Rechtse massademonstratie in Spanje eist aftreden van rode minister-president

(Door: Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron)

Zaterdag jongstleden gingen in de Spaanse hoofdstad Madrid massa´s mensen de straat op om het aftreden van de socialistische minister-president Pedro Sánchez. De aanleiding waren twee wetswijzigingen, die door de Spanjaarden als “verraad” beschouwd worden. Sánchez zou het land gespleten hebben, putschisten en verkrachters hebben bevrijd, beschuldigt men hem. Boven dit alles troont het super verkiezingsjaar 2023. In mei vinden er regionale en gemeentelijke verkiezingen plaats, aan het eind van het jaar parlementsverkiezingen. Volgens peilingen staat het rechtse kamp duidelijk bovenaan in de kiezersgunst.

Sánchez is sinds 2018 in functie en maakte sindsdien turbulente tijden mee. In 2020 vormde hij een minderheidsregering met de linkse “Unidas Podemos”. Hij werd ondersteund door de Basken en de Catalaanse Onafhankelijkheidspartij (ERC). Dat vereist concessies. De aanleiding voor de protesten was de afschaffing van het delict “volksophitsing”, wat voor mildere gevangenisstraffen voor Catalaanse separatisten zorgt. Anderzijds de uitholling van een wet over seksueel geweld, wat tot de vervroegde vrijlating van daders leidde. De Conservatieve Volkspartij (PP) en het rechtse “Vox” gebruikten de manifestatie als begin van hun verkiezingscampagne. De deelnemers zwaaiden met Spaanse vlaggen en noemden hem op borden een “verrader”.

Ergste regering

Volgens organisatoren gingen 700.000 mensen de straat op, volgens officiële informatie slechts 30.000. Aan het begin van de manifestatie zei de leider van “Vox, Santiago Abascal, tegenover journalisten dat de regering-Sánchez “de ergste van de geschiedenis” zou zijn. Ze zou de “Spanjaarden gespleten hebben en verkrachters en putschisten hebben bevrijd”. Hij riep op tot een langdurige massamobilisatie, totdat “de autocraat Sánchez” uit zijn functie wordt verdreven. De leider van de Conservatieve Volkspartij, Alberto Núñez Feijóo, die probeert de partij naar het midden te dringen sinds hij in april haar voorzitter werd, was niet bij de manifestatie aanwezig, moedigde echter wel zijn medestrijders aan om deel te nemen. De Conservatieve Volkspartij staat er in de peilingen voor de komende verkiezingen goed voor, heeft echter de ondersteuning van “Vox” nodig om een regering te kunnen vormen. “Vox” splitste zich in 2013 van de PP af en is nu de op twee na grootste partij in het parlement.

Putschisten wet

Voor Sánchez wordt het krap. Ook de verhoging van de pensioenen en ambtenarensalarissen om de inflatie te verzachten, helpen hem niet. Zijn politieke zigzag koers, bepaald door concessies aan zijn “gedogers”, wordt hem niet in dank afgenomen. In december 2022 schafte zijn regering het delict “volksophitsing” af. Daarop stond 30 jaar gevangenisstraf. Deze werd vervangen door “verstoring van de openbare orde”, wat milder bestraft wordt. De oppositie beschuldigt Sánchez er van daarmee de Catalaanse ECR tegemoet te zijn gekomen. De regering argumenteert dat “volksophitsing” een verouderd delict zou zijn. Het zou aan een betere Europese norm aangepast moeten worden. Men zou bovendien de scherpe kanten van het conflict in Catalonië moeten halen.

Nachtmerrie 2017

De Catalaanse putsch in 2017 om zich af te splitsen, stortte Spanje in de ergste politieke crisis sinds decennia. De toenmalige Catalanse leider Carles Puigdemont liet een onafhankelijkheidsreferendum houden, dat door het Spaanse constitutioneel hof werd neergeslagen. Het kwam tot onlusten, die Spanje aan de rand van een burgeroorlog brachten. Madrid greep in, Puigdemont werd afgezet. Hij en vooraanstaande separatisten, allemaal ex-ministers, namen de wijk naar België en Schotland. Puigdemont en enkele ministers werden in 2019, ondanks lopende processen, zelfs als afgevaardigden in het Europees Parlement gekozen. Zij wonen tot op de dag van vandaag in het buitenland. Spanje trok een Europees arrestatiebevel weer in, omdat bijvoorbeeld Duitsland, waar Puigdemont in 2018 een keer werd gearresteerd, een uitlevering op grond van “volksophitsing” weigerde. Spaanse rechtbanken zouden Puigdemont wegens dit delict niet meer hebben kunnen aanklagen. Het nationale arrestatiebevel in Spanje bestaat nog.

Bron:
auf1.info
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Rechtse massademonstratie in Spanje eist aftreden van rode minister-president

  1. Peter zegt:

    Gaat nog een hele klus worden voor dat tuig om de stemmachines te manipuleren .

    Geliked door 1 persoon

  2. Kees zegt:

    Europa bekent kleur!!!

    Like

  3. Ravian zegt:

    Yeah, de Catalanen zijn een volk, en de Basken ook, en hebben dus als zodanig, in overeenstemming met de mensenrechten wetten, het recht op zelfbeschikking.
    Net als de etnische Russen in Oekraïne overigens.
    Maar die mensenrechten worden dus al dan niet toegepast zoals dit de machthebbers uitkomt.
    In dit geval zijn Parijs en Madrid dus dikke vrienden, omdat ze beiden geen stuk van hun koek kwijt willen raken, en fuck de mensenrechten.

    Like

Plaats een reactie