

Volgens Jonathan Holslag van de Vrije Universiteit in Brussel wordt het aantal ondernemingen, waarin Chinese spelers een bepaalde invloed uitoefenen, een probleem. Dat het ondertussen zo veel zouden zijn, zou het “voor de regering tamelijk moeilijk maken hen permanent te bewaken”.

Communistische Partij van China wil grip op de logistieke ketens

Volgens de “NL Times” bezitten Chinese investeerders meerdere grotere containeromslagondernemingen in de Rotterdamse haven. Eentje daarvan is COSCO, die tot de grootsten in de containerscheepvaart tussen China en Europa behoort.

Bovendien vestigen Chinese Hightech-Startups strategisch in de omgeving van Technische Universiteiten. Op de capus van de TU Utrecht bijvoorbeeld zouden zich al minstens acht e ondernemingen bevinden, die zich concentreren op Higtech-kennis.

Volgens Holslag is het het doel van het Chinese regime van de Communistische Partij om vroegtijdig Europese technologie en kennis uit wetenschap en onderzoek over te nemen. Daar zouden nog andere gevaren bij komen:

China heeft toegang tot onze markt en wil deze logistieke ketens langzamerhand domineren. Dat kunnen we niet gewoon laten gebeuren. Hier is een zekere voorzichtigheid op z´n plaats.”

Nederland dreigt via hernieuwbare energieën afhankelijk te worden

De politicoloog bevestigt bovendien waarvoor critici de Duitse energiepolitiek al jarenlang waarschuwen: een eenzijdige oriëntering op hernieuwbare energiedragers zou de langdurige afhankelijkheid van Rusland door een nog grotere door China kunnen vervangen.

Daar worden niet alleen zeldzame aarde gedolven en wezenlijke technische bestanddelen van wind- en zonnepanelenparken geproduceerd. China is ook betrokken bij de hernieuwbare energiebranche in Europa zelf. Zo exploiteert de onderneming Chint Solar bijvoorbeeld 13 zonnepanelenparken in Nederland, die op dit moment 160.000 huishoudens van stroom voorzien. Nog eens zes zonnepanelenparken zijn in ontwikkeling. Nu al zijn 14 Chinese ondernemingen ter plaatse op dit gebied bezig, dat door Nederland als “vitale infrastructuur” wordt gedefinieerd.

Daarbij komen al 25 ondernemingen op de gebieden geldtransitie, internet- en datadiensten evenals IT en communicatie. Holslag beschouwt deze dominantie op wezenlijke gebieden van de infrastructuur als gevaarlijk en waarschuwt:

We zijn te veel van China afhankelijk, en we moeten deze afhankelijkheid snel verminderen. Anders zullen we er later een veel te hoge prijs voor betalen, zoals we dat nu met Rusland doen.”

Bron:
epochtimes.de
Door: Reinhard Werner

Vertaald (ingekort) door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Meer dan 900 ondernemingen in Nederland zijn van Chinezen

 1. Julia zegt:

  Tjonge het gaat goed volgens de politieke WEF marionetten die nu alles om zeep hebben geholpen door de onverantwoorde sancties tegen Rusland moeten we minder afhankelijk worden van andere landen. De zoveelste leugen inmiddels hebben ze ooit een welvarend land voorheen Nederland geheel in de uitverkoop verzet en grotendeels al verkocht. Wachten welke kant de Chinezen gaan kiezen of ze trekken alles naar zich toe of staan achter Rusland zodat de industrieën binnen Europa geheel stil komen te liggen vanwege gebrek aan chips, overige belangrijke onderdelen, etc. Maar gelukkig hebben wij onze daadkrachtige Rutte die blijkbaar een oorlog met de hele wereld wel aan kan behalve geen enkele capaciteit heeft de enorme chaos in eigen land op te lossen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Peter Rissing zegt:

  Niet dat er bij Rutte ook maar iets te merken zal zijn van verzet tegen de Chinese invloeden. Want hij is hier, net als iedereen die Elseviers Weekblad en E. J. Bron leest, al meer dan 10 jaar van op de hoogte. En het is alleen maar erger geworden. Past in het profiel van iemand die slecht is voor Nederland.

  Like

  • Harry zegt:

   Weet iemand wat de WEF-visie is op dit verschijnsel ?
   Daar zullen ze toch ook wel aan gedacht hebben , die mega manipulators ?

   Zo hebben ze over de hele wereld forse investeringen gedaan , héle havens bezitten ze in het buitenland .
   Haast het alleenrecht op delven van vele grondstoffen .
   De Chinezen zijn slimmer en sluwer dan al die Amerikaanse en Europese politici bij elkaar .
   Die stonden er bij en keken er naar .
   Het lijkt me haast onmogelijk om dat nog terug te draaien .

   Like

 3. saddy zegt:

  Daar is 40 jaar naar toe gewerkt, hoeft dus niet te verbazen.

  Belangrijker is de vraag of er nog 1 bedrijf in de top 100 staat die niet gecontroleerd wordt door een jood.

  Like

 4. J.v.d.Heijden zegt:

  PAS OP..!!!!!!!!!!!!!!
  Die spleetogen willen de hele wereld.
  Wij gaan meemaken dat ze met Taiwan beginnen.

  Like

 5. J.v.d.Heijden zegt:

  Henk Schulte Nordholt over China

  Like

 6. Ravian zegt:

  De Chinese overheid subsidieert al decennialang op gigantische schaal oneerlijke concurrentie, met als doel buitenlandse ondernemingen het faillissement in te drijven, en ze vervolgens goedkoop over te nemen, om zich intellectueel eigendom toe te eigenen, en monopolie posities te creëren.
  Vervolgens vergroten ze op die manier ook hun invloed, en vergroot het tevens hun mogelijkheden tot industriële en andere spionage.
  Alle Chinese welvaart en technologie is gestolen welvaart en technologie, en dit is gebeurt omdat onze leiders te dom zijn en/of in de zak van Peking zitten.
  Een mooi voorbeeld zijn de Bidens, voor het geval je nog niet door had dat alles wat de VS momenteel doet op de wat langere termijn ten voordele van China is.

  Like

 7. ronjaspers zegt:

  Sambal bij.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s